Δειτε κι εδώ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: μια νέα επαναστατική μπαταρία, που απαξιώνει όλες τις υπόλοιπες κι αλλάζει την αγορά!


Με πληροφορίες από
https://ndb.technology/

Το ιστολόγιο παρακολουθεί απ' το 2015 το θέμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κι απ' την πρώτη στιγμή έχει διατυπώσει τον έντονο προβληματισμό για την εξαιρετικά ανώριμη τεχνολογία των μπαταριών λιθίου: μπορεί να είναι καλές για κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, αλλά είναι εντελώς ανεπαρκείς για τα αυτοκίνητα. Ο μεγάλος χρόνος φόρτισης αποτελεί το απόλυτο συγκριτικό μειονέκτημα απέναντι στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όσα τερτίπια με "ταχυφορτιστές" κι αν σκαρφιστούν, όσες επιδοτήσεις κι αν δώσουν οι νεοφιλελεύθεροι της ΕΕ: στα €12.000 η συνολική επιδότηση στη Γαλλία, στα €9.480 στη Γερμανία, για να καταφέρουν να πουλήσουν -κυρίως με χρονομίσθωση/leasing- το Renault ZOE, με τα πολύ "εξελιγμένα" χαρακτηριστικά του.

Η Tesla έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο εργοστάσιο μπαταριών στην έρημο της Νεβάδα, ήδη ετοιμάζει άλλο ένα δίπλα στο Βερολίνο κι η ασθμαίνουσα ΕΕ τρέχει να κάνει αντίστοιχα δικά της εργοστάσια στη Σουηδία και τη Γερμανία. Αλλά αυτές οι τεράστιες επενδύσεις κινδυνεύουν να πάνε στα εντελώς αζήτητα, εάν μέσα στην προσεχή πενταετία φθάσει σε εμπορική διάθεση μια εντελώς νέα τεχνολογία μπαταριών, η οποία εξελίσσεται από μια start-up εταιρεία της Καλιφόρνια. Η νέα μπαταρία χρησιμοποιεί ραδιοϊσότοπα από ραδιενεργό γραφίτη πυρηνικών αποβλήτων, τον οποίο επεξεργάζεται και εγκιβωτίζει σε δομές νανοδιαμαντιών, τα οποία παράγονται εργαστηριακά από άνθρακα C-12. Ο γραφίτης περιέχει ισότοπα άνθρακα C-14, τα οποία διασπώνται και μεταπίπτουν σε άζωτο, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Αξιοποιώντας πυρηνικά απόβλητα για παραγωγή ενέργειας, η εταιρεία βρίσκει λύση ταυτόχρονα και στο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η μπαταρία αξιοποιεί την ενέργεια που υπάρχει στα ραδιοϊσότοπα, δεν χρειάζεται φόρτιση και διαρκεί περίπου στο ...διηνεκές. Ανάλογα με τα ραδιοϊσότοπα που χρησιμοποιεί κάθε φορά, η συγκεκριμένη μπαταρία υπόσχεται πως, στη χρήση σε κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, κλπ, η διάρκεια ζωής είναι ...

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Αυστραλία: μεγάλη δικαστική νίκη κατοίκων κατά εταιρείας αιολικών για ενόχληση από υποήχους ανεμογεννητριών!

Το ιστολόγιο σας παρουσιάζει σήμερα άλλη μια σημαντική είδηση, που είναι εξαιρετικά άβολη για το αφήγημα των αιολικών και μάλλον δεν θα τη δείτε σε κανένα απ' τα μπουκωμένα απ' τη "λίστα Πέτσα" Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης. Αλλά, ας τα πάρουμε απ' την αρχή, με βάση πληροφορίες από αναγνώστη του ιστολόγιου -τον ευχαριστώ- και:
https://www.abc.net.au/news/2020-08-20/gippsland-landmark-legal-win-over-bald-hills-wind-farm/12572498

52 ανεμογεννήτριες Senvion MM92 των 2,05MW, συνολικά 106,6MW, είχαν στηθεί από έναν Ιάπωνα "επενδυτή" το Μάιο 2015 στους λόφους Bald Hills της εικόνας, 10 χλμ στα ΝΑ του Tarwin Lower της Πολιτείας της Βικτόρια, στο δήμο South Gippsland, σχεδόν στην πιο νότια ακτή της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται απ' την εταιρεία Bald Hills Wind Farm Pty Ltd, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες έχουν ύψος πύργου έως 85 μέτρα και διάμετρο πτερωτής έως 92,5 μέτρα. Όπως φαίνεται στο Google Earth, η εγκατάσταση καλύπτει μήκος περί τα 10 χιλιόμετρα, σε ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνση.


Σχεδόν αμέσως άρχισαν τα παράπονα απ' τους κατοίκους της γύρω περιοχής για ενόχληση από θορύβους χαμηλών συχνοτήτων που προκαλούσαν οι ανεμογεννήτριες, τους θορύβους που είναι πιο γνωστοί ως υπόηχοι. Τα συμπτώματα που ανέφεραν περιελάμβαναν πονοκεφάλους, διακοπές ύπνου, αδυναμία να κοιμηθούν, κάποιοι αναγκάστηκαν ακόμα και να φύγουν απ' το σπίτι για να ησυχάσουν απ' το θόρυβο. Η εταιρεία απέρριψε τα παράπονα και συνέχισε αδιαφορώντας για τους κατοίκους, οι οποίοι προσέλαβαν δικηγόρο και τον Απρίλιο 2016 προσέφυγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του South Gippsland, αναφέροντας ενόχληση κατά το άρθρο 62 διάταξης του 2008 για τη Δημόσια Υγεία και την Ποιότητα Ζωής. Σύμφωνα με τη διάταξη, που τη βλέπουμε πιο πάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να ερευνήσει τη διαφορά και, αν διαπίστωνε την ύπαρξη ενόχλησης, είτε να αναλάβει κατάλληλη δράση είτε να προτείνει την ιδιωτική επίλυση της διαφοράς. Απ' τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο 2016 η δικηγόρος έστειλε σειρά επιστολών στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιγράφοντας το είδος της ενόχλησης και τα συμπτώματα των κατοίκων.

Το Συμβούλιο αρχικά αδιαφόρησε και δεν προχώρησε στη διερεύνηση. Μετά από πιέσεις των κατοίκων δέχτηκε να στείλει έναν υπάλληλο για μερικά λεπτά σ' ένα απ' τα σπίτια, για ν' "ακούσει" και να διαπιστώσει την ύπαρξη θορύβου. Και μάλιστα χωρίς καν να ενδιαφερθεί αν οι ανεμογεννήτριες δούλευαν κατά τη στιγμή της επίσκεψης ή όχι! Επιπλέον, γράφεται ότι απείλησε τους κατοίκους, πως αν στραφούν εναντίον του δικαστικά θα αμυνθεί και θα τους κυνηγήσει για τα δικαστικά έξοδα! Κατά το κοινώς λεγόμενο, το Συμβούλιο έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεφορτωθεί τους κατοίκους και να μην ενοχλήσει τον "επενδυτή". Και το Φεβρουάριο 2017 εξέδωσε απόφαση πως δεν υπάρχει ενόχληση για τους κατοίκους.

Φρονίμως ποιών, ο Ιάπωνας "επενδυτής" πούλησε έγκαιρα, το Μάρτιο 2017, το έργο σε Αυστραλιανό fund. Η παρωδία διερεύνησης κι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πτόησαν τους κατοίκους: τον Αύγουστο 2017 προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) της Βικτόρια και πέτυχαν αφενός αναίρεση της απόφασης του Φεβρουαρίου, αφ' ετέρου δικαστική εντολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να διεξάγει μια σωστή έρευνα. 

Το Σεπτέμβριο 2018 ο ανεξάρτητος ερευνητής, James C. Smith and Associates, παρέδωσε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης ("Smith Report"), στην οποία διαπίστωσε πως ...

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: έχουν ήδη απαξιωθεί τεχνολογικά, πριν καν βγουν στην αγορά!


Πριν λίγες ημέρες είδαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία, λόγω της ταχείας προόδου της τεχνολογίας. Σήμερα θα δούμε ένα νέο πρόβλημα, που θα ταλανίσει ακόμα περισσότερο την αγορά, τόσο των νέων όσο και των μεταχειρισμένων και το οποίο σχετίζεται με το πιο βασικό στοιχείο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων: τις μπαταρίες.

Δεν ξέρω πόσοι προσέξατε στην προηγούμενη ανάρτηση τα βασικά χαρακτηριστικά του Renault ZOE, του μικρομεσαίου σεντάν της πιο πάνω εικόνας, που είναι απ' τα best seller μοντέλα στην Ευρώπη: τρίπορτο, χώροι για 4 άτομα, 1,5 τόνο βάρος, 135χλμ/ώρα τελική ταχύτητα, 7 ώρες για φόρτιση 0-100% με φορτιστή 7kw και με πραγματική αυτονομία 355 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το ADAC Ökotest). 135χλμ/ώρα τελική ταχύτητα είχε το Fiat Panda 1ης γενιάς, πριν 30 χρόνια!

Κατά την κίνηση του αυτοκινήτου η ενέργεια αναλώνεται για να μετακινήσει το βάρος και να υπερνικήσει τις τριβές, τόσο με το δρόμο όσο και την αντίσταση του αέρα. Πριν 30-40 χρόνια ένα αυτοκίνητο των διαστάσεων του Renault ZOE είχε μόλις το μισό βάρος, κάπου 700-800 κιλά. Το μεγάλο βάρος του Renault ZOE, μεγαλύτερο από π.χ. ένα σημερινό συμβατικό "οικογενειακό" VW Passat, οφείλεται στις μπαταρίες. Αυτές καλούνται να κινήσουν αξιοπρεπώς τον 1,5 τόνο, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο χάρη στη ροπή που αποδίδουν οι ηλεκτροκινητήρες: τα 220Nm του Renault ZOE είναι περίπου τα διπλά απ' τη ροπή που απέδιδε ένα αυτοκίνητο ίδιων διαστάσεων πριν 30-40 χρόνια. Και είναι και πολύ πιο εύκολα διαθέσιμα, εδώ ο ηλεκτροκινητήρας πλεονεκτεί σαφώς σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, που πρέπει να έχουν τις κατάλληλες στροφές στη μηχανή, αλλιώς το αυτοκίνητο "δεν τραβάει".


Οι μπαταρίες που κινούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ως βασικά συστατικά νικέλιο και κοβάλτιο, συνήθως σε μίξεις νικελίου-κοβαλτίου-αλουμινίου (NCA) ή νικελίου-κοβαλτίου-μαγγανίου (NCM), σε διάφορες αναλογίες. Το κοβάλτιο είναι σπάνιο κι εξορύσσεται κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με συνθήκες που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτισμό του 21ου αιώνα, για να το πω όσο πιο ευγενικά μπορώ. Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το mining.com, βλέπουμε τις "καλές" συνθήκες στο Κονγκό, την επιφανειακή εξόρυξη, αλλά υπάρχει κι η υπόγεια, που θυμίζει την εποχή του Περικλή, όταν οι δούλοι έσκαβαν τα λαγούμια στη Λαυρεωτική. 

Αυτό βεβαίως κανένα δήθεν οικωλογούντα δεν συγκινεί στην "πολιτισμένη" Δύση, αλλά σήμερα δεν είναι αυτό το θέμα. Έτσι οι κατασκευαστές μπαταριών, από την Panasonic της Ιαπωνίας έως την LG Chem της Νότιας Κορέας, προσπαθούν να μειώνουν τη χρήση ακριβού κοβαλτίου στις μπαταρίες. Αλλά η χρήση καθόδων λιθίου-σιδήρου-φωσφόρου (LFP), που είναι πιο φθηνά υλικά, οδηγεί σε μπαταρίες με ...

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μια νέα "win-win" συνεργασία φέρνει δουλειές και ευημερία σε Ινδία και Αυστραλία. Και η Ελλάδα, κύριε;


Η Ινδία είναι η μεγάλη ανερχόμενη δύναμη στην Ασία, η 2η πολυάνθρωπη χώρα του πλανήτη. Χρόνια αποικιοκρατίας την είχαν αφήσει πίσω, με αποτέλεσμα την έλλειψη ηλεκτρισμού σε πολλές περιοχές. Πλέον έχει αποδυθεί σ' ένα μεγάλο αγώνα εξηλεκτρισμού, αναπτύσσοντας τις εγχώριες πηγές ενέργειας, με πρώτο και κύριο το δικό της κάρβουνο, το λιθάνθρακα και το λιγνίτη της, το δικό της μαύρο χρυσό, ή, "μαύρο διαμάντι", όπως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας το έχει διατυπώσει τον Αύγουστο 2014:
"1. Coal is king and paramount Lord of industry is an old saying in the industrial world. Industrial greatness has been built up on coal by many countries. In India, coal is the most important indigenous energy resource and remains the dominant fuel for power generation and many industrial applications. A number of major industrial sectors including iron and steel production depend on coal as a source of energy. The cement industry is also a major coal user. Coal’s potential as a feedstock for producing liquid transport fuels is huge in India. Coal can help significant economic growth. India’s energy future and prosperity are integrally dependant upon mining and using its most abundant, affordable and dependant energy supply – which is coal. Coal is extremely important element in the industrial life of developing India. In power, iron and steel, coal is used as an input and in cement, coal is used both as fuel and an input. It is no exaggeration that coal is regarded by many as the black diamond.

2. Being such a significant, valuable and important natural resource, the allocation of coal blocks for the period 1993 to 2010 is the subject matter of this group of writ petitions filed in the nature of Public Interest Litigation ..."

Τότε, με μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι παράνομες όλες οι άδειες εκμετάλλευσης κάρβουνου που δόθηκαν στο διάστημα 1993-2010 σε χαλυβουργίες, τσιμεντάδικα κι εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, για ιδιόχρηση του παραγόμενου προϊόντος. Οι άδειες δόθηκαν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως Coal-Gate, (από το σκάνδαλο Watergate των ΗΠΑ το 1972, που έριξε το 1974 τον τότε Πρόεδρο Νίξον), και το Δικαστήριο εκτίμησε ότι η χώρα ζημιώθηκε 210 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η Αυστραλία είναι μια τεράστια χώρα, που ο συγκριτικά λιγοστός πληθυσμός της είναι συγκεντρωμένος στα παράλια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων των ενδότερων περιοχών. Τεράστιας δυναμικότητας κοιτάσματα λιγνίτη και λιθάνθρακα έχουν καταστήσει την Αυστραλία εξαγωγική δύναμη κι ο το 2014 πρωθυπουργός το είχε βροντοφωνάξει: "Coal is ...

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: ένα καινοφανές πρόβλημα στην αγορά αυτοκινήτου της Γερμανίας.


Μολονότι στους χρεοκοπημένους δεν χρειάζονται "μεταξωτά βρακιά", τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκινούν σταδιακά το επόμενο διάστημα να μπαίνουν στη ζωή μας. Το ιστολόγιο παρακολουθεί το θέμα εδώ και 5 χρόνια, από τότε που είδαμε την Οδύσσεια στη Βρετανική εξοχή και μόνο το 2020 σας έχει δώσει μια σειρά αναρτήσεις για το θέμα:

Σήμερα θα δούμε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που αφορά την αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Γερμανίας φυσικά, αλλά τα ίδια θα συμβούν σε 1-2 χρόνια κι εδώ. Παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εντελώς νέα στην αγορά, ήδη υπάρχουν αρκετά μεταχειρισμένα: η επιδότηση της τιμής αγοράς κι όλα τα παραμύθια που αραδιάζει το μάρκετινγκ των εταιρειών δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η ανώριμη ακόμα τεχνολογία. Έτσι ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα μετατρέπεται σε σκεπτικισμό κι αρκετοί τρέχουν να ξεφορτωθούν άρον-άρον το νέο ηλεκτρικό καλούδι τους! 

Οι μεταπωλητές αρχικά πίστεψαν πως βρήκαν κελεπούρι! Σύντομα κατάλαβαν κι αυτοί τι ανώριμα προϊόντα βρέθηκαν στα χέρια τους και το λένε πλέον χωρίς περιστροφές: "Αν δεν είναι Tesla, αυτό που είναι παλιό θα μείνει για μήνες στην αυλή". "Στέκονται στην αυλή σαν μολύβι (βαρίδιο)". Αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφουν για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της wiwo.de. Στην αγορά μεταχειρισμένων είναι απολύτως εμφανές πως η τιμή μεταπώλησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται πολύ ταχύτερα από εκείνη των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων.

Η αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, που δεν ισχύουν για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως δεν μοιάζει με την αγορά συμβατικών αυτοκινήτων, αλλά δείχνει τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρονικών προϊόντων. Το πιο σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η ταχεία ...

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Βρετανία, όπως Καλιφόρνια: έβαλαν "Α"ΠΕ και η ασφάλεια ηλεκτροδότησης έγινε είδος σε ανεπάρκεια.


Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά, στο τέλος Ιουνίου 2020 η Βρετανία είχε 13.447MW. Σύμφωνα επίσης με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τον Αύγουστο 2020 η Βρετανία έχει 8.619 χερσαίες και 2.292 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, με αντίστοιχη εγκατεστημένη ισχύ 13.649MW και 10.415MW. Συνολικά λοιπόν η εγκατεστημένη ισχύς είναι 24.064MW. Η Βρετανία όχι απλά έχει βάλει πολλά αιολικά, τόσα που η Σκωτία ονειρεύεται "100% ΑΠΕ", αλλά είναι πρωτοπόρα στα υπεράκτια αιολικά, εκεί που το παραμύθι λέει πως υπάρχει "πλούσιο αιολικό δυναμικό". Τόσο "πλούσιο", που τα Ομηρικά Έπη λένε πως χρειάστηκε ο Αγαμέμνονας να θυσιάσει την Ιφιγένεια, προκειμένου να φυσήξει και να αποπλεύσει ο στόλος για την Τροία.

Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε πως το μεσημέρι του Σαββάτου 14/8/2020, τα 24,064GW αιολικών έδιναν μόλις 1,52GW, ενώ τα 13,447GW Φ/Β έδιναν μόλις 3,25GW. Αξιοπιστία 6,3% για τα αιολικά, σχεδόν 4 φορές καλύτερη, στο 24,2% για τα Φ/Β, (αν και όσοι έχουν πάει στο Λονδίνο ξέρουν πως το καλοκαίρι πρέπει να έχεις πρόχειρη την ομπρέλα, τα σύννεφα περνούν με μεγάλη ταχύτητα). Οπότε η επάρκεια ηλεκτροδότησης εξασφαλίζεται με εισαγωγές, κυρίως από Γαλλία (HVDC Cross-Channel, καλώδιο Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, δυναμικότητας 2GW) και δευτερευόντως από Ολλανδία (BritNed, καλώδιο Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, δυναμικότητας 1GW) και Βέλγιο (Nemo Link, καλώδιο Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, δυναμικότητας 1GW) έδιναν το 10,3% της όχι ιδιαίτερα υψηλής (για μεσημέρι στη Βρετανία) ζήτησης των 33,6GW. Τα δυο καλώδια σύνδεσης με την Ιρλανδία (Moyle και East-West Interconnector) ήταν μηδενικά.


Το μεσημέρι του Σαββάτου 15/8/2020, τα 24,064GW αιολικών έδιναν μόλις 1,34GW, η "βουτιά" συνεχιζόταν. Αλλά, ευτυχώς για τους Βρετανούς, η "βουτιά" στο ζεστό καλοκαιρινό περιβάλλον είχε προβλεφθεί: μια πολύ λιτή ανακοίνωση, στο Twitter, του Βρετανού διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης National grid ESO, ήλθε στις 12/8 να πιστοποιήσει πως το Αυγουστιάτικο κύμα ζέστης θα έστελνε τα αιολικά για βρούβες. Κατόπιν αυτού θα χρειάζονταν επειγόντως εφεδρείες για τις ώρες αιχμής, διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν σκούρα.   

Πόσο σκούρα; Πολύ, όπως συνέβη στην πλούσια Καλιφόρνια στις 13/8/2020: λόγω ζέστης άνοιξαν τα κλιματιστικά, αλλά λόγω συννεφιάς τα φωτοβολταϊκά δεν πολυδούλευαν. Αποτέλεσμα; Περιοδικές ελεγχόμενες ωριαίες διακοπές ρεύματος στους καταναλωτές απ' τις 3 το απόγευμα μέχρι τη βραδινή αιχμή ζήτησης, για να φτάσει το ρεύμα για όλους! Οι πρώτες διακοπές ρεύματος απ' το 2001... Αυτά γίνονται στις μέρες μας στην πολύ πλούσια Καλιφόρνια, όπου εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω κορονοϊού κι αντίστοιχα έχει μειωθεί η ζήτηση ρεύματος, καθώς πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν για κλιματισμό. Τύφλα να 'χει η βομβαρδισμένη Βυρητός!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Με τα εργοστάσια που καίνε (Βρετανικό) φυσικό αέριο και τα πυρηνικά να δουλεύουν συνεχώς, η εφεδρεία βρέθηκε, πού αλλού, στο ...

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Και όμως, το τέλος του λιγνίτη θα αργήσει πολύ ακόμα στην Ελλάδα!

 
Μήπως κι ο Φάουστ δεν πούλησε την ψυχή του στο διάβολο;  Γιατί να μας κάνει εντύπωση πως κάποιοι "δημοσιογράφοι" έχουν κάνει σύστημα να παραποιούν την αλήθεια, προφανώς για να βγει το μεροκάματο; Μόνο που άλλο "δημοσιογράφος" κι άλλο "αρθρογράφος" σε διατεταγμένη υπηρεσία. 
 
Υπάρχει κάποιος που η διοίκηση Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ τον είχε εγκαλέσει επώνυμα, αλλά πλέον η διοίκηση αυτή αποτελεί μακρινό παρελθόν. Έτσι τώρα, ανεμπόδιστος, μπορεί να μας παραπληροφορεί κάθε τόσο, μεταφέροντας ως "αλήθεια" τους ευσεβείς πόθους, είτε δικούς του είτε των χρηματοδοτών του. 
 
Πρόσφατα λοιπόν θεώρησε καλό να μας πει πως το τέλος της εποχής του λιγνίτη έχει έλθει! Ουδέν αναληθέστερο! Αυτό που ενδεχομένως σταδιακά έρχεται στα επόμενα χρόνια είναι το τέλος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη, ως αποτέλεσμα της από το 2010 διατυπωμένης πολιτικής βούλησης από απάτριδες πολιτικούς, για 100% αντικατάσταση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη με ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο. Αν θα είχαμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ φυσικό αέριο, αυτό ουδόλως θα ενοχλούσε. Αλλά δεν έχουμε. Κι ούτε λεφτά έχουμε, για να εισάγουμε τα πάντα. Εφέτος μάλιστα, με τη συγκυρία του κορονοϊού, οι τουρίστες είναι είδος υπό εξαφάνιση και το τουριστικό συνάλλαγμα δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ήδη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 1ο επτάμηνο 2020 είναι 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Το δε δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται ολοταχώς προς τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή προς τα επίπεδα που μας κουβάλησαν το ΔΝΤ! 
 
Με βάση τα πιο πάνω, οι συνεχιζόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχουμε ακόμα αφθονία απολήψιμου λιγνίτη σε ήδη ανοικτά λιγνιτωρυχεία, φέρνουν κάθε μέρα όλο και πιο κοντά τη νέα χρεοκοπία, τη νέα εκτόξευση του χρέους, τη νέα υποθήκευση του μέλλοντος ακόμα περισσότερων γενεών Ελλήνων. 
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υποκατάσταση των λιγνιτικών μονάδων από μονάδες αερίου ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ θα είναι το τέλος του λιγνίτη! Κανείς δεν μπορεί να υπερβεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μια ηλεκτρική νησίδα στη ΝΑ Ευρώπη, με γείτονες χώρες που ΔΕΝ ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν προοπτική να ενταχθούν σύντομα σ' αυτή. Γείτονες που έχουν δικό τους λιγνίτη κι ουδόλως ενδιαφέρονται για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, την επιβολή φόρων στη λιγνιτική τους παραγωγή. 
 
Κατόπιν αυτού, κανέναν δεν εξέπληξε η ανακοίνωση του ΔΑΠΕΕΠ τον Ιούλιο για το ...

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

8 παρατηρήσεις για την καταστροφή στην Εύβοια: απ' τα 63 μέχρι τα 350 χιλιοστά βροχής είναι πολύ μακρύς ο δρόμος.

Τη νύχτα του Σαββάτου 8 προς Κυριακή 9/8/2020 έπεσε πολλή βροχή στην Εύβοια, με αποτέλεσμα 8 συμπολίτες μας να παρασυρθούν απ' τα νερά και να χάσουν τη ζωή τους. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων επεχείρησε ν' αποσείσει τις όποιες ευθύνες για το τραγικό αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά "Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά".

Η πρώτη παρατήρηση είναι πως τα 63 χιλιοστά σε 24 ώρες είναι ήδη πολύ νερό για να προκαλέσουν "πορτοκαλί συναγερμό" με βάση το Meteoalarm. Τα 63 χιλιοστά όμως είναι επικίνδυνα όταν πέφτουν σε μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια έχει καεί και ξανακαεί και ξανακαεί μέχρι και πριν δυο μήνες, όπως μας λέει το Έθνος. Όταν δεν υπάρχει όχι δάσος, αλλά ούτε χορτάρι στη θέση του, τα 63 χιλιοστά θα δώσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Κι αν στα χαμηλά υψόμετρα υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα και άναρχη δόμηση, καθόλου πρωτότυπα και τα δυο στη σημερινή Ελλάδα, η συνταγή της καταστροφής είναι έτοιμη.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως η Εύβοια είναι μια περιοχή της χώρας που πέφτει πολλή βροχή, αλλά και πολύ χιόνι. Δεν είναι τυχαίο πως, βοηθούσης και της γεωλογίας, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι καταπράσινο. Μια Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τα μετεωρικά κατακρημνίσματα στην Εύβοια.

Η τρίτη παρατήρηση είναι πως η δήλωσή του αυτή, περί μη σωστής πρόβλεψης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των μετεωρολόγων. Ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θ. Κολυδάς, ευρισκόμενος σε καλοκαιρινή άδεια, ανέβασε στον προσωπικό του ιστότοπο μια πολύ αναλυτική ενημέρωση, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα, με την επισήμανση "Με βάση τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού Ραντάρ της Λάρισας, στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών ..."  Μόνο που προκύπτουν ερωτηματικά: η απόσταση απ' τα 212,38 χιλιοστά που έπεσαν στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών Εύβοιας μέχρι τα 350 χιλιοστά, που ανέφερε ο Υφυπουργός, δεν είναι καθόλου αμελητέα! 137,62 χιλιοστά είναι υπεραρκετή ποσότητα νερού για να προκαλέσει από μόνη της νεκρούς. Πόθεν λοιπόν προέκυψαν τα 350 χιλιοστά; Άγνωστο!

Η τέταρτη παρατήρηση είναι πως η Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι απογυμνωμένη από προσωπικό κι αυτό από μόνο του θα 'πρεπε να έχει προκαλέσει την προσοχή της Πολιτικής Προστασίας. Οι δικές μου πληροφορίες λένε "Ένα άτομο γεωργική Μετεωρολογία (τμηματάρχης), ένα υδρολογία (τμηματάρχης), ένα περιβάλλον (τμηματάρχης), ένα Κλιματολογία (τμηματάρχης)". Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, αυτό πια δεν είναι Υπηρεσία, είναι απόκομμα Υπηρεσίας. Ελλάδα, διαλυμένο κράτος ...

Η πέμπτη παρατήρηση είναι πως το Εθνικό Αστεροσκοπείο με τη σειρά του "αδειάζει" τον Υφυπουργό. Στο στιγμιότυπο οθόνης ...

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και ο χρόνος για το υδρογόνο ΔΕΝ έχει έλθει ακόμα!

 

Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Αλλά ο χρόνος για το υδρογόνο ΔΕΝ έχει έλθει ακόμα! Κι ας χτυπιέται η Κομισιόν όσο θέλει, ας πετάξει όσα λεφτά νομίζει πως περισσεύουν στους Ευρωπαίους πολίτες στο σύγχρονο πίθο των Δαναΐδων, όπως αλλιώς λέγεται η στρατηγική της για το υδρογόνο. Πρόκειται για λεφτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν πολύ καλύτερα τις καταρρακωμένες απ' τον κορονοϊό οικονομίες, αλλά, ως γνωστόν, στην ΕΕ προέχει το τι βιομηχανικό εξοπλισμό θα πουλήσουν οι Γερμανοί και τώρα θέλουν να πουλήσουν εργοστάσια ηλεκτρόλυσης. Στην εικόνα βλέπετε το φιλόδοξο Βαυαρικό μοντέλο Hydrogen 7 (σειρά 7) της προηγούμενης δεκαετίας, που εγκαταλείφθηκε άνευ επαίνων.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε μια έκθεση για τις τεχνικές πτυχές του θέματος του υδρογόνου, πιο πλούσια από οποιαδήποτε προηγούμενη.

Ακολούθησε μια επιστολή προς τους Financial Times από τον Fatih Birol, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που προτείνει να θεωρηθεί το υδρογόνο ως σημαντικό στοιχείο για τη μετάβαση από την τρέχουσα παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας προς κοινωνίες ουδέτερες σε εκπομπές CO2 έως το 2050.

Η σύσταση προωθήθηκε από τη νέα Επιτροπή της ΕΕ στην πρόσφατη ανακοίνωσή της Μια στρατηγική υδρογόνου για μια ουδέτερη για το κλίμα Ευρώπη στις 8 Ιουλίου και έγινε θερμά δεκτή από τους Financial Times σε ένα κύριο άρθρο.

Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την ευελιξία του υδρογόνου ως φορέα ενέργειας.

Μπορεί να αποθηκευτεί μετά τη μετατροπή από ηλεκτρισμό σε περιόδους υπερβολικής παραγωγής "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως αιολικής ενέργειας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί - ως υδρογόνο ή ως δομικό στοιχείο για πιο εξελιγμένα καύσιμα - για διάφορους σκοπούς, όπως οι αεροπορικές μεταφορές, όπου η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο δύσκολη απ' ό,τι, για παράδειγμα, επιβατικά αυτοκίνητα ή αντλίες θερμότητας για θέρμανση κτιρίων.

Ευέλικτο, αλλά ...

Αλλά το υδρογόνο είναι επίσης ένας ενεργειακός φορέας που πυροδοτεί διαμάχη.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ φαίνεται να απασχολούνται κυρίως με τον κίνδυνο ότι η μελλοντική παραγωγή υδρογόνου θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να βασίζεται στο φυσικό αέριο (έστω και με τη χρήση τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα) και όχι στην "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια, μια πιθανότητα που σε πολλές ΜΚΟ έχει ενεργοποιήσει το ένστικτο ενάντια στα ορυκτά καύσιμα.

Άλλοι, σωστά, επεσήμαναν ότι οποιαδήποτε χρήση υδρογόνου για ν' αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα θα συνεπάγεται για το χρήστη πολύ υψηλότερο ενεργειακό κόστος, πιθανώς κατά έναν παράγοντα από τρεις έως πέντε φορές, ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν δεν έχει δημοσιοποιήσει πολλά για την αντιμετώπιση των εμποδίων που συνδέονται με την ευρύτερη χρήση υδρογόνου στον ενεργειακό τομέα.

Και είναι απολύτως σιωπηλή για το ποια θα μπορούσε να είναι, από κλιματική άποψη, το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: παραβλέποντας την ανησυχία για την προέλευση του φυσικού αερίου, είναι η χρήση "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου μια σοφή πολιτική, σε αυτό το σημείο στο χρόνο και όσο πηγαίνουμε προς το 2030, από άποψη μείωσης των εκπομπών CO2;

Ή θα μπορούσαμε, ενεργώντας διαφορετικά, να επιτύχουμε περισσότερες μειώσεις εκπομπών; Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι "όχι", στη δεύτερη "ναι".

Απλή αριθμητική

Η εξήγηση είναι αρκετά απλή: η μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογόνο, "πράσινης" ή μη, συνεπάγεται ...

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Με πόσες εισαγωγές φυσικού αερίου, εισαγωγές ρεύματος και εισαγωγές ανεμογεννητριών θα αγοράζαμε δυο φρεγάτες;


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Πριν από σχεδόν 2 εβδομάδες είχα γράψει για το πώς η νέα ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ "έχασε" το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Μέχρι την ώρα που ανεβαίνει αυτή η ανάρτηση, πρωί Τετάρτης 5/8, το σύμπλεγμα εξακολουθεί να είναι άφαντο, ο χάρτης δεν έχει διορθωθεί. Δικαιολογίες περί "καλοκαιρινής ραστώνης" δεν γίνονται δεκτές, όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Προφανώς κάποιοι έχουν βαλθεί να μας συνηθίζουν στην ιδέα, που διατύπωσε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Ροζάκης, πως το Καστελόριζο πέφτει "πολύ μακριά" απ' την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αντίθετα είναι πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Όπως π.χ. βέβαια "πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας" είναι τα Ίμια, οι Οινούσες, η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Σύμη, πώς και δεν μάς είπε κάτι γι' αυτά ο καθηγητής;


Στα μέσα Ιουλίου έγινε τόσος θόρυβος για την Τουρκική Navtex και τις έρευνες που θα έκανε το Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, κοντά στο Καστελόριζο. Τα μπουκωμένα απ' τη "λίστα Πέτσα" Μέσα Κυβερνητικής Προπαγάνδας έσπευσαν να μας ενημερώσουν για την καταλυτική διαμεσολάβηση της Μέρκελ, προκειμένου ν' αποφευχθεί "θερμό" επεισόδιο ανάμεσα σε "συμμάχους" στο ΝΑΤΟ. Είναι άλλωστε γνωστοί εδώ και αιώνες οι στενοί δεσμοί των Γερμανών, τόσο με τους Οθωμανούς όσο και τους Κεμαλιστές, με το νέο Σουλτάνο θα τα χαλάσουν; Και το Oruc Reis δεν ξεκίνησε ποτέ, εξακολουθεί να παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, παρέα με τα συνοδά του πλοία Ataman και Cengiz Han. Μια χαρά είναι η Αττάλεια για καλοκαιρινές διακοπές!


Αλλά κανείς δεν μιλά για το άλλο Τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το Hayreddin Barbaros, το οποίο ...

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Ο ρόλος του τύπου και τα τρία ανιστόρητα - χιλιοπαιγμένα Fake News για το λιγνίτη.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Γνωστός νεοφιλελεύθερος κονδυλοφόρος, απ' αυτούς που ήταν για χρόνια στο γνωστό Συγκρότημα, πρόσφατα θεώρησε καλό να μας πει απ' το liberal.gr "Τρία Fake News για τον λιγνίτη", χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο Χατζηδάκης, προκειμένου να ξεθεμελιώσει ό,τι απέμεινε στη χώρα. Είναι απ' αυτούς που είχε μαζέψει ο Παναγιωτάκης στην Πτολεμαΐδα, μήπως κι εκτιμήσουν τη μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση βρήκε εφαρμογή η παροιμία "τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς". Είναι κάποιοι που δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά είναι ο λιγνίτης, αλλά είναι πάντα πρόθυμοι να διατυπώνουν "άποψη", προκειμένου να βγει το μεροκάματο. Ή και το παντεσπάνι, διαλέγετε και παίρνετε, 60 χιλιάρικα εμφανίζονται στη "λίστα Πέτσα" για το liberal.gr, ενώ π.χ. συγκριτικά, για το efsyn.gr εμφανίζονται μόλις 10 χιλιάρικα και το documentonews.gr δεν υπάρχει καν στη λίστα. Και σύντομα θα δούμε εδώ κι άλλον κονδυλοφόρο, από ιστοσελίδα πιο ψηλά στη "λίστα Πέτσα".

Το 1ο Fake News είναι πως το κόστος του λιγνίτη δεν είναι πλέον φθηνό. Ως πρώτο επιχείρημα χρησιμοποιεί πως πλέον ο λιγνίτης επιβαρύνεται με "κόστος CO2". Μα το "κόστος CO2" δεν είναι στοιχείο κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, είναι φόρος! Βάζοντας επιλεκτικά φόρους μπορεί κανείς να κάνει τεχνητά φθηνό ή τεχνητά ακριβό ο,τιδήποτε θελήσει. Κάπως έτσι έκαναν τεχνητά ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο και προκάλεσαν νέφος αιθαλομίχλης στην Αττική, στις μεγάλες πόλεις, στα χωριά, σ' όλη την Ελλάδα, καθώς όλοι έτρεχαν να κάψουν ο,τιδήποτε πιο φθηνό έβρισκαν. 

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας, προ φόρων ο λιγνίτης είναι, παραμένει και θα παραμένει εσαεί ανταγωνιστικός, ακόμα κι αν δεν έχουμε πια τα εύκολα, ρηχά κοιτάσματα του παρελθόντος. Κι αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει εκείνους τους απάτριδες πολιτικούς, που ξεπουλούν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη προκειμένου να καίνε όλο και περισσότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γι' αυτό κι αφού σαμποτάρισαν ανοιχτά επί χρόνια την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης, τρέμουν τώρα στην ιδέα πως θα καίει λιγνίτη η Πτολεμαΐδα 5 και τρέχουν ν' αδειάσουν τη ΔΕΗ από έμπειρους τεχνικούς. 

Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να υπονομεύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Και να μας πουν οι κονδυλοφόροι, πόσα άρθρα έγραψαν στον 21ο αιώνα για τα δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώσαμε για εισαγωγές αχρείαστου αερίου και τη συμβολή τους στη χρεοκοπία της χώρας, για τα δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώσαμε για μονάδες αερίου που κάθονταν και πληρώνονταν, αναγκάζοντας τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΗ Αθανασόπουλο να τα γράψει δημοσίως: τι γράψατε για το "safety net" των μονάδων αερίου; Και γιατί δεν πρέπει τώρα να υπάρχει αντίστοιχος μηχανισμός προστασίας για τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά πιέζουν να τις κλείσουμε άρον-άρον; Για να είναι σίγουροι οι έμποροι αερίου και οι αεριάδες της ηλεκτροπαραγωγής πως δεν θα ξαναβρούν μπροστά τους το λιγνίτη;

Το δεύτερο επιχείρημα είναι πως "τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας μείωσε δραστικά το κόστος της πράσινης κιλοβατώρας" Ναι, πράγματι, ιδίως στα φωτοβολταϊκά το κόστος επένδυσης έχει μειωθεί πολύ. Αλλά, υπάρχει μια τεράστια διαφορά! Δεν ενδιαφέρει τόσο το ...