Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου: αυτά είπαν οι πραγματογνώμονες του Υπουργείου Ενέργειας.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση
 Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com! 
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach. 
Visit greeklignite.blogspot.com!

Πριν ακριβώς τρία χρόνια, στις 10 Ιουνίου 2017, μια πρωτοφανής κατολίσθηση κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Το ιστολόγιο έχει καλύψει το θέμα κατ' επανάληψη κι είχε παρουσιάσει προ εξαμήνου τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων των πορισμάτων των επιτροπών της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ. Θυμίζω εν τάχει πως η ΔΕΗ συγκρότησε τη δική της Επιτροπή Διερεύνησης, η οποία παρέδωσε το σχετικό Πόρισμα τον Αύγουστο. Με μια πολύ λιτή ανακοίνωση στις 1/9/2017 η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ύπαρξη του πορίσματος και στην τελευταία παράγραφο αυτοδεσμεύθηκε πως "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα." Αλλά οι δεσμεύσεις προφανώς είναι για να μην τηρούνται, τρία ολόκληρα χρόνια μετά "το προσεχές διάστημα" δεν έχει φθάσει ακόμα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, 3 χρόνια "μούγκα στη στρούγκα" απ' τη ΔΕΗ.


Το Υπουργείο Ενέργειας συγκρότησε επίσης τη δική του Επιτροπή Διερεύνησης. Υπουργός τότε ήταν ο Σταθάκης και κατάφερε να κάνει μια Επιτροπή στην οποία κανείς δεν είχε δουλέψει σε ορυχεία. Η έλλειψη τέτοιας εμπειρίας είναι εμφανής σε κάποια σημεία του σχετικού πορίσματος, το οποίο παραδόθηκε κάπου στο φθινόπωρο. Με μια επίσης πολύ λιτή ανακοίνωση, το Νοέμβριο 2017, ανακοίνωση δεν εμφανίζεται πλέον στο σέρβερ του ypeka.gr, αλλά εύκολα εντοπίζεται στο διαδίκτυο), μάθαμε την ύπαρξη του με ημερομηνία Σεπτεμβρίου πορίσματος, καθώς και κάποια απ' τα συμπεράσματα. 

Έκτοτε άκρα του τάφου σιωπή κι απ' το ΥΠΕΝ, καμιά σημασία δεν έχει που πέρυσι άλλαξε η κυβέρνηση, στην Ελλάδα η έννοια "διαφάνεια" έχει εντελώς ιδιαίτερο νόημα. Άλλωστε τα καλά "πλυντήρια" στην Ελλάδα πάντα λειτουργούσαν διακομματικά, εδώ κοτζάμ σκάνδαλο της Proton bank εξαφάνισαν όλοι μαζί: θυμάται πλέον κανείς πως η σχετική δίκη ξεκίνησε το Μάρτιο 2015; Κι όμως, για την Τράπεζα Κρήτης είχαμε δει "γουνάκια". Αυτό θα πει "εκσυγχρονισμός"!  

Το ιστολόγιο έχει στη διάθεσή του εδώ και χρόνια και τα δυο πορίσματα, αλλά σεβόμενο την ανάγκη να δημοσιοποιηθούν απ' τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ δεν τα έχει δημοσιεύσει, ούτε και τα έχει κοινοποιήσει. Σήμερα ωστόσο, μετά την άκαρπη πάροδο τριετίας, και με την ευκαιρία της επετείου της κατολίσθησης, το ιστολόγιο δίνει στη δημοσιότητα το εξώφυλλο και τις τρεις σελίδες συμπερασμάτων του πορίσματος του ΥΠΕΝ.


Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, μια τεχνική αστοχία του μεγέθους και της πρωτοτυπίας της κατολίσθησης του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου θα είχε αποτελέσει αντικείμενο ...
δημιουργικού επιστημονικού διαλόγου, πιθανότατα και συνεδρίου, με σκοπό την ανάλυση των αιτίων της αστοχίας και την πρόληψη επανάληψης παρόμοιου περιστατικού. Οι νέοι μηχανικοί θα έπρεπε να διδάσκονται τη συγκεκριμένη κατολίσθηση κι είναι μάλλον βέβαιο πως αυτό ήδη συμβαίνει διεθνώς. Αλλά η Ελλάδα δεν αποκλήθηκε τυχαία Failed State, η ηθική κατάρρευση προηγήθηκε της οικονομικής. Και, δυστυχώς, δεν διακρίνεται φως στο βάθος του τούνελ, στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια.


Σημειώνεται πως τα πορίσματα δεν είναι διαβαθμισμένα, συνεπώς η μη δημοσιοποίηση αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ, επιλογή η οποία μάλιστα δεν είχε κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο το Συνήγορο του Πολίτη. Τα ονόματα των μελών της Επιτροπής του ΥΠΕΝ έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα, οπότε δεν αφαιρέθηκαν απ' το εξώφυλλο και τη σελίδα των υπογραφών. Στην τελευταία σελίδα των συμπερασμάτων κανονικά εμφανίζονται και οι υπογραφές, αλλά για προφανείς λόγους δεν υπάρχουν στην εικόνα που δημοσιεύεται.  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Όσοι νομίζουν πως, πολύ βολικά για κάποιους, το θέμα μπορεί να ξεχαστεί, κάνουν λάθος. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε τι συνέβη το Μάιο και τον Ιούνιο 2017, ούτε ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι απόντες την κρίσιμη ώρα, ούτε τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι για να ξαναστήσουν σε λίγους μόνο μήνες το λιγνιτωρυχείο και πάλι σε παραγωγική λειτουργία.



Ένα λιγνιτωρυχείο με πολύ χαμηλό κοστολόγιο, που όμως με περισσή ευκολία κλείνει τώρα ο Μητσοτάκης, προκειμένου να στείλει τους Έλληνες στην ανεργία, για να καίει ανενόχλητος περισσότερο φυσικό αέριο. Και, βεβαίως να επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες. Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν φίλοι έρχονται, στο νέο Κόσοβο, που διακομματικά ετοιμάζουν οι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος ...
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


7 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που δεν ξεχνάς το θέμα. Θα υπενθυμίσω από που έλεγα ιδιαίτερα στα σεμινάρια για την ευστάθεια των πρανών των ορυχείων: "Τα προβλήματα υπολογισμού, πρόγνωσης και παρακολούθησης των πρανών είναι λυμένα. Οι κατολισθήσεις είναι συνεπώς θέμα διοίκησης και για να ακριβολογούμε, αποτέλεσμα κακοδιοίκησης". Οσο για την Επιτροπή, είναι προφανώς άπειροι στο αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμβάνοντας υπόψη τις κατολισθήσεις του 1998, 2006, 2011, σαφώς υπήρξε διαχρονικό θέμα κακοδιοίκησης και ανεύθυνων-υπεύθυνων. Ο κομματισμός και η ευνοιοκρατία τσάκισαν το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως με την συγκεκριμένη άποψη του κ. Λεονάρδου Μ., τόσο επί των τεχνικών θεμάτων όσο, κυρίως και επί των θεμάτων "bad management practices".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απολύτως με την άποψη του κ. Μ. Λεονάρδου, τόσο επί των τεχνικών θεμάτων, όσο και, κυρίως, επί των θεμάτων αιτιολιγίας των κατολισθήσεων (bad management practices).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς υπήρχε διαχρονικό θέμα κακοδιοίκησης: οι "αρμόδιοι" επί των προηγούμενων κατολισθήσεων στο Αμύνταιο ουδέποτε αντιλήφθηκαν την ύπαρξη του ρήγματος Βεγορίτιδας, το οποίο όμως εντόπισε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΔΕΗ σχεδόν αμέσως. Η γνώση και η εμπειρία δεν αποκτώνται με κομματισμούς και κολλητηλίκια.
      Κατά τα λοιπά, όλοι έχουν "άποψη", επί παντός επιστητού, αρκεί να βγάζουν χολή για τους "άλλους".

      Διαγραφή
  4. Παραθέτω το σχόλιό μου, στο F/B την 20/06/2017, σχετικά με την τεράστια κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου:
    "Mike Champsas (20 Ιουνίου 2017)·
    Με αφορμή το τεράστιο ατύχημα, στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ Α.Ε., που βέβαια δεν είχε (ευ-τυχώς) ανθρώπινα θύματα, δεν θα ασχοληθεί η άλλοτε "για ψύλλου πήδημα" πολύ ευαίσθητη και δραστήρια Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ)?? Στις αρμοδιότητες-καθήκοντά της είναι, εκτός από την ασφάλεια εργαζομένων και περιοίκων και η τήρηση των κανονισμών της ορθής μεταλλευτικής (ΚΜΛΕ-Κανονισμός Μεταλλευτικών & Λατομικών Εργασιών), όπου ρητά προβλέπονται ποινές για κακές μεταλλευτικές πρακτικές, δηλ. για "εκ λάθους" ή "εξ αμελείας" ή/και από πρόθεση αποφάσεις ή μη αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν (έχουν σαν συνέπεια) την υποβάθμιση ή απαξίωση κοιτάσματος με ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ(σημαντικού εθνικού μεταλλευτικού πόρου).
    Εκτός κι αν έχει ήδη επιληφθεί του θέματος (τουλάχιστον 1 βδομάδα έχει περάσει) και το Δελτίο Τύπου, που έχει εκδώσει, δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή μας!!!!
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500148718



    Mike Champsas
    Αλλά, ξέχασα, η ΕΜΒΕ υπάγεται στο υπουργείο του κ.Σταθάκη και, αφού σίγουρα έχει ενημερωθεί ο κ. υπουργός, δεν χρειάζεται να ενημερωθεί και το κοινό (επιστημονικό και μη) για τις σοβαρές δραστηριότητές της!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΜΒΕ δεν εκδίδει Δελτία Τύπου. Πάντως είχε ασχοληθεί άμεσα, το σχόλιό σας στις 20/6 δεν ευσταθεί. Λόγω της σοβαρότητας, η διερεύνηση είχε ανατεθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στο οποίο υπάγεται και η ΕΜΒΕ.

      Διαγραφή