Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Υπεράκτια αιολικά; Ποια υπεράκτια αιολικά;

Όσο κι αν κάποιοι πολιτικοί δεν σκαμπάζουν γρυ από ηλεκτρισμό και νομίζουν πως απλώς υπάρχει στον τοίχο, η ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται εργοστάσια για να παραχθεί και καλώδια για να μεταφερθεί και χωρίς καλώδια προκοπή δεν γίνεται. Αυτή την απλή αλήθεια φαίνεται πως την ξέχασαν προς στιγμή οι συνήθως μεθοδικοί Γερμανοί και γέμισαν τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας με χερσαία και υπεράκτια αιολικά, ξεχνώντας ή μη καταφέρνοντας να κάνουν έγκαιρα τα αντίστοιχα καλώδια μεταφοράς. 

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν - καθόσον περί κατορθώματος πρόκειται- να έχουν ανεμογεννήτριες που γύριζαν όταν φυσούσε, ανεμογεννήτριες που πληρωνόντουσαν σύμφωνα με τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει, αλλά ανεμογεννήτριες που είτε ΔΕΝ ήταν συνδεμένες στο δίκτυο είτε τα δίκτυα δεν επαρκούσαν για να παραλάβουν το ρεύμα! Κάπως έτσι κατάφεραν κι ανέβασαν τις επιβαρύνσεις της Energiewende για τους καταναλωτές, αλλά το 2017 είναι εκλογική χρονιά, τα αδιέξοδα της Energiewende δεν μπορούν να αποκρύπτονται πλέον, οπότε, με την αναμόρφωση του νόμου EEG η Γερμανία αναγκάστηκε να φρενάρει την ανάπτυξη των αιολικών της.

Όπως είχαμε δει στις αρχές της χρονιάς, τα δισεκατομμύρια ευρώ που κόστισαν στους Γερμανούς καταναλωτές τα υπεράκτια αιολικά πήγαν ΚΑΙ αυτά στο βρόντο, καθώς η αξιοπιστία ισχύος των υπεράκτιων αιολικών αποδεικνύεται στην πράξη το ίδιο χαμηλή με των χερσαίων: όπως μετέδιδε τότε το Spiegel,  στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 επικρατούσε νηνεμία στη Βόρεια Θάλασσα στις 25 απ' τις 91 ημέρες και τα περίπου 3000MW έδιναν μονοψήφια ή διψήφια παραγωγή!

Κατόπιν αυτού, όπως τώρα μεταδίδει το Reuters, η Γερμανία δεν ...
βάζει φρένο μόνο στα χερσαία αιολικά, περιορίζει πλέον και τα πανάκριβα υπεράκτια αιολικά, αυτά που, σύμφωνα με τα πράσινα παπαγαλάκια, έχουν πολύ καλύτερη απόδοση απ' τα χερσαία. Για το 2017 πρόκειται να δημοπρατηθεί η κατασκευή νέων υπεράκτιων πάρκων δυναμικότητας 1,7GW, ενώ το 2018 θα μειωθεί σε 1,4GW. Μεταξύ 2021 και 2025 η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 3,1GW και θα γίνει αποκλειστικά στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου η κατάσταση με τα καλώδια είναι κάπως καλύτερη. Από το 2026 θα περιοριστεί ξανά, στα 840MW, προκειμένου να φτάσει σε μέγιστη συνολική ισχύ 15GW το 2030. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μπορούμε πλέον μάλλον να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια πως, μετά τις εκλογές του 2017, η νέα αναμόρφωση του νόμου EEG για το 2018 θα βάλει νέα εμπόδια στα αιολικά, τόσο χερσαία όσο και υπεράκτια. Όσο κι αν οι πολιτικοί επιμένουν ν' ανακατεύονται στην ενέργεια, προκειμένου να μεταφέρουν κι άλλο πλούτο απ' τους πολλούς στους λίγους, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την απλή τεχνική αλήθεια: τα δίκτυα χρειάζονται αξιοπιστία της ισχύος των διαφόρων πηγών και τα αιολικά είναι η τεχνολογία με την εξωφρενικά χαμηλότερη αξιοπιστία ισχύος. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί, οι Δανοί, οι Ισπανοί, οι Σκωτσέζοι "εξάγουν", δηλαδή ξεφορτώνονται, το τυχαίο και αναξιόπιστο αιολικό ρεύμα, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο Γκάμπριελ στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, στο αρμόδιο Υπουργείο, υπάρχει κανείς ν' αφουγκράζεται τι συμβαίνει "στας Ευρώπας"; Υπάρχει κανείς να καταλαβαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να μαϊμουδίζουμε ακόμα και τα λάθη των ξένων; Ή περιμένουν "να τους έρθει η γραμμή" απ' έξω, όπως ήταν πάντα η αξεπέραστη Ελληνική πολιτική παράδοση; Τι λέτε κ. Σκουρλέτη μας; 


2 σχόλια:

  1. Συνέχισε να "μας διαφωτίζεις"!!!... νοιώθω πως χρειαζόμαστε... να τα αντιληφθούμε όλα τούτα & ξυπνήσουμε επιτέλους - να'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσπαθώ ακόμα να κάνω όσα μπορώ. Απλά πλέον δεν έχω το χρόνο που είχα διαθέσιμο μέχρι πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή