Δειτε κι εδώ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται και στην Ελλάδα: τιμή ηλεκτρισμού 9.000 δολάρια/MWh στο Τέξας, επειδή ...δεν φυσά!


Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δει την εκτόξευση στη στρατόσφαιρα των τιμών ηλεκτρισμού στην Αυστραλία, σήμερα έχουμε ανάλογη περίπτωση στο Τέξας και μόνο σύμπτωση δεν είναι, καθώς αναταραχές στις τιμές ηλεκτρισμού παρατηρούνται πλέον αρκετά συχνά και στην Ευρώπη, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό, αλλά πάντα απ' την ίδια αιτία, την παντελή αδυναμία των αιολικών να εγγυηθούν ηλεκτροδότηση.

Απ' τη μια όψη το Τέξας είναι απ' τις περιοχές του πλανήτη με πολύ καλό αιολικό δυναμικό, έχουν μετρηθεί συντελεστές φόρτισης ανεμογεννητριών πάνω από 60% στις παράκτιες περιοχές, καθώς οι άνεμοι απ' τις μεσοδυτικές Πολιτείες καταλήγουν στον Κόλπο του Μεξικό. Απ' την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν έχουν διασυνδέσεις δικτύων μεταφοράς στο σύνολο της επικράτειας, μ' αποτέλεσμα το αιολικό πρόβλημα του Τέξας να μην είναι εύκολο να διαχυθεί στα δίκτυα άλλων περιοχών και το Τέξας να έχει αναπτύξει μια δυναμική αγορά "demand response", δηλαδή διακοψιμότητα φορτίου όταν η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ή, με απλά λόγια, όταν δεν φυσά!

Στο πιο πάνω διάγραμμα, η κάτω καμπύλη με μπλε χρώμα δείχνει την πρόβλεψη εξέλιξης της ζήτησης φορτίου όπως την έδινε πριν πέντε χρόνια η τοπική αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Electricity Reliability Council of Texas (ERCOT), η ενδιάμεση καμπύλη με φουξ χρώμα δείχνει την πρόβλεψη διαθέσιμης παραγωγής και η πάνω καμπύλη, με κόκκινο χρώμα, δείχνει την πρόβλεψη διαθέσιμης παραγωγής με το απαραίτητο περιθώριο ασφαλείας/εφεδρείας. Η σύγκλιση της ενδιάμεσης με την κάτω γραμμή ανησύχησε σφόδρα το ERCOT, που αποφάσισε ...

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αυστραλία: τιμή ηλεκτρισμού 14.600 δολάρια/MWh για τη χώρα που έβαλε πολλές ΑΠΕ και νόμιζε πως θα έχει ρεύμα.


Στην Αυστραλία τώρα είναι καλοκαιράκι και στις 18-19/1/18 η θερμοκρασία ανέβηκε κάπως, μ' αποτέλεσμα τα κλιματιστικά ν' αυξήσουν τη ζήτηση ηλεκτρισμού, όχι σε ιστορικά υψηλά, αλλά πάντως η ζήτηση ήταν αυξημένη. Πάνω εκεί με την καλοκαιρινή ζέστη, περίπου στις 4 το απόγευμα, έπαθε βλάβη και βγήκε εκτός δικτύου ένα παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Βικτώρια, το Loy Yang B, αφαιρώντας απ' το σύστημα 528MW. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε σοκ στο σύστημα της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, που έπαιρνε ρεύμα απ' τη Βικτώρια, καθώς οι πολιτικοί της ήταν αρκετά ανόητοι ώστε να βάλουν πολλά αιολικά και δεν τους έσωσε ούτε η πολυδιαφημισμένη και πανάκριβη μπαταρία της Τέσλα, που έβαλαν πρόσφατα. Στις ώρες αιχμής η τιμή του ρεύματος πέρασε τις 14.000 δολάρια/MWh στις 18/1 στη Νότια Αυστραλία, ενώ έφθασε στις σχεδόν 13.000 δολάρια/MWh στη Βικτώρια. Το σκηνικό επαναλήφθηκε στις ώρες αιχμής της 19/1, όπως φαίνεται στο διάγραμμα λειτουργίας της διαΠολιτειακής αγοράς. Για όποιον δυσκολεύεται να καταλάβει την τιμή, κάθε κιλοβατώρα αποτιμήθηκε προς πάνω από 14 δολάρια! Η κιλοβατώρα!

Θυμίζω πως, χάρη στην ανοησία των πολιτικών της, η Νότια Αυστραλία έχει τα πιο ακριβά τιμολόγια ηλεκτρισμού στον πλανήτη, το Σεπτέμβρη του 2016 είχε ένα γενικό μπλακ άουτ όταν τα αιολικά "δεν συμπεριφέρθηκαν όπως αναμενόταν σε πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμων",  ενώ και η βιομηχανία "την κάνει μ' ελαφρά πηδηματάκια" γι' άλλες Πολιτείες, με φθηνότερο ρεύμα.

Η τιμή ωστόσο παρέμεινε υψηλή σ' όλη τη διάρκεια του διημέρου, όχι μόνο τις ώρες αιχμής: η μέση ωριαία και σταθμισμένη με τη ζήτηση τιμή  για τις 18/1 ήταν 1.404 δολάρια/MWh στη Νότια Αυστραλία και 1.210 δολάρια/MWh στη Βικτώρια, ενώ υποχώρησε στα 1.195 και 648 δολάρια/MWh αντίστοιχα για τις 19/1. Οι τιμές αυτές δείχνουν πως η τοπική οικονομία των δυο Πολιτειών επιβαρύνθηκε μέσα σ' ένα διήμερο κατά περίπου 390 εκατομμύρια δολάρια, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να έχουν κατασκευάσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να καλύψουν πλήρως τα MW που έλειπαν απ' το σύστημα! (Η νέα μονάδα 811MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε προϋπολογισμό 500 εκατ. €).

Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα η προπαγάνδα να διαφήμιζε το πώς η νέα ...

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η αντλησιοταμίευση "ξεθωριάζει", η νέα "χαρά των εργολάβων" για αποθήκευση ηλεκτρισμού από αιολικά λέγεται "πιστόνι".


Σ' ένα πρωτοποριακό πείραμα, για την ανάδειξη της αναγκαιότητας της αντλησιοταμίευσης ως μέσου για την αποθήκευση της τυχαίας/αναξιόπιστης και γι' αυτό πρακτικά άχρηστης ενέργειας των αιολικών, η ΕΕ χρηματοδότησε αδρά το παγκοσμίως διάσημο έργο του Ισπανικού νησιού Ελ Ιέρο, του μικρότερου απ' τα Κανάρια νησιά. Το Ελ Ιέρο είναι στον Ατλαντικό, έχει ένα "θαυμάσιο" και "αξιόλογο" αιολικό δυναμικό, όπως ακριβώς μας λένε οι ΑΠΕτεώνες και για το Αιγαίο. Το έργο προέβλεπε 5 ανεμογεννήτριες, με κάτω και άνω ταμιευτήρα όπου θα αποθηκεύονταν το αντλούμενο νερό και το Ελ Ιέρο προπαγανδίστηκε ως το πρώτο "100% ΑΠΕ" και "πράσινο νησί".  2,5 χρόνια μετά τη θέση του έργου σε λειτουργία το Ελ Ιέρο δεν έγινε ποτέ 100% ΑΠΕ, εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται έως 80% από πετρελαιομηχανές και να μην "σώζει τον πλανήτη". Στη δεξιά πλευρά του ιστολόγιου μπορείτε να βρείτε σύνδεσμο προς τα στοιχεία παραγωγής του Ελ Ιέρο σε "ζωντανή" σύνδεση και ν' απολαύσετε σε πραγματικό χρόνο το "θαύμα των ντιζελοκίνητων ΑΠΕ".

Το αντίστοιχο δικό μας Ελ Ιέρο αποτελεί ασφαλώς το υβριδικό της Ικαρίας, αυτό που το κατασκεύαζε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κι έπρεπε να είναι έτοιμο το 2010, αλλά μάλλον δεν θα το δούμε να ολοκληρώνεται ούτε και το 2018. Παρά την αποτυχία στην Ικαρία, ο Μανιάτης είχε προωθήσει το 2014 ένα φαραωνικό και μάλλον υπερτιμολογημένο υβριδικό στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, καθώς και κάποια μικρότερα στην Κρήτη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιο απ' αυτά.

Η αντλησιοταμίευση χρειάζεται υψομετρική διαφορά, δημιουργεί στην ουσία ένα υδροηλεκτρικό έργο ανάμεσα στον άνω και στον κάτω ταμιευτήρα. Αλλά η Κεντρική Ευρώπη είναι επίπεδη, δεν υπάρχουν κατάλληλες περιοχές για δημιουργία υψομετρικών διαφορών και το αδιέξοδο της αξιοποίησης της τυχαίας/αναξιόπιστης αιολικής ενέργειας έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια, με τη λύση που εφαρμόζεται να είναι η διάχυση του ρεύματος σε δίκτυα γειτονικών χωρών, μέχρι να βρεθεί κάπου καταναλωτής.

Αυτό φυσικά δεν αποτελεί εμπόδιο για τη διαιώνιση της αιολικής παράνοιας, καθώς η Γερμανία και η Δανία έχουν ...

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Η Αθήνα διαπραγματεύεται για τη Μακεδονία ή από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!


Εδώ και λίγες μέρες ξανάρχισαν "διαπραγματεύσεις" για το όνομα των Σκοπίων, μάθαμε απ' τα Σκόπια πως ο Νίμιτς πρότεινε 5 ονόματα που όλα καταλήγουν σε "Μακεδονία" και κάποιοι νενέκοι της Αθήνας έχουν ξαμολυθεί να μας πείσουν πως "δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει το Μακεδονία στο όνομα", "πρέπει να υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό", το "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμπεριέχει το Μακεδονία". Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν πως "140 κράτη ήδη τους λένε Μακεδονία". Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα!

Και κανείς δεν άκουσα να τους πει "Ε, αφού ήδη 140 κράτη ήδη τους λένε Μακεδονία, ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης;" Τι είναι αυτό που διαπραγματεύεται ο Τσίπρας; Τον τρόπο που θα ικανοποιήσει τους Αμερικάνους με το να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, διαιωνίζοντας την απάτη του Τίτο με τις ευλογίες κάποιων Ελλήνων; Δημιουργώντας το 2018 ένα έθνος δήθεν "Μακεδόνων", όταν είναι ιστορικά καταγραμμένο πως τέτοιο έθνος ΔΕΝ υπάρχει;

Αφού οι Σκοπανοί δεν είναι ικανοποιημένοι που τους αναγνώρισαν 140 κράτη σαν "Μακεδονία" και εκλιπαρούν και τη δική μας αναγνώριση, προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μπορούμε μια χαρά να τους αναγνωρίσουμε σαν
  • "PseudoMakedonija" ή 
  • "FakeMakedonija" ή 
  • "MonkeyMakedonija" ή
  • "ForgedMakedonija" ή 
  • "FoolsMakedonija"
Όλες αυτές ονομασίες περιέχουν σαν συνθετικό τη Μακεδονία, όπως φαίνεται να θέλει ο Νίμιτς και μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε πως ενδεχομένως ικανοποιούν και την ...

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

GroKo Blueprint: τι λέει για Ενέργεια και Κλίμα η συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία;


Λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη στη Γερμανία είχαμε δει την άποψη που είχαν διατυπώσει στο FOCUS Online 6 κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι για τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να τεθούν μετεκλογικά, όποια κι αν θα ήταν η κυβέρνηση που θα προέκυπτε. Κοινό χαρακτηριστικό των απαντήσεων όλων ήταν πως απ' τα λεγόμενά τους απουσίαζε οποιαδήποτε, έστω λεκτική, αναφορά στην κλιματική αλλαγή, για κανέναν απ' τους  έξι κορυφαίους οικονομολόγους η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν θεωρήθηκε ζήτημα προτεραιότητας.

Έγιναν λοιπόν οι εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη 2017, η Μέρκελ νίκησε άλλη μια φορά, οι Σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούσαν καταβαραθρώθηκαν, τρίτο κόμμα αναδείχθηκε η Αλτερνατίβα (AfD), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επέστρεψαν πανηγυρικά στην Ομοσπονδιακή Βουλή, η Αριστερά (Die Linke) για άλλη μια φορά δεν κατάφερε διψήφιο ποσοστό και τελευταίοι ήταν οι Πράσινοι (Grünen). Η συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών οδήγησε σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης "χρωμάτων σημαίας Τζαμάικα" (CDU/CSU μαύρο- FDP κίτρινο- Grünen πράσινο), αλλά δεν τα βρήκαν και μπροστά στο φάντασμα ακυβερνησίας τέθηκε ξανά ζήτημα αναβίωσης του GroKo (συντομογραφία για Große Koalition, το "Μεγάλο Συνασπισμό" των CDU/CSU - SPD). Blueprint είναι όρος που σημαίνει "γενικό σχέδιο" και GroKo Blueprint είναι το σχέδιο 28 σελίδων που ανακοινώθηκε στις 12/1/2018 για την αναβίωση του Μεγάλου Συνασπισμού. 


Όπως είχαν προβλέψει οι 6 οικονομολόγοι, το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν ...

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Πόσο ακριβώς μπορεί να κάνει "μια μπάλα παγωτό το μήνα" στη Γερμανία;


Έχουν δυστυχώς περάσει τα χρόνια που βασιλιάς του θεάτρου ήταν η επιθεώρηση, καθώς η απίθανη ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, η περίφημη Energiewende, προσφέρεται για καταπληκτικά επιθεωρησιακά νούμερα και τρελά γέλια. Γέλια φυσικά για όσους είναι έξω απ' το χορό, όχι για όσους καλούνται καθημερινά να καταθέσουν τον οβολόν τους υπέρ των "αναξιοπαθούντων" ΑΠΕτζήδων.

"Die Energiewende sollte den Verbraucher „nicht mehr als eine Kugel Eis pro Monat kosten“, versprach der damalige Bundesminister für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit Jürgen Trittin im Jahr 2003 - Η Energiewende θα πρέπει να κοστίζει στον καταναλωτή όχι περισσότερο από μια μπάλα παγωτό το μήνα, είχε πει το 2003 ο Γιούργκεν Τρίτιν, Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας". Έτσι ξεκινά μια ερώτηση στο Κοινοβούλιο, που κατέθεσαν βουλευτές της ακροδεξιάς Αλτερνατίβας, θέλοντας προφανώς να τρολάρουν τα δυο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού "Μεγάλου" συνασπισμού.



Η ερώτηση αφορά το κόστος της Energiewende για τους πολίτες, επικαλείται δημοσίευμα της Die Welt του Οκτωβρίου 2016, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα, που λέει πως απ' το 2000 μέχρι το 2025 το κόστος για τους πολίτες θα είναι 520 δισεκατομμύρια ευρώ και η απάντηση της κυβέρνησης δόθηκε στις 15.12.2017. Φυσικά η απάντηση είναι "καταπληκτικού" επιπέδου, διαβάζοντάς την θυμήθηκα ξανά τις αξέχαστες Γενικές Συνελεύσεις που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στα φοιτητικά μου χρόνια, γιατί όχι και τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

Πέρα απ' την αστεία απάντηση, που είναι πολύ απλά "η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα πόσο θα κοστίσει η Energiewende επειδή δεν το ψάξαμε μέχρι σήμερα", σημασία έχει το διάγραμμα της αρχής, που προέρχεται απ' τα στοιχεία της έκθεσης "EEG in Zahlen 2016", (Πληρωμές νόμου για ΑΠΕ το 2016), που δημοσίευσε στις 21.12.2017 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur. Η έκθεση έχει 85 σελίδες και βαθιά θαμμένες προς το τέλος, στη σελίδα 81 και παράγραφο 9.3, βρίσκονται οι "πληρωμές σύμφωνα με ...

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τελειώνει τις ενεργειακές αυταπάτες.


Εδώ και πάνω από τρία χρόνια το ιστολόγιο σας ενημερώνει για τις σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου και απ' τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη σας έχει ενημερώσει για το ξεκίνημα μιας νέας πολύ σημαντικής και δυστυχώς για τις τσέπες μας ανοδικής κίνησης. Τότε η τιμή ήταν στα επίπεδα των 54€/βαρέλι, (πάντα για τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαιο παράδοσης μετά από ένα μήνα), και πριν ακριβώς ένα μήνα είχα γράψει πως "Μετά την ενδοσυνεδριακή διάσπαση του επιπέδου των 65€/βαρέλι στις 12/12/2017 άνοιξε ο δρόμος για να δούμε τα 70€/βαρέλι, τιμή που θα δούμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο 2017, ανάλογα και με το πότε θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις χριστουγεννιάτικης κραιπάλης στα χρηματιστηριακά γραφεία."  Τελικά το 70 το είδαμε αμέσως μετά τις γιορτές, ενδοσυνεδριακά στη συνεδρίαση της Πέμπτης 11/1/2018, με κλείσιμο της εβδομάδας την Παρασκευή 12/1/2018 στα 69,87€. Είναι προφανές πως την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε το "7" μπροστά στην τιμή και σε τιμή κλεισίματος.


Απ' το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουμε μια αύξηση της τιμής 30% και δυστυχώς αυτή είναι μόνο η αρχή, το έχω γράψει το 2017 και μπορούμε να το πούμε πάλι με σιγουριά: μέσα στο 2018 το πετρέλαιο Brent θα επιστρέψει σε τιμές πάνω απ' τα 100€/βαρέλι. Δεν ξέρω ποιες δυνάμεις βρίσκονται πίσω απ' τη ραγδαία άνοδο: 
  • είναι οι ...

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Σαβάνα στη Θεσσαλονίκη, ζούγκλα στην Εύβοια, ευτυχώς που το κλίμα κρύωσε!


Ο δράκος του Κομόντο, που βλέπουμε στη φωτογραφία ν' ασχολείται με κάτι παϊδάκια, είναι η μεγαλύτερη "σαύρα" που ζει σήμερα στον πλανήτη και δεν είναι ακριβώς απ' τα ζωάκια που θα ήθελε κανείς να βρει στο δρόμο του, καθώς μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 3 μέτρα και να γίνει ιδιαίτερα επιθετικός. Ευτυχώς σήμερα ζει στα νησιά της Ινδονησίας, αρκετά μακριά από μας, δεν υπάρχει περίπτωση να τον βρούμε σε κάποιο πεζοδρόμιο. Πριν ωστόσο όχι λιγότερο από δέκα εκατομμύρια χρόνια, στα τελευταία χρόνια της γεωλογικής περιόδου του Μειόκαινου, κάτι τέτοιες "σαυρούλες" ήταν πολύ πιθανό να τις βρείτε μπροστά σας στον πηγαιμό για τη Θεσσαλονίκη, ακριβώς εκεί που ήθελε ο ΠΑΟΚ να κάνει προπονητικό κέντρο, στη Νέα Μεσημβρία.

Αυτό δείχνουν απολιθώματα που μάζεψαν πριν από χρόνια παλαιοντολόγοι, φυλάσσονταν στο Γεωλογικό του Αριστοτελείου και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα. Η σχετική εργασία, με τίτλο "Lizards and snakes from the late Miocene hominoid locality of Ravin de la Pluie (Axios Valley, Greece)", δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, "παίζει" εδώ και δυο μέρες σε διάφορα μέσα, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ρώτησε τους ερευνητές "πόσο CO2 είχε τότε η ατμόσφαιρα, ώστε να είναι σαβάνα η περιοχή του Αξιού;" Μια αναζήτηση για "CO2 Miocene" δείχνει τιμές αρκετά πάνω απ' τα ...

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Τελειώνει ΚΑΙ στην Ελλάδα το πάρτι των αιολικών; Τι προοιωνίζουν οι εξελίξεις στην "ΕΛΤΕΧ Άνεμος";


Σε προηγούμενη ανάρτηση το Σεπτέμβριο είχαμε δει πως σταδιακά οι δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας στη Γερμανία σταδιακά περιορίζονται, μετά τα εργοστάσια κατασκευής Φ/Β πλέον και τα εργοστάσια κατασκευής ανεμογεννητριών περιορίζουν την απασχόληση. Η κατάσταση επηρέασε ακόμα και τη Ζήμενς κι είναι γνωστό πως όταν η Ζήμενς φταρνίζεται, ολόκληρη η Γερμανία συναχώνεται.  Ένα δημοσίευμα της Handelsblatt στο τέλος Νοεμβρίου είναι αποκαλυπτικό: με τίτλο "Profits gone with the wind", (Κέρδη που τα πήρε ο άνεμος), δείχνει την πιο πάνω εικόνα, όπου, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία εννεαμήνου 2017, η κερδοφορία των κατασκευαστών έχει πάρει την κάτω βόλτα σε σχέση με το 2016, μόνο η Δανέζικη Vestas εξακολουθεί να διατηρεί την ηγετική της θέση.


Η μείωση της κερδοφορίας ασφαλώς σχετίζεται με τη μείωση των επενδύσεων που παρατηρείται παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες μετά το 2011, μείωση που για την Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη και η προβολή της στην πιο πάνω εικόνα επέτρεψε πριν από σχεδόν 2 χρόνια να μιλήσω για "αντίστροφη μέτρηση και τελειώνει μέχρι το 2020 η αθρόα εγκατάσταση αιολικών". Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε χώρες όπως η Ισπανία, με τα μηδέν αιολικά το 2015, και η Βρετανία, με την 95% μείωση επενδύσεων απ' την περίοδο 2016/17 στην περίοδο 2020/21. Και οι δυο χώρες πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια στην αιολική παράνοια, για να καταλήξουν η μεν πρώτη να παρακαλά τους Γάλλους να της δώσουν πρόσβαση στο δίκτυό τους για απόρριψη του αιολικού προβλήματος, η δε δεύτερη να ψάχνει καλώδια παντού και να στραφεί ξανά στην πυρηνική ενέργεια.

"Κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί βεβαίως το ...

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Φρενάρισε το Go Solar στη Γερμανία, 10 ώρες ηλιοφάνεια το Δεκέμβριο!


Πριν από δυο χρόνια, στο τέλος του 2015, ένας περιφερόμενος ανά τον πλανήτη θίασος "ακτιβιστών", με τα "Ελληνικότατα" ονόματα Jens, Paul, Rafaela, Basil, Branislav και Will, με την ανεξήγητη ανοχή της ΔΕΗ και των τοπικών αρχών, ανέβηκε σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Ν. Κοζάνης, και έγραψε το σύνθημα GO SOLAR, (βάλτε ηλιακά). Άγνωστο γιατί, δυο χρόνια μετά το σύνθημα εξακολουθεί να παραμένει γραμμένο στον πύργο ψύξης, ίσως επειδή η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει πλέον "αχθοφόρος" του λιγνίτη, σε μια προφανή επικοινωνιακή προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για την "αποεπένδυση", όπως έχουν βαφτίσει οι Σύριζα/Ανελ το ξεπούλημα μονάδων-φιλέτων. Εξηγήσεις του τύπου η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για ξόδεμα φυσικά δεν γίνονται δεκτές, το σύνθημα θα έπρεπε να υποχρεωθούν να σβήσουν οι ίδιοι που το έγραψαν, καθώς συνιστά προφανή φθορά ξένης περιουσίας.

Το πιο πάνω διάγραμμα έχει συνταχθεί με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει η Γερμανική υπηρεσία Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (AG Energiebilanzen, Energy Balances Group) και δείχνει τη διαχρονική μεταβολή από το 2002 έως και το 2017 της εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β στη Γερμανία και της αντίστοιχης παραγόμενης ενέργειας. Στην καμπύλη είναι ευδιάκριτα δυο σημεία καμπής, ένα το 2008-2009 που αυξάνεται απότομα ο ρυθμός εγκατάστασης νέων Φ/Β κι ένα το 2012-2013, που ο ρυθμός εγκατάσταση "φρενάρει" κι επανέρxεται στα επίπεδα προ του 2008. Το 2012 είναι ακριβώς η χρονιά του μεγάλου ...

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο "αχθοφόρος", ο "Τιτανικός" και οι πολύφερνες "Νύφες".


Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλους!

Στην τελευταία ανάρτηση για το 2017 είδαμε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν είδα κάπου να διορθώνονται, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως "η ΔΕΗ είναι αχθοφόρος του λιγνίτη", γι' αυτό και προφανώς πρέπει γρήγορα κάποιοι άλλοι να βρεθούν να σηκώσουν τα "άχθη", π.χ. η Ελληνική ενεργοβόρα βιομηχανία, ιδίως ίσως η συγκεκριμένη ενεργοβόρα βιομηχανία που προχώρησε πριν από μια δεκαετία σε αποτυχημένη λύση για την ηλεκτροπαραγωγή της και φυσικά βρήκε τη λύση με τις ευλογίες των πολιτικών, φρόντισε να από αυτοπαραγωγός να γίνει παραγωγός, κατά τα λοιπά "ο λιγνίτης είναι το άχθος". Κάποιες παρόμοιες απόψεις ακούγαμε και πριν 45 χρόνια στη Βρετανία, όταν η Θάτσερ έλεγε σ' όποιον τολμούσε να 'χει διαφορετική άποψη απ' τη δική της πως "There Is No Alternative", (δεν υπάρχει εναλλακτική λύση), και το ΤΙΝΑ έμεινε ως μαύρη σελίδα στην ιστορία του μάνατζμεντ, αλλά ποτέ η Θάτσερ δεν δήλωσε "πρώτη φορά αριστερή".

Η πιο πάνω εικόνα είναι η ευχετήρια κάρτα που έστειλε για τις γιορτές ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ομολογουμένως είναι λίγο ασυνήθιστη, δεν είναι το κλασσικό εορταστικό καραβάκι με πανιά και στολίδια, αλλά ένα ατμόπλοιο με βάρκες ολόγυρα, γεμάτες επιβάτες. Δεν είναι σαφές αν οι βάρκες φεύγουν απ' το πλοίο ή αν κατευθύνονται προς αυτό, είναι και μακριά και δεν φαίνεται αν τυχόν έχουν επιβιβαστεί και τα ποντίκια που εγκαταλείπουν ένα σκάφος που βυθίζεται. Και μπορεί το πλοίο να φαίνεται σημαιοστολισμένο, πάντως καπνός δεν φαίνεται, η μηχανή δεν λειτουργεί. Προσπαθώντας να αντιληφθώ το συμβολισμό ζήτησα τις γνώμες και άλλων και η πρώτη σκέψη, που έρχεται στο μυαλό όλων όσοι είδαν την πιο πάνω εικόνα, ήταν ο ...

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Το 2017 αποδείχθηκε η χρονιά των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων, ας είναι το 2018 καλύτερο!

 
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλους!

Το 2017 είχε μπει με καλούς οιωνούς, καθώς ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, για άλλη μια φορά έσωσε το σύστημα ηλεκτροδότησης μέσα στο καταχείμωνο και δεν άφησε τη χώρα να παγώσει. Στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε η χρονιά των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων, καθώς την άνοιξη ο Σταθάκης επιβεβαίωσε πως το λιγνιτωρυχείο της Βεύης δεν πρόκειται να λειτουργήσει όσο είναι αυτός Υπουργός, το καλοκαίρι έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου και στη συνέχεια μας προέκυψε η συμφωνία Σύριζα/Ανελ με τους δανειστές για την περίφημη "αποεπένδυση" των λιγνιτικών μονάδων.

Οι αρνητικές εκπλήξεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ: στην αντίστοιχη περυσινή ανάρτηση είχα κάνει λόγο για την πιθανότητα να έχουμε μέσα στο 2017 "μια μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μια έκπληξη που θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο του άδικα εκτελεσμένου Μπάτση". Αποκαλύπτω σήμερα πως από το 2015 είχα προτείνει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην πορεία προς τη μεταλιγνιτική εποχή, να εξετάσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ την επένδυση σε μονάδα κατασκευής ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων και σκούτερ, με κονδύλια από το Ειδικό Τέλος Λιγνιτοπαραγωγών Περιοχών, μια επένδυση πλήρως συμβατή με την πορεία της ΕΕ προς την ηλεκτροκίνηση και με την προσπάθεια της χώρας για μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές. Το 2016 είχα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και στη ΔΕΗ και ο Πρόεδρός της είχε εκφραστεί θετικά για την από κοινού προσπάθεια, ενδεχομένως και με Κινέζους συνεργάτες που θα εισέφεραν τεχνογνωσία, εξέλιξη που δημιούργησε αισιόδοξη προοπτική, ωστόσο στην πράξη ουδέν. Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται φυσικά απ' τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζονται οργάνωση και προσπάθεια κι όλο το 2017 δεν υπήρξε τίποτα, η παραμικρή διάθεση πόρων, ανθρώπων ν' ασχοληθούν. Μια χαμένη τριετία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μια χαμένη διετία για τη ΔΕΗ, μια χαμένη ευκαιρία για τη χρεοκοπημένη χώρα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Το 2018 μπαίνει με τις υποσχέσεις Σύριζα πως τον Αύγουστο θα βγούμε επιτέλους απ' το φαύλο κύκλο των μνημονίων και μένει να δούμε κατά πόσο θα γίνει πράξη ή αν θα προστεθεί κι αυτή η υπόσχεση σ' αυτές που έδιναν οι Παπακωνσταντίνου, Προβόπουλος και ΣαμαροΒενιζέλοι, παρέα με το ΔΝΤ. Περιμένουμε επίσης τον πολυδιαφημισμένο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, για να δούμε πού το πάει ο Σύριζα, πάντως το μέχρι τώρα δείγμα γραφής από Σκουρλέτη και Σταθάκη μόνο θετικό δεν ήταν, μέχρι τώρα φαίνονται να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου η χρεοκοπημένη χώρα να ηλεκτροδοτηθεί με φυσικό αέριο, που μάλλον για αμερικάνικο LNG μοιάζει. 


Κι όσο για την "αποεπένδυση"-ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, ένα είναι το μήνυμα που ταιριάζει στο Σύριζα, αυτό που έστελνε ο Τσίπρας το 2014 απ' τον ΑΗΣ Αμυνταίου κι αποτυπώνεται στην πιο πάνω εικόνα: "Εμείς δεν πουλάμε!", καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έλεγε ν' αποκτήσουν οι ιδιώτες πρόσβαση στα λιγνιτικά κοιτάσματα, δεν έλεγε να πάρουν έτοιμες μονάδες-φιλέτα

Ας πάρουν λοιπόν το λιγνιτωρυχείο της Βεύης που δήθεν "δημοπρατείται" απ' το 2006, χωρίς φυσικά να συγκινείται κανείς στη δικαιοσύνη για την πολυετή ζημιά του Δημοσίου, τα κοιτάσματα Μεσόβουνου-Κομνηνών Ν. Κοζάνης που -απ' όσο ξέρω- το 2018 λήγει η παραχώρηση στη ΔΕΗ, το κοίτασμα της Ελασσόνας που είναι φιλέτο, ακόμα και το λιγνιτωρυχείο Κλειδιού, που είναι ακριβώς δίπλα στη Βεύη κι ας επενδύσουν στο λιγνίτη, να δώσουν δουλειά στους Έλληνες, μέσα στα χρόνια της κρίσης. Πραγματικές επενδύσεις, που κάτι θα φτιάξουν, όχι χρηματοοικονομικά παιχνίδια με γνώμονα την κερδοσκοπία. Ιδού η Ρόδος, με τα απανωτά μπλακ άουτ απ' τα αιολικά, ιδού και το πήδημα!
Καλή Χρονιά, με υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία για όλους σας!