Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

"Όσα παίρνει ο άνεμος": μαζί παίρνει και τις τιμές των ακινήτων (στη Βρετανία και όχι μόνο).

Σ' όλο τον πλανήτη, τ' όνειρο του καθενός είναι να καταφέρει ν' αγοράσει ένα δικό του σπίτι, ένα δικό του "κεραμίδι". Μερικές φορές βέβαια τ' όνειρο εξελίσσεται σ' εφιάλτη, ιδίως αν έχεις πάρει στεγαστικό δάνειο και η χώρα χρεοκοπήσει.

Στη Βρετανία η χώρα δεν χρεοκόπησε, αλλά τ' όνειρο εξελίσσεται κι εκεί σ' εφιάλτη: χάρη στην πολιτική των εξωφρενικών επιδοτήσεων η ύπαιθρος αποκτά όλο και περισσότερα αιολικά, μ' αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι τιμές των ακινήτων, εκείνων που έχουν οπτική επαφή με τις "απαίσιες οπτικά και θορυβώδεις" ανεμογεννήτριες, αυτές που "καταστρέφουν το τοπίο, είναι ξένες προς την πολιτιστική κληρονομιά κι επιβλαβείς στους φυσικούς πόρους".

Παντού στον πλανήτη, η από οποιαδήποτε αιτία πτώση της τιμής των ακινήτων αποτελεί σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, οπότε τον Απρίλιο 2014 μελετητής του πολύ γνωστού London School of Economics και του Κέντρου Ερευνών στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Χωρική Οικονομία, παρουσίασε τη μελέτη "Gone with the Wind: Valuing theVisual Impacts of Wind turbines through House Prices".

Η μελέτη επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις απ' την ανάπτυξη αιολικών στην Αγγλία και την Ουαλία, εστιάζοντας στην οπτική τους επίδραση. Η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στη μεταβολή των τιμών σπιτιών που έχουν ή δεν έχουν οπτική επαφή με ανεμογεννήτριες και κατά τα λοιπά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Οι ομάδες σύγκρισης που δεν έχουν οπτική επαφή περιλαμβάνουν και περιοχές όπου ανεμογεννήτριες ήταν ορατές στο παρελθόν αλλά όχι πλέον, περιοχές όπου θα ενεργοποιηθούν στο προσεχές διάστημα ανεμογεννήτριες και περιοχές κοντά σε αιολικά πάρκα, όπου ωστόσο η μορφολογία του εδάφους κρύβει τις ανεμογεννήτριες από άμεση οπτική επαφή. Σ' όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως η οπτική επαφή των σπιτιών με ανεμογεννήτριες μειώνει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων: "All these comparisons suggest that wind farm visibility reduces local house prices, and the implied visual environmental costs are substantial".

Εξετάστηκαν τιμές συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων σε Αγγλία και Ουαλία στο διάστημα 2000 έως και 1ο τρίμηνο 2012. Τα μεγάλα αιολικά πάρκα (20+ ανεμογεννήτριες) μειώνουν τις τιμές των ακινήτων κατά 12% σ' απόσταση έως 2 χιλιόμετρα. Αν υπάρχει ορατή ανεμογεννήτρια σ' απόσταση έως 2 χιλιόμετρα, η μείωση της τιμής που διαπιστώθηκε κατά τη έρευνα φθάνει ...
το 5-6%. Φθάνει σε κάτω από 2% για απόσταση 2-4 χιλιόμετρα και σε κάτω από 1% για απόσταση 8-14 χιλιόμετρα, απόσταση που είναι και το όριο για ορατότητα. Απλά πράγματα: όσο είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεάσουν πτωτικά τις τιμές των ακινήτων.

Φυσικά δεν περιμένουμε τους Βρετανούς να μας πουν πως η γειτνίαση ενός ακινήτου με βιομηχανική εγκατάσταση έχει επίπτωση στην τιμή του ακινήτου. Εκείνο ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως μέχρι τώρα οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ήταν εντοπισμένες σε συγκεκριμένες θέσεις, ενώ με την ανάπτυξη των αιολικών όλη η ύπαιθρος δυνητικά αποτελεί πλέον βιομηχανικό χώρο, καθώς το κύριο κριτήριο για τη χωροθέτηση δεν είναι η ύπαρξη ανέμων, το κύριο κριτήριο είναι η εξασφάλιση επιδοτήσεων, χωρίς τις επιδοτήσεις κανείς "επενδυτής" δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για να στήσει ανεμογεννήτριες. Για να αντιλαμβανόμαστε πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση στη Βρετανία, κατά το χρόνο της μελέτης, το 1,8% των ταχυδρομικών κωδίκων οικιστικών περιοχών βρισκόταν σε απόσταση το πολύ 4 χιλιόμετρα από λειτουργούντα ή προταθέντα αιολικά πάρκα: "at the time of writing, around 1.8% of residential postcodes are within 4 km of operational or proposed wind farm developments". Ασφαλώς η κατάσταση έχει χειροτερεύσει από τότε.

Αυτό που συστηματικά αποσιωπάται απ' την αιολική προπαγάνδα είναι ο θόρυβος και η ακουστική πίεση, που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή όπου εγκαθίστανται. Οποιαδήποτε ανεμογεννήτρια, οποιουδήποτε κατασκευαστή, κατά τη λειτουργία της παράγει θόρυβο πάνω από 100dBA, ενδεικτικά η Gamesa G90-2, ισχύος 2MW, παράγει 106,4dBA, Vestas V90-1,8/2,0MW παράγει 104dBA. Ωστόσο, σύμφωνα με το Π.Δ. 1180/1981, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου σε νομοθετημένες βιομηχανικές περιοχές είναι 70dBA και η κλίμακα των ντεσιμπέλ είναι λογαριθμική, όχι αναλογική. Για οικιστικές περιοχές το όριο είναι στα 50dBA. Ποιο έμβιο ον μπορεί ν' αντέξει να βρίσκεται σε γειτνίαση με τέτοιο θόρυβο, με τα πάνω από 100dBA των ανεμογεννητριών; Άνθρωποι, αγελάδες, αιγοπρόβατα, λοιπά εκτρεφόμενα και κατοικίδια ζώα, άγρια ζώα, όλα υποχρεώνονται ν' αποχωρήσουν απ' την περιοχή, συνεχόμενος θόρυβος πάνω από 100dBA δεν αντέχεται. Πρόκειται για μια καταναγκαστική αλλαγή χρήσης γης και ουσιαστικά δημιουργία αποκλειστικής ζώνης αιολικών, για την οποία μια "συνωμοσία σιωπής" απλώνεται παντού, αλλά αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην πτώση της τιμής των ακινήτων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τόσο στη Βρετανία όσο κι αλλού οι μετρήσεις της "κοινής γνώμης" αποτυπώνουν "υποστήριξη στις ΑΠΕ". Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της κατασκευής αιολικών πάρκων, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και αντιδρούν, καθώς κανείς δεν θέλει τις ανεμογεννήτριες κοντά στην περιουσία του, μέχρι και αντιαιολικό κόμμα είδαμε στη Γερμανία. Κάτοικοι περιοχών κοντά σε ανεμογεννήτριες αναφέρουν προβλήματα υγείας, ακόμα και πολυάριθμες αποβολές παραμορφωμένων εμβρύων σε φάρμα μινκ στη Δανία έχουν αναφερθεί. Οπότε η "υποστήριξη στις ΑΠΕ", που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, μάλλον εξαρτάται περισσότερο απ' τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα, εκμαιεύοντας μια γενικού χαρακτήρα απάντηση, περίπου όπως στα φοιτητικά μου χρόνια δεχόμουνα ερωτήσεις του τύπου "είσαι με την ειρήνη ή με τον πόλεμο;"


Η προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει πως όταν λέμε "ΑΠΕ" εννοούμε καταρχήν αιολικά και κατά δεύτερον Φ/Β, όταν μιλούν για "ΑΠΕ" πάντα προβάλλουν και μια ανεμογεννήτρια να περιστρέφεται. Δεν είναι έτσι!!! "ΑΠΕ" είναι και τα υδροηλεκτρικά, "ΑΠΕ" είναι και η γεωθερμία, "ΑΠΕ" είναι η βιομάζα, "ΑΠΕ" είναι το βιοαέριο. Και σ' αυτό το ιστολόγιο έχω διαχωρίσει εξαρχής τα αιολικά απ' τις υπόλοιπες ΑΠΕ, καθώς το βασικό κριτήριο είναι η αναξιοπιστία ισχύος των αιολικών, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα: όπως μας έχει πληροφορήσει η πλέον αρμόδια δημόσια υπηρεσία, ο ΑΔΜΗΕ, με την περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, η αξιοπιστία των αιολικών λαμβάνεται μόλις 10%, των Φ/Β 70% το πρωί/0% το βράδυ και των λιγνιτικών μονάδων 97%. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως η αξιοπιστία των αιολικών εύκολα πέφτει στο 2% ακόμα και σ' ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, ενώ σε μεμονωμένες χώρες ακόμα και κάτω του 1%. Κι ο Όμηρος, στη ραψωδία της Ιλιάδας για τη θυσία της Ιφιγένειας, μας έχει πει πολύ γλαφυρά εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια πως η αξιοπιστία των αιολικών είναι ΜΗΔΕΝ%.

Τι δεν καταλαβαίνει λοιπόν το Υπουργείο της Μεσογείων;


2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το έγκυρο & ανατρεπτικό ιστολόγιο σας!

    ----------------------------------------
    Μια μικρή επισήμανση ενός "μυθολογικού" σφάλματος που επαναλαμβάνεται συχνά στις σελίδες σας :

    Η θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα αναφέρεται στα "Κύπρια Έπη" (μέρος των Κυκλίων Επών) που αποδίδονται στον Ηγησία (ή Ηγησίνο) ή στον Στασίνο (από τη Σαλαμίνα της Κύπρου).
    Ο Όμηρος στην "Ιλιάδα" δεν περιγράφει καθόλου με το περιστατικό της Αυλίδας...

    Σχετικά με τα Κύκλια Έπη :

    http://argolikivivliothiki.gr/2009/12/11/%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%80%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την ιστορική διόρθωση. Οι παιδικές μου αναμνήσεις συγχέουν την εισαγωγή στον Τρωικό Πόλεμο με την Ιλιάδα.

      Διαγραφή