Δειτε κι εδώ

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Το διάγραμμα που εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο για ποιο λόγο η Ελλάδα "πρέπει" να συνεχίσει να βάζει αιολικά.


Το Νοέμβρη 2013 ο Βαρουφάκης πήρε τον Τσίπρα και το Σταθάκη και πήγαν μια βόλτα μέχρι το Ώστιν του Τέξας, για να συμμετέχουν σε διημερίδα στο εκεί Πανεπιστήμιο, όπου ο πρώτος ήταν επισκέπτης καθηγητής. Η διημερίδα ίσως ήταν πρόσχημα, καθώς το διπλανό Χιούστον είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του πετρελαίου, οι επαφές με τους ισχυρούς των πετρελαϊκών εταιρειών ήταν πιθανά ο πραγματικός λόγος. Και λιγότερο από ενάμισι χρόνο αργότερα, ο Σύριζα βρέθηκε στην εξουσία.

Το πιο πάνω διάγραμμα το έδωσε στη δημοσιότητα στις 10 Δεκέμβρη 2018 το κρατικό Energy Information Administration (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, με το χαρακτηριστικό τίτλο "Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2019". Η ικανότητα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ το 2018 αναμένεται να τερματίσει σε 4,9 Bcf/d, καθώς αρχίζουν να λειτουργούν δύο νέες μονάδες υγροποίησης. Το ΕΙΑ εκτιμά ότι η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ θα φθάσει τα 8,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (Bcf/d) μέχρι τα τέλη του 2019. Με τη δυναμικότητα αυτή οι ΗΠΑ θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο, πίσω μόνο από την Αυστραλία και το Κατάρ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εξάγουν LNG από το ενιαίο τους τμήμα (πλην Χαβάης και Αλάσκας) τον Φεβρουάριο του 2016, όταν το τερματικό υγροποίησης Sabine Pass στη Λουιζιάνα έστειλε το πρώτο του φορτίο. Έκτοτε, το Sabine Pass επεκτάθηκε από μια σε τέσσερις μονάδες υγροποίησης και άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο εξαγωγής LNG Cove Point στο Μέρυλαντ. Δύο ακόμη μονάδες υγροποίησης- Sabine Pass 5 και Corpus Christi 1 - άρχισαν την παραγωγή LNG φέτος, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Και μέσα σε μόνο 4 χρόνια οι ΗΠΑ θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ.


Μαντέψτε λοιπόν ποιος πήρε το πρώτο φορτίο LNG απ' το Corpus Christi! Στις 11 Δεκέμβρη, το νεότευκτο (το 2016 απ' τη Hyundai Heavy Industries στη Νότια Κορέα) και υπερσύγχρονο ...
Maria Energy, του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκος (Tsakos Energy Navigation, με σημαία Λιβερίας βεβαίως-βεβαίως, όχι Ελληνική), ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Ρεβυθούσα! Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να φθάσει στις 27/12, ωστόσο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μεσημέρι της 29/12, όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα απ' το marinetraffic, έπλεε με πολύ μικρή ταχύτητα ΝΑ των Κυθήρων, με προοπτική άφιξης ξημερώματα της 30/12.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που πήρε LNG των ΗΠΑ, η πρώτη ήταν η Πορτογαλία κι ακολούθησαν Λιθουανία και Πολωνία. Αλλά η προοπτική υπερδιπλασιασμού της εξαγωγικής δυναμικότητας των ΗΠΑ μέχρι τέλους 2019 σημαίνει πως αυτή η παραγωγή πρέπει κάπου ν' απορροφηθεί. Αν η απορρόφηση γίνει με όρους αγοράς, το αμερικάνικο LNG θα δυσκολευτεί, καθώς βρίσκεται πέραν του Ατλαντικού, σε σχέση με το LNG της Αλγερίας, απ' όπου παίρνει η Ελλάδα μέχρι σήμερα, της Αιγύπτου, που έβαλε σε εκμετάλλευση το νέο μεγάλο κοίτασμα Ζορ, ή των κοιτασμάτων του Ισραήλ, της Κύπρου και λοιπής Ανατολικής Μεσογείου. 

Εδώ λοιπόν έρχεται η νέα Σοβιετία, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, κι επιβάλλει "απανθρακοποίηση" της ηλεκτροπαραγωγής. Όταν ωστόσο μιλά για "απανθρακοποίηση", αναφέρεται μόνο στο λιγνίτη της Κεντροανατολικής Ευρώπης, καθώς τα κοιτάσματα λιθάνθρακα της Κεντροδυτικής Ευρώπης, αυτά που στήριξαν για σχεδόν δυο αιώνες τη βιομηχανοποίηση, έχουν πια τελειώσει. Αφού λοιπόν οι Δυτικοευρωπαίοι δεν έχουν πια δικό τους λιθάνθρακα, πρέπει να σταματήσουν κι όλοι οι υπόλοιποι την εκμετάλλευση του δικού τους κάρβουνου. Η ΕΕ επιβάλλει στις νεοσοβιετικές "δημοκρατίες" τη χρήση φυσικού αερίου, στέλνει και κάποιες "βρώμικες" ΜΚΟ να λειτουργούν απ' το εσωτερικό των χωρών ως πέμπτη φάλαγγα και λέει "βάλτε αιολικά", που είναι αναξιόπιστα, προκειμένου αφενός να δουλεύει η Γερμανική & Δανέζικη βιομηχανία κι αφ' ετέρου να λέτε πως βάλατε ΑΠΕ, ενώ στην πραγματικότητα θα ηλεκτροδοτείστε με φυσικό αέριο. 

Να λοιπόν πώς το διάγραμμα της αρχής εξηγεί πλήρως για ποιο λόγο ο δήθεν "Εθνικός" ενεργειακός προγραμματισμός του Σύριζα προβλέπει συνεχή μείωση της χρήσης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη, του δικού μας μαύρου χρυσού, και ως δήθεν "μεταβατικό" καύσιμο το φυσικό αέριο. Όπως έγραψα και στην πρώτη ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε αυτό το ιστολόγιο, η ενεργειακή πολιτική στήνεται λες και η Ελλάδα είναι το ...Κατάρ σε αποθέματα φυσικού αερίου.

Φυσικά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, των ΝΔ-Πασοκ, δεν πήγαιναν πίσω, απλά αντί για LNG των ΗΠΑ ήθελαν Ρώσικο κι Αζέρικο αέριο κι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης ενοχλεί. Άλλωστε ο τίτλος της πρώτης ανάρτησης, απ' την κινηματογραφική "Λόλα" του 1964, είναι και παραμένει πάντα διαχρονικός: "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!"  

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

2 σχόλια:

  1. Χωρίς την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής, ποιό είναι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και φυσικό αέριο; Σε ποιά τιμή δικαιωμάτων έχει το φυσικό αέριο το πάνω χέρι; Και δύο πράγματα ακόμα: Και η Γερμανία δεν καίει λιγνίτη σε μεγάλο βαθμό ώστε να την βλάψει η απανθρακοποίηση;(αν θυμάμαι καλά 16% λιθάνθρακα που είναι πλέον 100% εισαγώμενος μιας και έκλεισε τις προάλλες το τελευταίο ορυχείο και 24% λιγνίτη). Επιπλέον, οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου που έχουμε φτιάξει την τελευταία 15ετία δεν είναι ακατάλληλες για τα σκαμπανεβάσματα των αιολικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω απ' τα 25€/Τ CO2 ο λιγνίτης χάνει, αλλά εξαρτάται και απ' την τιμή του αερίου. Σωστά, η Γερμανία έχει 24% λιγνίτη και 15% λιθάνθρακα. Ο ΑΔΜΗΕ έχει πει πως πολλές μονάδες αερίου κατασκευάστηκαν με υψηλά τεχνικά ελάχιστα, συνεπώς ακατάλληλες για "ευελιξία" με τα αιολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή