Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ο τελευταίος αστροναύτης που περπάτησε στο φεγγάρι τινάζει στον αέρα την κλιματική απάτη.


4 αστροναύτες των ΗΠΑ που περπάτησαν στο φεγγάρι εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή και είναι ο Έντουιν "Μπαζ" Όλντριν του Απόλλων 11 (1969), ο Ντέιβιντ Σκοτ του Απόλλων 15 (1971), ο Τσαρλ Ντιουκ Τζ. του Απόλλων 16 (1972) κι ο Χάρισον "Τζακ" Σμιτ του Απόλλων 17 (1972), που τον βλέπουμε σε εικόνα της ΝΑΣΑ να συλλέγει δείγματα. 

Η τελευταία αποστολή των ΗΠΑ στη Σελήνη ήταν το Απόλλων 17, συνεπώς η πιο πάνω εικόνα δείχνει τον τελευταίο που περπάτησε στη Σελήνη και είναι στη ζωή. Ο Σμιτ υπήρξε επίσης γερουσιαστής από το Νέο Μεξικό για ένα εξάμηνο, ενώ επί του παρόντος είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας χρηστών του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος. Είναι γνωστός ως ο πρώτος επαγγελματίας επιστήμονας που πήγε στο διάστημα, καθώς είχε διδακτορικό στη γεωλογία. Στα 83 του πλέον είναι βοηθός καθηγητής φυσικής μηχανικής (engineering physics) στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison, με επίκεντρο την έρευνα σύντηξης (και τη δυνατότητα χρήσης του σεληνιακού ηλίου-3 ως μελλοντικού καυσίμου σύντηξης). 

Το Δεκέμβριο 2018 συμπληρώνονται 50 χρόνια απ' την έναρξη του προγράμματος αποστολών Απόλλων και στην Ουάσιγκτον έγινε το συνέδριο ScienceWriters 2018. Ο τίτλος της συνόδου ήταν το "Apollo Plus 50" και το επίκεντρο ήταν το παρελθόν και το μέλλον του διαστημικού προγράμματος της Αμερικής με βάση την 50ή επέτειο των αποστολών Απόλλων. Είχαν καλεσμένο το Σμιτ κι επειδή εκείνες τις μέρες είχε βγει η τελευταία ως συνήθως τρομοκρατική για τους πολίτες ψευδολογία του IPCC του ΟΗΕ, ένας δημοσιογράφος των κλιματολάγνων New York Times έκανε το μοιραίο λάθος να ρωτήσει το Σμιτ το εξής: 

"Το 2009, γράψαμε μια ιστορία για ανθρώπους που σκέφτονται ότι η προσγείωση στο φεγγάρι ήταν πλαστή, και εδώ είναι κάποιος που ήταν πραγματικά εκεί και περπάτησε στο φεγγάρι. Είπατε ότι «εάν οι άνθρωποι αποφασίσουν ότι θα αρνηθούν τα γεγονότα της ιστορίας και τα γεγονότα της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε μαζί τους. ... Για τους περισσότερους από αυτούς, λυπάμαι που αποτύχαμε στην εκπαίδευσή τους». Αναρωτιέμαι αν βλέπετε κάποια ειρωνεία στις παρατηρήσεις σας εκεί και τις απόψεις σας για την αλλαγή του κλίματος, ως ένας από τους κορυφαίους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, όταν υπήρξε μια τεράστια έκθεση που μόλις βγήκε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας για τον κίνδυνο και τι πρόκειται να συμβεί ... μόλις το 2040. Θα ήθελα πολύ να μάθω αν βλέπετε κάποια ειρωνεία στις απόψεις σας για τους ανθρώπους που αρνήθηκαν ότι ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι έναντι των απόψεών σας για την αλλαγή του κλίματος". 

Και η απάντηση του Σμιτ: "Δεν βλέπω καθόλου ειρωνεία. Είμαι γεωλόγος. Ξέρω ότι η Γη δεν είναι τόσο εύθραυστη όσο τείνουμε να πιστεύουμε ότι είναι. Έχει περάσει από αλλαγή του κλίματος, αυτή τη στιγμή περνάει από κλιματική αλλαγή. Το μόνο ερώτημα είναι, υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι άνθρωποι προκαλούν αυτή την αλλαγή;" 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Κι ενώ κάποιοι απ' το κοινό φώναξαν "Ναι!", ο Σμιτ συνέχισε ακάθεκτος: "Αυτή τη στιγμή, στο επάγγελμά μου, δεν υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν ...
μοντέλα. Αλλά τα μοντέλα πολύ, πολύ περίπλοκων φυσικών συστημάτων είναι συχνά λάθος. Οι παρατηρήσεις που κάνουμε ως γεωλόγοι και κλιματολόγοι δεν δείχνουν καμία ένδειξη ότι οι άνθρωποι την προκαλούν. Τώρα, υπάρχει ένα σωρό αγνώστων παραμέτρων. Δεν γνωρίζουμε π.χ. πόσο CO2 απελευθερώνεται από τους νότιους ωκεανούς ως αποτέλεσμα της φυσικής αλλαγής του κλίματος που συμβαίνει τώρα από την τελευταία εποχή των παγετώνων. 
Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης και στην τροπόσφαιρα είναι περίπου ο ίδιος σε αυτό το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα από τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων, η οποία δεν προκλήθηκε από ανθρώπους. Ούτε η Μεσαιωνική Ζεστή Περίοδος, που προηγήθηκε αυτής, προκλήθηκε από ανθρώπους. Αυτός είναι ο μόνος σκεπτικισμός που έχω: Ποια είναι η αιτία της αλλαγής του κλίματος;

Κανονικά, ανέκαθεν θεωρήσαμε μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση ότι η αλλαγή του κλίματος είναι συνάρτηση των ηλιακών κύκλων - και πράγματι, υπάρχουν ακόμα πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι έτσι συμβαίνει. Έτσι, όχι, δεν υπάρχει ειρωνεία σε αυτό. Εγώ, ως επιστήμονας, περιμένω οι άνθρωποι να αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη. Και πάντα συνηθίζαμε να το κάνουμε. Τώρα, δυστυχώς, η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εξωθεί την επιστήμη σε ό,τι θέλει να ακούσει η κυβέρνηση. 

Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα που συμβαίνει στην επιστήμη σήμερα και δεν είναι μόνο για το κλίμα. Το βλέπω στη δική μου σεληνιακή έρευνα. Εάν η NASA ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, τότε αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προτάσεις εισέρχονται για χρηματοδότηση. Είναι λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ελπίζω ότι οι επιστήμονες σε αυτό το δωμάτιο θα αρχίσουν να ψάχνουν βαθιά για το αν η επιστήμη έχει καταστραφεί από τις πηγές χρηματοδότησης, που οδηγούν τώρα στο τι έρευνα γίνεται και σε ποια είναι τα συμπεράσματα".

Στα 83 του πια ο Σμιτ κι έχοντας απολαύσει των τιμών που οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στους αστροναύτες δεν έχει ανάγκη κανέναν κι έχει το θάρρος της γνώμης του. Τόσο της επιστημονικής όσο και της προσωπικής. Και δείχνει το δύσκολο της επιστημονικής αρετής. Πόσοι άραγε τον ακολουθούν σήμερα;



Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου