Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Αναστροφή μεσοπρόθεσμης τάσης, πέφτει η τιμή του πετρελαίου, έρχονται νέοι φόροι;

Το ιστολόγιο παρακολουθεί από ετών τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και έγκαιρα είχε επισημάνει τόσο την πολύ σημαντική καθοδική κίνηση του 2014 όσο και την αντίστροφη ανοδική κίνηση του 2017. Χρησιμοποιώντας πάντα την τιμή του πετρελαίου brent για συμβόλαιο ενός μήνα, η περυσινή πρόβλεψη ήταν πως μέσα στο 2018 η τιμή θα γινόταν τριψήφια και στην τελευταία ανάρτηση, στις 28/3/2018, σημείωνα χαρακτηριστικά: "Μετά τα 74 θα βάλει πλώρη για τα 100, με στάσεις για "ανάσες" γύρω στα 85-87 και τα 95-96".

Πράγματι, παραμένοντας σταθερά στο ανοδικό κανάλι που δείχνουν οι κυανές γραμμές στο διάγραμμα, η τιμή έφθασε στα επίπεδα των 87, κάνοντας στις 3 Οκτώβρη ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 86,74$/βαρέλι. Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη όλων των αναλυτών που πρόβλεπαν σύντομα τα 100$/βαρέλι, από εκεί, αντί να κάνει μια φυσιολογική κι απολύτως αναμενόμενη διόρθωση, έχει ξεκινήσει μια φρενήρη καθοδική πορεία. Αρχικά διασπάστηκε καθοδικά το ανοδικό κανάλι (1ος κόκκινος κύκλος) και ήδη διασπάστηκε καθοδικά και η κόκκινη γραμμή καθοδικού καναλιού (2ος κόκκινος κύκλος). Η εξέλιξη αυτή μόνο καλή μπορεί να είναι για το πορτοφόλι μας και ήδη στις 23/11 βλέπουμε τιμές κάτω κι από 60$/βαρέλι.

Η ένταση της πτωτικής κίνησης απ' το επίπεδο των 87$/βαρέλι δείχνει πως σύντομα θα δούμε μια ανοδική αντίδραση. Οπότε περιμένουμε να δούμε σε ποιο επίπεδο θα σημειωθεί αντίδραση και τι διάρκεια θα έχει. Μια πρώτη στάση ίσως δούμε στα επίπεδα των 56,5$/βαρέλι κι αν θυμηθούμε πως μόλις στις 3 Οκτώβρη η τιμή ήταν στα 86,74$/βαρέλι, πρόκειται για μείωση 35% σε περίπου 2 μήνες!

Το πρώτο μήνυμα πως κάτι συμβαίνει με την τιμή το είχαμε πάρει τον Ιούλιο, (μωβ έλλειψη), όταν παραμονές της ...
συνάντησης Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι σημειώθηκε έντονη καθοδική παρέμβαση. Η άνοδος που ακολούθησε μέχρι τα προδιαγεγραμμένα επίπεδα των 87$/βαρέλι ήταν κάτι σαν το "τίναγμα της γάτας", η τελευταία απόπειρα χρηματιστηριακής παγίδευσης αγοραστών. Ίσως λοιπόν η αναστροφή έγινε στις 10 Ιουλίου.


Η αιτία τώρα για την αναστροφή της τάσης ίσως βρίσκεται στο πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει τη μηναία παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από το 1920 μέχρι και τον Αύγουστο 2018, όπως τα δίνει το κρατικό Energy Information Administration. Η τεχνολογική επανάσταση της εντατικής απόληψης παλαιών κοιτασμάτων και του σχιστολιθικού πετρελαίου έχει καταστήσει τις ΗΠΑ όχι απλά αυτάρκεις, αλλά πολύ σύντομα θα είναι και ο μεγαλύτερος ίσως εξαγωγέας! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα για τις εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από το 1920 μέχρι και τον Αύγουστο 2018, όπως τα δίνει πάλι το κρατικό Energy Information Administration, ενώ μέχρι και το τελευταίο διάστημα της προεδρίας Ομπάμα υπήρχε απαγόρευση εξαγωγών, από τότε που ο Ομπάμα ήρε την απαγόρευση ξεκίνησε η άνοδος και το τελευταίο διάστημα υπάρχει εκρηκτική αύξησή των εξαγωγών. Αν συνυπολογίσει κανείς πως οι πρόσφατες "κυρώσεις" των ΗΠΑ κατά του Ιράν είχαν τόσες εξαιρέσεις που μόνο κυρώσεις δεν ήταν, φαίνεται πως οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να πλημμυρίσουν τον πλανήτη με φθηνό πετρέλαιο. Παράπλευρα "θύματα" θα είναι καταρχήν Ρωσία & Βενεζουέλα, δυο χώρες που δεν έχουν και την ιδιαίτερη συμπάθεια των ΗΠΑ, αλλά και οι Σαουδάραβες θα περιορίσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά.


Όταν τώρα το πετρέλαιο είναι φθηνό, οι πρώτοι που χάνουν είναι τα δημόσια ταμεία, απανταχού του πλανήτη. Πριν λίγες μέρες οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ, όπως δείχνει το διάγραμμα του Bloomberg. Επειδή εδώ έχουμε να πληρώνουμε και το επονείδιστο χρέος που μας φόρτωσαν, μήπως να ετοιμαζόμαστε για νέα αύξηση στη φορολογία των υγρών καυσίμων;

Και μια τελευταία διάσταση: αν τα υγρά καύσιμα φθηνύνουν, ποιος θ' αγοράσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ετοιμάζουν οι Γερμανοί; 



Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου