Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Νέα έκθεση αποκαλύπτει: σε αντίστροφη μέτρηση και τελειώνει μέχρι το 2020 η αθρόα εγκατάσταση αιολικών;

Από τότε που κυβέρνησαν οι Πράσινοι στη Γερμανία, σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, επηρέασαν καθοριστικά τη σκέψη των Ευρωπαίων πολιτικών και δρομολόγησαν μια αθρόα ανάπτυξη αρχικά των αιολικών και στη συνέχεια και των Φ/Β. Η δεκαετία του 2000 ήταν μια δεκαετία φρενήρους ανάπτυξης των επενδύσεων σε αιολικά & Φ/Β χάρη στις εξωφρενικές επιδοτήσεις που προέβλεπε ο νόμος EEG, τον οποίο έσπευσαν ν’ αντιγράψουν πολλοί σε διάφορες χώρες. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα κι αφού έχει αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αξιόπιστης ηλεκτροδότησης, φαίνεται πλέον να μπαίνει ένα ξεκάθαρο φρένο, όπως σαφώς προκύπτει απ’ την 84 σελίδων έκθεση Global Trends in Renewable Energy Investment 2016, που συντάχθηκε σε συνεργασία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) με το Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre στα πλαίσια του United Nations Environment Program (UNEP).

Όπως βλέπουμε στο Σχήμα 10, η τάση των επενδύσεων για νέες ΑΠΕ στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σαφώς πτωτική μετά το 2011, χρονιά που φαίνεται να κορυφώνεται η αιολική παράνοια. Οι επενδύσεις ...

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Διώροφο πλήρως ηλεκτρικό λεωφορείο στο Λονδίνο. Και, στην Ελλάδα κύριε;

Στο Λονδίνο κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες τα διάσημα διώροφα κόκκινα λεωφορεία, τα οποία ωστόσο με τις μηχανές εσωτερικής καύσης συνεισφέρουν στο πρόβλημα εκπομπών μικροσωματιδίων που έχουν όλες οι μεγάλες πόλεις, πολύ περισσότερο το πολυάνθρωπο Λονδίνο. Όσοι περιμένουν στους μποτιλιαρισμένους δρόμους των μεγάλων πόλεων, σταματημένοι πίσω από εξάτμιση πετρελαιοκίνητου λεωφορείου, γνωρίζουν πολύ καλά τη διαφορά που μπορεί να κάνει στην ποιότητα της ατμόσφαιρας ένα πιο "καθαρό" λεωφορείο.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας φυσικά δεν πρόκειται να καταργήσουν τα λεωφορεία, όπως ενδεχομένως θα πρότειναν κάποιες γνωστές και μη εξαιρετέες ΜΚΟ-εχθροί των ορυκτών καυσίμων, απλά ξεκίνησαν από το 2008 τη σταδιακή εισαγωγή υβριδικών diesel-electric λεωφορείων, που νωρίτερα είχαν δοκιμαστεί μ' επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το Τορόντο κι άλλες πόλεις της Β. Αμερικής. Το 2009 το πρόγραμμα επεκτάθηκε με ...

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

"Νᾶφε καὶ μέμνασ᾽ ἀπιστεῖν" - μια ανάρτηση διαφορετική απ' τις συνήθεις.


Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοσοφική αμφιβολία αναλύθηκε κυρίως από τους Σοφιστές, (Αριστοτέλη, Ευριπίδη, Πύρωνα, Αρκεσίλαο, Πλούταρχο, Επίκουρο κ.α.). Ο Επίμαρχος από την Κω (540-450 π.Χ.) τη διατύπωσε ως "νᾶφε καὶ μέμνασ᾽ ἀπιστεῖν" (να παραμένεις νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς). Τους δικούς μας προγόνους μελέτησαν οι Δυτικοί και ξεκίνησαν να διατυπώνουν ιδέες όπως "η αμφισβήτηση οδηγεί στην αναζήτηση, και η αναζήτηση στην αλήθεια" (Pierre Abélard, 1079–1142) ή "Cogito ergo sum", (René Descartes/Καρτέσιος, 1596-1650), αρχικά στα γαλλικά ως "je pense donc je suis", αποδίδεται στα Ελληνικά ως "σκέφτομαι, άρα υπάρχω".

Στους 27 μήνες που υπάρχει στο διαδίκτυο το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" δεν συγκινήθηκε ποτέ από το "Πίστευε και μη ερεύνα" και προτίμησε να παραμείνει προσηλωμένο στο "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" του Σόλωνα, στο "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα" του Σωκράτη, στο "Ερευνάτε τας Γραφάς", που λέει το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Στο πλαίσιο αυτό δίνει σήμερα μια διαφορετική ανάρτηση απ' τις συνήθεις, καθώς ...

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τα τρία μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνουν τα αδιέξοδα της "απελευθερωμένης" αγοράς ηλεκτρισμού.

Με το Ν.2244/7.10.1994 δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σε επιχειρήσεις πέραν της ΔΕΗ να παράγουν ηλεκτρισμό από ΑΠΕ ή να κάνουν αυτοπαραγωγή από θερμικούς σταθμούς. Και με το Ν. 2773/22.12.1999 "απελευθερώθηκε" και στη χώρα μας η μέχρι τότε "σκλαβωμένη" αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ΕΕ ήθελε να επεκταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και στον ηλεκτρισμό, το προϊόν/κοινωνικό αγαθό με το μοναδικό χαρακτηριστικό να μην αποθηκεύεται, αλλά η παραγωγή να πρέπει κάθε χρονική στιγμή να καλύπτει τη ζήτηση. Με τον ίδιο νόμο ιδρύθηκε και η ΡΑΕ κι άρχισε να μοιράζει άδειες για αιολικά και Φ/Β "σαν μαρουλόφυλλα", αδιαφορώντας πλήρως για το κόστος στην κοινωνία απ' την αλόγιστη αδειοδότηση. Και με τον ίδιο νόμο δημιουργήθηκε το προτιμησιακό καθεστώς για τις ΑΠΕ, δίνοντας προτεραιότητα έναντι των συμβατικών μονάδων στην απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, αλλά και ορίζοντας ιδιαίτερο τρόπο τιμολόγησής της. 

Κάπως έτσι κατέληξε ο ΑΔΜΗΕ να καταγράφει στις εκθέσεις του το μπάχαλο, που έχει προκαλέσει η χωρίς μέτρο αδειοδότηση ΑΠΕ και κάπως έτσι δόθηκαν οι πέντε άδειες για αιολικά πάρκα στη Ρόδο το 2001-2002. Και βεβαίως θα μπορούσαν να είχαν δοθεί όχι μόνο πέντε αλλά πενήντα πέντε ή εκατόν πέντε, πάνω απ' όλα είναι η "ελευθερία της αγοράς". Μόνο που τώρα που είναι σε λειτουργία και τα πέντε αιολικά πάρκα κάποιες στιγμές, όταν φυσά πολύ, το ρεύμα δεν έχει πού να πάει, η υπερβάλλουσα προσφορά δεν μπορεί ν' απορροφηθεί, όσο κι αν η πιο πάνω νομοθεσία προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που παράγουν με εντελώς τυχαία χαρακτηριστικά τα αιολικά: αν φυσήξει, όταν φυσήξει, όσο φυσήξει.

Με το άρθρο 36 του Ν. 2773/99 προβλεπόταν ότι (οι επισημάνσεις δικές μου):"1. Στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Και ένα, και δυο, και τρια μπλακ άουτ στη Ρόδο. Βάλτε κι άλλα αιολικά κ.Βερροιόπουλε.

Στις 9/32016 σημειώθηκε στη Ρόδο μπλακ άουτ (16:07-18:40) και το ιστολόγιο κάλυψε το θέμα με δυο αναρτήσεις, στις 11//3 με τίτλο "Γιατί έγινε μπλακ άουτ στη Ρόδο στις 9 Μαρτίου 2016;" και στις 21/3 με τίτλο "Το μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνει το αδιέξοδο της αυξανόμενης διείσδυσης των αιολικών & Φ/Β".

Την ώρα ωστόσο που γραφόταν η 2η ανάρτηση, δυο νέα μπλακ άουτ ξεσπούσαν στο νησί, το πρώτο λίγο μετά τα μεσάνυχτα και το δεύτερο λίγο αργότερα, ξημερώνοντας Σάββατο 19 Μαρτίου. Στον τοπικό τύπο της Ρόδου δημοσιεύτηκε ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, (στην εικόνα η ανακοίνωση έχει ληφθεί απ’ τη Ροδιακή), η οποία δεν φαίνεται ν’ αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας. Απ’ την ανακοίνωση αυτή βλέπουμε πως και οι δυο διακοπές κράτησαν περίπου δυο ώρες, κατά τι λιγότερο απ’ τη διακοπή της 9ης Μαρτίου, που ήταν περίπου δυόμισι ώρες.


Όπως είδαμε στην προχθεσινή ανάρτηση, υπάρχουν αιολικά πάρκα στις θέσεις Κατταβιά και Έμπονας. Και στις δυο αυτές περιοχές υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Όπως βλέπουμε στη διπλανή εικόνα για την Κατταβιά και στην πιο κάτω για τον Έμπονα, τις ημέρες των προβλημάτων ηλεκτροδότησης υπήρχε έντονος άνεμος. Κι αν για το μπλακ άουτ της 9ης Μαρτίου, που έγινε νωρίς το απόγευμα, εύλογα μπορεί ...

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Νέα μελέτη-έκπληξη: τα μέτρα προστασίας της ποιότητας του αέρα επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής!


Η μεταβολή της μάζας του πάγου της Γροιλανδίας, που φαίνεται στην εικόνα του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, δείχνει να είναι αισθητά καλύτερη απ' τα προηγούμενα χρόνια, συνεπώς οι πάγοι δεν λιώνουν, αλλά η κλιματική απάτη έχει καταφέρει να το κάνει ακόμα κι αυτό σημείο διαφωνίας.

Στις 30 Δεκεμβρίου είχαμε δει πως μια νέα ανακοίνωση της ΝΑΣΑ τρελαίνει τους πάντες: η χρήση ΑΠΕ αντί για ορυκτά καύσιμα αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη! Και ήδη μια νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Nature geoscience πριν λίγες ημέρες, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την πλήρη αναρχία που επικρατεί στις σχετικές μελέτες, καθώς κάποιοι σταδιακά αρχίζουν να σκέπτονται διαφορετικά. Προς το παρόν πάντως φαίνεται πως έχουμε περισσότερες μελέτες απ' όσες μπορούμε να καταναλώσουμε, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των απανταχού πανεπιστημίων να προσελκύσουν προσοχή, citation index/impact factor και, φυσικά, χρηματοδότηση.

Η νέα μελέτη έχει τίτλο "Amplification of Arctic warming by past air pollution reductions in Europe", μας έρχεται από Σκανδιναβούς πανεπιστημιακούς και μετεωρολόγους και λέει πως προσπαθεί να φωτίσει τους λόγους για τους οποίους η Αρκτική "υπερθερμαίνεται" πιο γρήγορα απ' τον υπόλοιπο πλανήτη, όχι φυσικά επειδή η Αρκτική όντως υπερθερμαίνεται, αλλά επειδή το AR5 του ΙPCC του ΟΗΕ λέει πως έτσι συμβαίνει: είναι χαρακτηριστικός ...

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το μπλακ άουτ της Ρόδου δείχνει το αδιέξοδο της αυξανόμενης διείσδυσης των αιολικών & Φ/Β.

Όπως είδαμε στην ανάρτηση της 11/3, μπλακ άουτ σημειώθηκε στη Ρόδο στις 9/3 (16:07-18:40). Στο σχετικό δελτίο τύπου, που εξέδωσε η ΔΕΗ, έλεγε τα εξής: "Το φορτίο (ζήτηση) του συστήματος ήταν 57MW περίπου και εξυπηρετείτο από τη ΔΕΗ (ΑΗΣ Σορωνής 38MW) και Ανεμογεννήτριες (19MW). Οι μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούσαν κανονικά χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. Τα αίτια της διακοπής οφείλονται σε θέματα του Δικτύου, πράγμα το οποίο διερευνάται από το ΔΕΔΔΗΕ, λόγω αρμοδιότητας". Και όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, αυτό που προβληματίζει είναι το μεγάλο ποσοστό διείσδυσης των αιολικών στο μικροδίκτυο Ρόδου-Χάλκης, που είναι Μη Διασυνδεμένο με την ηπειρωτική χώρα.

Ανατρέχοντας στο πλέον πρόσφατο Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Ιανουάριος 2016), που εκδόθηκε απ' τον ΔΕΔΔΗΕ στις 4/3, βλέπουμε στους δυο πίνακες πως η Ρόδος έχει εγκατεστημένη ισχύ αιολικών 49,15MW, εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β πάρκων 18,16MW και εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β στις στέγες 1,17MW. Επομένως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών + Φ/Β ανέρχεται σε 68,48MW και τη στιγμή του μπλακ άουτ η ζήτηση ήταν μικρότερη απ' την ονομαστική ισχύ των ΑΠΕ κατά περίπου 11,5MW.

Το πρώτο ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι πού ακριβώς ήταν και τι έκαναν τα 19,33MW των Φ/Β στις 16:07 που έγινε το μπλακ άουτ και γιατί δεν ...

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Πόσες εκπομπές CO2 είχε το 2015 η Γερμανία;


Όπως λέει στο τελευταίο του δελτίο (13/1/2016) το Ινστιτούτο Fraunhofer, το αρμόδιο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Γερμανία, το 2015 36,8TWh από ηλιακή (Φ/Β) παραγωγή τροφοδοτήθηκαν στο δίκτυο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2TWh (4,8%) ως προς το 2014. Στο τέλος του 2015 η Γερμανία είχε εγκατεστημένα 39,6GW Φ/Β, καθώς στο σύνολο του έτους εγκαταστάθηκαν "μόνο" 1,4GW, μακριά απ' τον κυβερνητικό στόχο για 2,5GW.

Το 2015 επίσης σημειώθηκε μεγάλη αύξηση 50% στην ηλεκτροπαραγωγή των αιολικών ως προς το 2014, καθώς 84,6 TWh παρήχθησαν στο σύνολο του έτους, 29TWh περισσότερες απ' το 2014. Η εγκατεστημένη ισχύς των χερσαίων αιολικών αυξήθηκε από 37,34 σε 40,99GW και των υπεράκτιων από 0,99 σε 2,79GW. Αθροιστικά τα αιολικά και τα Φ/Β παρήγαγαν 122TWh, αρκετές για να τα φέρουν μαζί στη 2η θέση της ηλεκτροπαραγωγής, όπου κανονικά είναι τα λιθανθρακικά, με 103,9TWh. Ποια ήταν η πρώτη πηγή ηλεκτροπαραγωγής το 2015 στη Γερμανία; Μα, φυσικά, για ακόμα μια χρονιά πρώτος ήταν ο λιγνίτης, ο δικός τους μαύρος χρυσός! Η καθαρή παραγωγή από λιγνίτη έφθασε τις 139,4TWh, μόλις 1,3TWh λιγότερες απ' το 2014 (η μικτή παραγωγή έφθασε τις 155,0TWh, έναντι 155,8TWh το 2014).


Η παραγωγή απ' τα πυρηνικά έφθασε τις 87,1TWh, 5,1% λιγότερο απ' το 2014, καθώς στο τέλος Ιουνίου έκλεισε το εργοστάσιο Grafenrheinfeld στη Βαυαρία. Η παραγωγή απ' τα λιθανθρακικά (103,9TWh) μειώθηκε κατά 3,5% ως προς το 2014 και απ' το φυσικό αέριο (30,0TWh) επίσης μειώθηκε, κατά 3,8%. Αντίθετα, η παραγωγή από βιομάζα αυξήθηκε κατά 23,4%, φθάνοντας τις 56,6TWh. Τέλος τα υδροηλεκτρικά έδωσαν 20,2TWh, με αύξηση 4,4%.

Όπως περίπου πανηγυρικά σημειώνει το Fraunhofer, συνολικά οι διάφορες ΑΠΕ (αιολικά, Φ/Β, βιομάζα και υδροηλεκτρικά) παρήγαγαν 190TWh το 2015, 30TWh περισσότερες απ' το 2014, μια αύξηση περίπου 20%, δίνοντας περίπου 35% της παραγωγής.

Με το ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας κι αφού οι ΑΠΕ σημείωσαν αύξηση 20% θα περίμενε κανείς καλόπιστα να δει και αντίστοιχη μείωση στις εκπομπές CO2. Αλλά φυσικά δεν είναι έτσι, το έχουμε δει πριν ένα χρόνο για τη δήθεν ουσιαστική αποσόβηση εκπομπών CO2, για την οποία μας ανάγκασαν να βάζουμε αιολικά & Φ/Β. Πόσες εκπομπές CO2 είχε λοιπόν το 2015 η Γερμανία; 

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Σύντομο ανέκδοτο: οι Βρετανοί πολιτικοί θέλουν μηδενικές εκπομπές "αερίων θερμοκηπίου" έως το 2050.

Μιλώντας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο πριν λίγες μέρες ο πρώην αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, αυτός που μάλλον ακόμα δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο έγινε "πρώην", ζήτησε επέκταση του "εθνικού στόχου" να περικοπούν οι εκπομπές "αερίων του θερμοκηπίου" κατά 80% έως το 2050 και να φθάσουν στο 100%. Μετά από 34 χρόνια είναι άγνωστο αν ο Μίλιμπαντ θα είναι εν ζωή για να καμαρώνει το "στόχο του 100%", αλλά έτσι είναι οι "οραματιστές" πολιτικοί, βάζουν μακρόπνοους στόχους κι αφήνουν άλλους να βγάλουν τα κάστανα απ' τη φωτιά.

Η Υπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ έκανε ρελάνς κι απάντησε πως "πρέπει να ενσωματώσουμε στη νομοθεσία το στόχο της συμφωνίας, στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο, για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το ερώτημα βεβαίως είναι όχι αν αλλά πώς θα το πετύχουμε - The government believes that we will need to take the step of enshrining the Paris goal for net zero emissions in UK law. The question is not whether but how we do it."

Επειδή ωστόσο στην ενέργεια γενικά και στον ηλεκτρισμό ειδικότερα ΔΕΝ υπάρχουν μαγικές λύσεις, οι φιλόδοξοι πολιτικοί θα πρέπει να μας πουν με ποιο ακριβώς τρόπο θα μειώσουν καταρχήν στο 80% μέχρι το 2050 τις εκπομπές. Ξεκινώντας απ' την ηλεκτροπαραγωγή, οι τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα και μπορούν να ...

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Νορβηγοί μελετητές : ακραίες και βίαιες κλιματικές αλλαγές στη Γροιλανδία πολύ πριν την "ανθρωπογενή υπερθέρμανση".


Το μόνο που τελικά μπορεί -ίσως- να μας σώσει απ' την κλιματική παράνοια, που σαρώνει τα τελευταία χρόνια τα μέσα μαζικής προπαγάνδας του πλανήτη, θα είναι μια επικράτηση του Τραμπ στην Προεδρική εκλογή των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Διαφορετικά, έτσι κι επικρατήσουν ξανά οι Δημοκρατικοί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε "μελέτες" σαν το κεφάλαιο 10 του AR5 του IPCC του ΟΗΕ, όπου στη σελίδα 869 ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε πως "η μόνη γνωστή φυσική πηγή θέρμανσης του πλανήτη είναι ο ήλιος, αλλά στην περίοδο 1951-2010 η δράση του ήλιου ήταν πιο αδύναμη απ' την επίδραση των "αερίων του θερμοκηπίου"": "Solar forcing is the only known natural forcing acting to warm the climate over this period but it has increased much less than GHG forcing". Φυσικά, όπως κι ένας μαθητής Γυμνασίου διδάσκεται, υπάρχει και μια άλλη "γνωστή φυσική πηγή θέρμανσης του πλανήτη" και δεν είναι άλλη απ' ...

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Θαυμαστή Energiewende: εργοστάσιο με ιστορικό ρεκόρ φορτίου βάσης, που πλέον ...ανεβοκατεβάζει φορτία λόγω αιολικών.


Πριν από 11 μήνες είχαμε δει πώς η θαυμαστή Energiewende, το καταπληκτικό Γερμανικό success story του ηλεκτρισμού κλείνει πλέον υπερσύγχρονες μονάδες αερίου ηλικίας μόλις 4 ετών, με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης στον κόσμο, 60,4%! Ήταν η μονάδα 4 (Ulrich Hartmann) στο Irsching της Βαυαρίας, το καμάρι της Ε.ΟΝ, ισχύος 561MW, που μπήκε σε λειτουργία τον Ιούλιο 2011, έχει ένα απ' τους πιο μοντέρνους και μεγάλους στρόβιλους, το καμάρι της Siemens, το SGT5-8000H κι αναμένεται να κλείσει τον επόμενο μήνα. 


Τα πάθη της Ε.ΟΝ ωστόσο τελειωμό δεν έχουν με την Energiewende, αρχικά το 2011 βρέθηκε ν' αντιμετωπίζει το πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών της μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα και το 2014 αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως θα "σπάσει" σε δυο εταιρείες, για να μπορέσει να παρακολουθήσει την παράνοια της αποσταθεροποίησης της αγοράς, που έφερε η ανάπτυξη των αιολικών & Φ/Β. Η χρήση 2011 ήταν η πρώτη ζημιογόνα, η χρήση 2014 έφερε ζημιές 3 δισ. ευρώ, αλλά η χρήση 2015 ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόβλεψη των αναλυτών, καθώς η Ε.ΟΝ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα καθαρή ζημιά 7 δισεκατομμύρια ευρώ! Μέσα σε μόλις δυο χρόνια η Ε.ΟΝ έχασε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς το 2015 προέβη σε απομείωση κατά 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ της αξίας των εργοστασίων της που λειτουργούν με λιθάνθρακα και φυσικό αέριο. Ο Economist το είχε γράψει άλλωστε ήδη τον Οκτώβριο 2013, "πώς να βάλετε πολλές ΑΠΕ, να γεμίσετε προβλήματα την αγορά και να χάσετε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ", αναφερόμενος φυσικά στη χρηματιστηριακή αξία των μεγάλων εταιρειών.

Το τελευταίο "θύμα" της παράνοιας που επικρατεί στη αγορά ηλεκτρισμού της Γερμανίας είναι το εργοστάσιο ...

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

5 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα οι Γερμανοί εργοδότες κάνουν τον απολογισμό της Energiewende. Και δεν είναι κολακευτικός.

Στις 11 Μαρτίου 2011 ένας σεισμός μεγέθους 9 ρίχτερ στον Ειρηνικό σήκωσε ένα πελώριο παλιρροϊκό κύμα ("τσουνάμι"), που σάρωσε τις ακτές της ΒΑ Ιαπωνίας, καταστρέφοντας το πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκουσίμα. Το εργοστάσιο άντεξε μια χαρά στη δόνηση των 9 ρίχτερ, δεν άντεξε όμως στην καταστροφική δύναμη της θάλασσας κι άρχισε η διαρροή της ραδιενέργειας.

Βρίσκοντας ευκαιρία στην καταστροφή της Φουκουσίμα, η Μέρκελ ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο 8 παλαιών πυρηνικών εργοστασίων και σχεδιασμό για το πρόωρο κλείσιμο των υπολοίπων, προκειμένου να προωθήσει την Energiewende, τη μετάβαση σ' ένα σύστημα βασισμένο σε αιολικά & Φ/Β. Κι ενώ τα πυρηνικά εργοστάσια είναι εξαρχής σχεδιασμένα για να παρέχουν ηλεκτρισμό 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, παρέχοντας αυτό που λέμε "φορτίο βάσης" του συστήματος, τα αιολικά δίνουν πολύ ηλεκτρισμό όταν φυσά πολύ και καθόλου σε συνθήκες άπνοιας, με το ρυθμό μεταβολής απ' τη μέγιστη στην ελάχιστη παραγωγή κι αντίστροφα να προκαλεί νευρική κρίση στους διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων. Τα Φ/Β είναι πολύ πιο σταθερά απ' τα αιολικά στην παραγωγή, ο ήλιος ανατέλλει και δύει εντελώς προβλέψιμα, αλλά μπορούν να δίνουν ηλεκτρισμό μόνο για λίγες ώρες γύρω απ' το μεσημέρι και στις συνθήκες ηλιοφάνειας της Γερμανίας η απόδοσή τους είναι μετρίως μέτρια. Η μόνη πραγματικά αξιόπιστη ΑΠΕ που έφερε η Energiewende ήταν η βιομάζα, αλλά σε πολύ περιορισμένα επίπεδα σε σχέση με αιολικά & Φ/Β.

Το Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW) είναι το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Ένωσης των Γερμανών εργοδοτών κι εδρεύει στην Κολωνία. Οι εργοδότες ενδιαφέρονται τα μέγιστα για το ενεργειακό κόστος, καθώς η Γερμανία είναι έντονα εξαγωγική και βλέπουν με μεγάλη ανησυχία απ' τη μια την Κίνα και τις χώρες BRICS να καίνε μετά μανίας κάρβουνο κι απ' την άλλη τις ΗΠΑ να βιώνουν μια νέα εποχή φθηνού πετρελαίου και αερίου, χάρη στις τεχνολογίες της εντατικής απόληψης παλαιών κοιτασμάτων και του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου. Ανέθεσαν λοιπόν ...

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Γιατί έγινε μπλακ άουτ στη Ρόδο στις 9 Μαρτίου 2016;


Στις 16:07 της 9ης Μαρτίου 2016 διακόπηκε για περίπου δυόμισι ώρες (έως 18:40) η ηλεκτροδότηση της Ρόδου και της Χάλκης. Ευτυχώς οι αρχές Μαρτίου είναι μακριά απ’ την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η Ρόδος δεν έγινε διεθνές θέμα, που θα έβλαπτε την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος όπως το μπάχαλο της περιόδου 13-26 Αυγούστου 2013 στη Σαντορίνη. Ωστόσο αυτό ουδόλως σημαίνει πως η ασφάλεια ηλεκτροδότησης των ντόπιων κατοίκων πρέπει να εξαρτάται απ’ το αν υπάρχουν τουρίστες ή όχι. Όσο κι αν διαφωνούσε ο αλήστου μνήμης Ταμήλος, ο ηλεκτρισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η καθημερινότητα του πολίτη υποφέρει όταν κοπεί το ρεύμα, έστω για δυόμισι ώρες.

Οι πρώτες ειδήσεις ανέφεραν πως το μπλακ άουτ οφειλόταν σε βλάβη του ΑΗΣ Σορωνής, του πετρελαϊκού σταθμού της ΔΕΗ στο νησί. Ο νέος ΑΗΣ της Νότιας Ρόδου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν μπορεί να εμπλακεί στο συμβάν. Ωστόσο ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν για τα αίτια του μπλακ άουτ: "Το φορτίο (ζήτηση) του συστήματος ήταν 57MW περίπου και εξυπηρετείτο από τη ...

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ασύστολα ψευδόμενη και χαμένη στη μετάφραση η "πράσινη" προπαγάνδα.


Μύθος 1: ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ενημερώνει.
Μύθος 2: ο παραδοσιακός τύπος είναι "έγκυρος".
Μύθος 3: η δημοσιογραφία είναι προπύργιο της δημοκρατίας.

Οι μύθοι είναι για να καταρρίπτονται και δυο απ' τα "παραδοσιακά" και θεωρούμενα ως "έγκυρα" έντυπα σε Ελλάδα και Βρετανία βάλθηκαν τις τελευταίες μέρες να τινάξουν στον αέρα ό,τι απέμεινε απ' την αξιοπιστία τους, επιδιδόμενα στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις σε προπαγάνδα "πρασινάδας" γεμάτη με ασύστολα ψέματα.

Προηγήθηκε στην Ελλάδα η ...

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Νέος Δια-φωτισμός στην ΕΕ: κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες και τ’ ανοίγει στο Γερμανικό αιολικό ρεύμα.


Ο Entso-e είναι ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος των διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και την εβδομάδα που μας πέρασε έχει δυο δελτία τύπου σε άκρως πανηγυρικό ύφος:

  • Με το πρώτο, στις  1 Μαρτίου, χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε 36 διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, για την περιφερειακή διασυνοριακή συνεργασία των δικτύων, προκειμένου με το συντονισμό των ενεργειών να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Όταν στην Ευρώπη λένε "ΑΠΕ" εννοούν κυρίως τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα περιορισμένης χρήσης Φ/Β, αυτά που δίνουν τυχαία κι όχι σταθερή παραγωγή, αυτά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις μεταβολές της ζήτησης φορτίου και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ευστάθεια των δικτύων. Υπάρχουν φυσικά ΑΠΕ που παράγουν αξιόπιστα και προσαρμόζονται άριστα στη ζήτηση φορτίου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά, η γεωθερμία και η βιομάζα, αλλά αυτές δεν πολυενδιαφέρουν τη ...

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κωσταρέλλος, Τσατάνη, Τσιμπλάκης, αυτή η χώρα δεν σώζεται πια με τίποτα! Υπάρχει κάπου ελπίδα;

Εντελώς συγκλονιστικό το δημοσίευμα της Real News, για τον τρόπο με τον οποίο η εντελώς "ανεξάρτητη" Ελληνική Δικαιοσύνη επιχειρεί να βγάλει λάδι το Χριστοφοράκο (και μέσω αυτού και τη Ζήμενς): ο εισαγγελικός λειτουργός Στέλιος Κωσταρέλλος προτείνει την απαλλαγή του φυγόδικου Χριστοφοράκου όχι µόνο για το αδίκηµα της απάτης, αλλά και για αυτό της δωροδοκίας, καθώς κρίνει στην πρότασή του ότι ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά έδινε «διψήφιο ποσό εκατοµµυρίων» (άρα τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ) ως «δωρεά» στους ταµίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.∆. για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα µας η Ζήμενς. Για τον λόγο αυτό, στην ίδια πρόταση του εισαγγελέα ζητείται να αρθούν τα δύο εντάλµατα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί σε βάρος του Χριστοφοράκου όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί για την υπόθεση στον τέταρτο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερµανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος και τα πίνει εις υγείαν των κορόιδων.

Εντελώς χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα πάντα με τη Real News, πως ο εισαγγελέας στην πρότασή του διαπιστώνει: "Περαιτέρω, µε διαταγή του Ειρηνοδικείου Μονάχου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μ. Χριστοφοράκο, διότι ως διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατοµµυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.∆. και δη προς τους ταµίες των κοµµάτων αυτών, ώστε να επηρεάσουν τους αρµόδιους υπαλλήλους και να επιταχυνθεί η παραλαβή των επιµέρους έργων της προµήθειας, ενεργώντας ενδεχοµένως και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της εταιρείας Siemens. Η συµπεριφορά όµως αυτή (δωρεά χρηµάτων σε πολιτικά κόµµατα) σε καµία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειµενική υπόσταση των εγκληµάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας". Συνακόλουθα, ο εισαγγελέας συµπεραίνει ότι "δεν στοιχειοθετείται και η αξιόποινη πράξη της ...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΒΙΚΕΝ Κεντρικής Ευρώπης προς πολιτικούς: σταματήστε τις ανοησίες με την ενέργεια και το κλίμα.


Η Central Europe Energy Partners (CEEP) είναι η Ένωση των ενεργειακών και ενεργοβόρων εταιρειών της Κεντρικής Ευρώπης, κάτι σαν τη δική μας ΕΒΙΚΕΝ των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Με άρθρο του Προέδρου της, που δημοσιεύθηκε στο Euractiv, προειδοποιεί ευθέως τους πολιτικούς πως το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2 της ΕΕ (Emissions Trading System, ETS) θέτει άμεσα σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στους τομείς της χαλυβουργίας, των διυλιστηρίων, των χημικών και των λιπασμάτων και χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση.

Περιληπτικά και σ' ελεύθερη μετάφραση το άρθρο λέει τα πιο κάτω, που θα μπορούν να συνοψιστούν σε μια παραίνεση προς τους πολιτικούς: "σταματήστε τις ανοησίες με την ενέργεια και το κλίμα".

Στην πρόσφατη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, η καθοδηγούμενη απ' τη Γερμανία ΕΕ ήταν η πρωτοπόρα στις δεσμεύσεις για μείωση κατά 40% ως προς το 1990 των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" μέχρι το 2030. Αν αυτό μεταφραστεί σε τόννους CO2 ανά κάτοικο, αντιστοιχεί σε περίπου 5 για την ΕΕ και 12 για τις ΗΠΑ. Κι όσο "ευγενή" και να είναι τα κίνητρα της Γερμανικής ΕΕ, η μείωση κατά 40% μπορεί να έλθει μόνο με σοβαρό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.
Η μείωση των εκπομπών απαιτεί σειρά επενδύσεων στον πυρήνα της ΕΕ, την ΕΕ-11, οι οποίες με την παρούσα κλιματική πολιτική απλά δεν μπορούν να γίνουν. Και η αναμενόμενη εφαρμογή του συστήματος Market Stability Reserve (MSR), (ενός αποθέματος δικαιωμάτων εκπομπών που τεχνητά θ' αποσυρθεί απ' την αγορά, προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητό έλλειμμα δικαιωμάτων εκπομπών και να ωθήσει τις τιμές των δικαιωμάτων σε υψηλότερα επίπεδα), απλά θα ...

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Έκλεισε ένα παλιό πυρηνικό εργοστάσιο και νόμιζαν πως θα έβαζαν αιολικά & Φ/Β. Γίνεται;

Το Vermont Yankee ήταν ένα σχετικά μικρό (620MW) πυρηνικό εργοστάσιο, που ξεκίνησε να δουλεύει το 1972. Βρισκόταν στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ, στον ποταμό Κονέκτικατ, κοντά στα σύνορα της Πολιτείας του Βερμόντ με την Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Ήταν το βασικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Βερμόντ, καλύπτοντας το 2008 το 35% της ζήτησης και δίνοντας το 72% της τοπικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Είχε άδεια λειτουργίας για 40 χρόνια, μέχρι το Μάρτιο 2012, αλλά το Μάρτιο 2011 η ΡΑΕ των πυρηνικών (Nuclear Regulatory Commission, NRC) παρέτεινε την άδεια λειτουργίας του για άλλα 20 χρόνια.

Μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα δημιουργήθηκε κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών απ' τις γνωστές και μη εξαιρετέες οργανώσεις και τελικά τον Αύγουστο 2013 η ιδιοκτήτρια Entergy ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο θα έκλεινε το Δεκέμβριο 2014 για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το φθηνό φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

Παρά τη δημιουργία αυτή τη φορά κινήματος διατήρησης του εργοστασίου, οι δραστήριοι "περιβαλλοντικοί ακτιβιστές" του Βερμόντ ζητωκραύγασαν απ' τη χαρά τους: "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το κλείσιμο του πυρηνικού, το Βερμόντ θα το υποκαταστήσει με ΑΠΕ, όπως τα Φ/Β οροφής". Κάτι σαν το "Go Solar" που πουλούν κι εδώ, αυτοί που πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. "Βάλτε ΑΠΕ", μόνο που ο άνεμος φυσά όποτε αυτός θυμηθεί κι ο ήλιος πάει καθημερινά κι εντελώς προγραμματισμένα για ύπνο, οπότε πώς να υποκαταστήσουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο, που ...

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τα κομμάτια του παζλ της κλιματικής απάτης μπαίνουν σιγά-σιγά στη θέση τους ...

https://news.google.com/newspapers?nid=1915&dat=20080623&id=R0dSAAAAIBAJ&sjid=cjYNAAAAIBAJ&pg=3527,1404245&hl=en

Ήταν Ιούνιος 1988 όταν ο James Hansen, διευθυντής του Goddard Institute for Space Studies της ΝΑΣΑ στο Μανχάταν, ενημέρωνε την Αμερικανική Γερουσία με κάθε επισημότητα πως "η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη ξεκινήσει", πως "υπάρχει 99% πιθανότητα η υπερθέρμανση να οφείλεται στη συσσώρευση CO2 και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα" και πως "το 1988 θα είναι το πιο θερμό έτος μέχρι τώρα". 20 χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο 2008 ο Hansen, έχοντας χτίσει την καριέρα του πάνω στην υποτιθέμενη "ανθρωπογενή" υπερθέρμανση του πλανήτη, έδωσε ξανά μια κατάθεση σε Επιτροπή του Κογκρέσου και μιλώντας για το 1988 είπε, όπως βλέπουμε στο κόκκινο πλαίσιο αριστερά, στη φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής, (που είδα στο πολύ καλό ιστολόγιο Real Science), πως "έλπιζε σε μια ζεστή ημέρα, για να υποβοηθήσει το μήνυμα που ήθελε να περάσει". Εκείνη η ημέρα αποδείχθηκε πως ήταν όχι απλά μια ζεστή, αλλά η πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού και ο Hansen ψυχρά είπε πως "είμαστε απλά τυχεροί". Κατά "σατανική" σύμπτωση, τα κλιματιστικά δεν δούλευαν στην αίθουσα της Γερουσίας, οπότε οι κάθιδροι Γερουσιαστές "τσίμπησαν" πιο εύκολα την άποψη του Hansen. Ήταν όμως μόνο τύχη; Ή μήπως κάτι άλλο, πρωτόγνωρα κυνικό, είχε συμβεί;

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

118 δισεκατομμύρια ευρώ καταρχήν έλλειμμα: από ποιές τσέπες θα βρεθούν;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα δημοσίευμα του Spiegel είχε σκορπίσει ρίγη ανησυχίας στη Γερμανία, καθώς έλεγε πως μια έκθεση, που συντάχθηκε κατ' εντολή του Γερμανικού Υπουργείου Ενέργειας, βρήκε πως στο χειρότερο σενάριο μπορεί να λείπουν έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ απ' τις 4 μεγάλες εταιρείες (RWE, E.ON, Vattenfall και EnBW), που έχουν τα πυρηνικά εργοστάσια και πρέπει να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης. Οι μετοχές των 4 εταιρειών "βούτηξαν" απότομα κι ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Ενέργειας Γκάμπριελ έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας ως "ανεύθυνη φημολογία" το δημοσίευμα, λέγοντας πως η έκθεση θα παραδοθεί τον Οκτώβριο.

Πράγματι, στις 10/10 το Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έκθεσης, καθησυχάζοντας πως οι εταιρείες έχουν επαρκή αποθεματικά για να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης των πυρηνικών. Ο οικονομικός έλεγχος έγινε απ' την ελεγκτική εταιρεία Warth & Klein Grant Thornton AG και τα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν βρήκαν πως μπορεί ν' απαιτούνται από 29 έως 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποξήλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι εταιρείες έχουν ήδη εγγράψει στα βιβλία τους αθροιστικές προβλέψεις 38,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ένα εκτιμώμενο συνολικό κόστος 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία, το Υπουργείο θεώρησε επαρκείς τις προβλέψεις. Ωστόσο η διαφορά των δυο αριθμών, 47,5 με 77 δισεκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Spiegel, που έκανε λόγο για "το χειρότερο σενάριο".

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μια έκθεση κυβερνητικής επιτροπής προτείνει να ...

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

"Αγάπη μου, με τα αιολικά, -εκτός απ' τους γύπες της Κρήτης- τώρα συρρίκνωσα και τους μαυρόγυπες της Ροδόπης"


Στο πάνω δεξί μέρος του ιστολογίου ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει εδώ και σχεδόν δυο χρόνια το καταπληκτικό βίντεο του Γιάννη Σκαρπαθιωτάκη απ' το "ατύχημα" ενός γύπα στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης. Το περήφανο -και κατά τα λοιπά προστατευόμενο- αρπακτικό πουλί έκανε το μοιραίο λάθος να πετάξει πάνω από αιολικό πάρκο και η φτερωτή μιας ανεμογεννήτριας το τσάκισε, κάτι το εντελώς αναμενόμενο, μια που διεθνώς οι ανεμογεννήτριες έχουν χαρακτηριστεί ως "bird choppers" ("τεμαχιστές" πουλιών). Μάλιστα το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο είναι σχετικά παλιό κι έχει μικρές ανεμογεννήτριες, αυτές που εγκαθίστανται τώρα είναι πολύ μεγαλύτερες, οπότε η φτερωτή τους σαρώνει πολύ μεγαλύτερη έκταση κι αυξάνει τις πιθανότητες να σκοτώσει ό,τι πετούμενο βρεθεί στο "βεληνεκές" της.

Κι αν αυτά γίνονται στην Κρήτη, κάτι ανάλογο φαίνεται πως συμβαίνει και στην οροσειρά της Ροδόπης, εκεί όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί αιολικά πάρκα, αλλά για κακή του τύχη φωλιάζει κι ο -κατά τα λοιπά προστατευόμενος ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση- μαυρόγυπας (Aegypius monachus, στις φωτογραφίες). Αναγνώστης του ιστολογίου, που τον ευχαριστώ, μου έστειλε χθες ανάρτηση του "Δασαρχείου", που παρουσιάζει συνοπτικά τα συμπεράσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης στο περιοδικό Biological Conservation με τίτλο "Reconciling endangered species conservation with wind farm development: Cinereous vultures (Aegypius monachus) in south-eastern Europe". 

Οι ερευνητές προέρχονται απ' τα Πανεπιστήμια Πατρών και Βιέννης, τη Δασική Υπηρεσία Σουφλίου Έβρου, το ΤΕΙ Ιονίων στη Ζάκυνθο, Βρετανική & Αυστριακή περιβαλλοντικές εταιρείες. Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς παρά μόνο την περίληψη, για να δει πως "Under the most likely avoidance rates annual predicted ...