Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η Γερμανία πολύ μακριά απ' τους στόχους του 2020, αλλά η Μέρκελ εξακολουθεί να "δουλεύει" τους πάντες.


Με την Κοινοτική Οδηγία 2009/28/ΕΚ της 23.4.2009 καθορίστηκαν για κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ δεσμευτικοί Εθνικοί συνολικοί στόχοι για το μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020 στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών και της θέρμανσης και ψύξης. Σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας, ο στόχος για την Ελλάδα είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας να αυξηθεί από 6,9% το 2005 σε 18% το 2020. Ο ίδιος στόχος για τη Γερμανία είναι η αύξηση από 5,8% το 2005 σε επίσης 18% το 2020.

Η ομορφιά των ποσοστών είναι να φαίνονται τα νούμερα ίδια, αλλά το 18% της Ελλάδας σε απόλυτο μέγεθος είναι πολύ μικρότερο απ' το 18% της Γερμανίας. Έτσι η Γερμανία, παρόλο που με τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα έχει μαζέψει όλο το χρήμα της ΕΕ, τρέχει και δεν φτάνει να πιάσει το στόχο για το 2020. Τώρα πλέον, που είμαστε στο 2018, μόλις 3 χρόνια πριν το 2020, είναι και μαθηματικά βέβαιο πως η Γερμανία ΔΕΝ θα πιάσει το στόχο του 2020.

Στο διάγραμμα βλέπουμε τη συμμετοχή των διαφόρων πηγών ενέργειας στο μείγμα της Γερμανίας για το 2017 όπως την έδωσε με δελτίο τύπου η Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen. Οι διάφορες ΑΠΕ είναι όλες μαζί μόλις στο 13,1% (από 12,5% το 2016), υπολείπονται του στόχου κατά 4,9 μονάδες και ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμα. 

Τα ορυκτά καύσιμα αθροίζουν το 2017 ένα εντυπωσιακό 80,3%, ακριβώς το ίδιο με το 2016. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2022 η Γερμανία θα κλείσει τα τελευταία πυρηνικά της, που το 2017 έδωσαν το 6,1% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας, η Γερμανία πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να βάλει τόσες ΑΠΕ όσες δεν έβαλε ποτέ και να φτιάξει τόσα δίκτυα ηλεκτρισμού όσα δεν έφτιαξε ποτέ. Δεδομένου μάλιστα πως πλέον οι ΑΠΕ ...
μπαίνουν με διαγωνιστικές διαδικασίες και η προτεραιότητά τους στο δίκτυο τίθεται καθαρά υπό αμφισβήτηση, η πενταετία 2018-2022 αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα. 

Το πιο ωραίο είναι πως μέσα σ' αυτό το κλίμα "κακού χαμού" θα κάνουν εντός του 2018 και μια Επιτροπή για ν' αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο λιθάνθρακα και λιγνίτη! Καλά ξεμπερδέματα και μόλις χθες, 30/5, ανέβαλαν για 3η φορά την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της Επιτροπής! Ίσως ετοιμάζουν πρώτα το πόρισμα κι έπειτα την έναρξη λειτουργίας: η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και το να κλείσουν μαζί πυρηνικά, λιθάνθρακα και λιγνίτη είναι εντελώς αδύνατο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει παραδεχθεί πως δεν θα πιάσει το στόχο του 2020 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον έχει μεταθέσει στις καλένδες του 2030, τότε που η Μέρκελ δεν θα είναι καγκελάριος κι όποιος θα είναι τότε ας κόψει το σβέρκο του να μειώσει τις εκπομπές. Τώρα προκύπτει ξεκάθαρα πως ούτε και το στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα θα πιάσει η Γερμανία το 2020. Αν συνυπολογίσουμε και το ό,τι η Γερμανία έχει τα δεύτερα πιο ακριβά τιμολόγια ηλεκτρισμού στην ΕΕ, πίσω μόνο απ' τη Δανία, είναι πραγματικά "υπέρλαμπρες" οι επιτυχίες της Μέρκελ και του Μεγάλου Συνασπισμού στα ενεργειακά, θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα πολιτικών που έλεγαν πολλά κι έκαναν λίγα. Πολύ λίγα! 


Παρ' όλα τα πιο πάνω, μιλώντας η Μέρκελ στις 28/5 στο Global Solutions Summit 2018 στο Βερολίνο είχε το θράσος να καλέσει σε "αποφασιστική" υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Οι Γερμανοί κουνούν το δάκτυλο σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, προκειμένου ν' αγοράσουν τα Γερμανικά αιολικά και "να σώσουν τον πλανήτη", δηλαδή να σώσουν τις Γερμανικές δήθεν "πράσινες" εργασίας της Ζήμενς, της Νόρντεξ και της Ένερκον.

Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου