Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Πόσο CO2 εκπέμπουν τα ηφαίστεια;


Αναγνώστης του ιστολόγιου εκθείαζε προχθές "τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης φυσικών φαινομένων", οπότε του απάντησα πως "Πριν από μερικούς αιώνες τα τότε "σύγχρονα μοντέλα" επέμεναν ότι η Γη ΔΕΝ γυρίζει. Τα τωρινά "σύγχρονα μοντέλα" έχουν αποτύχει παταγωδώς να προβλέψουν ο,τιδήποτε, καθώς δεν ξέρουν την τύφλα τους για το τι συμβαίνει στον πλανήτη." Έγραψα αυτό το "δεν ξέρουν την τύφλα τους" με πλήρη επίγνωση, καθώς μόλις στο τέλος Μαΐου είχε δημοσιευθεί η "αναπάντεχη" ανακάλυψη, από ερευνητές του πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, ούτε ενός ούτε δυο, αλλά ενενήντα ενός (91) νέων ηφαιστείων κάτω απ' τους πάγους της Δυτικής Ανταρκτικής και τις θέσεις κάποιων απ' αυτά βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα. Τα μέχρι τώρα γνωστά ηφαίστεια στην Ανταρκτική ήταν σαράντα επτά (47), δηλαδή τώρα βρέθηκαν σχεδόν τα διπλά.

Τα ηφαίστεια έχουν ύψος από 100 μέχρι 3.850 μέτρα και καλύπτονται απ' τον πάγο της Ανταρκτικής, που κατά θέσεις έχει πάχος μέχρι 4 χιλιόμετρα. Οι ερευνητές θεωρούν πως υπάρχουν κι άλλα ηφαίστεια στην περιοχή κι ότι η συγκεκριμένη ζώνη είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή του πλανήτη. Αλλά η ζώνη αυτή ανακαλύφθηκε μόλις τώρα, ενώ το IPCC του ΟΗΕ μας λέει εδώ και δεκαετίες πως "ο πλανήτης υπερθερμαίνεται" και πως για να σώσουμε την ψυχή μας απ' το αμάρτημα της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" πρέπει να γεμίσουμε τις βουνοκορφές αιολικά.


Πριν από δυο χρόνια, πάλι εντελώς "αναπάντεχα", ερευνητές του Αυστραλιανού Πανεπιστήμιου CSIRO που έψαχναν ...
ανοιχτά του Σύδνεϋ για θέσεις αναπαραγωγής των αστακών, αντί για αστακούς βρήκαν τέσσερα νέα ηφαίστεια, που τα βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, σε βάθος 5 χιλιομέτρων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Τα ηφαίστεια είναι ανενεργά και το Σύδνεϋ δεν κινδυνεύει από έκρηξη, αλλά προφανώς σήμερα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι εκπέμπεται απ' τα συγκεκριμένα ηφαίστεια. Το μεγάλο βάθος της θάλασσας δεν αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα, όπως έδειξε το πρόγραμμα AGAVE ("Arctic Gakkel Vents Expedition") στον Αρκτικό Ωκεανό.


Τον Οκτώβριο 2015, άλλη μια φορά εντελώς "αναπάντεχα", μια τρύπα εμφανίστηκε στον πάγο του Αρκτικού Ωκεανού κι εκεί παρατηρήθηκε υψηλότερη θερμοκρασία και χαμηλότερη αλατότητα του νερού. Ακριβώς από κάτω υπάρχει η υποθαλάσσια Ράχη Gakkel, μια ρηξιγενής ζώνη μήκους 1600 χλμ, που αποτελεί το όριο ανάμεσα στις λιθοσφαιρικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας. Η έρευνα AGAVE, με φωτογραφίες και βίντεο στο Gakkel ridge, σε βάθος 4000μ, αποκάλυψε πως ακόμα και σ' αυτά τα βάθη είναι δυνατή η συνέχιση της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας, ελευθερώνοντας θερμότητα κάτω απ' τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού. Στην περίοδο 1999-2007 υπήρξε καταγραμμένη σεισμική δραστηριότητα στο Gakkel ridge και πλέον το λιώσιμο του πάγου, που παρατηρήθηκε προ 10ετίας, αποδίδεται από γεωλόγους στην υποθαλάσσια έκλυση θερμότητας, μια 100% φυσική αιτία, που δεν έχει την παραμικρή συσχέτιση με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι "νέες" ανακαλύψεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στους πόλους δείχνουν ακριβώς αυτό που έγραψα στην αρχή: δεν ξέρουμε την τύφλα μας για το τι ακριβώς συμβαίνει στον πλανήτη, η γεωθερμική δράση στους ωκεανούς είναι εντελώς πλημμελώς γνωστή και δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά αρχεία θερμοκρασιών του νερού σε μεγάλα βάθη. Οι ωκεανοί είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή έκλυσης τόσο CO2 όσο και μεθανίου, αλλά οι πολιτικοί έχουν καταργήσει την επιστήμη και θέλουν να επιβάλουν την άποψη πως για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίει το ανθρωπογενώς εκπεμπόμενο CO2. Κι όταν πρόκειται για τους πολιτικούς, τίποτα πια δεν πρέπει να θεωρείται "αναπάντεχο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου