Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Τα επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνουν τον αδιέξοδο διακομματικό ενεργειακό σχεδιασμό.


Το ΥΠΕΝ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Δεκέμβρη το πολυαναμενόμενο "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα", το οποίο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να είναι ούτε "Εθνικό" ούτε "Σχέδιο" ούτε φυσικά και κάνει κάτι για το κλίμα. Αλλά ας μη βιαζόμαστε, θα το διαβάσουμε με ησυχία για να καταλάβουμε περισσότερα και προσεχώς θα δούμε πολλά περισσότερα.

Ωστόσο, το τι πραγματικά θα συμβεί στη χώρα με το "σχεδιασμό" που ετοίμασαν, μας το δείχνουν απ' το Μάρτιο 2016 τα επαναλαμβανόμενα μέχρι και τις τελευταίες ημέρες μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Χάλκη. Μετά τα νέα μπλακ άουτ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Δήμαρχος της Ρόδου έστειλε επιστολή στη ΔΕΗ "ζητώντας εξηγήσεις". Σύμφωνα μάλιστα με προχθεσινό δημοσίευμα στο Έθνος, "Ο Δήμαρχος υποπτεύεται πως [το μπλακ άουτ] οφείλεται σε κακή διαχείριση, καθώς υπάρχει μειωμένη ζήτηση ενέργειας, η οποία καλύπτεται από τις ΑΠΕ (Φ/Β, Α/Γ, κλπ) και αναγκάζει τις μηχανές της ΔΕΗ να ρίχνουν υπερβολικά τις στροφές λειτουργίας."

Την άνοιξη 2016 για τα μπλακ άουτ κατά το ΔΕΔΔΗΕ έφταιγε η περίφημη "αδέσποτη" άεργη ισχύς, αλλά ...
από τότε πέρασαν 2,5 χρόνια και τα νέα μπλακ άουτ αποδεικνύουν πως η άεργη ισχύς εξακολουθεί να περιφέρεται στο νησί "αδέσποτη".

Όσο για το 3ο ερώτημα της επιστολής του Δήμαρχου, για τη σχέση που έχουν οι Α.Π.Ε. με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, η απάντηση είναι πολύ απλή και την είχε δώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, τον Απρίλιο 2015, όταν έλεγε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι στα μικροδίκτυα των νησιών δεν μπορεί να υπάρχει πάνω από 10% διείσδυση τυχαίων κι αναξιόπιστων ΑΠΕ, γιατί τότε το δίκτυο δουλεύει οριακά. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Το πρόβλημα τώρα είναι πως στην ΝΑ γωνιά της Ευρώπης η Ελλάδα ολόκληρη αποτελεί μια ενεργειακή νησίδα, δεν έχει μεγάλες καλωδιακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Τα δίκτυα των Βαλκανικών χωρών είναι εξαιρετικά αδύναμα κι αυτό δεν το λέω εγώ, το έχει πει ο ΑΔΜΗΕ. Ακόμα κι εκείνη η μια και μοναδική διασύνδεση που προωθείται εδώ και χρόνια με τη Βουλγαρία, η διασύνδεση Νέα Σάντα Ροδόπης - Λιγνιτικό Κέντρο Μαρίτσα Βουλγαρίας, δεν αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τους Βούλγαρους και δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. 

Αυτά λοιπόν που συμβαίνουν στη Ρόδο νομοτελειακά θα συμβούν και σε πανελλαδική κλίμακα. Κι ο δρόμος των μηνύσεων θ' αποδειχθεί κι αυτός αδιέξοδος, η δικαιοσύνη παραδοσιακά ενδιαφέρεται μόνο για να εξοντώνει καθαρίστριες και καστανάδες, τα εγκλήματα των "λευκών κολάρων" και των πολιτικών παραμένουν κατά κανόνα ατιμώρητα. Δεν σώζεται πια αυτή η χώρα, δεν σώζεται ... Ή μήπως όχι;


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά το 
 "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου