Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η μελέτη της "υπερθέρμανσης" στην Αρκτική μόλις αναβλήθηκε εξαιτίας της ...καταπαγωμένης Κλιματικής Αλλαγής!


Η θερμοκρασία σιγά-σιγά ανεβαίνει, στο καλοκαίρι άλλωστε είμαστε πια, οπότε 40 επιστήμονες από 5 Καναδικά Πανεπιστήμια θεώρησαν πως μπορούν να συνεχίσουν την 3η φάση ενός τετραετούς προγράμματος μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον Κόλπο Hudson. Η αποστολή ονομάζεται BaySys και ξεκίνησε στις 25 Μαΐου απ' το Κεμπέκ, όταν οι 40 επιβιβάστηκαν στο ερευνητικό παγοθραυστικό CCGS Amundsen της Καναδικής Ακτοφυλακής. Λόγω ωστόσο των δυσμενών συνθηκών πάγου στα ανοικτά των ακτών του Newfoundland, το παγοθραυστικό αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προκειμένου να σπεύσει να βοηθήσει πορθμεία και αλιευτικά σκάφη να πλεύσουν στο Στενό του Belle Isle, όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα.

Μεγάλη ποσότητα χοντρού πάγου απ' τον Αρκτικό Ωκεανό κινήθηκε νότια, αιφνιδιάζοντας τα πλοία, που παγιδεύτηκαν στον πάγο, κάποια πήραν και νερό κι αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Σύμφωνα με την Καναδική Ακτοφυλακή, οι συνθήκες δεν έμοιαζαν με ο,τιδήποτε είχαν δει ποτέ μέχρι τώρα στην περιοχή, καθώς ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι άρχισαν να σωρεύουν πάγο στα τέλη Απριλίου και ποτέ δεν σταμάτησαν.

Ενώ βοηθούσαν την Ακτοφυλακή στην έρευνα και διάσωση, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν το πέρασμα απ' το στενό του Belle Isle, μια πλωτή οδό μεταξύ Labrador και Newfoundland και πήραν δείγματα για ν' αναλύσουν τον πάγο. Κατέληξαν ότι ήταν παγετός πολλών ετών, όχι χαρακτηριστικός της βορειοανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και πιθανότατα από υψηλά σημεία της Αρκτικής. 

Τα τεμάχια έχουν πάχος μεταξύ πέντε και οκτώ μέτρων και οι επιστήμονες δήλωσαν πως για την εμφάνισή τους "ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, που λιώνει τους πάγους και τους επιτρέπει να κινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις". Απόλυτα κατανοητός ο ισχυρισμός, η αποστολή θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί και το χρήμα μέχρι τώρα ρέει άφθονο για κλιματικές απάτες. Μόνο που μετά την Ακτοφυλακή, που εξαρχής απέδωσε τους πάγους στους ισχυρούς ΒΑ ανέμους, ήρθε και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά να δηλώσει με τη σειρά του πως αυτή την ...
εποχή του χρόνου τυπικά δεν υπάρχει καθόλου ή υπάρχει μόνο ελάχιστος πάγος σ' αυτή την περιοχή. Αν ήταν να λιώσει και να κινηθεί, θα κινούνταν και τα προηγούμενα χρόνια, έστω και σε μικρότερες ποσότητες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 



Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο καιρό ίσως θα θυμάστε την εικόνα με το άρθρο του BBC, όπου κάποιοι Αμερικανοί επιστήμονες το 2007 προέβλεπαν πως το 2013 ο πάγος της Αρκτικής θα μας είχε αποχαιρετήσει, ελευθερώνοντας στη ναυσιπλοΐα το πολυπόθητο "Βόρειο Πέρασμα", τη σύντομη διαδρομή απ' τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική. Ένα "Πέρασμα" που ήταν ελεύθερο από πάγο το μακρινό 1903, τότε που βεβαίως κανείς δεν ασχολούνταν με το πόσο CO2 ελευθερώνουν οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι και οι Γερμανοί στην ατμόσφαιρα. Πέρασε λοιπόν το 2013 κι όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν οι πάγοι, αλλά εμφανίστηκαν νοτιότερα, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις για την εποχή. Τώρα η συνέχιση της αποστολής προγραμματίζεται για τις 6 Ιουλίου, με την ελπίδα να μην υπάρχουν και νέα προβλήματα.

Το κλίμα αλλάζει συνεχώς εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει ν' αλλάζει, αλλά τα σημάδια αυξάνονται πως η αλλαγή είναι όλο και προς το πιο ψυχρό, όχι προς τη δήθεν "υπερθέρμανση".

ΥΓ. Πέφτει πολύ γέλιο με το φόρουμ του insomnia.gr, όπου κάποιος αποκάλεσε το greeklignite αναξιόπιστο επειδή οι αναρτήσεις είναι ανυπόγραφες και επικαλείται ως αξιόπιστο τον ...καταπράσινο Guardian! Μα πολύ γέλιο!  Φυσικά, από επιχειρήματα, τίποτα. Την επόμενη φορά ίσως υπογράψω ως Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, για να μην είναι ανυπόγραφο και να "κερδίσω σε αξιοπιστία".


2 σχόλια:

  1. Με το CO2 το 1903 ασχολείτο ο, πασίγνωστος σε κάθε χημικό, νομπελίστας https://en.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius
    Διαβάστε εκεί σχετικά με το φαινόμενο θερμοκηπίου.
    Αλλά για σας και αυτός όπως και ο Fourrier και ο Tyndall ήταν κοινοί απατεώνες. Αυτό που με πείθει ότι ο Arhhenius δεν τα έπερνε από τους κατασκευαστές ανεμόμυλων είναι ότι θεωρούσε το φαινόμενο της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης άκρως ωφέλιμο για την ανρθωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, όντως, το είχε πει το 1903. Μόνο που καλό είναι να ξέρετε για συσχετιζόμενα μεγέθη και οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 δεν έχουν σχέση με το φαινόμενο που περιέγραψε ο Αρένιους. Πιθανόν έχει σχέση το CO2 που εκλύεται από τους ωκεανούς με την αντίδραση λε Σατελιέ, που είναι εκατομμύρια φορές περισσότερο απ' το ανθρωπογενώς εκπεμπόμενο. Ή και το μεθάνιο που εκπέμπεται από ξηρά και θάλασσα, που κανείς δεν γνωρίζει πόσο είναι. Καλό λοιπόν είναι να διαβάσετε περισσότερο και σε βάθος. Π.χ. τι γνωρίζετε για το Gakkel ridge; (http://greeklignite.blogspot.gr/2016/02/100.html)

    ΥΓ. Πολύ ωραίο το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή