Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Έκθεση Γραφείου του Πρωθυπουργού της Φινλανδίας για τους υπόηχους των αιολικών. Τι δεν έψαξε και τι δεν βρήκε.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Πριν δυο μήνες, στις 7/5, ανέβασα την ανάρτηση Φινλανδία: συγκλονιστικά ευρήματα από μελέτη για τα προβλήματα υγείας απ' τους υπόηχους των ανεμογεννητριών. Γρήγορα την ανεβάσατε στις πιο δημοφιλείς απαρχής, θα τη βρείτε στη δεξιά στήλη του ιστολόγιου. Σήμερα θα δούμε τη συνέχεια, την αντίδραση του Γραφείου του Φινλανδού Πρωθυπουργού. Η Σκανδιναβία έχει μια διαφορετική αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, σε σχέση με την Κολομβία των Βαλκανίων. Όταν το Γραφείο του Φινλανδού Πρωθυπουργού έλαβε γνώση της μελέτης της Φινλανδικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας (SYTe) για τους υπόηχους, δεν κάλεσε την αδελφή του Πρωθυπουργού να της δώσει πρόγραμμα, προκειμένου αυτή ν' αμβλύνει τις αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στα αιολικά. Αντίθετα ανέλαβε το ίδιο το Γραφείο του Πρωθυπουργού τη δουλειά αυτή και μάλιστα με επιστημονικοφανή τρόπο, καθώς στις 22/6 έδωσε στη δημοσιότητα μια τεχνικού χαρακτήρα έκθεση για τους υπόηχους των αιολικών. Το Ελληνικό αντίστοιχο θα ήταν να ανέθετε ο Μητσοτάκης σε επιστήμονες σαν το Ζερεφό και το Συνολάκη να του κάνουν έκθεση για την "κλιματική αλλαγή", αλλά έστω κι έτσι οι Φινλανδοί το είδαν διαφορετικά.

Κατά τουλάχιστον περίεργο τρόπο η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στα Αγγλικά, δεν ξέρω κατά όσο αυτή είναι συνήθης πρακτική του Φινλανδικού Πρωθυπουργικού Γραφείου, πάντως κάποιες άλλες εκθέσεις του ίδιου δικτυακού τόπου ΔΕΝ είχαν έκδοση στα Αγγλικά, αλλά μόνο στα Φινλανδικά ή κάποιες και στα Σουηδικά. Κατά ακόμα πιο περίεργο τρόπο, ήδη στις 23/6 την έκθεση κυκλοφορούσε το αιολικό λόμπι στην Ελλάδα! Πότε πήραν κιόλας είδηση πως εκδόθηκε; Και κατά επίσης περίεργο τρόπο η έκθεση έχει ως τίτλο το μήνυμα που θέλει να περάσει: "Infrasound Does Not Explain Symptoms Related to Wind Turbines" (Οι υπόηχοι δεν εξηγούν συμπτώματα που σχετίζονται με ανεμογεννήτριες). Στα Ευρωπαϊκά θέματα η Φινλανδία είναι εγνωσμένη "ουρά" των Γερμανών, στη Γιουροβίζιον οι Σκανδιναβοί αλληλοψηφίζονται, συνεπώς καμιά έκπληξη δεν θα προξενούσε αν το Φινλανδικό Πρωθυπουργικό Γραφείο ανελάμβανε εργολαβικά να "ξεπλύνει" το προϊόν της Γερμανικής και Δανέζικης βιομηχανίας.

Η μεθοδολογία των ερευνητών περιελάμβανε μετρήσεις σε περιοχές όπου αναφέρθηκαν προβλήματα υποήχων, σύνταξη και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από κατοίκους (όχι μόνο των πληττόμενων, αλλά και των ευρύτερων περιοχών) και, τέλος, εργαστηριακά πειράματα έκθεσης εθελοντών κατοίκων σε τεχνητά παραγόμενους υποήχους. Όπως δείχνει το διάγραμμα της αρχής, οι εθελοντές που συμμετείχαν στα πειράματα ξεχώρισαν και βαθμολόγησαν ως πιο ενοχλητικό το σήμα που τους έβαλαν ν' ακούσουν ως ήχο ανεμογεννητριών κι αυτό ήταν πιο έντονο στους εθελοντές που ανέφεραν συμπτώματα από ανεμογεννήτριες. Είναι σαφές πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ευαισθησία στα εξωτερικά ερεθίσματα, άλλους ενοχλεί περισσότερο κι άλλους λιγότερο ή και καθόλου. Κάτι σαν τον κορονοϊό, ας πούμε, οι πολλοί είναι ασυμπτωματικοί και λίγοι παθαίνουν πνευμονία, αλλά δεν γίνεται να μην φροντίσουμε για τους πιο ευάλωτους.

Η έκθεση είναι ένα αρχείο pdf 169 σελίδων, ωστόσο το κείμενο είναι λιγότερο από 80 σελίδες (από 15 έως 93 του pdf), τα υπόλοιπα είναι αποτελέσματα επεξεργασίας στοιχείων και βιβλιογραφία. Εντοπίζονται προβλήματα στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση: είναι απολύτως σαφές απ' τα αναγραφόμενα πως δεν μετρήθηκε η ...
έκθεση των κατοίκων σε υποήχους υπό πραγματικές συνθήκες, αλλά έγινε αποσπασματική συλλογή δεδομένων και προσομοίωση της έκθεσης σε υποήχους. Ακόμα κι έτσι, στα συμπεράσματα δεν μπορούν ν' αρνηθούν βασικά προβλήματα, όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα:


Χρησιμοποιώντας διπλωματικές και προσεκτικές διατυπώσεις η έκθεση δεν αμφισβητεί πως οι κάτοικοι αναφέρουν συμπτώματα, τα οποία οι ίδιοι αποδίδουν σε υποήχους ανεμογεννητριών. Αντίθετα, επιχειρεί να αποδώσει τα συμπτώματα σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ωστόσο, η αντίληψη των συγγραφέων φαίνεται να είναι διαφορετική απ' αυτή του Ομοσπονδιακoύ Ινστιτούτου Γεωεπιστημών & Φυσικών Πόρων (BGR) της Γερμανίας, που με ειδικό εξοπλισμό παρακολουθεί την εφαρμογή της Διεθνούς Συμφωνίας για τα Πυρηνικά Όπλα, καθώς φαίνεται να μετρούν διαφορετικά: "Wind turbine sound is never a deterministic signal, instead, it is a random signal which only can be estimated by statistical means." (Ο ήχος της ανεμογεννήτριας δεν είναι ποτέ ένα σαφώς καθορισμένο σήμα, αλλά είναι ένα τυχαίο σήμα, το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί μόνο με στατιστικά μέσα)." Οι Φινλανδοί λοιπόν έκαναν εκτίμηση, αλλά οι Γερμανοί έκαναν μέτρηση.


Οι μετρήσεις έγιναν σε δυο περιοχές: Kurikka (αιολικό έργο Santavuori), 25/11/201/-27/5/2019 και Raahe (αιολικό έργο Kopsa), 28/6-29/10/2019. Η έκθεση περιγράφει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, δεν γνωρίζω πάντως κατά πόσο είναι ο ενδεδειγμένος για το είδος των μετρήσεων. Αναφέρει επίσης πως "The characteristics of wind turbine sound was analyzed as equivalent continuous sound pressure level values in third octave bands between 0.1 and 10 000 Hz, the overall levels with frequency weightings A, G, and Z. (Αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά του ήχου της ανεμογεννήτριας ως ισοδύναμες τιμές στάθμης συνεχούς ηχητικής πίεσης σε ζώνες τρίτης οκτάβας μεταξύ 0,1 και 10 000 Hz, τα συνολικά επίπεδα με στάθμιση συχνότητας A, G και Z.)" Εδώ τώρα χρειαζόμαστε κάποιον ειδικό στους ήχους να μας πει τι ακριβώς έκαναν, πάντως το εύρος 20-10 000 Hz είναι το ακουστό φάσμα ήχων, οι υπόηχοι είναι μόνο στο φάσμα 0,1-20Hz. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνει το διάγραμμα, ο θόρυβος υποήχων μέσα στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, σε αντίθεση με το θόρυβο στο ακουστό φάσμα συχνοτήτων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το "The analysis was also performed in 10-minute chunks, as the sliding analysis would have taken significantly longer. (Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε επίσης σε κομμάτια 10 λεπτών, καθώς η συνεχής ανάλυση θα διαρκούσε σημαντικά περισσότερο.)" "Σπάζοντας" τα σήματα σε 10λεπτά, ενδεχομένως έχουν χάσει τη συνέχεια του σήματος. Το λένε άλλωστε οι ερευνητές στην παράγραφο 5.2, πως "...in this study no AI algorithms for WTS was at hands and only a few rough evaluation algorithms were utilized, described in Section 2.3.1. It is very likely that the use of these algorithms eliminated some correct but also left erroneous measurements distorting the results. (...σ' αυτή τη μελέτη δεν υπήρχαν αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για το σύνδρομο ανεμογεννητριών και χρησιμοποιήθηκαν μόνο μερικοί γενικοί αλγόριθμοι αξιολόγησης, που περιγράφονται στην Ενότητα 2.3.1. Είναι πολύ πιθανό η χρήση αυτών των αλγορίθμων έχει εξαλείψει κάποιες σωστές αλλά επίσης έχει αφήσει εσφαλμένες μετρήσεις, στρεβλώνοντας τα αποτελέσματα.)" Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι πως η ανάλυση δεν εστιάζεται στο φάσμα υποήχων, αλλά επεκτείνεται χωρίς ουσιαστικό  λόγο στο ακουστό φάσμα, δημιουργώντας "θόρυβο" στη συνολική εικόνα.

Σημειώνεται πως ενώ η μελέτη της Φινλανδικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας (SYTe) δείχνει ότι η ενόχληση που προκαλείται από τους υπόηχους των ανεμογεννητριών θα μειωθεί σημαντικά μόνο σε απόσταση περισσότερο από 15 χιλιόμετρα από τις ανεμογεννήτριες, η έκθεση του Πρωθυπουργικού Γραφείου διεύρυνε το ερωτηματολόγιο στην απόσταση των 20 χιλιομέτρων. Έτσι συμπεριέλαβε περιοχές χωρίς συμπτώματα, μειώνοντας το ποσοστό αυτών που αναφέρουν συμπτώματα. Τέλος, είναι εντελώς ασαφής ο αριθμός των ανθρώπων που απάντησαν στην έρευνα.


Ωστόσο, το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία και ουσιαστικά ακυρώνει την έκθεση, είναι ο τρόπος που έγιναν τα πειράματα έκθεσης κατοίκων σε υποήχους: τους εξέθεσαν σε θόρυβο που ταυτόχρονα περιελάμβανε και ακουστό φάσμα ήχων! Είτε οι ερευνητές δεν κατάλαβαν τι τους ζητήθηκε να εξετάσουν είτε το πείραμα σχεδιάστηκε ώστε να "ξεπλύνει" τις ανεμογεννήτριες! Το πρόβλημα δεν είναι στο ακουστό φάσμα συχνοτήτων, είναι στο μη ακουστό. Εκτός κι αν αναφερόμαστε στα κουφά ή μαζοχιστικά γιδοπρόβατα, που μας λένε πως ψάχνουν για ίσκιο κάτω απ' τις ανεμογεννήτριες.
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



1 σχόλιο:

  1. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν αθώες τις ανεμογεννήτριες τόσο από περιβαλλοντικές επιπτώσεις,επιπτώσεις υγείας,αλλά και ενεργειακά συμφέρουσες...
    απίστευτη προσπάθεια λογικής αντιστροφής της πραγματικότητας ώστε να περάσουν τα συμφέροντά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή