Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Είχε πολύ δίκιο ο Βούλγαρος τελικά. Το μάδημα που μας ρίχνουν εδώ δεν λέγεται!


Τα νέα απ' τις ΗΠΑ δικαιώνουν πλήρως το Βούλγαρο! Πριν λίγες μέρες γράψαμε για το Βούλγαρο Υπουργό Οικονομικών & Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ, που χαρακτήρισε ως "πλήρη αποτυχία" τη βιομηχανική, ενεργειακή και κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ...

δυο τετραετίες ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP, του Μπαρόζο και του Σαμαρά). 
Την ίδια στιγμή η -ελέω Μπαλτάκου- υπό κατάρρευση κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, για μια ακόμα φορά, αποφάσισε να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, αυξάνοντας ξανά το αντισυνταγματικό ΕΤΜΕΑΡ κι εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλή τιμή ρεύματος στον αγοραστή της "μικρής ΔΕΗ". Η αύξηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου στη Βουλή, στο οποίο το ΥΠΕΚΑ είχε την τιμητική του: 20 σελίδες αφιερωμένες στο λεγόμενο new deal, που καθόρισε νέες τιμές αποζημίωσης για τα Φ/Β και τις λοιπές ΑΠΕ. Η πιο χαμηλή τιμή, που είδαμε στο σχετικό πίνακα για Φ/Β, ήταν 130 €/MWh, για Φ/Β σταθμούς >5MW στο Διασυνδεμένο σύστημα, που συνδέθηκαν το 2013. Η πιο μεγάλη τιμή, που επανακαθορίζεται πριν λίγες μόλις μέρες, είναι 480€/MWh, για Φ/Β σταθμούς <100ΚW στο Μη Διασυνδεμένο σύστημα, που λειτούργησαν μέχρι και το Α΄ τρίμηνο 2009. (Για τα αιολικά πάρκα οι τιμές κυμαίνονται από 84 έως 120€/MWh, ανάλογα με το μέγεθος του πάρκου και το αν βρίσκονται στο Διασυνδεμένο σύστημα ή στα μη διασυνδεμένα νησιά). 
Η επίσημη αιτιολογία για τις διαφοροποιήσεις στις τιμές είναι ότι όσο πιο νέα είναι η εγκατάσταση, τόσο έχουν πέσει οι τιμές στα Φ/Β πάνελ κι επομένως η επένδυση κοστίζει λιγότερο. Λογική εξήγηση, έστω και μέσα στο γενικότερο παραλογισμό με τις τιμές των Φ/Β στην Ελλάδα. Το πιο πάνω διάγραμμα δείχνει ότι απ' το 1977 το κόστος των πυριτικών κρυσταλλικών πάνελ έχει πέσει 100 φορές, με τη μεγαλύτερη μείωση να έχει γίνει μέχρι το 1990. 
Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα εξελίσσονται "κάπως" διαφορετικά, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τιμές της ηλιακής ενέργειας στο Τέξας έχουν πέσει σε επίπεδα ανταγωνιστικά προς την ενέργεια από κάρβουνο και φυσικό αέριο! Πρωτεύουσα του Τέξας είναι το Austin (Ώστιν) και η Austin Energy είναι η 8η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού των ΗΠΑ. Αυτή η εταιρεία λοιπόν, κατά το δημοσίευμα, το 2009 αγόραζε την ηλιακή ενέργεια στα 16,5 σεντς/KWh για 25ετές συμβόλαιο προμήθειας και τώρα θα αγοράζει, με παρόμοια συμβόλαια από νέα Φ/Β πάρκα, σε τιμή κατά τι λιγότερο από 5 σεντς/KWh! Συγκριτικά, στο Τέξας, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι τιμές για ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι στα 7 σεντς, από κάρβουνο στα 10 σεντς κι από πυρηνικά στα 13 σεντς. Αν κάνετε και τη μετατροπή της ισοτιμίας από δολάριο σε ευρώ, με βάση το 1,37 που περίπου είναι αυτές τις μέρες, είναι μάλλον ώρα να βάλουμε τα κλάματα: τα 5 σεντς είναι μόλις 3,65 λεπτά του ευρώ! 36,5€/MWh η ηλιακή ενέργεια στο Τέξας, που έχει και το Χιούστον, την παγκόσμια πρωτεύουσα των πετρελαιάδων, 130-480€/MWh στη χρεοκοπημένη χώρα. Όχι, οι μεγάλοι μισθοί που παίρνουν οι δάσκαλοι φταίνε για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας! Είμαστε σοβαροί; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα όταν πληρώνει αυτές τις τιμές για ενέργεια; 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Τι διαφορετικό έχει ένα Φ/β πάρκο στο Τέξας από ένα Φ/Β πάρκο στην Ελλάδα ή γενικότερα την Ευρώπη; Στον εξοπλισμό δεν νομίζουμε να έχει σοβαρή διαφορά. Τι μπορεί να είναι λοιπόν διαφορετικό; Μήπως η γραφειοκρατία; Μήπως η φορολογία; Μήπως δεν υπάρχει στο Τέξας ο Νόμος EEG, που μας "φόρεσαν" εδώ ο ΓΑΠ και η Μπιρμπίλη; Μήπως η πολιτική επιδοτήσεων; Λέει τίποτα η "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" για τέτοια πράγματα; Μάλλον όχι. Στο Τέξας δεν υπάρχει επιδότηση απ' την τοπική κυβέρνηση, υπάρχει ωστόσο επιστροφή φόρου επένδυσης απ' την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Χωρίς την επιστροφή αυτή, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα ανέβαινε απ' τα 5 στα 8 σεντς/KWh, δηλαδή ανταγωνιστική ως προς το κάρβουνο και λίγο ακριβότερη απ' το φυσικό αέριο (πάντα για το Τέξας μιλάμε).
Η Austin Energy ζητούσε αρχικά προσφορές για 50MW, αλλά, όταν πήρε 30 προσφορές, ανέβασε τη ζήτηση στα 150MW. Την καλύτερη προσφορά έδωσε η SunEdison, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Τελικά αποδεικνύεται ότι ο Βούλγαρος Υπουργός είχε πολύ δίκιο: το μάδημα και το δούλεμα που μας ρίχνουν εδώ δεν λέγεται! Η ηλιακή ενέργεια στις τιμές του Τέξας είναι εξαιρετικά ελκυστική, αφού είναι πολύ πιο αξιόπιστη απ' την αιολική, δεν δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν πετσοκόβει πουλιά, δεν κάνει 95-100dbA  θόρυβο, δεν καταστρέφει βουνοκορφές, κι επιπλέον κορυφώνεται στη μεσημβρινή αιχμή ζήτησης ηλεκτρισμού, καθιστώντας περιττές τις ακριβές αεριοστροβιλικές μονάδες στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο το βράδυ η ηλιακή ενέργεια είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, οπότε χρειάζεται αντίστοιχη υποστηρικτική παραγωγή για τις ώρες και τους μήνες που δεν υπάρχει ήλιος. 
Γι' αυτό λέμε και ξαναλέμε μακάρι να βγάλουμε γρήγορα το φυσικό αέριο στην Κρήτη, θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση με την ενέργεια στη χώρα. Εάν φυσικά αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών κι όχι της ολιγαρχίας. Οπότε και πάλι στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας ξαναγυρνάμε ...

2 σχόλια:

  1. Οι ταρίφες στην υπόλοιπη Ευρώπη
    http://www.res-legal.eu/home/

    Εδώ στη χρεωκοπημένη Ελλάδα δένουμε τα σκυλιά με λουκάνικα, δηλαδή, απιστία σε βάρος του δημοσίου,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το λινκ, η βοήθειά σας είναι πολύτιμη.
    Όντως απιστία, και παράβαση καθήκοντος και επίορκοι, αλλά πού να απευθυνθεί κανείς, εκεί που παίρνει τηλέφωνο ο Αθανασίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή