Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Οι "πυρακτωμένοι γίγαντες της Λεωφόρου Κηφισίας" καίνε τους κλιματικούς απατεώνες.


Καλοκαίρι είναι και ξέρουμε φυσικά όλοι πως αν αφήσουμε το αυτοκίνητο στον ήλιο, η θερμοκρασία μέσα εκτοξεύεται, σε παρατεταμένη έκθεση τα καθίσματα και το τιμόνι γίνονται επικίνδυνα να προκαλέσουν εγκαύματα. Πλέον έχουμε και μια ένδειξη των θερμοκρασιών που πιάνουν τα κτήρια: ένας συνήθης καλοκαιρινός "καύσωνας" τις προηγούμενες μέρες έγινε η αφορμή για να δούμε το πολύ ενδιαφέρον πιο κάτω  βίντεο, που ανέβασε στο διαδίκτυο εταιρεία που ασχολείται με εναέριες λήψεις (drones). 

Χρησιμοποιώντας θερμική κάμερα, (μάλλον Mavic Enterprise της dji), κατέγραψε μεγάλα κτήρια ("γίγαντες") της Λεωφόρου Κηφισίας από ψηλά. Με τη βοήθεια της θερμικής απεικόνισης, τα κτίρια αυτά "κοκκινίζουν" ("πυρακτωμένοι γίγαντες"), έχοντας "ανάψει" κάτω απ' τον καλοκαιρινό ήλιο της Αττικής. Στην πιο πάνω εικόνα, που είναι στιγμιότυπο οθόνης απ' το βίντεο, είναι το κτήριο Atrina. Σύμφωνα με όσα είπε η εταιρεία σε σχόλια για το βίντεο, στο πιο βαθύ κόκκινο η θερμοκρασία αγγίζει τους 80 βαθμούς Κελσίου! Πώς θα προλάβει να κρυώσει ένα τέτοιο κτήριο-φούρνος στις λίγες ώρες που φεύγει ο ήλιος;


Ευτυχώς τα υπόλοιπα κτήρια που φαίνονται ολόγυρα φαίνεται να έχουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι "δροσερά". Η πολύ πυκνή και πολύ εκτεταμένη δόμηση στο λεκανοπέδιο έχει αυξήσει δραματικά τη θερμοχωρητικότητα της περιοχής, αλλά κάποιοι κλιματικοί απατεώνες επιμένουν να συγκρίνουν θερμοκρασίες του 19ου και του 1ου μισού του 20ού αιώνα με τις σημερινές: τι σχέση έχει η ...
Αττική της εποχής που κατσίκες βοσκούσαν στου Φιλοπάππου και η Κηφισιά ήταν μακρινή εκδρομή, με τη σημερινή Αττική; Απολύτως καμιά! 

Δεν χρειάζεται κανείς εξειδικευμένες γνώσεις Φυσικής για να καταλάβει πως όταν η θερμοχωρητικότητα μιας περιοχής αυξάνεται, η θερμοκρασία θ' ανεβεί. Κι αυτό που ανεβαίνει είναι κυρίως η θερμοκρασία τις βραδινές ώρες, καθώς τα κτήρια δεν μπορούν να κρυώσουν εύκολα. Αλλά οι απατεώνες αυτό το λένε "κλιματική αλλαγή". Και ξεχνούν πολύ βολικά πως όταν πριν μερικές δεκαετίες έκανε πραγματικά πολύ ζέστη, οι Έλληνες κοιμόντουσαν σε μπαλκόνια, ταράτσες και πάρκα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Άλλη μια εικόνα, απ' τον κόμβο της Αττικής Οδού στη Λεωφ. Κηφισίας. Αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη "άναψαν τα μπετά", μπορούμε να το βλέπουμε πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Όσο πιο πυκνή η ροή των οχημάτων, τόσο λιγότερο ζεσταίνεται ο δρόμος! Χαρακτηριστικό είναι ένα παρόμοιο βίντεο για την Πλατεία Συντάγματος, που είχε ανεβεί σε άλλο διαδικτυακό μέσο στις 11/7, πριν μας πιάσουν τα κρύα και τα μπουρίνια στα μέσα του Ιουλίου.

Αλλά στις περιοχές που δεν είναι τόσο χτισμένες και που λόγω των χρήσεων γης η δόμηση δεν έχει επεκταθεί, όπως π.χ. στα αεροδρόμια Σούδας και Ηρακλείου, κανείς δεν συζητά για "υπερθέρμανση".  Αυτή την περίφημη "υπερθέρμανση", που την περιφέρουν απατεώνες πολιτικοί, αλλά που η Ερευνητική Ομάδα Φυσικής Κλίματος του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν την εντόπισε πουθενά: Πού είναι η "υπερθέρμανση"; Οέοοο;;;

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

1 σχόλιο: