Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο "αχθοφόρος", ο "Τιτανικός" και οι πολύφερνες "Νύφες".


Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλους!

Στην τελευταία ανάρτηση για το 2017 είδαμε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν είδα κάπου να διορθώνονται, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως "η ΔΕΗ είναι αχθοφόρος του λιγνίτη", γι' αυτό και προφανώς πρέπει γρήγορα κάποιοι άλλοι να βρεθούν να σηκώσουν τα "άχθη", π.χ. η Ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία, ιδίως ίσως η συγκεκριμένη ενεργοβόρα βιομηχανία που προχώρησε πριν από μια δεκαετία σε αποτυχημένη λύση για την ηλεκτροπαραγωγή της και φυσικά βρήκε τη λύση με τις ευλογίες των πολιτικών, φρόντισε να από αυτοπαραγωγός να γίνει παραγωγός, κατά τα λοιπά "ο λιγνίτης είναι το άχθος". Κάποιες παρόμοιες απόψεις ακούγαμε και πριν 45 χρόνια στη Βρετανία, όταν η Θάτσερ έλεγε σ' όποιον τολμούσε να 'χει διαφορετική άποψη απ' τη δική της πως "There Is No Alternative", (δεν υπάρχει εναλλακτική λύση), και το ΤΙΝΑ έμεινε ως μαύρη σελίδα στην ιστορία του μάνατζμεντ, αλλά ποτέ η Θάτσερ δεν δήλωσε "πρώτη φορά αριστερή".

Η πιο πάνω εικόνα είναι η ευχετήρια κάρτα που έστειλε για τις γιορτές ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ομολογουμένως είναι λίγο ασυνήθιστη, δεν είναι το κλασσικό εορταστικό καραβάκι με πανιά και στολίδια, αλλά ένα ατμόπλοιο με βάρκες ολόγυρα, γεμάτες επιβάτες. Δεν είναι σαφές αν οι βάρκες φεύγουν απ' το πλοίο ή αν κατευθύνονται προς αυτό, είναι και μακριά και δεν φαίνεται αν τυχόν έχουν επιβιβαστεί και τα ποντίκια που εγκαταλείπουν ένα σκάφος που βυθίζεται. Και μπορεί το πλοίο να φαίνεται σημαιοστολισμένο, πάντως καπνός δεν φαίνεται, η μηχανή δεν λειτουργεί. Προσπαθώντας να αντιληφθώ το συμβολισμό ζήτησα τις γνώμες και άλλων και η πρώτη σκέψη, που έρχεται στο μυαλό όλων όσοι είδαν την πιο πάνω εικόνα, ήταν ο ...
Τιτανικός! Φαίνεται πως ο Τζακ κι η Ρόουζ έχουν εντυπωθεί πολύ βαθιά στη μνήμη όλων, παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια απ' την ταινία των 11 όσκαρ.


Η πιο πάνω εικόνα είναι αναπαράσταση σε καρτ-ποστάλ της εποχής της περισυλλογής των ναυαγών του 1912 απ' το πλοίο RMS CARPATHIA και κάθε ομοιότητα με την εικόνα της αρχής είναι μόνο στη νοσηρή φαντασία σας, ίσως επειδή και τα δυο ατμόπλοια έχουν μόνο μια καμινάδα. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως στην ευχετήρια κάρτα δεν βλέπουμε τη ΔΕΗ ως νέο Τιτανικό, καθώς δεν ξεχνά κανείς φυσικά πως πριν σχεδόν οκτώ χρόνια ο τότε "τσάρος" της οικονομίας από τις Βρυξέλλες παρομοίαζε την οικονομία της χώρας μας με τον Τιτανικό, προετοιμάζοντας την έλευση του ΔΝΤ και την απαρχή των δεινών μας. Ούτε και ξεχνά κανείς πως όπως στον Τιτανικό του 1912 έτσι και στον Τιτανικό του 2010 αυτοί που σώθηκαν ήταν οι επιβάτες της πρώτης θέσης, αυτοί που με τα λεφτά τους αγόρασαν το δικαίωμα προτεραιότητας στη ζωή σε σχέση με όσους δεν χωρούσαν στις βάρκες της σωτηρίας. Όπως δεν χωρούσαν ο Τζακ κι η Ρόουζ στον Τιτανικό της μεγάλης οθόνης, το 1997.

Οι μέρες ωστόσο είναι "πονηρές" και το μέγα θέμα που έχει μπροστά της η ΔΕΗ είναι βεβαίως η "αποεπένδυση" των λιγνιτικών μονάδων, όπως έχει βαφτίσει η δημιουργική γλωσσοπλασία  του Σύριζα το ξεπούλημα πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας. Μονάδες αποσβεσμένες και με εγκαταστάσεις αποθείωσης στη Μεγαλόπολη, η πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας στη Φλώρινα, εκεί ακριβώς όπου ο λιγνίτης είναι σε ποιότητα διεθνώς ανταγωνιστική και ακριβώς γι' αυτό όλες μα όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρατούν πεισματικά κλειστό επί 18 χρόνια το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, χωρίς φυσικά να συγκινείται ποτέ κανείς στη δικαιοσύνη. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Αντί λοιπόν η εικόνα της ευχετήριας κάρτας να φέρνει στη μνήμη τον Τιτανικό, μπορεί κάλλιστα να φέρνει στη μνήμη μια άλλη ταινία, Ελληνική αυτή τη φορά, τις "Νύφες", απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα. Και σ' αυτή την εικόνα βλέπουμε ένα ατμόπλοιο με βάρκες ολόγυρα, που περιμένει τις Νύφες να φύγουν για τη "Γη της Επαγγελίας", εκεί που περιμένουν οι γαμπροί στην ουρά. Έτσι ακριβώς περιμένουν στην ουρά κι οι αγοραστές τις λιγνιτικές μονάδες και μη δίνετε σημασία σε αποπροσανατολιστικά δημοσιεύματα για "αβεβαιότητες" με τη θέση του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με τις τιμές των δικαιωμάτων CO2, με την τιμή του σουσαμιού στο κουλούρι. Όταν θα έλθει η στιγμή της κρίσης, εκεί που θα πρέπει να υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές, τότε ακριβώς θα εμφανιστούν οι πραγματικοί "γαμπροί" για τις πολύφερνες "νύφες", στο δρόμο που χάραξαν νωρίτερα κάποιοι στη μακρινή Αυστραλία. Και τότε θα αποκρυπτογραφήσουμε και το μήνυμα της ευχετήριας κάρτας, αν δείχνει το πλοίο SS KING ALEXANDER της ταινίας του 2004 ή το πλοίο RMS CARPATHIA του 1912. Αρκεί μόνο να μη δείχνει τον Τιτανικό ...

Η ευχετήρια κάρτα τελειώνει με μια ρήση του Καζαντζάκη κι είναι γνωστό πως ο Καζαντζάκης έγραψε πολλά, πάρα πολλά, έχει κανείς μια ευρύτατη γκάμα ρήσεων να επιλέξει. Η συγκεκριμένη είναι σαφές πως κοιτάζει θετικά προς το μέλλον, αν και για όποιον νιώθει πως έχει το πιστόλι στον κρόταφο θα ταίριαζε ίσως και το "Ξέρω τώρα. δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, λυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά, ανέβηκα πιο πάνω, είμαι λεύτερος. Αυτό θέλω. Δε θέλω τίποτα άλλο. Ζητούσα ελευτερία." Του Καζαντζάκη φυσικά κι αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου