Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Πασχαλινό δώρο: τι είν' αυτό που ξεπροβάλλει σαν ουρανοξύστης και "τρυπά" τον ορίζοντα;


Πολλούς μήνες, απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχαμε να μάθουμε νέα για την πρόοδο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και σήμερα έχουμε φωτογραφίες απ' την εικόνα του εργοταξίου τη Μεγάλη Εβδομάδα, που μας έστειλε φίλος του ιστολόγιου και τον ευχαριστούμε. 

Από την πιο πάνω φωτογραφία είναι εμφανές πως αρχίζει να σχηματοποιείται η νέα λιγνιτική μονάδα, που, όπως μας είχε πει πριν τρία χρόνια η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, είναι η μόνη μας ελπίδα για να έχουμε ρεύμα τα βράδια του 2020. Και το πόσο δίκιο είχε τότε ο ΑΔΜΗΕ φαίνεται απ' το άγχος που διαπέρασε το Υπουργείο Ενέργειας το φετινό χειμώνα, αλλά κι απ' την αγωνία που αποπνέει πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής : "Μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος μπλακ άουτ στη χώρα". 

Αυτό το άγχος και η αγωνία δεν είναι τίποτ' άλλο απ' το αποτέλεσμα της σάπιας πολιτικής, που εφαρμόστηκε απ' τους "εκσυγχρονιστές" και τους "επανιδρυτές" της χώρας, αυτούς που ...
σχεδίασαν ν' αντικαταστήσουν όλες τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες φυσικού αερίου, σκορπίζοντας ρίγη τρόμου στην ΕΒΙΚΕΝ, την Ένωση της όποιας ενεργοβόρας βιομηχανίας απέμεινε στη χώρα.


Αυτό πάντως που ξεπροβάλλει σαν ουρανοξύστης κοντά στην Πτολεμαΐδα, αν τα έχω μάθει σωστά, είναι το κλιμακοστάσιο του λεβητοστάσιου, καθώς εκεί θα κατασκευαστεί ο λέβητας. Μια σύγκριση με τις φωτογραφίες που είδαμε το Σεπτέμβρη είναι αρκετή για να δείξει την εντυπωσιακή πρόοδο της κατασκευής. Το κλιμακοστάσιο υψώνεται εντυπωσιακά και δεσπόζει σ' όλη τη γύρω περιοχή, καρφί στο μάτι των εχθρών του λιγνίτη. Η νέα λιγνιτική μονάδα γίνεται μια απτή πραγματικότητα κι οι αεριάδες σκάνε απ' το κακό τους, μετά τη Μελίτη Ι άλλη μια λιγνιτική μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας θα εντάσσεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.


Λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά πάντως σημαντική, είναι η πρόοδος που εμφανίζει η κατασκευή του πύργου ψύξης, της κοντόχοντρης καμινάδας που συνοδεύει όλα τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που κατασκευάζονται μακριά από θάλασσες και ποτάμια. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η πρόοδος των εργασιών επιτρέπει πλέον σύντομα να επισκεφθεί το εργοτάξιο ο Πρωθυπουργός για τη μεγάλη γιορτή του λιγνίτη, την τελετή θεμελίωσης της μονάδας που θα επιτρέψει στη λιγνιτική δραστηριότητα να συμπληρώσει πάνω από ένα αιώνα ζωής στη Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου στη δεκαετία του 1950 ξεκίνησε η συστηματική επιφανειακή εξόρυξη του λιγνίτη κι έφερε το αγαθό του ηλεκτρισμού απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. Δεν αρκεί να βλέπουμε τον Τσίπρα να εγκαινιάζει σήραγγες κι αυτοκινητόδρομους, είναι απαραίτητο να τον δούμε σύντομα στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που γίνεται στη χώρα.


2 σχόλια:

  1. Θα σας παρακαλουσα αν μπορειτε να μας ενημερωσετε σχετικα με το κατα ποσο ο λιγνιτης που θα χρησιμοποιηθει ως καυσιμο για την μοναδα πτολεμαιδα 5 εχει καποια προβληματα και για την επιλυση τους απαιτειται καποιου ειδους προσθετα. Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω σε τι είδους προβλήματα αναφέρεστε. Ο λιγνίτης της περιοχής καίγεται στα τοπικά εργοστάσια απ' τη δεκαετία του 1950 χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

      Διαγραφή