Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Έπιασαν οι ζέστες: μήπως περισσεύει στον ΑΔΜΗΕ λίγο ρεύμα να στείλει στην Καλιφόρνια;


Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη οικονομικά Πολιτεία των ΗΠΑ, η 6η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και μια απ' τις περιοχές που επιλέγουν να ζήσουν οι πλούσιοι και διάσημοι του καπιταλιστικού μας κόσμου. Από πέρυσι έχει ξεπεράσει σε οικονομικό μέγεθος τη Γαλλία, αλλά αυτό που δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ είναι το σκάνδαλο του Megawatt laundering, που θα την συνοδεύει εσαεί.

Από τα απανωτά μπλακ άουτ του 2000-2001 πέρασαν αρκετά χρόνια, μέχρι κι ο Σβαρτσενέγκερ την κυβέρνησε και πλέον η Καλιφόρνια λέει προς τα έξω πως θέλει να γίνει "πράσινη οικονομία". Μιλάνε πολύ για "κλιματική αλλαγή", διαφημίζουν παντού πως έχουν πολλά Φ/Β, έχουν βάλει και κάποια αιολικά, επιδοτούν αδρά την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά, στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε την προειδοποίηση που εξέδωσε προχθές ο διαχειριστής του ηλεκτρικού τους συστήματος: "Αγαπητοί Καλιφορνέζοι, έρχεται καύσωνας και παρακαλείσθε να μη χρησιμοποιείτε τα κλιματιστικά τις ώρες 2 το μεσημέρι με 9 το βράδυ, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, καθώς αναμένεται η ζήτηση φορτίου να ξεπεράσει τα 47GW".

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα έβαλε απ' το 2014 όλα τα Φ/Β που έπρεπε να βάλει μέχρι το 2020, έβαλε και κάμποσα αιολικά, ξοδεύοντας λεφτά που δεν έχει και δανείζεται με όρους μνημονίων κι όπως μας είπε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ, καταλήξαμε να χρειαζόμαστε ρεύμα απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, ακόμα και της Τουρκίας. Αλλά η Καλιφόρνια μόνο χρεοκοπημένη δεν είναι, γιατί ανησυχεί πως μπορεί να μην έχει ρεύμα όταν έρχεται καύσωνας; Ας δούμε ...
λοιπόν, τι ηλεκτροδοτεί την Καλιφόρνια;


Μια ματιά στο διάγραμμα, από στοιχεία της Πολιτειακής κυβέρνησης, αρκεί για να δει κανείς πως κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα, η "πράσινη" Καλιφόρνια ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο, πολύ φυσικό αέριο! Κι ακόμα υπάρχουν πολλά μεγάλα υδροηλεκτρικά, πυρηνικά, γεωθερμία, βιομάζα, πηγές "αληθινής" ηλεκτροπαραγωγής. Τα "πολλά" Φ/Β και αιολικά θα τα βρείτε πάνω δεξιά, περίπου κρυμμένα σε μια γωνίτσα. Το κάρβουνο είναι εντελώς διακοσμητικό στο σύστημα της Καλιφόρνιας, περίπου ανύπαρκτο, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να ξιφουλκούν για την "κλιματική αλλαγή": εκεί, βλέπετε, ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, απ' την εποχή που ο Μακάρθι κυνηγούσε κομμουνιστικές μάγισσες και κόντεψε να βγάλει μέχρι και το άγαλμα της Ελευθερίας κομμουνιστικό. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.



Τα ποσοστά βέβαια πάντα χρησιμοποιούνται για ν' αποκρύψουν ή ν' αλλοιώσουν την πραγματικότητα, οπότε στον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε τα απόλυτα νούμερα: το "πολύ" φυσικό αέριο φθάνει (2015) στα 45,4GW, δεν επαρκεί μόνο του για να καλύψει τα "πάνω από 47GW", που αναμένονταν για 20-21/6/2017. Υπάρχουν 2,3GW πυρηνικά, 2,7GW γεωθερμικά, 1,3GW βιομάζα και 14GW μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά. Ηλιακά και αιολικά προσθέτουν άλλα 13GW, αλλά, όπως πολύ καλά πλέον ξέρουμε κι απ' τη χώρα μας, απ' τη Γερμανία, τη Βρετανία κι άλλες χώρες, αυτά τα 13GW δεν λένε απολύτως τίποτα, ένα βραδάκι που δεν θα φυσά.

Η πρόβλεψη  για τις 20/6 ήταν στα 47,85GW, όπως μας λέει ο πάντα καλά πληροφορημένος PLATTS, επίπεδο που -αν επιτευχθεί- θα είναι το υψηλότερο απ' το 2010. Ωστόσο η απόλυτα υψηλότερη ζήτηση όλων των εποχών είχε σημειωθεί στις 24.7.2006 και ήταν 50,3GW. Μόνο το φυσικό αέριο δεν επαρκεί, χρειάζονται οπωσδήποτε και τα πυρηνικά και η γεωθερμία και η βιομάζα. Τα Φ/Β ασφαλώς θα λειτουργούν το μεσημέρι, αλλά μετά θα χρειάζονται υποκατάσταση και προφανώς δεν μπορούν να την εγγυηθούν τα αιολικά. Κάπως έτσι λοιπόν η πλούσια Καλιφόρνια ανησυχεί πως δεν θα έχει ρεύμα στον καύσωνα, τα παθήματα δεν φαίνεται να τους έγιναν μαθήματα.

Φυσικά ρεύμα δεν περισσεύει στον ΑΔΜΗΕ για την Ελλάδα, όχι για να στείλει και στην Καλιφόρνια, έστω "λογιστικά", όπως θα έστελνε κάποτε ο Παπακωνσταντίνου με το εντελώς αμελέτητο "Σχέδιο Ήλιος". Κι ενώ λοιπόν εκεί συμβαίνουν αυτά και είναι πλέον παγκοίνως γνωστά, στην Ελλάδα ο Σταθάκης ονειρεύεται να βάλει κι άλλα αιολικά. Μάλλον "μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου