Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ο εγκληματίας επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος; Στον ηλεκτρισμό, μάλλον ναι ...

Η φράση του τίτλου υπήρχε από παλιά στα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη θυμήθηκα όταν είδα το προχθεσινό "τουιτάρισμα" του νέου αρχηγού της ΝΔ. Πρωί-πρωί δεν είχε κάτι άλλο να συνεισφέρει στο δημόσιο λόγο και το ξεφούρνισε: "Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να μπει σε τροχιά σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη", για να συνεισφέρει στην υπόθεση της υποτιθέμενης "κλιματικής αλλαγής".

Τα σχόλια που ακολουθούν είναι αντάξια της φράσης κι εντελώς χαρακτηριστικά του επιπέδου με το οποίο διεξάγεται η δημόσια συζήτηση στη χώρα μας: καμιά σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος, σημασία έχει μόνο ποιος είναι αυτός που το λέει και το πώς οι υποτακτικοί θα λιβανίσουν τον "ηγέτη".

Δεν έχει καμιά σημασία αν το έγραψε ο ίδιος ή κάποιοι που διαχειρίζονται το λογαριασμό του στο twitter, σημασία έχει πως την ευθύνη του λογαριασμού του την έχει ο ίδιος. Πριν λίγα χρόνια ο ΓΑΠ έλεγε "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", δεν άλλαξε τίποτα και βουλιάξαμε. Αυτά που βλέπουμε εδώ κι έξι μήνες απ' το νέο αρχηγό της ΝΔ δημιουργούν την απόλυτη βεβαιότητα πως δεν έχει σκοπό ν' αλλάξει τίποτα απ' αυτά που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, πως σε περίπτωση εκλογής του θα έχουμε απλά μια παλινόρθωση του καθεστώτος των διαπλεκόμενων κοτζαμπάσηδων που λεηλατούν εδώ και χρόνια τη χώρα, αυτών που θεωρούν τη χώρα ως λάφυρο στις ορέξεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Και βουλιάξαμε, και παραμονή στον πάτο μας υπόσχεται!

Μόνο που για να βγούμε κάποτε απ' τα μνημόνια που μας έριξαν ΝΔ-Πασοκ θα πρέπει ν' αλλάξουμε και να φτιάξουμε επιτέλους ένα σύγχρονο κράτος, μια δημόσια διοίκηση που να υπηρετεί τους πολίτες κι όχι τους ολιγάρχες, τους μεγαλοτραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους "εθνικούς εργολάβους", τους "εθνικούς προμηθευτές".

Ενοχλεί ο λιγνίτης το Μητσοτάκη, όπως ενοχλούσε και τον πατέρα του το 1992-93, τότε που ακόμα κι ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ διαχώρισε τη θέση του απ' την εμμονή Μητσοτάκη-Μάνου να δώσουν άδεια για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα στην Εύβοια στη Βελγική Tractebell και τους πέταξε στα μούτρα την παραίτησή του. Για τους νεότερους, Πρόεδρος στη ΔΕΗ ήταν ο τότε ...
Πρύτανης του ΕΜΠ και μετέπειτα για πέντε χρόνια υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις κυβερνήσεις Καραμανλή 2004-9 Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, απ' αυτούς στη ΝΔ που ήθελαν να εκμεταλλευτούμε τον εθνικό πλούτο κι όχι να δίνουμε δουλειά στα καράβια των εφοπλιστών που θα μας έφερναν το λιθάνθρακα, όχι να εξασφαλίζουμε υπερκέρδη σ' αυτούς που φέρνουν το φυσικό αέριο. Ναι, υπήρχαν και στη ΝΔ τότε υπέρμαχοι του λιγνίτη.

Από τότε το Μητσοτακέικο σύσσωμο, παρέα πάντα με το Μάνο, δεν θέλουν ούτε ν' ακούνε για ΔΕΗ και λιγνίτη και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία, φροντίζουν πάντα να ρίχνουν τη χολή τους: λίγο είναι να σου χαλάσουν την έτοιμη δουλειά με τους Βέλγους; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να βάλει ΑΜΕΣΩΣ τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης απ' το λιγνίτη, η πρώην δημοσιογράφος του Mega και νυν Ευρωβουλευτίνα της ΝΔ Σπυράκη μοίραζε πανηγυρικό δελτίο τύπου για τη "Στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτροπαραγωγής ώστε και η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή. Μια τέτοια ρύθμιση θα έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, βασίζεται στο λιγνίτη".

Όπως προκύπτει βέβαια απ' τις φωτογραφίες των τροπολογιών που δημοσιεύει η Ευρωβουλευτίνα της ΝΔ, εκεί που η Κομισιόν μιλά για "installations for electricity production", που είναι ασφαλώς τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, η τροπολογία της μιλά για "electricity and heat generators, including district heating", που ασφαλώς δεν είναι το ίδιο και φέρνει περισσότερο στο μυαλό μια εγκατάσταση φυσικού αερίου, την ίδια που είχε βαφτίσει ΣΗΘΥΑ ο Παπακωνσταντίνου. Δεν πείθει λοιπόν η τροπολογία της Σπυράκη, αλλά αν τελικά φέρει το ποθητό για το λιγνίτη αποτέλεσμα, καλώς έγινε.

Η φαυλότητα των πολιτικών μας είναι που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, αλλά το χειρότερο είναι πως δεν φαίνεται ν' αλλάζουν μυαλά και συνεχίζουν να προσπαθούν να εξαπατούν τους πολίτες: κατά του λιγνίτη ο αρχηγός της ΝΔ, υπέρ (δήθεν) του λιγνίτη η Ευρωβουλευτίνα της ΝΔ. Όταν δεν γνωρίζει η Δεξιά σου τι ποιεί η Δεξιά σου, πώς θες μετά να πείσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να σ' εμπιστευτούν κι άλλοι Έλληνες, πέρα απ' το τμήμα δημοσκοπήσεων του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας;

Υπάρχει μια κατηγορία "Ελλήνων" πολιτικών, σ' όλα ίσως τα κόμματα, που αδιαφορούν πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο θα ηλεκτροδοτηθεί η χρεοκοπημένη χώρα, νομίζουν ακόμα πως "λεφτά υπάρχουν" για εισαγωγές ρεύματος απ' το λιγνίτη των Σκοπίων και της Βουλγαρίας ή απ' το φυσικό αέριο της Ρωσίας και του Κατάρ. Γιατί αν νομίζουν πως οι "ΑΠΕ" ηλεκτροδοτούν ας τις βάλουν στα σπίτια τους, να δουν τη γλύκα. Ή ας ρωτήσουν το Γκάμπριελ, να τους εξηγήσει τι ήταν αυτό που είπε πρόσφατα στην Αθήνα, πως "η Γερμανία εξάγει το 80% της αιολικής παραγωγής της" και γιατί δεν το κρατάει για τις ανάγκες της, προκειμένου να μπει στην τροχιά απεξάρτησης απ' το λιγνίτη της, όπως ακριβώς ονειρεύεται ξεσκέπαστος ο αρχηγός της ΝΔ. 

Οπότε το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει ν' απαντήσει ο κάθε Μητσοτάκης είναι μονοσήμαντο: άντε και τον κλείσαμε το λιγνίτη, τόσες προσπάθειες κάνατε και κάνετε γι' αυτό. Με τι θα ηλεκτροδοτηθεί η χώρα;


3 σχόλια:

  1. Στο τέλος της ημέρας το ερώτημα εξακολουθεί να είναι: ποιές είναι οι πραγματικά διαθέσιμες τεχνολογίες ηλεκτροδότησης, πόσο κοστίζει η κάθε μία και πώς ηλεκτροδοτούνται οι ανταγωνιστικές οικονομίες. Αυτό είναι το πεδίο που ζητούνται απαντήσεις! Μαγικές λύσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί βρίσκοντα σε διατεταγμένη υπηρεσία.
    Η ΔΕΗ έχει σπάσει σε κομμάτια και αναμένουμε να πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές όπως η Τραινοσέ.
    Αγοραστές;Πιθανότατα οι Γερμανοί ίσως όχι άμεσα αλλά έμμεσα.
    Όπως και στην περίπτωση της Τραινοσέ ο αγοραστής (Ιταλικοί σιδηρόδρομοι που είναι υπό πώληση για το 2017) ίσως να μην είναι ο αρχικός αγοραστής αλλά να εξαγοραστεί αργότερα...
    Οι πραγματικές διαθέσιμες πηγές ενέργειας,όσο η ΑΟΖ δεν προχωράει,είναι λίγες και γνωστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή