Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Κοντοζυγώνει η ώρα της αλήθειας για την ηλεκτροπαραγωγή στην ΕΕ. Το παράδειγμα της Βρετανίας.


Η Horizon Nuclear Power δημιουργήθηκε το 2009 για την ανάπτυξη νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποκτήθηκε από τη Hitachi, Ltd. το Νοέμβριο του 2012. Η εταιρεία αναπτύσσει σχέδια για την κατασκευή τουλάχιστον 5.800 MW νέων μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Wylfa της Βόρειας Ουαλίας (στην επάνω εικόνα) και στο Oldbury-on-Severn, λίγο πάνω απ' το Μπρίστολ (στη 2η εικόνα).


Μόλις προχθές η Horizon ανακοίνωσε πως η Hitachi αποφάσισε ν' αναστέλλει το πρόγραμμα, μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους Βρετανούς στο χρηματοδοτικό σκέλος του έργου: "Horizon Nuclear Power has today announced that it will suspend its UK nuclear development programme, following a decision taken by its parent company Hitachi, Ltd." Ωστόσο η ανακοίνωση σαφώς διευκρινίζει πως πρόκειται για ...
αναστολή κι όχι οριστική διακοπή: "...we will be suspending the development of the Wylfa Newydd project, as well as work related to Oldbury, until a solution can be found. In the meantime we will take steps to reduce our presence but keep the option to resume development in future."


Της ανακοίνωσης της Htachi είχε προηγηθεί στις 8 Νοέμβρη η ανακοίνωση της Toshiba, για διακοπή της ανάπτυξης του πυρηνικού εργοστασίου Moorside (πιο πάνω εικόνα), λίγο πιο πάνω απ' το Lancaster: "After considering the additional costs entailed in continuing to operate NuGen, Toshiba recognizes that the economically rational decision is to withdraw from the UK nuclear power plant construction project, and has resolved to take steps to wind-up NuGen."   

Το εργοστάσιο, (3 αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 3.800ΜW), θα κατασκεύαζε η θυγατρική NuGeneration Ltd. (NuGen), η οποία αναζήτησε συνεταίρο/επενδυτή για την κατασκευή και δεν κατάφερε να τον βρει, καθώς έμπλεξε με τα γεωπολιτικά: οι Κινέζοι της China General Nuclear Power Corporation (CGN), που έχουν ήδη 33,5% στο πυρηνικό Hinkley Point C, ενδιαφέρθηκαν αλλά δεν έγιναν αποδεκτοί και οι Κορεάτες της Korea Electric Power Corp. (KEPCO), που προκρίθηκαν, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Οι Ιάπωνες γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που βρίσκεται το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της Βρετανίας: οι παλιοί ανθρακικοί σταθμοί έκλεισαν ο ένας μετά τον άλλο -ή κλείνουν σύντομα- χωρίς ν' αντικατασταθούν, στα χρόνια της Θάτσερ και των επιγόνων της αναπτύχθηκαν μονάδες φυσικού αερίου χάρη στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας και στα χρόνια της πράσινης ανάπτυξης η Βρετανία είναι ηγέτιδα της ΕΕ στα υπεράκτια αιολικά.


Αλλά το αέριο δείχνει πλέον να μειώνεται κι ο Κάμερον είπε πολύ αργά το "Get Rid of All the Green Crap", πριν αποφασίσει να ξεφορτωθεί τις επιδοτήσεις των αιολικών και να υπογράψει τη δημιουργία των πυρηνικών νέας γενιάς. Τα πυρηνικά δεν γίνονται απ' τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζονται πολλά κεφάλαια και σημαντικό χρόνο κατασκευής, και η "τρύπα" των (5800+3800=)9.600MW πυρηνικής, αξιόπιστης ηλεκτροπαραγωγής φορτίου βάσης δεν πρόκειται να καλυφθεί με τα αναξιόπιστα αιολικά. Το πιο πιθανό συνεπώς είναι να σπεύσουν οι ΗΠΑ να σώσουν τη Βρετανική ηλεκτροπαραγωγή, με εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι σταθμοί αερίου στήνονται πολύ πιο γρήγορα απ' τα πυρηνικά, η ηλεκτροπαραγωγή είναι αξιόπιστη και τι είναι σήμερα ο Ατλαντικός; Δυο βήματα δρόμος είναι! Αλλά, χωρίς τα πυρηνικά νέας γενιάς, οι εκπομπές CO2 της Βρετανίας θ' αυξηθούν!

Χαμένοι θα είναι μόνο οι καταναλωτές, στους οποίους τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα καταλήξει ο λογαριασμός της ανόητης, βασισμένης στις εντολές των Βρυξελλών, ενεργειακής πολιτικής της Βρετανίας. Αυτοί θα πληρώσουν και για τα αιολικά και για τα πυρηνικά, που νομοτελειακά θα γίνουν, αλλά και για τα εργοστάσια φυσικού αερίου, που θα δώσουν την πρόσκαιρη λύση.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου