Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν εργοστάσιο που παράγει φορτίο βάσης.


Όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον κατάλαβε τι είναι τα αιολικά, θρυλείται πως είπε το περίφημο "Get rid of the green shit" (Ξεφορτωθείτε τα πράσινα σκ...) κι έσπευσε να προωθήσει το νέο πυρηνικό Hinkley Point C, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 18 δισ. στερλινών, προβλεπόμενης διάρκειας ζωής 60 χρόνια και με εγγυημένη τιμή 92,5 στερλίνες/MWh για 35 χρόνια.

Η Γερμανία, που έκλεισε άρον-άρον 8 πυρηνικά μετά τη Φουκουσίμα και θέλει να κλείσει όλα τα υπόλοιπα μέχρι το 2022 δεν διαμαρτυρήθηκε για το Hinkley Point C, έσπευσε ωστόσο η Αυστρία, με την υποστήριξη του Λουξεμβούργου, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενη μη επιτρεπόμενη κρατική ενίσχυση. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε χθες 12/7/2018 και, μια που ζούμε μέρες Παγκοσμίου Κυπέλλου, το αποτέλεσμα το βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα με ποδοσφαιρικούς όρους.

Στην υπόθεση παρενέβησαν υπέρ της Κομισιόν οι Τσεχία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ενωμένο Βασίλειο. Η προσφεύγουσα Αυστρία πρόβαλε ότι κακώς η Κομισιόν ενέκρινε τη σχεδιαζόμενη ενίσχυση, καθόσον εσφαλμένα δέχθηκε την ύπαρξη ξεχωριστής αγοράς πυρηνικής ενέργειας και – επίσης εσφαλμένα – διαπίστωσε την ύπαρξη αδυναμίας στο πλαίσιο της αγοράς αυτής, εσφαλμένα χαρακτήρισε το Hinkley Point C ως "νέας τεχνολογίας". Πρόβαλε επίσης ανυπαρξία στόχου κοινού συμφέροντος.  

Ωστόσο, όπως λέει η απόφαση στη σκέψη 405, (οι επισημάνσεις δικές μου), "According to the Commission’s findings, it is not possible to address the future ...
gap in energy generating capacity caused, on the one hand, by the increase in demand and, on the other, by the closure of existing nuclear power stations and coal-fired power stations solely by relying on renewable energies. In that context, the Commission took account of the fact that nuclear energy represents a baseload method of electricity supply, that is to say, a form of continuous energy generation that is not intermittent, unlike numerous technologies for generating energy from renewable sources. The Commission also stated that the equivalent of the power that should be supplied by Hinkley Point C corresponds to 14 gigawatts of onshore wind or 11 gigawatts of offshore wind energy capacity, and considered that it would be unrealistic to expect that capacity to be provided in the same time frame". Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, σύμφωνα με τα ευρήματα της Κομισιόν, α) δεν μπορεί κανείς να βασιστεί μόνο σε ΑΠΕ για να καλύψει ελλείμματα ηλεκτροπαραγωγής, β) τα πυρηνικά παράγουν φορτίο βάσης και είναι συνεχής παραγωγή, όχι διακοπτόμενη όπως πολλές τεχνολογίες ΑΠΕ, γ) είναι ανεδαφικό να περιμένει κανείς πως το Hinkley Point C μπορεί να υποκατασταθεί από 14GW χερσαίων ή 11GW υπεράκτιων αιολικών.

Επιπρόσθετα, στη σκέψη 487, η απόφαση επισημαίνει πως το Hinkley Point C δεν θα αυξήσει την παραγωγή φορτίου βάσης, αλλά θα κατασκευαστεί για να υποκαταστήσει πυρηνικά και ανθρακικά εργοστάσια που θα κλείσουν λόγω παλαιότητας. Το σημείο αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την κατασκευή της πολύπαθης νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη χώρα μας, που, αν κάποτε επιτέλους κατασκευαστεί, θα κατασκευαστεί σε αντικατάσταση παλαιών μονάδων που έκλεισαν ή θα κλείσουν, (π.χ. ο ΑΗΣ Καρδιάς των 1212MW). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Κι έχει κι άλλα "ωραία" η απόφαση, π.χ. στη σκέψη 508 επισημαίνει πως α) το Ενωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα ν' αποφασίσει για το δικό του μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, και β) όταν φυσά πολύ, η ανάγκη περικοπής φορτίων των αιολικών γίνεται για λόγους ευστάθειας του δικτύου κι αυτό είναι πρόβλημα της τυχαίας φύσης της αιολικής τεχνολογίας, δεν γίνονται περικοπές επειδή την ίδια στιγμή λειτουργούν τα πυρηνικά/τα εργοστάσια φορτίου βάσης.

Εκείνο πάντως που είναι σαφές απ' τις αιτιάσεις Αυστρίας & Λουξεμβούργου είναι πως κυρίως τους έπιασε ο πόνος μη τυχόν και δεν δουλέψει ο συνδυασμός αιολικά+φυσικό αέριο. Ε, βάλτε κάτω ποιος παράγει αιολικά στην ΕΕ, βάλτε και ποιος προσπαθεί να μονοπωλήσει τη ροή του αερίου στην ΕΕ, σκορπίζοντας ρίγη ανατριχίλας στους Ανατολικοευρωπαίους και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το σε τι ακριβώς αποσκοπούσε η προσφυγή και τι προεκτάσεις έχει η νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου! Κι ίσως έτσι θα καταλάβετε γιατί μόλις το 2010 μας έβαλαν στο ΔΝΤ, ξαφνικά θυμήθηκαν πως το φυσικό αέριο είναι "ευγενές καύσιμο" και γι' αυτό πρέπει να βάλουμε μέχρι το 2020 7500MW αιολικά, σαρώνοντας όλες τις βουνοκορφές και καταστρέφοντας τα μοναδικά τοπία της εξόχως τουριστικής χώρας μας.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.  
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου