Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Γερμανία: συγκριτική απεικόνιση χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών (Σεπτέμβριος 2020)

 
Όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Fraunhofer ISE, στο τέλος Ιουλίου 2020 η Γερμανία είχε εγκατεστημένα 54,14GW χερσαία και 7,74GW υπεράκτια αιολικά. Συνολικά δηλαδή 61,88GW.

Τα 7,74GW ως συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι διπλάσια απ' τα συνολικά αιολικά της Ελλάδας: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ, στο τέλος Ιουνίου 2020 είχαμε 3.884MW (299,7 MW στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά και 3.584,2 MW στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά). Τα υπεράκτια αιολικά της Γερμανίας είναι εγκατεστημένα στη Βόρεια Θάλασσα, πολύ κοντά και στη χερσόνησο της Δανίας. Απολαύστε λοιπόν στο συγκριτικό διάγραμμα τι έκαναν τα -διπλάσια απ' τα συνολικά αιολικά της Ελλάδας- υπεράκτια της Γερμανίας τον τελευταίο μήνα, δηλαδή στο διάστημα από 29/8 έως και 29/9/2020 (ώρα 20:20). 

Όσο κι αν μας παραμυθιάζουν πως στη θάλασσα υπάρχει "καλύτερο αιολικό δυναμικό" και "πιο σταθεροί άνεμοι", η άπνοια τσακίζει και τα υπεράκτια αιολικά και μάλιστα πολύ περισσότερο απ' τα χερσαία. Όσα αιολικά και να βάλει κανείς, αν δεν φυσά, δεν φυσά, πάει και τελείωσε! Πρέπει να θυσιάσεις μια Ιφιγένεια για να ξαναφυσήξει κι η σύγχρονη Ιφιγένεια είμαστε οι πολίτες, που καλούμαστε να πληρώσουμε την αναξιοπιστία των αιολικών.

Λόγω της εγγενούς αναξιοπιστίας του ανέμου, οι καμπύλες παραγωγής τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων αιολικών έχουν παρόμοια "πριονωτή" μορφή. Αυτό σημαίνει πως μόλις μειωθεί η απόδοση των αιολικών, κάποια άλλη τεχνολογία πρέπει επειγόντως να καλύψει το κενό παραγωγής, προκειμένου η παραγωγή ηλεκτρισμού να καλύπτει τη ζήτηση, η συχνότητα λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης να παραμένει στα 50±0,2Hz και να μη συμβεί μπλακ άουτ.

Μόνο που η "κάποια άλλη τεχνολογία" πρέπει να μπορεί να αποκριθεί με την ίδια ταχύτητα που εξαφανίζονται τα αιολικά. Η καλύτερη τεχνολογία που μπορεί να το κάνει αυτό είναι τα υδροηλεκτρικά, αρκεί να υπάρχουν νερά σε επαρκή ποσότητα. Αν δεν υπάρχουν, η επόμενη λύση είναι οι αεριοστροβιλικές μονάδες, μόνο που είναι κομματάκι ακριβούτσικες. Γι' αυτό κι ακούμε τα παραμύθια περί "αναγκών του συστήματος σε μονάδες ευελιξίας", δηλαδή μονάδες φυσικού αερίου που θα μπορούν ν' ανεβοκατεβάζουν φορτία παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις του ανέμου.

Αυτό βεβαίως τεχνικά ακούγεται εντελώς τρελό, πολύ περισσότερο που ο ΑΔΜΗΕ μας τα έχει πει απ' το 2013, όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα (σελ. 50, Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020): "αρκετές μονάδες συνδυασμένου κύκλου που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 λόγω της τεχνολογίας τους εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, (δηλαδή δεν μπορούν να μειώσουν πολύ την παραγωγή τους), πράγμα αρνητικό σ' ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας". Το "μελλοντικό" σύστημα είναι ήδη το σημερινό, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών & φωτοβολταϊκών το 2020 ήδη υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση φορτίου για αρκετές ώρες του 24ώρου.

Κατόπιν αυτού οι μονάδες αερίου παραμένουν σε συνεχή λειτουργία, καίγοντας αέριο κι εκπέμποντας το "επάρατο" CO2, ώστε να είναι σε θέση γρήγορα ν' ανεβάσουν φορτία και να καλύψουν τον εξαφανισμένο Αίολο. Είναι οι περίφημες "στρεφόμενες εφεδρείες" του συστήματος, αυτές που πληρώνουμε χωρίς να μας το πει κανείς. Ο ΑΔΜΗΕ τόλμησε να μας το πει τον Ιούλιο 2019 και μάλλον του τράβηξαν τ' αυτί, δεν μας το ξανάπε, όσο κι αν φύσηξε από τότε. Η έννοια της διαφάνειας στη δημόσια ζωή διαχρονικά έχει υποφέρει στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού διαρκώς ακριβαίνουν, προκειμένου να συνεχίζουμε να βάζουμε ανεμογεννήτριες και να πληρώνουμε δυο συστήματα ηλεκτροπαραγωγής (αιολικά + αέριο), αντί να πληρώνουμε μόνο ένα (αέριο).

Μην σας παραμυθιάζουν πως το αέριο κάποια στιγμή θ’ αντικατασταθεί από ΑΠΕ: πολύ σύντομα θα μας επιβάλουν ν' αγοράσουμε και μπαταρίες, τόσο για το σπίτι όσο και για τη δουλειά. Πού θα βρεθούν τα υλικά για τόσες μπαταρίες, προκειμένου να κουκουλωθεί όπως-όπως η αναξιοπιστία ηλεκτροδότησης των περίφημων "Α"ΠΕ; Μα, φυσικά, θα ξεκοιλιάσουμε τον πλανήτη και ποιος νομίζετε πως θα ωφεληθεί απ’ αυτό;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Γερμανία: τι έκαναν τα χερσαία και τα πολυδιαφημισμένα υπεράκτια αιολικά τον τελευταίο μήνα;


Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Fraunhofer ISE, στο τέλος Ιουλίου 2020 η Γερμανία είχε εγκατεστημένα 54,14GW χερσαία και 7,74GW υπεράκτια αιολικά. Συνολικά δηλαδή 61,88GW. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό πως δεν φυσά και τόσο στη Δυτική Ευρώπη, είδαμε στην Ελλάδα ξαφνικά να δουλεύουν λιγνιτικές μονάδες, αυτές που διαρκώς μας λένε "πόσο ακριβές είναι" και ταυτόχρονα είδαμε και στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ η Ελλάδα να εξάγει ρεύμα, ενώ κατά κανόνα εισάγει. Θαύμα, θαύμα!

Στις χώρες που σέβονται τους πολίτες τους δημοσιεύονται στοιχεία λειτουργίας της ηλεκτροπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο, εκεί έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει διαφάνεια. Έτσι, στη Γερμανία υπάρχει το Agorameter του Agora Energiewende, απ' όπου μπορεί να δει επακριβώς τη σύσταση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής. Το ίδιο κι απ' τα Energy Charts του Ινστιτούτου Fraunhofer. Τα στοιχεία είναι εντελώς αποκαλυπτικά, για ακόμα μια φορά ...

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Γερμανία: μέχρι το 2025 θα έχει μείνει χωρίς επιδότηση το 23% έως 60% των σημερινών ανεμογεννητριών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, (BWE, βλ. εικόνα), μέχρι και το 2000 είχαν εγκατασταθεί 9.359 χερσαίες ανεμογεννήτριες. Το 2001 εγκαταστάθηκαν 2079, το 2002 2.328, το 2003 1.703, το 2004 1.201 και το 2005 1.049, φέρνοντας το συνολικό τους αριθμό στις 17.574 ανεμογεννήτριες. Στο τέλος του 2019 υπήρχαν στη Γερμανία συνολικά 29.456 χερσαίες ανεμογεννήτριες, ισχύος 53.912MW. 
 
Από τα στοιχεία που δίνει η BWE, προκύπτει πως ήδη απ' το 2001 είχαν ξεκινήσει αποσύρσεις παλαιότερων ανεμογεννητριών, οι οποίες αθροιστικά στο τέλος του 2019 είχαν φθάσει στις 3.591  ανεμογεννήτριες. Αν δεν υπήρχαν αποσύρσεις, μόνο με τις συνεχείς, κάθε χρόνο προσθήκες, στο τέλος του 2019 θα υπήρχαν 33.047 ανεμογεννήτριες, όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα:

 
Τόσο απ' τον πίνακα όσο κι απ' το διάγραμμα είναι εύκολο να δει κανείς πως, πλησιάζοντας προς τη λήξη της 20ετούς περιόδου ενισχύσεων του νόμου EEG, (για τις ΑΠΕ), οι νέες εγκαταστάσεις μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας. Στο 1ο εξάμηνο 2020 προστέθηκαν ακόμα 178 ανεμογεννήτριες, ισχύος 591MW. Ωστόσο στο ίδιο διάστημα τέθηκαν εκτός λειτουργίας ακόμα 88 ανεμογεννήτριες ισχύος 84MW, οπότε στο τέλος Ιουνίου 2020 υπήρχαν 29.546 ανεμογεννήτριες, ισχύος 54.418MW.

Όπως ανακοίνωσε στις 22/9 ο ελβετικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών Alpiq, η εταιρεία ανάλυσης Nefino, με έδρα στο Ανόβερο, επικαιροποίησε για λογαριασμό του Alpiq μια παλαιότερη μελέτη της κι υπολόγισε ...

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

"Κλιματική αλλαγή" και άλλες ανοησίες: ο Πάμισος θα μπορούσε να πλημμυρίσει ακόμα περισσότερο!

Πράσινος παπαγάλος, που βγαίνει τα Σαββατοκύριακα σε πανελλαδικό κανάλι, έδειχνε το Σάββατο τις καταστροφές στο Μουζάκι κι αναφώνησε "αν δεν είναι αυτό κλιματική αλλαγή, τι είναι;" Φυσικά κάθε Σαββατοκύριακο θυμάται να μας πει κάτι παρόμοιο, όλα τα καιρικά φαινόμενα πλέον "κλιματική αλλαγή" είναι. Και, βεβαίως, δεν αναρωτήθηκε πώς γίνεται να μην μπορούν να προβλέψουν ούτε καν 2 ώρες νωρίτερα πού θα βρέξει και πόσο θα βρέξει, ώστε να προειδοποιήσουν έστω κι αργά τους πολίτες, αλλά μας λένε με απόλυτη σιγουριά τι θα συμβεί το 2100. Οι απατεώνες ...

Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το χρήστη του FB Giannis AfterDark, βλέπουμε σε συγκριτική αεροφωτογραφία την κοίτη του Πάμισου το 1950 και το 2020, πριν την πλημμύρα. Σε κύκλο είναι το Κέντρο Υγείας που κατέρρευσε. Είναι εμφανές πως με την πλημμύρα το ποτάμι απλά διεκδίκησε την πρότερη κοίτη του και πήρε πίσω το μπάζωμα της όχθης, μαζί με το Κέντρο Υγείας.

Ακόμα χειρότερα, αναγνώστης του ιστολόγιου μου έστειλε χθες το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Στη σελ. 100 ξεκινά το μοντέλο υδρολογικής/υδραυλικής προσομοίωσης της λεκάνης απορροής του ποταμού Πάμισου, "ανάντη" της συμβολής του με τον Πηνειό, δηλαδή την έκταση της οποίας τα νερά μαζεύονται στον Πάμισο. Η λεκάνη περιλαμβάνει 9 υπολεκάνες, 6 κόμβους και 5 κλάδους του υδρογραφικού δικτύου.

Στη σελ. 101 βλέπουμε τον πιο πάνω Πίνακα, όπου για περίοδο επαναφοράς Τ=50 χρόνια και υπό "Ευμενείς συνθήκες" περιμένουμε ολικό ύψος βροχής 248 χιλιοστά, ενώ για 100 χρόνια 282,9 χιλιοστά και μια φορά στη χιλιετία περιμένουμε να πέσουν στα κεφάλια μας 403,2 χιλιοστά βροχής. Ο πλανήτης επιμένει να λειτουργεί στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, όχι στην ανθρώπινη, όχι στην κλίμακα χρόνου των τρομοκρατικών για τον πληθυσμό τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Σχέδιο, "Με βάση τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης συγκεντρωτικά για τον ποταμό Πάμισο προκύπτουν ...

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Θάνατοι "από" ή "με" κορονοϊό; Κόλαφος για την τρομολαγνεία τα στοιχεία στο νέο Έκτακτο Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ!


Στις 4/9 το ιστολόγιο δημοσιοποίησε το έκτακτο δελτίο τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής της 20ής Ιουλίου, με το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωνε για το συνολικό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα μέχρι και την 21η εβδομάδα του έτους (μέχρι τις 24 Μαΐου). Μέχρι την ημερομηνία αυτή 173 θάνατοι είχαν επισήμως συνδεθεί με τον κορονοϊό, ωστόσο μόλις 10 περισσότεροι είχαν χάσει τη ζωή τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επιπλέον, το 2017, που προφανώς δεν υπήρχε κορονοϊός, αλλά μάλλον η γρίπη δεν είχε βρει σοβαρά εμπόδια απ' το εμβόλιο, είχαν χάσει τη ζωή τους 766 περισσότεροι!

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφονται όλοι οι θάνατοι που αφορούν σε κατοίκους που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου. Επίσης, καταγράφονται και οι κάτοικοι του εξωτερικού που βρέθηκαν στην Ελλάδα για διάφορους λόγους και απεβίωσαν, χωρίς να προσμετρούνται στο σύνολο. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται θάνατοι μεταναστών-προσφύγων που συμβαίνουν στην προσπάθεια προσέγγισης Ελληνικών νησιών από τις Τουρκικές ακτές (πνιγμοί).

Μέχρι και 14/9 έχουμε 13.420 κρούσματα, τα οποία έχουν διαπιστωθεί από 1.133.027 τεστ, ποσοστό 1,18%, ενώ οι συνολικοί αναφερόμενοι θάνατοι είναι 310. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με τις αρρώστιες και τους θανάτους κι αν κάποιοι θεωρούν πως οι πολιτικοί θα μας φέρουν απαλλαγή απ' τις αρρώστιες ή και αθανασία, καλό είναι να επανέλθουν στην πραγματικότητα: την απαλλαγή από αρρώστιες που μάστιζαν για αιώνες την ανθρωπότητα και τη μεγάλη βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης την έφερε η πρόοδος της επιστήμης κι αυτή έγινε δυνατή μόνο χάρη στη βιομηχανική επανάσταση, λόγω της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Και να μην ξεχνούν πως ούτε κι ο Μωυσής είχε υποσχεθεί αθανασία στους Ιουδαίους, όταν τους περιέφερε στην έρημο για 40 χρόνια. Προφανώς βεβαίως σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει τους αγαπημένους του, ακόμα και στην πιο προχωρημένη ηλικία τους.

Έχοντας ξεκαθαρίσει τα πιο πάνω, σήμερα το ιστολόγιο σας φέρνει το νέο έκτακτο δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, που εκδόθηκε στις 8/9/2020, με τα στοιχεία θανάτων στην Ελλάδα μέχρι και την 26η εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και 28/6. Ουσιαστικά έχουν προστεθεί στοιχεία για το διάστημα που είχαν αρθεί τα μέτρα της καραντίνας, τα σχολεία είχαν ξανανοίξει κι ο αριθμός των θανάτων "από" κορονοϊό επισήμως είχε φθάσει στους ...

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

EV-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: σε δυο έρευνες στη Βρετανία οι καταναλωτές δείχνουν τα αδιέξοδα!


83 διαφορετικά υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρονται σήμερα στους Βρετανούς καταναλωτές, μετά την άφιξη πριν λίγες ημέρες ενός ακόμα Γερμανικού οχήματος. Όμως η Ένωση Κατασκευαστών & Εμπόρων Αυτοκινήτων (Society of Motor Manufacturers and Traders, SMMT) δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένη με τις πωλήσεις κι ο κορονοϊός είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος! Δυο πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν τον έντονο προβληματισμό των καταναλωτών.

Η 1η έρευνα, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Savanta ComRes για το SMMT, επιβεβαίωσε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη νέα τεχνολογία, με τους οδηγούς να προσελκύονται περισσότερο από το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας (41%) και την πιθανότητα βελτίωσης του περιβάλλοντος (29%). Ωστόσο, ενώ αυτά τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν τώρα ένα στα έξι μοντέλα που είναι διαθέσιμα (17%), αποτελούν μόνο μία στις 13 αγορές (8%). Στην έρευνα ρωτήθηκαν 2.185 ενήλικες με άδεια οδήγησης, στο διάστημα 21-24/8/2020. Το δείγμα σταθμίστηκε ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού σε ηλικίες, φύλο, περιοχή και κοινωνική θέση.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι κύριοι παράγοντες που αποθαρρύνουν τους αγοραστές είναι οι υψηλότερες τιμές αγοράς (52%), η έλλειψη τοπικών σημείων φόρτισης (44%) και ο φόβος ότι η μπαταρία δεν θα είναι επαρκής σε μεγαλύτερα ταξίδια (38%). 


Τα αποτελέσματα της έρευνας συσχετίστηκαν με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα πωλήσεων μέχρι και τον Ιούλιο, που δείχνουν πως σε μια αγορά που παρουσίασε συνολικά μείωση 41,9%, τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά είδαν τις πωλήσεις τους ν' αυξάνονται. Ωστόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά ακόμα δεν είναι ούτε το 10% των νέων βενζινοκίνητων, παρά τα οικονομικά κίνητρα και την προπαγάνδα περί "σωτηρίας του πλανήτη".

Η Βρετανία θέλει ν' απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2035 και ήδη συζητούν να φέρουν την απαγόρευση στο 2032, την ώρα που κάποιοι βιαστικοί θέλουν ακόμα και το 2030. Αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν κόλαφος για τις "πρασινάδες": ενώ το ένα τρίτο (37%) είναι αισιόδοξοι για την αγορά ενός πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου έως το 2025, το 44% δεν πιστεύει ότι θα είναι έτοιμοι έως το 2035, με το 24% να λέει ότι δεν μπορούν ποτέ, σ' ολόκληρη τη ζωή τους, να δουν τον εαυτό τους ως ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Κατόπιν αυτού τα τωρινά κίνητρα μοιάζουν πολύ ισχνά κι η Ένωση Κατασκευαστών & Εμπόρων Αυτοκινήτων, που βεβαίως φροντίζει για το δικό της πορτοφόλι, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μηδενισμό των φόρων στα ηλεκτρικά και υβριδικά σε σχέση με τα οχήματα κινητήρα εσωτερικής καύσης, προκειμένου οι τιμές να γίνουν παραπλήσιες. Δεν πιστεύω πάντως πως η συγκεκριμένη πρόταση ενθουσίασε και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών.

Αλλά δεν ήταν μόνο η έρευνα της Savanta ComRes που άνοιξε "μαύρα πανιά": μια ανάλυση του SMMT και της Frost & Sullivan τον Ιούνιο έδειξε πως για να ...

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Γερμανία: γιατί η απόσυρση των λιγνιτικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να ..."μπει στο γύψο";



Η Γερμανία καταναλώνει περίπου 10 εκατομμύρια τόνους γύψου κάθε χρόνο για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από κιμωλία μαυροπίνακα για σχολεία έως ιατρική γύψο και, πάνω απ' όλα, στις κατασκευές. Η γύψος είναι το βασικό υλικό για τις γυψοσανίδες, οι οποίες ήδη εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση στις ανακαινίσεις κτιρίων, λόγω και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Περίπου το 55% της ποσότητας προέρχεται απ' τα συστήματα αποθείωσης καυσαερίων (Flue-Gas Desulfurization, FGD) των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς το διοξείδιο του θείου δεσμεύεται εύκολα και οικονομικά με προσθήκη ασβεστόλιθου (ανθρακικού ασβεστίου) ή και άνυδρης ασβέστου (οξειδίου του ασβεστίου), αντιδρώντας προς σχηματισμό θειικού ασβεστίου (γύψου FGD).

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο στη Γερμανία ήταν υποχρεωμένοι να έχουν συστήματα αποθείωσης καυσαερίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Αυτό οδήγησε σε παραγωγή γύψου FGD και αντίστοιχη σημαντική μείωση της εξόρυξης φυσικών αποθεμάτων γύψου. Η αφθονία φθηνής πρώτης ύλης έδωσε τη δυνατότητα να γίνει η βιομηχανία γυψοσανίδων, μια εύκολη και οικονομική λύση για εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων.


Η γύψος φυσικά δεν παραγόταν πάντα ως προϊόν της αποθείωσης καυσαερίων, από την αρχαιότητα υπάρχουν εξορύξεις γύψου ανά τον πλανήτη, βεβαίως και στη Γερμανία. Ωστόσο η εξόρυξη είναι πάντα πιο ακριβή, ενώ υπάρχουν και περιβαλλοντικά προβλήματα. Θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα κοιτάσματα, να δημιουργηθούν νέα ορυχεία ή να αναβιώσουν παλαιά.

Μέσα στο φετινό καλοκαίρι πέρασε απ' την Ομοσπονδιακή Βουλή ο νόμος για τον ...