Δειτε κι εδώ

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Σε τι διαφέρει ο μετασχηματισμός του τομέα ηλεκτρισμού στην Κίνα και στην ΕΕ;


Η θερμική ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς τομείς, στους οποίους η Κίνα ελπίζει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία μέσω μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις και η είδηση εμφανίστηκε στις αρχές του μήνα στη Shanghai Daily: η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιθάνθρακα της Κίνας China Shenhua Energy Co σκοπεύει να συγχωνευθεί με την China Guodian Corp, μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Κινεζικής θερμικής ηλεκτροπαραγωγής.

Η China Shenhua Energy Co δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση λιθάνθρακα για θερμική και μεταλλουργική χρήση, στην ηλεκτροπαραγωγή, σε έργα υποδομών για λιμάνια και σιδηρόδρομο, στις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, στη μετατροπή άνθρακα σε ολεφίνη, σε παροχή διάφορων υπηρεσιών σχετικά με τις πιο πάνω δραστηριότητες. Έχει 91 χιλ. εργαζόμενους και 41,8GW δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της είναι 457,4 δισ. γουάν (~58 δισ. ευρώ).


Η China Guodian Corp έχει 45 θυγατρικές στην ηλεκτροπαραγωγή, τα χρηματοικονομικά, την κατασκευή αιολικών & Φ/Β, έργα περιβαλλοντικής προστασίας και τα logistics. Έχει 120 χιλ. προσωπικό, δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής 143GW που περιλαμβάνουν 25,83GW αιολικά και συνολικά περιουσιακά στοιχεία 803,1 δισ. γουάν (~102 δισ. ευρώ).

Στις 5 Ιουνίου ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των Shenhua και Guodian, χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες, παρά μόνο πως "υπήρχαν μεγάλα θέματα υπό έγκριση από τις αρχές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακύμανση των τιμών των μετοχών λόγω μεγάλης αβεβαιότητας". Η υλοποίηση του σχεδίου θα δημιουργήσει τη State Power Investment Corp, που θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, και του πλανήτη, με δυναμικότητα παραγωγής 185GW και περιουσιακά στοιχεία άνω των 160 δισ. ευρώ. Για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη, η δυναμικότητα παραγωγής της νέας εταιρείας θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί δεκαοκτώ χώρες σαν την Ελλάδα, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία θα είναι κατά τι μικρότερα απ' το Ελληνικό ΑΕΠ ή περίπου το μισό Ελληνικό χρέος.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας συντονίζεται πλέον με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας για να παρουσιάσουν από κοινού σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της βιομηχανίας άνθρακα στον τομέα της προσφοράς, όπου τα προηγούμενα χρόνια έγιναν υπερβολικές επενδύσεις και δημιουργήθηκε υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα. Το σχέδιο προβλέπει ότι ...
οι εταιρείες παραγωγής λιθάνθρακα θα συνενωθούν και αναδιοργανωθούν με τις πιο μεγάλες εταιρείες της ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να ενισχυθούν η αποδοτικότητα και η κερδοφορία. Οι διακυμάνσεις των τιμών του λιθάνθρακα επηρεάζουν αντίστροφα την κερδοφορία και των δυο τομέων, οπότε θεωρείται πως η συγχώνευση μεταξύ εταιρειών παραγωγής λιθάνθρακα και ηλεκτρισμού θα δημιουργήσει συνέργειες: π.χ., η Shenhua είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιθάνθρακα και η ηλεκτροπαραγωγή της βασίζεται κατά 90% στο λιθάνθρακα. Αντίθετα, η Guodian δραστηριοποιείται στα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, οπότε η νέα εταιρεία θα έχει ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα, πιο ευρύ και για τις δυο επιμέρους εταιρείες. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Αυτά λοιπόν γίνονται στον κρατικό καπιταλισμό της Κίνας, ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής διατηρείται υπό δημόσιο έλεγχο και οι εταιρείες συγχωνεύονται, προκειμένου να καθετοποιηθεί η παραγωγή. Το σχήμα που δημιουργείται μοιάζει με το σχήμα που είχε η δική μας ΔΕΗ απ' τη δεκαετία του 1950, όταν στο Αλιβέρι δημιουργήθηκαν το λιγνιτωρυχείο κι ο αντίστοιχος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής.

Αντίθετα τώρα, στην ΕΕ εδώ και μια εικοσαετία εξελίσσεται η πλήρης απορρύθμιση της ηλεκτροπαραγωγής, με διάσπαση των υπό δημόσιο έλεγχο καθετοποιημένων εταιρειών, προκειμένου δήθεν "να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός" και "να ωφεληθεί ο καταναλωτής". Αυτή την "ενίσχυση του ανταγωνισμού" βεβαίως δεν την έχουμε δει πουθενά μέχρι τώρα, εκείνο που έχουμε δει να συμβαίνει παντού είναι αφενός η αύξηση των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής κι αφ' ετέρου η διαρκής ισχυροποίηση των 7 μεγάλων πολυεθνικών του ηλεκτρισμού. Σε πολιτικό επίπεδο ο φεντεραλισμός προωθεί την αποδυνάμωση των εθνικών κρατών, προκειμένου οι ελίτ να καταβροχθίσουν πιο εύκολα τον πλούτο που παρήγαγαν μεταπολεμικά οι λαοί της Ευρώπης και είναι ενσωματωμένος σε δημόσιες επιχειρήσεις. Για να το πετύχουν συκοφαντούν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν ο,τιδήποτε δημόσιο ως αντιπαραγωγικό κι επιζήμιο, λες κι η επιστροφή στις εργασιακές σχέσεις του 18ου αιώνα είναι ωφέλιμη για τους πολίτες. 

Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης επιδιώκουν "να μας κάνουν όλους Κινέζους", με την έννοια του κακοπληρωμένου και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενου, υπό την κηδεμονία ενός εντελώς διεφθαρμένου διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που θα φροντίζει για το ζωτικό χώρο των Γερμανών. Στην πράξη ωστόσο, το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος είναι "να μας κάνουν όλους Τούρκους", με την έννοια του "έξω φρενών" για τα καμώματα ενός εντελώς σάπιου πολιτικού συστήματος, που φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο πώς θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου