Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ένα "δωράκι" για το Σταθάκη: τι το πολύ σημαντικό ανακοίνωσε η Κίνα τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη;


Όπως ήδη είπα προχθές, τώρα αφήνουμε "στο χρονοντούλαπο της ιστορίας" το Σκουρλέτη και θα 'χουμε να μιλάμε για το Σταθάκη, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση, το Μάρτιο 2014, μας τα 'λεγε πολύ καλά για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε το δείγμα προθέσεων και γραφής του, αν και καμιά έκπληξη δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει μια "τυχαία" στροφή του Σταθάκη προς το "ρεαλισμό" που επιβάλλει η βασισμένη στα Γερμανικά συμφέροντα πολιτική της απανθρακοποίησης της ηλεκτροδότησης, που προωθεί συνολικά η ΕΕ.

Η κωλοτούμπα είναι το αγαπημένο σπορ των πολιτικών παντού ανά τον πλανήτη, οπότε ο Σταθάκης θα χρειαστεί να επιδείξει δύναμη χαρακτήρα, προκειμένου να καταφέρει να μείνει συνεπής σ' όσα έλεγε το 2014. Για να τον βοηθήσω λοιπόν σήμερα έχω ένα "δωράκι", την ανακοίνωση των λεπτομερειών του 13ου Πενταετούς Προγράμματος Ηλεκτροδότησης της Κίνας.

Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα 7/11 απ' τη National Energy Administration, την Εθνική Αρχή Ενέργειας. Τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης έχουν ως εξής:

  • Συνολική κατανάλωση ενέργειας 6,8~7,2 τρισεκατομμύρια kWh, που αντιστοιχεί σε 3,6~4,8% σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης (compound annual growth rate - CAGR) στο διάστημα 2016~20.
  • Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα φθάσει τα 2.000GW (5,6% σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης).
  • Η ισχύς από ανθρακικούς σταθμούς θα φθάσει τα 1.100GW, από υδροηλεκτρικά τα 380GW, από πυρηνικά τα 58GW, από αιολικά τα 210GW, από ηλιακά τα 110GW και από φυσικό αέριο τα 110GW. 
  • Ο στόχος περικοπής των ΑΠΕ, (δηλαδή η αναγκαστική έξοδος των αιολικών απ' το σύστημα επειδή δεν έχουν πού να ξεφορτωθούν το τυχαίο και γι' αυτό άχρηστο αιολικό ρεύμα), τίθεται στο 5%, έναντι 21% στο 1ο εξάμηνο 2016. Για να το πετύχουν θα χρειαστεί ν' αναβαθμίσουν τα δίκτυα, να προσέξουν πού θα εγκαταστήσουν νέα αιολικά και να βελτιώσουν τη διαχείριση των φορτίων.

Για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα πιο πάνω νούμερα, σήμερα η Κίνα έχει ...
εγκατεστημένα 920GW ανθρακικών σταθμών, επομένως η αύξηση στα 1.100 δείχνει ποσοστό 19,6% μέσα σε πέντε χρόνια. Ήδη 200GW ανθρακικών μονάδων βρίσκονται υπό κατασκευή, κάτι που σημαίνει πως δεν θα πρόκειται μόνο για προσθήκη νέας ισχύος, αλλά και για αντικατάσταση παλαιών και ρυπογόνων μονάδων, προκειμένου να βελτιωθεί σταδιακά η ατμόσφαιρα των πόλεων της Κίνας, αυτή που τόσο ταλαιπώρησε τους αθλητές στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Η Κίνα κάνει δηλαδή ακριβώς το ίδιο πράγμα που έκαναν και οι Δυτικοί, ιδίως οι Γερμανοί, εκσυγχρονίζει με ταχείς ρυθμούς τις ανθρακικές της μονάδες, στις οποίες στηρίζει την τεράστια χαλυβουργία της και όλη την οικονομία της. 

Όταν λοιπόν η Κίνα προσθέτει σε 5 χρόνια πάνω από 200.000MW ανθρακικών μονάδων στο διάστημα 2016-20 κι όταν στο 10μηνο 2016 η Γερμανία εξακολουθεί να καίει στο φουλ λιγνίτη και λιθάνθρακα, κάποιοι "Έλληνες πατριώτες" προσπαθούν εξακολουθητικά να σαμποτάρουν τη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, (η κατασκευή της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει από πέρυσι και τα μισά λεφτά έχουν ήδη πληρωθεί),  και σκούζουν να μη γίνει ποτέ η 2η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, αυτή που αποφασίστηκε πριν 20 χρόνια και δημοπρατήθηκε αρχικά το 2009. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το ρόλο του καθενός στη χρεοκοπημένη χώρα. 

Τα εγκατεστημένα αιολικά είναι ήδη 140GW, υπό κατασκευή βρίσκονται άλλα 80GW, σύνολο 220GW, αλλά ο στόχος για το 2020 μπαίνει στα 210GW!!! Με άλλα λόγια, ό,τι βάλανε-βάλανε, καιρός να ξεφορτώνονται τα άχρηστα αιολικά, παρόλο που η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα και στις ανεμογεννήτριες. Όλο και θα βρουν τίποτα κορόιδα στο εξωτερικό, για να πουλήσουν την αιολική πραμάτεια τους! Οι Κινέζοι κατάλαβαν πως με το τυχαίο ρεύμα δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, 21% αναγκαστικές περικοπές στο 1ο εξάμηνο 2016 δεν είναι μικρό πράγμα, στο Υπουργείο της Μεσογείων υπάρχει κανείς που να το καταλαβαίνει;

Η Κίνα είναι επίσης η μεγαλύτερη κατασκευάστρια Φ/Β και τον Οκτώβριο 2015 υπολόγιζε να εγκαταστήσει μέχρι το 2020 150GW Φ/Β. Στο 1ο εξάμηνο 2016 εγκατέστησε 22GW ηλιακών, τα 11,5GW μόνο μέσα στον Ιούνιο. Οπότε η προσγείωση του στόχου για το 2020 μάλλον προμηνύει πως και τα Φ/Β προορίζονται για εξαγωγές.

Τα 210GW αιολικών στο σύνολο των 2.000GW αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 10,5% στο αχανές σύστημα ηλεκτροδότησης της Κίνας. Ποιος πανέξυπνος πήγε κι έβαλε 33% διείσδυση αιολικών το Μάρτιο στη Ρόδο, ώστε να καταλήξουν οι κάτοικοι Ρόδου και Χάλκης με απανωτά μεγαλοπρεπή μπλακ άουτ, που για το ΔΕΔΔΗΕ τα προκάλεσε η "αδέσποτη άεργη ισχύς"; Μήπως να τον στείλουμε στην Κίνα να τους εξηγήσει πώς η χρεοκοπημένη χώρα τα καταφέρνει καλύτερα απ' αυτούς;

Το ενεργειακό μείγμα της Κίνας, σε όρους εγκατεστημένης ισχύος, θα είναι 55% ανθρακικές μονάδες, 19% υδροηλεκτρικά, 2,9% πυρηνικά και μόλις 5,5% φυσικό αέριο. Σε όρους παραγόμενης ενέργειας η συμμετοχή των ανθρακικών θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 55%, καθώς υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο λογικά θα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ενδοημερήσιες αυξήσεις της ζήτησης. Αυτά να το βλέπουν όσοι χάραξαν στη χώρα μας την εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίαςκι έφθασαν την εγκατεστημένη ισχύ σε μονάδες φυσικού αερίου στην πρώτη θέση, πολύ μπροστά απ' τον εγχώριο λιγνίτη, λες κι έχουμε τα αποθέματα αερίου του Κατάρ ή της Ρωσίας. Και να το βλέπουν όσοι στη ΡΑΕ μοίρασαν επί σειρά ετώνχιλιάδες άδειες για αιολικά και Φ/Β, κυριολεκτικά σαν να ήταν μαρουλόφυλλα, προκειμένου να υλοποιήσουν το όραμα του ΓΑΠ, να γίνουμε η "Δανία του Νότου" και να χρεοκοπήσουμε μια ώρα νωρίτερα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Φυσικά όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το ιστολόγιο ίσως θυμάστε πως το μείγμα ηλεκτροδότησης της Κίνας το είχαμε δει και πριν δυο χρόνια, με το χαρακτηριστικό τίτλο Κίνα: πολύ κάρβουνο και πολλά πυρηνικά στο ενεργειακό της μείγμα και μετά το 2030. Και ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού ΑΠΕ για χρεοκοπημένους. Και το καλοκαίρι του 2015 είχαμε δει πως η Κίνα βάδιζε το δρόμο προς το Παρίσι και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα φορτωμένη με πολύ κάρβουνο. Τώρα λοιπόν που ξέρουμε και τις λεπτομέρειες του 13ου Πενταετούς Προγράμματος Ηλεκτροδότησης, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως για την επόμενη 20ετία η βαριά ενεργοβόρα βιομηχανία δεν θα έχει κανένα μέλλον στην ΕΕ, καθώς η αποσταθεροποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, για να στηρίξουμε όλοι μαζί τις "πράσινες θέσεις εργασίας" Γερμανίας-Δανίας, οδηγεί σε εξωφρενική και μη διεθνώς ανταγωνιστική αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης. Οπότε ετοιμαστείτε να σφίξετε κι άλλο το ζωνάρι, όταν η ανταγωνιστικότητα πάει περίπατο από λαθεμένες πολιτικές, το μόνο αντίδοτο που ξέρει η νεοφιλελεύθερη ΕΕ είναι η περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους. Μέχρι η αμοιβή του εργάτη να πέσει σ' "ένα πιάτο ρύζι", ή σ’ όση είχε μια "θέση εργασίας" σε βαμβακοχώραφα του Αμερικάνικου Νότου στα μέσα του 19ου αιώνα.

Θα έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε απ' το Σταθάκη τις σημερινές σκέψεις του για το μείγμα ηλεκτροδότησης που πρέπει να έχει μια χρεοκοπημένη χώρα, μια χώρα που για να εισάγει ο,τιδήποτε δανείζεται απ' τους διεθνείς τοκογλύφους-"εταίρους" με όρους μνημονίων. Θα περιμένω με αγωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου