Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ειδική επιστήμων στην επαγγελματική υγεία εκθέτει τους σοβαρούς κινδύνους από υποήχους. Και των ανεμογεννητριών.

 
Η αθρόα ανάπτυξη ανεμογεννητριών κοντά σε κατοικημένες περιοχές έχει συμβεί κυρίως την τελευταία 20ετία και οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων γίνονται εμφανείς όλο και περισσότερο. Μετά τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες και τις αγωγές κατά των αιολικών βιομηχανιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ειδικοί επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν το φαινόμενο, εστιάζοντας την προσοχή τους . Η Δρ Mariana Alves Pereira, καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Λισαβόνας με πτυχίο φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη βιοϊατρική μηχανική και διδακτορικό δίπλωμα στις περιβαλλοντικές επιστήμες, ασχολείται 30 χρόνια με τις δονήσεις από υποήχους και οι ανεμογεννήτριες γρήγορα τράβηξαν την προσοχή της.


Πρόσφατα έδωσε μια καταπληκτική διάλεξη στη Λιουμπλιάνα, που μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο του Youtube, καθώς ο blogger αρνείται επίμονα να το ενσωματώσει στην παρούσα ανάρτηση. Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ, η άρθρωσή της είναι καθαρή και η διάλεξη πολύ γλαφυρή, μπορείτε να την απολαύσετε.
Το θέμα είναι "Υπόηχοι και θόρυβος χαμηλής συχνότητας".

Οι υπόηχοι είναι πολύ χαμηλής συχνότητας (<20Hz), είναι κάτω από το όριο που ακούει ο άνθρωπος και είναι αισθητοί μόνο ως ακουστική πίεση. Επειδή είναι πολύ χαμηλής συχνότητας έχουν μεγάλο μήκος κύματος κι έτσι μπορούν εύκολα να ταξιδεύουν χιλιόμετρα και να διεισδύουν σε κτίρια, αποτελώντας πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία. Θα την ακούσετε να λέει και να δείχνει πως ένας ήχος συχνότητας 20Hz, στο κάτω όριο της ανθρώπινης ακουστότητας, έχει μήκος κύματος 17,1μ και, προκειμένου να εμποδιστεί η διάδοσή του, το κατάλληλο ηχόφραγμα πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο απ' το μήκος κύματος. Οι υποήχοι, κάτω των 20Hz, έχουν ακόμα μεγαλύτερο μήκος κύματος. Τι πάχος είπαμε πως έχουν οι τοίχοι των σπιτιών μας;

Περιγράφει επίσης γιατί η κλίμακα μέτρησης θορύβου σε dBA είναι ανεπαρκής για τη μέτρηση των υποήχων και συνεπώς η κλίμακα αυτή δεν έχει σημασία για την αξιολόγησή τους.

Στα 12:30 του βίντεο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια φάρμα εκτροφής μινκ στη Δανία (τη θυμάστε;), η οποία βρίσκεται κοντά σε βιομηχανικά αιολικά και υφίσταται "ακουστική ρύπανση" από τις ανεμογεννήτριες, δείχνει πόσο εντελώς ανεπαρκείς είναι οι μέθοδοι και οι μετρήσεις που συχνά χρησιμοποιούνται από τις αδειοδοτικές αρχές για την εκτίμηση της ακουστικής ρύπανσης.

Αργότερα επεξηγεί πόσο καταστροφικοί μπορεί να είναι οι υποήχοι για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, στα ...
19:50 του βίντεο, εξηγεί πως η ανησυχία για τους υποήχους ξεκίνησε το 1980 από την αεροπορία, όπου με εξέταση ιατρικών φακέλων βρήκαν πως 10% των εργαζομένων είχαν εμφανίσει περιστατικά επιληψίας ως ενήλικοι, ενώ δεν είχαν ως παιδιά. Το ποσοστό στον Πορτογαλικό γενικό πληθυσμό είναι μόλις 0,2%.  Αναφέρει πως οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν όγκους και καρδιαγγειακές παθήσεις από ανώμαλη ανάπτυξη ιστών, που προκαλείται από την έκθεση σε υποήχους.

Στα 31:35 του βίντεο η Δρ Alves Pereira παρουσιάζει τα κλινικά στάδια της δονησιοακουστικής βλάβης για έκθεση λόγω επαγγέλματος. Οι εργαζόμενοι που εκτέθηκαν σε υποήχους για περισσότερο από 10 χρόνια εμφάνισαν σοβαρές βλάβες στην υγεία, π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, μεταξύ άλλων σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, αίμα στα ούρα ή μειωμένη όραση.

Στα 43:00 του βίντεο η Δρ Alves Pereira εξηγεί πως αρχικά άκουγε με σκεπτικισμό τους ισχυρισμούς ασθενών ότι οι υποήχοι τους αρρώστησαν ενώ ήταν στο σπίτι τους. Η ομάδα της άρχισε να εξετάζει τους ισχυρισμούς το 2000 και διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι-μη επαγγελματίες που εκτέθηκαν μακροχρόνια σε υποήχους είχαν πράγματι αρρωστήσει.

Στα 48:08 του βίντεο, ο Δρ Alves Pereira στρέφει την προσοχή της στις ανεμογεννήτριες:

Σε ένα παράδειγμα, στην Πορτογαλία εγκαταστάθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν το Νοέμβριο του 2006 4 ανεμογεννήτριες σε απόσταση 800 μέτρων από σπίτι. Πέντε μήνες αργότερα, το Μάρτιο 2007, τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα υγείας και κατέρρευσε η επίδοση του αγοριού στο σχολείο, ενώ ήταν καλός μαθητής, καθώς η ενέργειά του είχε μειωθεί και δεν συμμετείχε σωστά ούτε στη γυμναστική. Το σχολείο έστειλε επιστολή ρωτώντας τι συμβαίνει κι αν το παιδί κοιμάται επαρκώς. Όλα τα λουζιτανικά άλογα που κατείχε η οικογένεια για ταυρομαχίες ανέπτυξαν πρόβλημα στην οπλή, το λεγόμενο “boxy foot” ("κούφιο πόδι"). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Επιπλέον, η φάρμα των μινκ στη Δανία είδε ξαφνικά εκατοντάδες αποβολές εμβρύων, (στα 53:30 του βίντεο), με τους ειδικούς να υποπτεύονται πως προκλήθηκαν από υποήχους από τις κοντινές ανεμογεννήτριες.

Στα 55:00 του βίντεο η Δρ Alves Pereira δείχνει σπίτι στο Σίδνεϋ να χτίζει πρόσθετο τοίχο για προστασία από θόρυβο και στα 56:00 του βίντεο δείχνει ένα σπίτι στη Γερμανία, το οποίο περιβάλλεται από δύο πλευρές από ανεμογεννήτριες σε λιγότερο από 2000 μέτρα απόσταση και πολλές περισσότερες μέχρι τα 5 χιλιόμετρα. Όταν η οικογένεια μετακόμισε στο σπίτι, υπήρχαν μόνο δύο ανεμογεννήτριες, αλλά στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δεκάδες νέες. Η οικογένεια αναγκάστηκε να οχυρώσει το σπίτι με πρόσθετους τοίχους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προστατευθεί, να εγκαταλείψει την κρεβατοκάμαρα με θέα σε λίμνη και να κοιμάται στο υπόγειο. 

Τέλος, στα 57:07 του βίντεο με λίγη προσοχή μπορείτε να δείτε την περιστρεφόμενη ανεμογεννήτρια να καθρεφτίζεται στο παράθυρο. Το σπίτι είναι στην Ιρλανδία κι εγκαταλείφθηκε, καθώς το ένα παιδί, ηλικίας 9 ετών, ανέπτυξε επιληψία και ο 19χρονος αδελφός του ανέπτυξε σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) - όπως και εργαζόμενος στη φάρμα των μινκ στη Δανία.

Και η Δρ Alves Pereira καταλήγει: "Ξέρω ότι είναι κάπως καταθλιπτικό, αλλά αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μετά από πάνω από 30 χρόνια έρευνας". 

Η παρουσίαση της Δρ Alves Pereira ανοίγει νέους δρόμους και για τη χώρα μας: όσοι έχουν ανεμογεννήτριες στη "γειτονιά" τους μπορούν πλέον να ψάξουν περισσότερο το θέμα των υποήχων και, αν εκτίθενται, να προχωρήσουν σε αθρόες μηνύσεις εναντίον όσων αδειοδότησαν τις ανεμογεννήτριες και ενέκριναν περιβαλλοντικούς όρους. Κι ας νομίζει μετά όσο θέλει οποιοσδήποτε πως "οι ανεμογεννήτριες σώζουν το κλίμα". 


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.

Ενημέρωση 23/3/2022: ο Blogger επιτέλους επέτρεψε την ενσωμάτωση του βίντεο της Δρ Alves Pereira!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου