Δειτε κι εδώ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Νέα εκτόξευση τιμών ηλεκτρισμού στη "Δανία του Νότιου ημισφαίριου", επειδή πάλι ...φυσούσε πολύ!


Η Νότια Αυστραλία είναι η πρωτοπόρα Πολιτεία της Αυστραλίας στην εισαγωγή των στοχαστικών ΑΠΕ στο ηλεκτροδοτικό της σύστημα, με αποτέλεσμα να έχει συστηματικά τις πιο ακριβές τιμές ηλεκτρισμού στην ήπειρο, ενώ και σε επίπεδο πλανήτη μόνο κάτι νησιά που ηλεκτροδοτούνται με πετρέλαιο εμφανίζουν υψηλότερες τιμές. Έβαλαν πολλά αιολικά, με αποτέλεσμα ένα παγκοσμίως διάσημο μπλακ άουτ το 2016, όταν φύσηξε πολύ και κάποια αιολικά έργα βγήκαν απότομα εκτός λειτουργίας, επειδή λειτούργησαν τα συστήματα αυτοπροστασίας. Το έλλειμμα παραγωγής διατάραξε τη συχνότητα του δικτύου μεταφοράς και το σύστημα κατέρρευσε. Στη συνέχεια οι πολιτικοί έστειλαν ένα ακόμα λογαριασμό στους πολίτες, βάζοντας τη "μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο". Μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας της μπαταρίας της Τέσλα δείχνει πως πολύ σπάνια δίνει ρεύμα στο σύστημα, κυρίως παρέχει υπηρεσίες σταθεροποίησης της συχνότητας του δικτύου, παίζοντας με τις τιμές της αγοράς και στέλνοντας τον καθημερινό λογαριασμό στους ΝοτιοΑυστραλούς.

Στις 31 Ιανουαρίου 2020 είχαμε πάλι ισχυρούς ανέμους, και πάλι η Νότια Αυστραλία βρέθηκε με πρόβλημα. Το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού συνδέεται με τη διπλανή Βικτόρια με έναν κύριο αγωγό, το Heywood interconnector (275kV διπλού κυκλώματος, 600MW προς Ν.Αυστραλία-500MW προς Βικτόρια), ενώ υπάρχει κι ο μικρότερης δυναμικότητας αγωγός συνεχούς ρεύματος Murraylink (220MW DC). Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν 6 πυλώνες υψηλής τάσης στον Heywood interconnector κι η Νότια Αυστραλία βρέθηκε αποκομμένη απ' την υπόλοιπη ήπειρο, μια ηλεκτρική νησίδα με υψηλή διείσδυση αιολικών & φωτοβολταϊκών. Η συχνότητα του δικτύου έφθασε για λίγα δευτερόλεπτα στα 50,96Hz, (με επιτρεπόμενα όρια 49-51 για 15sec) και χρειάστηκε 48 λεπτά για να επανέλθει στα 50Hz (η εικόνα απ' το wattclarity.com.au). Οι τιμές για ακόμα μια φορά εκτοξεύθηκαν στα 14500$/MWh, τόσο στη Νότια Αυστραλία όσο και στη Βικτόρια. Και μέσα σε δυο βδομάδες η αξία των μέτρων σταθεροποίησης του δικτύου στη Νότια Αυστραλία, πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια, έφθασε περίπου στο ύψος αξίας της ενέργειας!

Πρώτη άμεση συνέπεια της πτώσης των 6 πυλώνων ήταν η διακοπή παροχής ρεύματος στο ...
εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στα σύνορα Βικτόριας-Νότιας Αυστραλίας, δίπλα στη γραμμή μεταφοράς: αν το λιωμένο αλουμίνιο κρύωνε και στερεοποιούνταν, αυτό θα ήταν το τέλος για το εργοστάσιο. Ωστόσο έτρεξαν να ανακατευθύνουν τις διαθέσιμες γραμμές και να βάλουν μπροστά μονάδα φυσικού αερίου, οπότε σε λίγο περισσότερο από 3 ώρες έδωσαν το 50% της απαιτούμενης ενέργειας και το εργοστάσιο διασώθηκε. Το αλουμινάδικο είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος καταναλωτής στη Βικτόρια, αν τολμούν, ας το δουλέψουν με αιολικά και Φ/Β στις στέγες! Ιδού το Portland Aluminium, ιδού και το πήδημα των ΑΠΕ! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Ο κεντρικός διαχειριστής ΑΕΜΟ πήρε άμεσα μέτρα σταθεροποίησης, μεγιστοποιώντας την παραγωγή από φυσικό αέριο, θέτοντας εκτός λειτουργίας κάποια αιολικά έργα και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο λειτουργίας των 3 μπαταριών της Πολιτείας. Ο αγωγός Murraylink μπήκε σε εφεδρεία και 23 διαφορετικά αιολικά και Φ/Β έργα, καθώς και έργα αερίου ειδοποιήθηκαν πως θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας σε περίπτωση που η ζήτηση φορτίου έπεφτε κάτω απ' τα 800MW (η συνήθης βραδινή ζήτηση είναι 1300-1500MW, πέφτει στα 1000-1100 τη νύχτα και κάτω απ' τα 900 το πρωί με ηλιοφάνεια, -ζήτηση συστήματος, όχι η συνολική-). Ωστόσο ο ΑΕΜΟ δεν έχει τον παραμικρό έλεγχο στα Φ/Β στις στέγες, (η Αυστραλία έχει πάνω από 10GW σε 2,2 εκατομμύρια στέγες) κι ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο τα Φ/Β στις στέγες θα μπορούσαν να στείλουν πολλή ενέργεια στο δίκτυο, οπότε τα μεγάλα έργα θα πρέπει να κλείσουν.

Το ίδιο πρόβλημα υπήρξε σε νύχτες που φυσούσε πολύ: λόγω χαμηλής ζήτησης, οι τιμές γύρισαν σε αρνητικό επίπεδο, κανείς δεν ήθελε το άχρηστο ρεύμα. Φυσικά οι τιμές εκτοξεύθηκαν πάλι τις ώρες υψηλής ζήτησης, είναι γνωστό πως ο Αίολος είναι εντελώς αναξιόπιστος. Με προσωρινό κύκλωμα αποκατέστησαν στις 18/2 το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, μέχρι να ανεγερθούν εκ νέου οι πεσμένοι πυλώνες.

Μόλις στις 12 Δεκεμβρίου 2019 είχε δημοσιευθεί το Προσχέδιο του ΑΕΜΟ για την εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος έως το 2040, που είχε τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2020. Ως πρώτης προτεραιότητας έργο θεωρεί το Project EnergyConnect, τη νέα διασύνδεση μεταξύ Νότιας Αυστραλίας και Νότιας Νέας Ουαλίας, που ολοκληρώνει το αδειοδοτικό μέρος και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2023-24. Είναι ακριβώς το έργο που θα επιτρέψει στη μικρή Νότια Αυστραλία να ξεφορτώνει το τυχαίο ρεύμα στην πολύ πιο μεγάλη Νότια Νέα Ουαλία και να εισάγει από εκεί αξιόπιστο ρεύμα από λιθάνθρακα. Ακριβώς το ίδιο που κάνει η λιλιπούτεια Δανία, ξεφορτώνοντας το τυχαίο αιολικό της ρεύμα στο Σκανδιναβικό δίκτυο και εισάγοντας αξιόπιστο υδροηλεκτρικό και πυρηνικό, στέλνοντας το λογαριασμό στους πολίτες της, αλλά και εξάγοντας ανεμογεννήτριες σε αποτυχημένες χώρες. Οπότε θα μπορούμε πλέον να λέμε τη Νότια Αυστραλία "Δανία του Νότιου ημισφαίριου"! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


4 σχόλια:

  1. https://gr.euronews.com/2019/11/04/hpa-apoxoroyn-epishma-apo-th-symfonia-toy-parisiou-gia-to-klima

    ΗΠΑ: Αποχωρούν επίσημα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

    Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε τη Δευτέρα στα Ηνωμένα Έθνη τα έγγραφα για την αποχώρησή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

    Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο πρόκειται για το πρώτο επίσημο βήμα μιας διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο για την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Mε την ενέργεια αυτή οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος στην ιστορία παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, θα γίνουν η μοναδική χώρα που δεν θα δεσμεύονται από τη Συμφωνία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί από την αρχή της θητείας του ότι θα "αποδεσμεύσει" τις εγχώριες βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

    "Αυτό που δεν θέλουμε είναι να τιμωρούμε τον αμερικανικό λαό ενώ θα πλουτίζουμε τους ξένους ρυπαντές" δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου, σε ένα συνέδριο για τη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου στην Πενσιλβάνια, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού.

    Οι ΗΠΑ υπέγραψαν αυτήν τη Συμφωνία το 2015, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Τότε, είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι το 2025 θα μείωναν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26-28% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

    Ο Τραμπ ωστόσο υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την αμερικανική οικονομία, επιτρέποντας σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, να αυξήσουν τις εκπομπές τους. Οι κανόνες του ΟΗΕ ωστόσο τον δέσμευσαν να περιμένει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2019 για να υποβάλει τα έγγραφα αποχώρησης.

    Με την επιστολή που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για μια διαδικασία που θα ολοκηρωθεί μία μόλις ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις 4 Νοεμβρίου 2020.

    Όλοι οι Δημοκρατικοί που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για να βρεθούν απέναντι στον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 έχουν πει ότι αν κερδίσουν θα επανεντάξουν τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αίτηση υποβλήθηκε το Νοέμβριο 2019 και το Νοέμβριο 2020 οι ΗΠΑ έχουν εκλογές, όπου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται επανεκλογή Τραμπ. Με τη συμπλήρωση 1 έτους απ' την αίτηση ο Τραμπ θα μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ απ' τη Συμφωνία του Παρισιού. Ή απλά να έχει χρησιμοποιήσει την αίτηση για την επανεκλογή και να το μετανιώσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, έτσι κι αλλιώς και να εκλεγεί δεν θα μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα!

      Διαγραφή
  2. Πολιτικές (κουτο)πονηριές δηλαδή...!
    που όμως έχουν αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο γίνεται σε επίπεδο ΕΕ: νέα -εν πολλοίς διαφορετικά αχρείαστα- δίκτυα μεταφοράς ανάμεσα στις χώρες, προκειμένου να στηθεί ένα Γερμανικής έμπνευσης SuperGrid-Υπερδίκτυο και το ρεύμα να ρέει ανεμπόδιστα απ' τα αιολικά της Γερμανίας προς όλες τις χώρες-πελάτες. Δίκτυα με τα λεφτά των άλλων -ασφαλώς!

      Διαγραφή