Δειτε κι εδώ

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Φρενάρισε το Go Solar στη Γερμανία, 10 ώρες ηλιοφάνεια το Δεκέμβριο!


Πριν από δυο χρόνια, στο τέλος του 2015, ένας περιφερόμενος ανά τον πλανήτη θίασος "ακτιβιστών", με τα "Ελληνικότατα" ονόματα Jens, Paul, Rafaela, Basil, Branislav και Will, με την ανεξήγητη ανοχή της ΔΕΗ και των τοπικών αρχών, ανέβηκε σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Ν. Κοζάνης, και έγραψε το σύνθημα GO SOLAR, (βάλτε ηλιακά). Άγνωστο γιατί, δυο χρόνια μετά το σύνθημα εξακολουθεί να παραμένει γραμμένο στον πύργο ψύξης, ίσως επειδή η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει πλέον "αχθοφόρος" του λιγνίτη, σε μια προφανή επικοινωνιακή προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για την "αποεπένδυση", όπως έχουν βαφτίσει οι Σύριζα/Ανελ το ξεπούλημα μονάδων-φιλέτων. Εξηγήσεις του τύπου η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για ξόδεμα φυσικά δεν γίνονται δεκτές, το σύνθημα θα έπρεπε να υποχρεωθούν να σβήσουν οι ίδιοι που το έγραψαν, καθώς συνιστά προφανή φθορά ξένης περιουσίας.

Το πιο πάνω διάγραμμα έχει συνταχθεί με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει η Γερμανική υπηρεσία Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (AG Energiebilanzen, Energy Balances Group) και δείχνει τη διαχρονική μεταβολή από το 2002 έως και το 2017 της εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β στη Γερμανία και της αντίστοιχης παραγόμενης ενέργειας. Στην καμπύλη είναι ευδιάκριτα δυο σημεία καμπής, ένα το 2008-2009 που αυξάνεται απότομα ο ρυθμός εγκατάστασης νέων Φ/Β κι ένα το 2012-2013, που ο ρυθμός εγκατάσταση "φρενάρει" κι επανέρxεται στα επίπεδα προ του 2008. Το 2012 είναι ακριβώς η χρονιά του μεγάλου ...
πατατράκ στη Γερμανική βιομηχανία Φ/Β, με πολλές μεγάλες εταιρείες κατασκευής πάνελ, (π.χ. Q-Cells, Solarworld, Sunways, Solon, Conergy, κ.α.), να κλείνουν η μια πίσω απ' την άλλη, μη μπορώντας ν' αντέξουν τον ανταγωνισμό των Κινέζων. Κάποιες άλλες, προκειμένου να μην κλείσουν εντελώς, μετέφεραν μέρος ή το σύνολο της παραγωγής σε χώρες της ΝΑ Ασίας, εκεί όπου η φθηνή ενέργεια, που είναι απαραίτητη για την ενεργοβόρα διαδικασία κατασκευής των Φ/Β πάνελ, παράγεται από το τοπικό ή εισαγόμενο κυρίως από Ινδονησία κάρβουνο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Freinhofer για τις ΑΠΕ, το 2017 η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β είναι 42,82GW και στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε, με τις κίτρινες "κορυφές" την απόδοσή τους το Δεκέμβριο 2017, όπως τη δίνει το Agorameter του Agora Energiewende. Με τη μωβ γραμμή είναι η ζήτηση ηλεκτρισμού στο ίδιο διάστημα. Η μέγιστη απόδοση των 42,82GW ήταν 10,735GW στις 12:00 της 7ης Δεκεμβρίου και, πέραν του ό,τι τα μετά το απόγευμα και όλο το βράδυ η παραγωγή ηλεκτρισμού από Φ/Β μηδενίζεται, είναι απολύτως εμφανές πως δεν εξυπηρετούνται τα λεφτά που έχουν χρυσοπληρωθεί στα 42,82GW, πολλά λεφτά για το περίπου τίποτα. "Λαμπρή" επιτυχία αυτή η Energiewende!


Η "λαμπρή" επιτυχία οφείλεται στο πολύ απλό γεγονός πως το Δεκέμβριο 2017 δεν υπήρχε ήλιος στη Γερμανία! Στην πιο πάνω εικόνα, απ' τη Γερμανική τηλεόραση NDR της Κάτω Σαξονίας, εξηγούν πως το Αννόβερο είχε το Δεκέμβριο 2017 μόλις 10 ώρες ήλιο, όταν συνήθως έχει 39 και κάποιες φορές πάνω από 50. Απλά να θυμίσω πως ο Δεκέμβριος έχει (31x24=) 744 ώρες, στις οποίες οι άνθρωποι ζητούν ηλεκτρισμό. Όταν λοιπόν υπάρχει μόλις 10 ώρες ηλιοφάνεια, αυτό σημαίνει πως τις 734 ώρες απαιτείται κάποια άλλη πηγή ηλεκτροπαραγωγής. Διαφορετικά, ακόμα κι αν γεμίσετε όλη την Ευρώπη με μπαταρίες αποθήκευσης της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής, απλά δεν θα έχετε ρεύμα! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Το διάγραμμα της αρχής λοιπόν εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο τα κίνητρα πίσω απ' την προωθητική ενέργεια που έλαβε χώρα το 2015 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, καθώς όταν η αγορά στη μητροπολιτική ζώνη δεν πάει καλά και τα προϊόντα μένουν απούλητα, πρέπει να εμφανισθούν πρόθυμες οι χρεοκοπημένες αποικίες να στηρίξουν τις δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας. Μήπως λοιπόν κ. Σταθάκη μας να βάζαμε Φ/Β στις στέγες στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, αυτά που ηλεκτροδοτούνται με εισαγόμενο και πανάκριβο πετρέλαιο και δεν έχουν προοπτική σύνδεσης στο ηπειρωτικό δίκτυο τα προσεχή 15-20 χρόνια; Και να μη γεμίσουμε τις βουνοκορφές όλης της Ελλάδας με τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά; Ή μήπως, τώρα που οι Κινέζοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά Φ/Β, εμείς πρέπει να βάλουμε αιολικά, προκειμένου να στηρίξουμε τις δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας Γερμανών και Δανών; Και να μην ενοχλούμε ταυτόχρονα αυτούς που τροφοδοτούν με πετρέλαιο τα νησιά; Τι λέει η "πρώτη φορά αριστερή" συνείδηση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου