Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σύνοδος της Λίμα για το κλίμα: στο μόνο που συμφώνησαν όλοι ήταν πως δεν συμφωνούν σε τίποτα.

Η μακρινή για μας Λίμα του Περού από 1 έως 14 Δεκεμβρίου φιλοξένησε την COP20, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. 14 μέρες δεν ήταν αρκετές και χρειάστηκε να δοθεί μια μικρή παράταση για να μπορέσουν να καταλήξουν σ' ένα στοιχειώδες κείμενο, που δεν περιέχει καμιά συμφωνία, παρά μόνο τα σημεία στα οποία συμφώνησαν πως διαφωνούν. Τι τελικά έκαναν στη Λίμα επί δυο εβδομάδες; Κατά τους Financial Times χρειάστηκαν τις πρώτες 11 μέρες για να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μόνο μια παράγραφο 28 λέξεων! Οπότε στη συνέχεια απλά ...
συμφώνησαν τι θα κάνουν μέχρι την επόμενη Σύνοδο, την COP21, που θα γίνει σ' ένα χρόνο στο Παρίσι.

Στη Λίμα έγινε απολύτως σαφές πως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν δέχονται να πληρώσουν το λογαριασμό της κλιματικής τρέλας και πετούν το μπαλάκι στις αναπτυγμένες χώρες. Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τους κλιματικούς στόχους του 2030, χάρη στην οποία η Κίνα στρογγυλοκάθισε πάνω στο δικαίωμα να καίει από το 2020 και εφεξής 4,2 δισεκατομμύρια τόνους κάρβουνο κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με την ακόρεστη ενεργειακή δίψα της ΝΑ Ασίας και τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδών που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, δείχνει πως δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία όχι μόνο το 2015 στο Παρίσι, αλλά και σ' όλες τις επόμενες Συνόδους μέχρι το 2020 και βλέπουμε. Προσθέστε στην εξίσωση τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, που πρώτα πέταξε στα σκουπίδια το φόρο CO2 κι έπειτα βροντοφώναξε πως το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα και θα μπορείτε να προβλέψετε με ασφάλεια το αποτέλεσμα της COP21 ένα χρόνο νωρίτερα.
Στα παραλειπόμενα της Συνόδου, κάποιοι πανηλίθιοι τύποι της Greenpeace βεβήλωσαν το περίφημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο στη Νάζκα, απλώνοντας κίτρινα υφασμάτινα γράμματα για σύνθημα υπέρ των ΑΠΕ δίπλα στις γραμμές που παριστάνουν ένα κολιμπρί, σε περιοχή που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού εξαγριώθηκε, μήνυσε τη Greenpeace και ζήτησε την απαγόρευση εξόδου απ' τη χώρα των ανεγκέφαλων, καθώς το μνημείο υπέστη σοβαρή καταστροφή: το ποδοπάτημα των γραμμών της Νάζκα είναι αντίστοιχο με το να χαράξει κανείς το σύνθημα πάνω στα μάρμαρα της Ακρόπολης.

Η Σύνοδος της Λίμα έκανε απολύτως φανερή τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση να εξισορροπηθεί η οικονομική ανάπτυξη ταυτόχρονα με την "προστασία του κλίματος". Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να βγάλουν τους πληθυσμούς τους απ' τη φτώχεια. Ο μόνος δρόμος τον οποίο βλέπουν είναι αυτός ο ίδιος που ακολούθησαν οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες: αυξημένη χρήση ενέργειας, αυξημένη χρήση κάρβουνου. Σήμερα το κάρβουνο δίνει το 40% της ηλεκτροδότησης παγκοσμίως: πώς και γιατί έφτασε σ' αυτό ποσοστό; Μα γιατί πολύ απλά είναι εύκολο να βρεθεί, είναι φθηνό στην εξόρυξη, είναι αξιόπιστο, δίνει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία πρώτες οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αναγνώρισαν. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο λιγνίτης έδινε πριν 20 χρόνια το σχεδόν 80% της ηλεκτροδότησης της χώρας μας.

Στο μόνο που συμφώνησαν στη Λίμα ήταν να "απλώσουν τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι", να υποβάλλουν όλοι στον ΟΗΕ μέχρι την άνοιξη τα εθνικά σχέδια μείωσης των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Όταν κι άμα τα υποβάλλουν όλοι, ο ΟΗΕ θα τα δημοσιεύσει online και θα προσπαθήσει να ετοιμάσει ένα συνθετικό κείμενο για το Παρίσι. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Κανείς δεν περίμενε πολλά απ' αυτή τη Διάσκεψη, καθόσον τα "σπουδαία" θα συζητηθούν του χρόνου στο Παρίσι. Άλλωστε, μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η Λίμα είναι κοντά στον Ισημερινό και με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 ως 23οC ήταν μια χαρά για ένα 15νθήμερο διακοπών με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Έχουμε αποκτήσει ένα πλανητικά περιφερόμενο θίασο καλοπληρωμένων γραφειοκρατών, που κάνουν δημόσιες σχέσεις ξοδεύοντας απίστευτο χρήμα. Καμαρώστε στην πρώτη φωτογραφία το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Moon, το γνωστό "πλασιέ των ΑΠΕ", να παρουσιάζει με την ποδίτσα το πρόγραμμα "Βελτιωμένες Κουζίνες", που αντικαθιστά τις παραδοσιακές σόμπες ξύλου. Και στην κάτω φωτογραφία τους συνέδρους να τσιμπολογούν στo forum για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Λεφτά -για συνεδριακό τουρισμό- υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου