Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Γερμανία: εξετάζουν ήδη την επαναλειτουργία ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αποσυρθεί!

Την 1/9/2020 έγινε στη Γερμανία η 1η δημοπρασία για πρόωρο κλείσιμο λιθανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, στα πλαίσια του σχεδίου για κλείσιμο όλων των ανθρακικών εργοστασίων μέχρι το τέλος 2038. Τα αποτελέσματα βγήκαν στις 8/12/2020 κι έγιναν δεκτές 11 προσφορές, για συνολική ισχύ 4.787,676MW. Η προσφορά-έκπληξη ήταν το υπερσύγχρονο νεότατο εργοστάσιο Moorburg (Block A + Β), (καθαρής) ισχύος 800MW κάθε μονάδα, (ονομαστικής ισχύος συνολικά 1.654 MWe+30 MWth), που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα. Οι δυο μονάδες της Σουηδικής εταιρείας Vattenfall μπήκαν σε λειτουργία το 2015 και κόστισαν περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης σε πρόωρη απόσυρση οδηγήθηκε το νεότατο εργοστάσιο Westfalen, (καθαρής) ισχύος 763,7MW, που μπήκε σε λειτουργία το 2014. Κι ενώ στα λιθανθρακικά οδηγούν σε απόσυρση πολύ νέα εργοστάσια, στα λιγνιτικά κατάφεραν να πανηγυρίζουν την απόσυρση της μονάδας Niederaussem D, μονάδας ηλικίας 52,5 ετών!

Στις 1/4/2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης δημοπρασίας, που δεν είχε επιτυχία και έγιναν δεκτές μόλις 3 προσφορές, συνολικής ισχύος 1.514,000MW, για 2 παλιά λιθανθρακικά εργοστάσια, της δεκαετίας του 1970 και ένα παμπάλαιο μικρό λιγνιτικό, 67MW, του 1936! Και στις 14/7/2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 3ης δημοπρασίας, όπου δημοπρατήθηκαν 2.481MW (2.480,826) για λιθανθρακικά και μικρά λιγνιτικά εργοστάσια και τελικά υπήρξαν υποψηφιότητες για μόλις 2.133MW (2.132,682), ο στόχος δεν καλύφθηκε. Και, τέλος, στην 4η δημοπρασία, τα αποτελέσματα της οποίας εκδόθηκαν στις 1/12/2021, άλλο ένα εργοστάσιο 510MW προκρίθηκε για απόσυρση στις 22/5/2023.

Όμως μετά ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κι όλα άλλαξαν! Κάθιδρος και έντρομος ο Γερμανός ...

Καγκελάριος Σολτς εμφανίστηκε στην τηλεόραση να δηλώνει πως "εντάξει, είπαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όχι και να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας!" Απ' την εποχή της Οστ Πολιτίκ του Καγκελάριου Βίλυ Μπραντ η Γερμανία εισάγει διαρκώς όλο και περισσότερη ενέργεια απ' τη Ρωσία: πετρέλαιο, λιθάνθρακας και φυσικό αέριο απ' τη Ρωσία κινούν τη Γερμανική βιομηχανία, τις μεταφορές και ζεσταίνουν τα Γερμανικά νοικοκυριά. Κάθε διακοπή των εισαγωγών, προκειμένου ν' αντικατασταθούν από Αμερικάνικο και Καταριανό LNG, από Νοτιοαφρικανικό ή Κολομβιανό λιθάνθρακα είναι άκρως επισφαλής για τη Γερμανία.

Κατόπιν αυτών φαίνεται πως η Γερμανική κυβέρνηση έδωσε σήμα στις ενεργειακές εταιρείες να διακόψουν κάθε σκέψη για αποσυναρμολόγηση και καθαίρεση των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, που μετά βαΐων και κλάδων είχαν κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η Handelsblatt, οι Γερμανικοί φορείς εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο προβλέπουν την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των ήδη παροπλισμένων σταθμών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. "Επιθεωρούμε τις εγκαταστάσεις μας για να παραμείνουμε έτοιμοι εάν η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητα τέτοια μέτρα", δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της RWE, ενώ και οι εταιρείες Vattenfall, EnBW και Steag επιβεβαίωσαν επίσης ότι επανεξετάζουν τα σχέδια απόσυρσης των παροπλισμένων εργοστασίων τους. 

Περίπου 26GW ισχύος από λιγνίτη και λιθάνθρακα λειτουργούν επί του παρόντος στη Γερμανία, τα στοιχεία δείχνουν πως λειτουργούν καθημερινά στη μέγιστη δυναμικότητά τους και η ισχύς θα μπορούσε να αυξηθεί στα 34GW τον επόμενο χειμώνα, με την επανεκκίνηση των σταθμών που έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας ή βρίσκονται σε εφεδρεία, προκειμένου να αντικαταστήσουν εν μέρει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τα εργοστάσια που έχουν οδηγηθεί σε παροπλισμό είναι τόσο παλιά λιγνιτικά όσο και σύγχρονα λιθανθρακικά. Και ναι μεν λιγνίτη έχει η Γερμανία και μπορεί ν' αυξήσει την παραγωγή, για να τροφοδοτήσει ξανά τα παλιά εργοστάσια, αλλά λιθάνθρακα δεν έχει και θα πρέπει από κάπου να τον εισάγει. Ακόμα κι αν βρει λιθάνθρακα, θα πρέπει να βρει και πλοία μεταφοράς κι εδώ μπορεί να υπάρχει στενότητα!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Επί του παρόντος ο σχεδιασμός της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης, προβλέπει τον παροπλισμό επιπλέον ισχύος περίπου 5GW έως το 2026, σε δημοπρασίες που θα γίνουν στις 1/3/2022, 1/8/2022 και 1/6/2023. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην τον κόσμο που ζούμε και "Υπό το πρίσμα της επίθεσης στην Ουκρανία, αυξάνονται οι εκκλήσεις για επανεξέταση του προγράμματος σταδιακής κατάργησης του άνθρακα της χώρας", αναφέρει η Handelsblatt. Ακόμα κι ο διευθυντής του κλιματρομοκρατικού Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), Ottmar Edenhofer, υποστήριξε ότι "η χώρα αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί καλά συντονισμένη δράση" και πως "η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει τις εισαγωγές ενέργειας απ’ τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμα περισσότερο κάρβουνο"!

Για όποιον δεν κατάλαβε, η ΕΕ πλασάριζε το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα για τις ΑΠΕ και τώρα οι κλιματρομοκράτες πλασάρουν το κάρβουνο ως καύσιμο-γέφυρα για απεξάρτηση απ’ το Ρωσικό αέριο (κι εξάρτηση απ’ το Αμερικάνικο LNG, βεβαίως-βεβαίως!)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου