Δειτε κι εδώ

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Το διάγραμμα που εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο για ποιο λόγο η Ελλάδα "πρέπει" να συνεχίσει να βάζει αιολικά.


Το Νοέμβρη 2013 ο Βαρουφάκης πήρε τον Τσίπρα και το Σταθάκη και πήγαν μια βόλτα μέχρι το Ώστιν του Τέξας, για να συμμετέχουν σε διημερίδα στο εκεί Πανεπιστήμιο, όπου ο πρώτος ήταν επισκέπτης καθηγητής. Η διημερίδα ίσως ήταν πρόσχημα, καθώς το διπλανό Χιούστον είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του πετρελαίου, οι επαφές με τους ισχυρούς των πετρελαϊκών εταιρειών ήταν πιθανά ο πραγματικός λόγος. Και λιγότερο από ενάμισι χρόνο αργότερα, ο Σύριζα βρέθηκε στην εξουσία.

Το πιο πάνω διάγραμμα το έδωσε στη δημοσιότητα στις 10 Δεκέμβρη 2018 το κρατικό Energy Information Administration (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, με το χαρακτηριστικό τίτλο "Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2019". Η ικανότητα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ το 2018 αναμένεται να τερματίσει σε 4,9 Bcf/d, καθώς αρχίζουν να λειτουργούν δύο νέες μονάδες υγροποίησης. Το ΕΙΑ εκτιμά ότι η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ θα φθάσει τα 8,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (Bcf/d) μέχρι τα τέλη του 2019. Με τη δυναμικότητα αυτή οι ΗΠΑ θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο, πίσω μόνο από την Αυστραλία και το Κατάρ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εξάγουν LNG από το ενιαίο τους τμήμα (πλην Χαβάης και Αλάσκας) τον Φεβρουάριο του 2016, όταν το τερματικό υγροποίησης Sabine Pass στη Λουιζιάνα έστειλε το πρώτο του φορτίο. Έκτοτε, το Sabine Pass επεκτάθηκε από μια σε τέσσερις μονάδες υγροποίησης και άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο εξαγωγής LNG Cove Point στο Μέρυλαντ. Δύο ακόμη μονάδες υγροποίησης- Sabine Pass 5 και Corpus Christi 1 - άρχισαν την παραγωγή LNG φέτος, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Και μέσα σε μόνο 4 χρόνια οι ΗΠΑ θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ.


Μαντέψτε λοιπόν ποιος πήρε το πρώτο φορτίο LNG απ' το Corpus Christi! Στις 11 Δεκέμβρη, το νεότευκτο (το 2016 απ' τη Hyundai Heavy Industries στη Νότια Κορέα) και υπερσύγχρονο ...

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Κορμοί αρχαίων δέντρων στα Ρωσικά βουνά Αλτάι κλονίζουν συθέμελα την κλιματική απάτη.


Τα βουνά Αλτάι βρίσκονται στη Νότια Σιβηρία, εκεί που συναντώνται Ρωσία-Μογγολία-Κίνα-Καζακστάν. Στο Ρωσικό τμήμα της οροσειράς ερευνητές βρήκαν κορμούς δέντρων που τους παρέσυραν οι παγετώνες μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι κόλαφος για τους θιασώτες της κλιματικής απάτης

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτη δημοσιεύτηκε  στο Quaternary International, τόμος 470, Μέρος A, σελ. 26-37, εργασία των D. Ganyushkin et al. με τίτλο "Palaeoclimate, glacier and treeline reconstruction based on geomorphic evidences in the Mongun-Taiga massif (south-eastern Russian Altai) during the Late Pleistocene and Holocene". Η εργασία αφορά μελέτη της εξέλιξης των παγετώνων και ανασύσταση των κλιματικών συνθηκών στην περιοχή Mongun-Taiga των ΝΑ Ρωσικών Αλτάι. Έγιναν δειγματοληψίες φυτικών υπολειμμάτων και στην πιο πάνω εικόνα φαίνεται η ανακάλυψη ενός κορμού δέντρου ηλικίας ~43 χιλ. ετών. 

Το πλήρες κείμενο (τελική έκδοση των συγγραφέων πριν τη δημοσίευση) είναι διαθέσιμο στο researchgate και εύκολα μπορεί κανείς να δει στην παρ. 4 τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης. Το σχετικό κείμενο στα αγγλικά παρατίθεται όπως είναι (οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα δικές μου, ο όρος "cal BP" σημαίνει "έτη πριν το σήμερα" - "calibrated years Before the Present" ή "calendar years Before the Present" και το "σήμερα" τοποθετείται στις 1.1.1950, πριν οι δοκιμές πυρηνικών όπλων διαταράξουν τα ισότοπα άνθρακα στην ατμόσφαιρα):

"The warm period preceding the Neoglacial was characterised by a rise of the upper ...

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Καλά Χριστούγεννα! 5 χρόνια "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός"!


Καλά Χριστούγεννα! Merry Christmas! З Різдвом Христовим! Счастливого Рождества! Frohe Weihnachten! Merry Christmas! Joyeux noel! Καλά Χριστούγεννα! Nollaig Shona! Merry Christmas/Joyeux noel!

Οι πιο πάνω ευχές είναι στις γλώσσες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο ιστολόγιο, όπως κατέγραψε τους σέρβερ/εξυπηρετητές η Google: Ελλάδα, ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Καναδάς. (Κάποιες ευχές είναι φυσικά από μετάφραση Google, ελπίζω να μη χάθηκα στη μετάφραση).

Στα 5 χρόνια που συμπλήρωσε το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" χάρη σε σας, τους αναγνώστες, ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και διαβάστηκε κυριολεκτικά στις πέντε ηπείρους! Είτε πρόκειται για Έλληνες της διασποράς είτε πρόκειται για VPN (π.χ. με φυλλομετρητή Opera "βγαίνει" κανείς μέσω Ουκρανίας) είτε παίζει πλέον το ρόλο της η μηχανική μετάφραση, η ουσία είναι  πως πλέον καθημερινά ή τακτικά βλέπουμε πια επισκέπτες από όλο τον πλανήτη: 
Βραζιλία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Κατάρ, Νότια Αφρική, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία, Πολωνία, Σουηδία, Δανία, Τουρκία, Συρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ισπανία, Περού, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ισλανδία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιορδανία, Τουρκμενιστάν, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Σλοβενία, Μπενίν, Ισημερινός, Καμερούν, Λιβύη, Αίγυπτος, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νιγηρία, Ινδία, Ινδονησία, Νεπάλ, Αλβανία, Αυστρία, Σρι Λάνκα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μάλτα, Μιανμάρ, Εσθονία, Αφγανιστάν, Κολομβία, Ταϊλάνδη, Παναμάς, Λιθουανία, Τσεχία, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Πακιστάν, Αιθιοπία, Τόνγκα, Γιβραλτάρ, Βανουάτου, Ιράκ, Μαρόκο, Κένυα, Κροατία, Αλγερία, Μαυρίκιος, Λετονία, Μογγολία, Ανγκουίλα, Μεξικό, Ελβετία, Δομινικανή Δημοκρατία, Νήσοι Σβάλμπαρντ & Γιαν Μαέν, Μολδαβία, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λίβανος, Καμπότζη, Γεωργία, Βιετνάμ είναι χώρες, με τυχαία σειρά, απ' τις οποίες καταγράφηκαν επισκέπτες του ιστολόγιου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ. 

Ήδη από αύριο το ιστολόγιο μπαίνει στον 6ο χρόνο του, κι απ' το 2019 θα δείτε νέα πράγματα, προκειμένου να υπάρχει μικρότερη ανάγκη μετάφρασης απ' τα Ελληνικά: πέρα απ' το σχολιασμό στα Ελληνικά, θα υπάρχει περισσότερο περιεχόμενο στη γλώσσα που έχει δημοσιευθεί αρχικά και θα γίνει προσπάθεια για πιο συχνή επικοινωνία. Μείνετε συντονισμένοι! 


Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Απλά μαθήματα μοντέρνας Φυσικής στην εποχή της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης".


Έχω γράψει κι άλλη φορά πως έχουμε περισσότερες "επιστημονικές" εργασίες για τη δήθεν "ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη" απ' όσες μπορούμε ν' αντέξουμε. Η τελευταία μας έρχεται απ' το Goddard Space Flight Center της ΝΑΣΑ και δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτώβρη στο Geophysical Research Letters. Έχει τίτλο "Warm Arctic, Increased Winter Sea Ice Growth?" και ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως στη διάρκεια του χειμώνα ο πάγος της Αρκτικής αυξάνεται ταχύτερα σε πάχος επειδή είναι πιο λεπτός λόγω της "υπερθέρμανσης", ενώ αν ήταν πιο παχύς η αύξηση του πάχους θα ήταν πιο αργή.

Πρόκειται για άλλη μια "εργασία", που, όπως ομολογεί στην περίληψη, χρησιμοποιεί "δεδομένα" από κλιματικά μοντέλα και από δορυφορικές παρατηρήσεις. Φυσικά στον πραγματικό κόσμο τα δεδομένα συλλέγονται από πραγματικές παρατηρήσεις των φυσικών μεγεθών κι όχι από μοντέλα, αλλά όταν κάνεις "ασκήσεις επί χάρτου" όλα πλέον επιτρέπονται.

Αντιστρέφοντας το συλλογισμό τους, ευτυχώς που ο πλανήτης δεν ψύχεται, καθώς τότε στη διάρκεια του καλοκαιριού, απ' την πολλή ψύξη, μπορεί και να χάναμε εντελώς τον Αρκτικό πάγο! Μαζί φυσικά με την όποια σοβαρότητα μπορεί να έχει απομείνει σε μια ΝΑΣΑ, που από τότε που σταμάτησε τις αποστολές στη Σελήνη φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Για να καταλαβαίνουμε ωστόσο καλύτερα το πόσο μας δουλεύουν, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο δημοσίευμα των New York Times στις 20 Φλεβάρη 1969, τότε που ακόμα η ΝΑΣΑ δεν είχε πατήσει πόδι στη Σελήνη: ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η τρέλα της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη", αλλά οι "ειδικοί" της εποχής έλεγαν πως "σύντομα" ο Αρκτικός Ωκεανός "θα είναι μια ανοικτή θάλασσα". Το 1969! Τότε που άλλοι "ειδικοί" έβλεπαν πως πηγαίνουμε σε νέα εποχή παγετώνων! Στο ίδιο δημοσίευμα! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ. 

Αν διαβάσετε με προσοχή το άρθρο, λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα: 

  • πως τον Αρκτικό πάγο τον ξέρουν καλύτερα απ' όλους οι Ρώσοι κι αν πρόσφατα είδατε Ρώσους να σιγοντάρουν την τρέλα της "υπερθέρμανσης" να μας τους δείξετε κι εμάς.
  • πως υπάρχει μακρύ ιστορικό παρακολούθησης του πάχους του πάγου, τόσο με ...

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Άλλο ένα ψέμα του Σταθάκη για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό. Μέρος 2ο.


Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση, ένα απ' τα πολλά ψέματα που μας σέρβιρε ο Σταθάκης, θεωρώντας πως οι πολιτικοί είναι για να μας ταΐζουν σανό, είναι πως "για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό".


Μας το είπε σε άρθρο στις 4/11, μας το είπε πάλι στις 14/11 όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μας το ξαναείπε στις 15/11 στη Θεσσαλονίκη, μας το ξαναείπε στις 29/11 σε ημερίδα για το ΕΣΕΚ. Και σ' αρκετές ακόμα περιπτώσεις, οι προηγούμενες αρκούν.


Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, όπως είδαμε προχθές, το 2007 δημοσιεύτηκε η 1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020, απ' την κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή, αλλά, επιπλέον, την άνοιξη 2012 δημοσιεύθηκε ο κατάπτυστος "Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός - Οδικός Χάρτης για το 2050", απ' την κυβέρνηση της "πράσινης ανάπτυξης" του Πασοκ-ΜπιρμπιλοΠαπανδρέου. Στην πραγματικότητα ήταν σχέδιο ...

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Άλλο ένα ψέμα του Σταθάκη για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό. Μέρος 1ο.


Ένα απ' τα πολλά ψέματα, με τα οποία αυτοβαυκαλίζεται ο Σταθάκης, είναι πως "για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό". Τελικά κάθε φορά που μιλά μεγαλώνει κι από λίγο η μύτη του, λες και η χώρα παρθενογεννήθηκε όταν έγινε ο Σταθάκης Υπουργός. Αναφέρεται βεβαίως στο δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αυτό που κρατά τις λιγνιτικές μονάδες σε περιορισμένη λειτουργία, προκειμένου αντί για τον εγχώριο λιγνίτη να καίει φυσικό αέριο.

Αφιερώνω λοιπόν στα ψέματα του Σταθάκη την "1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020", την οποία είχε συντάξει το 2007 το τότε Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Το Συμβούλιο είχε συσταθεί το 2006 επί κυβέρνησης Καραμανλή και διαλύθηκε απ' την κυβέρνηση του ΑΠΕτεώνα Παπανδρέου, προκειμένου εφεξής στο σχεδιασμό να συμμετέχουν "βρώμικες" ΜΚΟ κι ο σχεδιασμός να γίνει προς μονοσήμαντη κατεύθυνση. Κι από τότε σταματήσαμε να έχουμε "Ενεργειακό Σχεδιασμό", έχουμε μόνο σχέδιο μείωσης εκπομπών, το οποίο επηρεάζει τον ενεργειακό σχεδιασμό κι εκτοξεύει τις τιμές για τον καταναλωτή, υπονομεύοντας και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.


Στην 86 σελίδων Έκθεση βλέπει κανείς πολλά ενδιαφέροντα, καθώς το 2007 στην Ελλάδα "δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα" και τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ερχόταν ένα χρόνο αργότερα, με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Για όποιον δεν πρόσεξε το ...

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Οι λιγνιτικές μονάδες θα κάθονται για να καίμε αέριο, να ο Ενεργειακός Σχεδιασμός του Σύριζα.


Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο απαράδεκτο φαίνεται το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της συγκυβέρνησης Σύριζα/Ανελ και τόσο πιο μεγάλη η κοροϊδία του Σταθάκη στη Βουλή στις 30/11/2018, όταν είπε πως "οι λιγνίτες έχουν πρόγραμμα, όταν τελειώνει η ζωή της λιγνιτικής μονάδας αποσύρεται, αυτός είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Προγραμματισμός".

Πριν λίγες μέρες, στις 7/12, είχα δημοσιεύσει πίνακα με την προγραμματισμένη, προβλεπόμενη, διάρκεια ζωής των λιγνιτικών μονάδων. Με βάση λοιπόν εκείνο τον πίνακα έκανα την πιο πάνω αναλυτική παρουσίαση: ποιες λιγνιτικές μονάδες θα βρίσκονται σε λειτουργία στις χρονικές στάθμες που δίνει το ΕΣΕΚ και ποια είναι η παραγωγική τους δυναμικότητα για λειτουργία 6500 ωρών/ έτος, όπως πρέπει να λειτουργεί μια οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής φορτίου βάσης. Στην πραγματικότητα βέβαια οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από 6500 ώρες, κι έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν, αλλά οι 6500 ώρες είναι μια καλή βάση.

Στον πιο πάνω πίνακα λοιπόν, στη γραμμή με πράσινο χρώμα φαίνεται η αθροιστική πραγματική δυναμικότητα και στη γραμμή με κόκκινο χρώμα φαίνονται οι αντίστοιχοι αριθμοί που δίνει το ΕΣΕΚ στις σελίδες 220-221, εκεί που υπάρχουν οι αριθμοί της λιγνιτικής και λοιπής ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2040. Μια απλή αντιπαραβολή δείχνει πως το ΕΣΕΚ θέλει τις λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν με χαμηλή δυναμικότητα, το ποσοστό κάλυψης σε σχέση με τη λειτουργία των 6500 ωρών όχι μόνο είναι χαμηλό, αλλά βαίνει και σταδιακά μειούμενο (βλ. τελευταία-μωβ γραμμή). Το ΕΣΕΚ θέλει τις λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν στη μισή τους δυναμικότητα, την ώρα που οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και κυρίως της Κρήτης αυξάνουν ήδη απ' το 2020-21 το φορτίο βάσης του συστήματος.

Η διαφορά στην εγκατεστημένη ισχύ το 2020 δείχνει πως "λείπει" μια μονάδα 300MW: προφανώς ο Σύριζα τρέχει και δεν φτάνει να κρατήσει με οποιοδήποτε τρόπο σε λειτουργία την 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, αυτή που δίνει τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Πρόκειται ακριβώς για τη μονάδα που, για να μην ξεχνιόμαστε, οι ΣαμαροΒενιζέλοι την ήθελαν να σβήνει μια ώρα αρχύτερα, προκειμένου να καίνε φυσικό αέριο, αδιαφορώντας πλήρως για τους Πτολεμαϊδιώτες, όπως αδιαφόρησαν πλήρως και για τους κατοίκους του Αμυνταίου. Εννοείται πως οι εκλογές θα ...

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Τρέλα: η "υπερθέρμανση του πλανήτη" ...θάβει την Ανταρκτική στο χιόνι!


Στην αρχή μας το είπαν "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Έπειτα το διόρθωσαν σε "υπερθέρμανση του πλανήτη". Κι όταν διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει "υπερθέρμανση", αλλά μόνο μια απολύτως φυσιολογική, πολύ ελαφρά θέρμανση, το γύρισαν σε "κλιματική αλλαγή", προκειμένου να πιάνει τα πάντα μέσα: βρέχει; "κλιματική αλλαγή"! Δεν βρέχει; "κλιματική αλλαγή"! Ζέστη; "κλιματική αλλαγή"! Κρύο; "κλιματική αλλαγή"! Στο μυαλό των νέων παιδιών κατήργησαν ακόμα και την εναλλαγή των εποχών, πάει πια "ο βοριάς που τ' αρνάκια παγώνει".

Μόνο που ο βοριάς επιμένει να φυσά και η τελευταία τρέλα που μας σερβίρουν είναι πως λόγω "υπερθέρμανσης του πλανήτη" χιονίζει "ασυνήθιστα" περισσότερο στην Ανταρκτική. Η ιστορία είναι απλή: ερευνητές της ΝΑΣΑ και της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική εξέτασαν 53 πυρήνες πάγου στην Ανταρκτική και διαπίστωσαν πως η μέση χιονόπτωση κατά την 1η δεκαετία του 21ου αιώνα (δηλαδή στη φουλ "υπερθέρμανση") είναι 10% μεγαλύτερη απ' την αντίστοιχη δεκαετία του ...19ου αιώνα (πριν τη βιομηχανική επανάσταση). Όπως μάλιστα επεσήμαναν, ο τωρινός ρυθμός χιονόπτωσης είναι ασυνήθιστος για τα τελευταία 200 χρόνια. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.


Φυσικά έσπευσαν να μετριάσουν το εξαιρετικά άβολο για την κλιματική απάτη νέο εύρημα, συμπληρώνοντας πως ...

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Πότε ακριβώς έλιωσαν οι παγετώνες στις Ελβετικές Άλπεις; Και τι ευθύνεται γι' αυτό;


Η Ελβετία είναι χωμένη στις Άλπεις και οι εκεί ερευνητές ασχολούνται χρόνια με την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών παγετώνων. Η καπνιά (αιθάλη), που πιστεύεται ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα εκπέμπεται σε μεγάλες ποσότητες απ' τη βιομηχανία, έχει προταθεί ως ο βασικός εξωτερικός παράγοντας, που είναι υπεύθυνος για την επιτάχυνση της τήξης των Ευρωπαϊκών παγετώνων μέσω της μείωσης της ανακλαστικότητας του πάγου albedo και της επακόλουθης αφαίρεσης στρώματος. Είναι όμως έτσι ή μήπως κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο, συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Ερευνητές του Ινστιτούτου Paul Scherrer της Ελβετίας εξέτασαν την υπόθεση αυτή με νέες μετρήσεις αιθάλης, σκόνης ορυκτών και διακριτών ιχνηθετών βιομηχανικής ρύπανσης από τον πυρήνα πάγου Colle Gnifetti στις Άλπεις, που καλύπτει τα τελευταία 270 χρόνια. Η μελέτη έδειξε ότι μέχρι το 1875 η πλειοψηφία των παγετώνων των Άλπεων είχε ήδη βιώσει περισσότερο από 80% της συνολικής μείωσής τους κατά το 19ο αιώνα, ενώ οι ευρωπαϊκές συχνότητες εκπομπής αιθάλης άρχισαν να αυξάνονται "σημαντικά" μόνο μετά το 1870. Επομένως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανικές εκπομπές αιθάλης και η επακόλουθη απόθεσή της στους αλπικούς παγετώνες είναι απίθανο να είναι υπεύθυνες για την ταχεία αρχική απολέπιση στο τέλος της Μικρής Εποχής των Παγετώνων στις Άλπεις. Υποθέτουν ότι οι μεταβολές του μήκους των παγετώνων καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων 2000 ετών προέρχονται από τις καλοκαιρινές μειώσεις θερμοκρασίας, που προκαλούνται από το αερόλυμα με θειικό οξύ που εκλύεται από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ακόμα πιο άβολο ωστόσο για την κλιματική απάτη είναι το βίντεο, που παρουσίασαν στις αρχές Νοεμβρίου ερευνητές του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, όπου προσομοίωσαν σε υπερυπολογιστή και ...

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ο ψευδεπίγραφος Μακροχρόνιος Ενεργειακός Προγραμματισμός και η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων


Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στο χαρακτηριστικό βίντεο από τη συνεδρίαση της Βουλής στις 30/11/2018 τον Υπουργό ΠΕΝ να λέει "οι λιγνίτες έχουν πρόγραμμα, όταν τελειώνει η ζωή της λιγνιτικής μονάδας αποσύρεται, αυτός είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Προγραμματισμός". Οπότε βεβαίως το ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε "τελειώνει" η ζωή της κάθε μιας λιγνιτικής μονάδας και τι στην πραγματικότητα εννοεί ο Υπουργός, αν και το σαρδόνιο χαμόγελό του την ώρα που το 'λεγε αποκαλύπτει τις ενδόμυχες προθέσεις του. Ο τύπος απλά μας δουλεύει ψιλό γαζί κι αυτό να το θυμηθούμε στις εκλογές που έρχονται.

Τον Μάιο 1997 το Τεχνικό Επιμελητήριο είχε διοργανώσει μια διημερίδα με θέμα "Λιγνίτης και λοιπά στερεά καύσιμα της χώρας μας: παρούσα κατάσταση και προοπτικές". Τα πρακτικά της διημερίδας είχαν δημοσιευθεί στα Τεχνικά Χρονικά, το επιστημονικό περιοδικό που εξέδιδε τότε το ΤΕΕ. Απ' τα πρακτικά είναι ο πιο πάνω πίνακας με τα έτη έναρξης λειτουργίας των μονάδων και την προγραμματιζόμενη διάρκεια ζωής, (από εισήγηση του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ και παλαιού Προέδρου της ΔΕΗ Γ. Γκρος). Στον πίνακα βεβαίως δεν περιλαμβάνεται η μονάδα Μελίτη Ι, ισχύος 330MW, η μόνη λιγνιτική μονάδα που κατασκευάστηκε μετά τη διημερίδα και τέθηκε σε λειτουργία το 2002. Και φυσικά δεν περιλαμβάνεται η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που ήταν να λειτουργήσει το 2020 και πλέον ελπίζεται να λειτουργήσει το 2021. Για όποιον Υπουργό ή μη δεν το κατάλαβε, η διάρκεια ζωής των μονάδων στον πιο πάνω πίνακα σημαίνει πως η Μελίτη Ι πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2050 και η Πτολεμαΐδα 5 μέχρι το 2065-70, διασφαλίζοντας μέχρι τότε και την τηλεθέρμανση σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα αντίστοιχα.

Οι πιο παλιές μονάδες του πίνακα, Λιπτόλ Ι & ΙΙ, Πτολεμαΐδα Ι, ΙΙ, Μεγαλόπολη Α Ι & ΙΙ έχουν ήδη αποσυρθεί. Ωστόσο ΔΕΝ αποσύρθηκαν στις χρονολογίες που αναφέρονται στον πίνακα, αλλά οι 4 πρώτες ...

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Θέσεις στη δημόσια διαβούλευση για το "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα"



Οι πιο κάτω απόψεις κατατέθηκαν σήμερα το πρωί στη δημόσια διαβούλευση για το "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα", που ολοκληρώθηκε στις 15:00. Παρ' όλο που έχουν κατατεθεί από δυο διαφορετικά άτομα, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εμφανιστεί στη διαβούλευση. Φαίνεται πως ο διαχειριστής του opengov προτιμά ν' ανεβάζει κατά εκατοντάδες τα μηνύματα "βρώμικων" ΜΚΟ και να λογοκρίνει όσα απ' τα υπόλοιπα δεν του αρέσουν. Μετά την ώρα λήξης πάντως, η διαβούλευση παρατάθηκε μέχρι τις 15:00 της Παρασκευής 7/12, οπότε προλαβαίνετε αν θέλετε να συμμετέχετε.

1η παρατήρηση: το "Σχέδιο" είναι αναίτια φλύαρο, με συνεχείς επαναλήψεις, κείμενο χωρίς συνοχή: χρειάστηκε 226 σελίδες, όταν το αντίστοιχο κείμενο του Μαρτίου 2012 (Οδικός Χάρτης για το 2050) ήταν πολύ πιο περιεκτικό σε 75 σελίδες, ενώ το αντίστοιχο Πολωνικό, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, είναι μόνο 54 σελίδες. Παρά την έκτασή του, δεν δίνει διαφορετικά σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος, δίνει μόνο ένα κι αυτό χωρίς πολλά απαραίτητα στοιχεία, που θα επέτρεπαν να κρίνουμε την αξιοπιστία του.


Ανέβασα χθες στη σελίδα του ιστολογίου στο FB το πιο πάνω βίντεο με απόσπασμα της συνεδρίασης της Βουλής στις 30/11, όπου ο βουλευτής του Σύριζα στο Ν. Κοζάνης κ. Μίμης Δημητριάδης ακούγεται να λέει πως το "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα" (ΕΣΕΚ) "είναι φερέγγυο και συμφωνημένο με τους διεθνείς θεσμούς". Και στο τέλος ο κ. Σταθάκης μας λέει πως "Οι λιγνίτες έχουν πρόγραμμα, όταν τελειώνει η ζωή της λιγνιτικής μονάδας αποσύρεται, αυτός είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας". Όλα αυτά καθιστούν προδήλως τη δημόσια διαβούλευση ένα σκέτο φιάσκο, καθώς αφενός δεν έχει προφανώς νόημα διαβούλευσης κάτι ήδη συμφωνημένο εκτός Ελλάδας, αφ' ετέρου αυτά που είπε στη Βουλή ο κ. Σταθάκης είναι σ' ευθεία αντίθεση μ' αυτά που διαβάζουμε στο ΕΣΕΚ.

Νωρίτερα βέβαια είχε προλάβει να γελοιοποιήσει την έννοια της διαβούλευσης μια "βρώμικη" ΜΚΟ, αφού, αντί να συμμετέχει με τις θέσεις της, θεώρησε σκόπιμο να καταχωρήσει εκατοντάδες φορές το ίδιο σχόλιο, χρησιμοποιώντας διαφορετικά email.

Έστω κι έτσι, αυτό που βλέπει κανείς στο ΕΣΕΚ είναι η μεγάλη εξάρτηση από τα πετρελαϊκά προϊόντα, αφού το 2016 η συμμετοχή τους στην ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλή, μεγαλύτερη του 50%. Όπως επισημαίνει το ΕΣΕΚ στη σελ. 26, "ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης κινείται ιστορικά κοντά στο 70%. Με 73,6% για το έτος 2016, η χώρα βρίσκεται υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη σε επίπεδο Ε.Ε. (54%) ή Ευρωζώνης (61,9%)". Όπως επίσης επισημαίνεται στο Διάγραμμα 17, υπάρχει μείωση του δείκτη κατά τα έτη 2008-2013 λόγω της οικονομικής ύφεσης και στα έτη 2013-2016 υπάρχει απότομη άνοδος, η οποία σχετίζεται άμεσα με την αντίστοιχη απότομη μείωση της χρήσης εγχώριου λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς εθνική προτεραιότητα πρέπει ν’ αποτελεί η μείωση της συνεισφοράς των πετρελαϊκών προϊόντων, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ η μείωση της συμμετοχής εγχώριων πηγών, όπως είναι ο λιγνίτης, θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον. Για όποιον επιλέγει βολικά να μην το θυμάται, η χώρα είναι χρεοκοπημένη, πρέπει κατά προτεραιότητα να προσέχει πολύ το εμπορικό της ισοζύγιο και πρέπει να βασιστεί όσο γίνεται περισσότερο στις δικές της ενεργειακές πηγές.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών των "αερίων θερμοκηπίου": είναι απολύτως σαφές και το ...

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η ηλεκτροκίνηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας και άλλα ωραία παραμύθια!


Η ΝΔ ανέθεσε σε νομικό, πρώην σύμβουλο του Μανιάτη, να της κάνει πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση και το παρουσίασε πριν λίγες μέρες. Αντιγράφοντας ιδέες από χώρες που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, προτείνει κυρίως την υποχρεωτική εισαγωγή ηλεκτροκίνησης στα ταξί, τα κρατικά αυτοκίνητα και πριμοδότηση για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Φυσικά, στις 71 διαφάνειες της παρουσίασης, ούτε λόγος για το τι θα μας κοστίσει η υποχρεωτική εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης. Αλλά επειδή η ηλεκτροκίνηση είναι ένα ακόμα παραμύθι που θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια, ας δούμε τη μεγαλύτερη σημερινή αγορά, που είναι βεβαίως η Κίνα.

Εκεί κυριαρχούν οι τοπικοί κατασκευαστές και η αγορά έχει "εκρηκτικούς" ρυθμούς αύξησης κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2017, όπως τα δίνει το China Energy Portal,που επικαλείται κυβερνητικές πηγές για τα στοιχεία του, το 2017 κατασκευάστηκαν στην Κίνα 716 χιλιάδες "New Energy Vehicles", 51,1% περισσότερα απ' το 2016. Για σύγκριση, τα αντίστοιχα συμβατικά αυτοκίνητα, που κατασκευάστηκαν το 2017 στην Κίνα, ήταν 29,942 εκατομμύρια, κάτι που δείχνει το τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων: όταν το 1 γίνει 2 η ανάπτυξη είναι 100%, (αλλά το 2 εξακολουθεί να είναι πολύ κοντά στο 0 και γι' αυτό παραμένει ασήμαντο).

Η Κίνα έχει επίσης απ' το 2011 τη μεγαλύτερη στον πλανήτη, βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής, ξεπερνώντας εκείνη των ΗΠΑ, χάρη στους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας την τελευταία 20ετία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται ρεύμα, αλλά ο τρόπος τροφοδοσίας αυτών των "ηλεκτρικών" αυτοκινήτων είναι κι αυτός "κοντά στο μηδέν", όπως μας δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα, για το μείγμα ηλεκτροδότησης της Κίνας το 2017. 4,8% από αιολικά και 1,8% από ηλιακά δίνουν ένα πολύ "φτωχό" μόλις 6,6% για τις λεγόμενες "ΑΠΕ". Παρά τα θρυλούμενα για την "εκρηκτική" αύξηση των "ΑΠΕ" στην Κίνα, σχεδόν το 70% του ηλεκτρισμού παράγεται από θερμικά εργοστάσια (κάρβουνο και φυσικό αέριο, με το κατά πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στο κάρβουνο). Για όσους είναι λίγο μεγαλύτεροι και θυμούνται τον Pac-Man, το 69,7% μοιάζει έτοιμο να καταβροχθίσει τις φετούλες μπροστά του.

Η Κίνα παράγει ηλεκτρισμό από ορυκτά καύσιμα για να κινεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας ένα πολύ ...

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΧΩΡΙΣ ΧΕΡΣΑΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ο Ενεργειακός σχεδιασμός της Πολωνίας για το 2040!


Την Παρασκευή 23/11/2018 ο Υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας παρουσίασε το σχέδιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού έως το 2040 και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15/1/2019. Ο σχεδιασμός, ένα κείμενο μόλις 54 σελίδων, προβλέπει αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από 41 σε 73GW, με χρήση διαφόρων τεχνολογιών (σήμερα πάνω από 32GW είναι λιγνιτικά και λιθανθρακικά εργοστάσια). Τα εγχώρια αποθέματα άνθρακα θα παραμείνουν το κύριο στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας της Πολωνίας και η βάση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας. Η ετήσια κατανάλωση κάρβουνου στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθεί, αλλά, λόγω της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σταδιακά, από 78% σήμερα σε 60% το 2030. Σταδιακά θα προστεθεί νέα ισχύς από πυρηνικά, βάζοντας σε λειτουργία το 1ο εργοστάσιο (1-1,5GW) το 2033 και συνολικά 6-9GW έως το 2043. Προβλέπεται επίσης να προστεθούν 10GW υπεράκτια αιολικά από το 2025, ενώ προβλέπεται και ανάπτυξη των Φ/Β, ιδίως απ' το 2022. Αλλά ΔΕΝ προβλέπονται χερσαία αιολικά, η παρούσα ανάπτυξή τους θα διακοπεί και από 7GW το 2025 προβλέπεται να έχουν μείνει μόλις 800MW το 2040!

Ουσιαστικά οι Πολωνοί βγάζουν τα αιολικά μακριά από κατοικημένες περιοχές και τα στέλνουν στη Βαλτική, να μην τα πιάνει ανθρώπου μάτι. Σύμφωνα με την αναφορά στο κείμενο του σχεδιασμού για τα χερσαία αιολικά, (σελ. 43): "energii wiatru na lądzie – nie przewiduje się tak dynamicznego wzrostu udziału tej technologii w bilansie energetycznym, jak w latach poprzednich. Istotnym utrudnieniem w wykorzystywaniu energetyki wiatrowej na ladzie jest brak zależności między ich pracą elektrowni a zapotrzebowaniem na energię, dlatego tempo ich rozwoju powinno być zależne od kosztów i możliwości bilansowania. Problemem jest także zróżnicowany poziom akceptacji elektrowni wiatrowych przez społeczność lokalną. Dla redukcji potencjalnych konfliktów, warto aby inwestorzy tworzyli systemy partycypacji mieszkańców w realizację projektów;

Επειδή μάλλον τα Πολωνικά δεν σας βοηθούν και πολύ, τα διεθνή δημοσιεύματα, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική συνέντευξη τύπου του υπουργού Ενέργειας, περιγράφουν πως η απόφαση να εγκαταλείψουν τα χερσαία αιολικά οφείλεται ...

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Γερμανία: κανένα ενδιαφέρον για αιολικά, τα προορίζουν πλέον για χρεοκοπημένους σκουπιδότοπους.


Πριν λίγες μέρες, στις 19/11, ανακοινώθηκαν στη Γερμανία τα αποτελέσματα για άλλον ένα "τεχνολογικά ουδέτερο" διαγωνισμό για 200MW ισχύος από αιολικά & Φ/Β συστήματα.  Ήταν τα "συμπληρώματα" του 2ου κοινού διαγωνισμού και, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Bundesnetzagentur, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, υπήρξαν 50 προσφορές για 307MW, που αφορούσαν σχεδόν στο σύνολο Φ/Β συστήματα. Μόλις μια προσφορά υπήρχε για χερσαία αιολικά. Έτσι στην πραγματικότητα, ο κοινός διαγωνισμός μοιάζει με μια πρόσθετη προσφορά Φ/Β συστημάτων.

Η ένταση του ανταγωνισμού στα Φ/Β συστήματα παραμένει υψηλή και επαρκής. Η μέγιστη επιτρεπτή τιμή, που θα γινόταν δεκτή στο διαγωνισμό, είχε καθοριστεί στα 8,75ct/kWh. Ωστόσο, η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή ήταν 4,65ct/kWh και η υψηλότερη 5,79ct/kWh, με μέση τιμή του διαγωνισμού στα 5,27ct/kWh. Τιμές που είναι αρκετά χαμηλότερες απ' αυτές που προσφέρθηκαν στον αντίστοιχο Ελληνικό διαγωνισμό και δείχνουν πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στα καθ' ημάς, αφού η Ελλάδα είναι σαφώς πιο ηλιόλουστη απ' τη Γερμανία.

Στη διαδικασία υποβολής προσφορών μπήκαν οι περιοχές επέκτασης του δικτύου διανομής κι αυτό δείχνει την πρόκληση για το δικό μας ΔΕΔΔΗΕ, που, να μην ξεχνιόμαστε, αφενός αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ κι αφ' ετέρου τα επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ στη Ρόδο δείχνουν να τα έχει κάνει ελαφρώς λαμπόγυαλο. Πάντως, πάντα κατά τη Bundesnetzagentur, αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε τις προσφορές, καθώς υπήρξαν προσφορές για πολλά διαφορετικά επιμέρους κρατίδια. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η απουσία ανταγωνιστικών προσφορών για χερσαία αιολικά δεν είναι κάτι καινοφανές, καθώς παρατηρήθηκε και στον προηγούμενο διαγωνισμό, την περασμένη άνοιξη, στον 1ο κοινό διαγωνισμό για αιολικά & Φ/Β συστήματα. Τότε, για ζητούμενη ισχύ 200MW είχαν δοθεί 54 προσφορές για 395MW, 18 απ' τις οποίες ήταν για χερσαία αιολικά και 36 για Φ/Β συστήματα. Όλες ωστόσο οι ...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Αναστροφή μεσοπρόθεσμης τάσης, πέφτει η τιμή του πετρελαίου, έρχονται νέοι φόροι;

Το ιστολόγιο παρακολουθεί από ετών τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και έγκαιρα είχε επισημάνει τόσο την πολύ σημαντική καθοδική κίνηση του 2014 όσο και την αντίστροφη ανοδική κίνηση του 2017. Χρησιμοποιώντας πάντα την τιμή του πετρελαίου brent για συμβόλαιο ενός μήνα, η περυσινή πρόβλεψη ήταν πως μέσα στο 2018 η τιμή θα γινόταν τριψήφια και στην τελευταία ανάρτηση, στις 28/3/2018, σημείωνα χαρακτηριστικά: "Μετά τα 74 θα βάλει πλώρη για τα 100, με στάσεις για "ανάσες" γύρω στα 85-87 και τα 95-96".

Πράγματι, παραμένοντας σταθερά στο ανοδικό κανάλι που δείχνουν οι κυανές γραμμές στο διάγραμμα, η τιμή έφθασε στα επίπεδα των 87, κάνοντας στις 3 Οκτώβρη ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 86,74$/βαρέλι. Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη όλων των αναλυτών που πρόβλεπαν σύντομα τα 100$/βαρέλι, από εκεί, αντί να κάνει μια φυσιολογική κι απολύτως αναμενόμενη διόρθωση, έχει ξεκινήσει μια φρενήρη καθοδική πορεία. Αρχικά διασπάστηκε καθοδικά το ανοδικό κανάλι (1ος κόκκινος κύκλος) και ήδη διασπάστηκε καθοδικά και η κόκκινη γραμμή καθοδικού καναλιού (2ος κόκκινος κύκλος). Η εξέλιξη αυτή μόνο καλή μπορεί να είναι για το πορτοφόλι μας και ήδη στις 23/11 βλέπουμε τιμές κάτω κι από 60$/βαρέλι.

Η ένταση της πτωτικής κίνησης απ' το επίπεδο των 87$/βαρέλι δείχνει πως σύντομα θα δούμε μια ανοδική αντίδραση. Οπότε περιμένουμε να δούμε σε ποιο επίπεδο θα σημειωθεί αντίδραση και τι διάρκεια θα έχει. Μια πρώτη στάση ίσως δούμε στα επίπεδα των 56,5$/βαρέλι κι αν θυμηθούμε πως μόλις στις 3 Οκτώβρη η τιμή ήταν στα 86,74$/βαρέλι, πρόκειται για μείωση 35% σε περίπου 2 μήνες!

Το πρώτο μήνυμα πως κάτι συμβαίνει με την τιμή το είχαμε πάρει τον Ιούλιο, (μωβ έλλειψη), όταν παραμονές της ...