Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

28 Ιανουαρίου 2017: άλλη μια μέρα που ο Αίολος ήταν απών, ίσως έπινε Τσίπουρα;


Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν όποιος επισκεπτόταν τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ μπορούσε να ψάξει στη "Λειτουργία & Δεδομένα" για τη "Λειτουργία Συστήματος" και στα "Δεδομένα πραγματικού χρόνου" να βρει τόσο τα ημερήσια στοιχεία πρόβλεψης όσο και τα πραγματικά απολογιστικά για την "Έγχυση ΑΠΕ". Μια πραγματικά διαφανής λειτουργία θα ωθούσε ίσως τον ΑΔΜΗΕ να δίνει τα στοιχεία online και σε πραγματικό χρόνο, όπως κάνουν ανάλογοι Διαχειριστές ανά την ΕΕ, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι "παίξε-γέλασε" και η έννοια της διαφάνειας έχει τη δική της ερμηνεία, οπωσδήποτε διαφορετική απ' αυτή που θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει πως αποτελεί "ευρωπαϊκό κεκτημένο". Στα πλαίσια λοιπόν της Ελληνικής αντίληψης για τη διαφάνεια, όποιος κατεβάσει σήμερα τα αρχεία για την "Έγχυση ΑΠΕ" βλέπει συμπληρωμένη μόνο τη 2η & 3η στήλη του Excel φύλλου, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα, για τα στοιχεία του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2017. Δίνονται μόνο τα στοιχεία για την πρόβλεψη έγχυσης, αλλά όχι πλέον τα στοιχεία για την πραγματική έγχυση, ίσως επειδή δεν θέλουν να τα βλέπουν τα ιστολόγια που επιμένουν ν' αποκαλύπτουν το αιολικό μπάχαλο.

Η 2η στήλη και η μαύρη γραμμή δείχνουν την ωριαία πρόβλεψη για την έγχυση των αιολικών κι όπως βλέπετε είναι πολύ χαμηλά, η πρόβλεψη ήταν πως ...
δεν θα φυσούσε αρκετά, τις 19 ώρες του 24ώρου η απόδοση των περίπου 1800MW εγκατεστημένης ισχύος αιολικών θα ήταν κάτω των 200MW και η μέγιστη έγχυση θα έφθανε στα 290MW τα μεσάνυχτα.


Στην ΕΕ ωστόσο η διαφάνεια έχει διαφορετική σημασία και ο Entso-e, η Ένωση των Διαχειριστών Δικτύων Μεταφοράς/ηλεκτρικών συστημάτων, στην οποία ανήκει κι ο ΑΔΜΗΕ, έχει στήσει την Transparency Platform, προς την οποία έχει σύνδεσμο κι ο ιστότοπος του ΑΔΜΗΕ. Ω του θαύματος λοιπόν, αν κανείς ψάξει την Πλατφόρμα Διαφάνειας του Entso-e μπορεί να βρει τα ελλείποντα στοιχεία της πραγματικής απόδοσης των αιολικών στις 28 Ιανουαρίου 2017, όπως φαίνονται στη δεξιά στήλη της πιο πάνω εικόνας.

Μόνο που, όπως φαίνεται απ' τα στοιχεία, η πρόβλεψη παραγωγής δεν ήταν και πολύ πετυχημένη, καθώς τις περισσότερες ώρες του 24ώρου η απόδοση των αιολικών ήταν σε διψήφια νούμερα, κάτω των 100MW. Ίσως ο Αίολος ήταν απασχολημένος να πίνει Τσίπουρα με την ΕΛΕΤΑΕΝ και δεν πολυασχολήθηκε με την περιστροφή των ανεμογεννητριών, αφήνοντάς τες να μας θωρούν ακίνητες, σκέτος λεκές στο τοπίο. Φυσικά δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο  Αίολος είναι επιδεικτικά απών, μας το περιγράφουν τα ομηρικά έπη στη θυσία της Ιφιγένειας, αλλά το έχει περιγράψει επανειλημμένα και το ιστολόγιο, ενδεικτικά στις 29 Οκτωβρίου 2014, στις 7 Απριλίου 2015, στις 4 Ιανουαρίου 2016, στις 16 Δεκεμβρίου 2016 και φυσικά στην κλασσική πλέον ανάρτηση της 28ης Ιανουαρίου 2017.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.   


Αν λοιπόν μεταφέρουμε τους αριθμούς της πραγματικής απόδοσης των αιολικών στις 28 Ιανουαρίου 2017 στο αρχείο της πρώτης εικόνας, ω του νέου θαύματος εμφανίζεται η κόκκινη γραμμή που βλέπαμε παλαιότερα στα αντίστοιχα αρχεία του ΑΔΜΗΕ, αλλά που, άγνωστο γιατί, δεν βλέπουμε πλέον. Μια κόκκινη γραμμή που κυριολεκτικά "ξύνει πάτο" στο διάγραμμα, αποδεικτική για άλλη μια φορά της πλήρους αναξιοπιστίας των αιολικών (και ίσως γι' αυτό δεν κάνει να τη βλέπουμε). Δείτε στο γράφημα πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στην πρόβλεψη και την επίτευξη, υπάρχει παντελής αποτυχία στο να προβλέψει κανείς πόσο θα φυσήξει τις αμέσως επόμενες ώρες και, παρ' όλ' αυτά, θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά όταν μας λένε ότι μπορούν να προβλέψουν το πώς θα είναι το κλίμα το 2050 ή το 2100. Μήπως να πηγαίναμε σε καμιά χαρτορίχτρα καλύτερα;


3 σχόλια:

  1. Είναι άλλο πράγμα ο καιρός (weather) και άλλο το κλίμα (climate) αγαπητέ. Το σκάνδαλο των ΑΠΕ όμως δεν αποδεικνύει τίποτα για το κλίμα. Δυστυχώς πολλοί μπροστά στο αίσχος των ΑΠΕ βιάζονται να συμπεράνουν ότι και η κλιματική αλλαγή είναι απάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, άλλο καιρός κι άλλο κλίμα. Ωστόσο η πλήρης αποτυχία εντελώς βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης τι μας λέει για την πιθανότητα επιτυχίας μιας εξαιρετικά μακροπρόθεσμης πρόβλεψης, η οποία μάλιστα μέχρι στιγμής και επί σειρά ετών ΔΕΝ επαληθεύεται;

    Για την κλιματική αλλαγή δείτε το http://greeklignite.blogspot.gr/2016/03/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο εύκολη είναι η πρόβλεψη στοχαστικών μεταβλητών όπως είναι η ταχύτητα του ανέμου;
    Μερικές εργασίες,

    An Initial Review: Stochastic Application in Wind Speed Forecasting
    http://www.wseas.us/e-library/conferences/2013/CambridgeUSA/ENVMECH/ENVMECH-11.pdf


    STOCHASTIC MODELS FOR WIND SPEED TIME SERIES: A CASE STUDY
    http://www.actaphys.uj.edu.pl/fulltext?series=Reg&vol=41&page=1083


    stochastic generation of hourly mean wind speed data

    https://pdfs.semanticscholar.org/aade/a28abb7bb3784b69961a09be3fc79be9756d.pdf

    Χρησιμοποιώντας χρονοσειρές που χρησιμοποιούνται και σε άλλα αντικείμενα όπως Χρηματιστήριο,πρόβλεψη Φορτίου στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας κλπ.

    Demetris Koutsoyiannis
    Are future climate projections reliable and do they provide grounds to assess impacts in hydrological processes? How well does current climate research represent the intrinsic climate uncertainty?


    Climate stochastics
    http://www.itia.ntua.gr/en/documents/?authors=koutsoyiannis&tags=climate

    ΑπάντησηΔιαγραφή