Δειτε κι εδώ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Απ' το "Σχέδιο Ήλιος" στο "Go Solar": δυο όψεις του πάντα ίδιου νομίσματος.

Γράφοντας "Go Solar" στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πριν μερικές μέρες κάποιοι ξενόφερτοι, περιπλανώμενοι ανά τον πλανήτη μισθοφόροι "ακτιβιστές" μας θύμισαν το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος", που είχαν προσπαθήσει να "φορέσουν" το 2011 οι Γερμανοί στη μόλις χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Ας ξεκινήσουμε ωστόσο βλέποντας το πιο πάνω διάγραμμα, που προέρχεται από μια πρόσφατη έκθεση για τα Φ/Β στη Γερμανία του Ινστιτούτου Fraunhofer, αρμόδιου για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ: όσα περισσότερα Φ/Β εγκαθίστανται στη Γερμανία, τόσο "φουσκώνει" το διαφορικό κόστος ανάμεσα στην επιδότηση μέσω του νόμου EEG και το έσοδο απ' την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας των Φ/Β. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη βιομάζα και με τα αιολικά, είτε χερσαία είτε υπεράκτια. Προσέξατε μήπως με τι ρυθμό αυξάνεται η επιβάρυνση από τα υπεράκτια αιολικά, που είναι η τελευταία έκφανση της ΑΠΕτζήδικης Γερμανικής παράνοιας; Οι Γερμανοί καταναλωτές να είναι καλά, να χρηματοδοτούν την Energiewende και τις "πράσινες" θέσεις εργασίας της. Όμως επειδή τα βάρη στους ψηφοφόρους τελικά βλάπτουν σοβαρά την εικόνα των πολιτικών, αν καταφέρουν να τα μεταβιβάζουν σε χρεοκοπημένες αποικίες γίνονται στο τέλος εξαιρετικά δημοφιλείς.

Ας θυμηθούμε λοιπόν πως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ιδέα για το Σχέδιο Ήλιος ήταν του Σόιμπλε, που θέλησε να μας την περάσει μέσω ενός παντελώς ανίδεου περί τα ενεργειακά, αλλά εξαιρετικά πρόθυμου ...
να εξυπηρετήσει τ' αφεντικά της Ευρώπης, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος" θα βάζαμε 10-12.000MW Φ/Β στην Ελλάδα μέχρι το 2020, για να πουλήσουμε ηλιακό ρεύμα στη Γερμανία. 12.000ΜW ήταν πάρα πολλά για την Ελλάδα, η ζήτηση αιχμής στα παλιά "καλά" χρόνια, προ μνημονίων, μόλις που άγγιζε τα 11.000MW. Μόλις διαπίστωσαν ότι το ρεύμα χρειάζεται δίκτυα και δίκτυα για να φτάσει το ρεύμα στη Γερμανία δεν υπάρχουν, βρέθηκε νέα μεγαλεπήβολη λύση: "λογιστική" εξαγωγή του ρεύματος και στην πραγματικότητα το ρεύμα θα καταναλωνόταν εδώ! "Ξαφνικός θάνατος" για ΟΛΑ, ναι, ΟΛΑ τα λιγνιτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, τη μέρα θα παρήγαγαν τα Φ/Β και τη νύχτα το φυσικό αέριο, τα λιγνιτικά εργοστάσια δεν είναι "γκαζιέρες", ν' ανεβοκατεβάζουν φορτία ανάλογα με την πορεία του ήλιου ή των σύννεφων. Ο λογαριασμός για τους πολίτες; Απίστευτα εξωφρενικός, το αέριο είναι και εισαγόμενο και πανάκριβο!


Το "Σχέδιο Ήλιος" μας "άφησε χρόνους" νωρίς, καθώς δεν είχε καμιά ρεαλιστική βάση. Η επιθυμία των Γερμανών όμως να μας πουλήσουν Φ/Β εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς έχουν στήσει μια ολόκληρη βιομηχανία και θέλουν να την κρατήσουν πάση θυσία, προκειμένου να συνεχίσουν να βάζουν Φ/Β: 200GW Φ/Β έχουν υπολογίσει πως τους χρειάζονται για να προσεγγίσουν το στόχο του 100% ΑΠΕ, μας λέει η έκθεση του Ινστιτούτου Fraunhofer. Αν αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το 2050, σημαίνει πως πρέπει να εγκαθιστούν κάθε χρόνο 4-5GW, τη στιγμή που το 2015 θα εγκαταστήσουν περίπου μόλις 1GW, έναντι στόχου 2,4-2,6GW. Κι επειδή τα Φ/Β πάρκα είναι ακόμα μικρής ηλικίας, δεν χρειάζονται αντικατάσταση. Όταν ωστόσο επιτευχθεί ο στόχος των 200GW Φ/Β, τότε θα χρειάζονται 6-7GW κάθε χρόνο μόνο για αντικατάσταση των παλαιών. Των παλαιών που θα έχουν μετατραπεί σ' ένα ατελείωτο σκουπιδομάνι, βεβαίως-βεβαίως, και θα χρειάζονται ειδική διαχείριση και ανακύκλωση, ιδίως το γυαλί, στο οποίο χρησιμοποιείται αντιμόνιο, ένα στοιχείο με καθόλου φιλική συμπεριφορά προς το νερό, λειτουργεί περίπου όπως το αρσενικό, σκέτο δηλητήριο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Και βεβαίως οι ΑΠΕ χρειάζονται και αποθήκευση, για να λυθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής. Αλλά δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα για τους Γερμανούς, μας το λέει πάντα η έκθεση του Ινστιτούτου Fraunhofer: όσα περισσότερα Φ/Β και αιολικά βάζουν τόσο περισσότερο μειώνεται η τιμή του ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο ΕΕΧ, καθώς την επιβάρυνση την πληρώνουν τα νοικοκυριά. Η χαμηλή τιμή λειτουργεί αποτρεπτικά για την απόκτηση αποθήκευσης, οπότε θα αποσύρουν τα πυρηνικά για να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη ενέργειας και θα φορολογήσουν τις εκπομπές CO2 για να μην είναι ελκυστική η ανθρακική παραγωγή. Έτσι θ' αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο ΕΕΧ, και θ' αναγκάσει τους καταναλωτές να στραφούν προς την αποθήκευση. Αν όλα αυτά δεν είναι μια ατελείωτη χειραγώγηση της κατά τα λοιπά "ελεύθερης" αγοράς, δεν ξέρω τι άλλο είναι.

Go Solar λοιπόν, για να υπάρχει ζήτηση Φ/Β στην αγορά. Οι Γερμανοί χρειάζονται πελατεία για τα Φ/Β τους και μας έχουν δείξει κατ' επανάληψη ως λαός πώς ακριβώς προωθούν τις πωλήσεις τους, με λεμονοστίφτες, τηλεφωνικά κέντρα και λοιπές συσκευές Ζήμενς, με μίζες και λαδώματα σε επίορκους πολιτικούς. Ποιος λοιπόν ήταν πιο κατάλληλος από ένα Γερμανό, σαν τον Jens Loewe, για να γράψει Go Solar στον πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου;


4 σχόλια:

  1. Αυτό είναι προπαγάνδα του Φωτοπουλου, γιατί οι Γερμανοί, Κινέζοι, Αμερικανοί δεν έχουν κάρβουνο? τότες γιατί προωθούν της ανανεώσιμες πηγές, διοτι τα παιδιά μας δεν θα έχουν καθαρο αέρα να αναπνεύσουν, είναι λογικο να καταναλώνομε τον δηλητηριώδη χρυσο λιγνίτη και όχι τον χρυσο ηλιο και αερα που εχομε αρκετο, εγώ καταναλώνω ρεύμα από ανανεώσιμες πήγες για της επόμενες γενεές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπερδεύεστε: οι Γερμανοί δεν προωθούν τις ΑΠΕ, προωθούν αιολικά & Φ/Β, όπου έστησαν μια ακόμα εξαγωγική βιομηχανία. ΑΠΕ είναι και η γεωθερμία, αλλά δεν την προωθεί κανείς, επειδή το κόστος είναι μεγάλο. Κι όμως, Κόστα Ρίκα, Ισλανδία, Ιαπωνία, Ν.Ζηλανδία ηλεκτροδοτούνται πολύ από γεωθερμία. Κι έχουμε και στην Ελλάδα το ηφαιστειακό τόξο, που μπορεί να δώσει γεωθερμία. Κι έχουμε και το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας 20 χρόνια σταματημένο: αυτό δεν είναι ΑΠΕ;
      Ο "χρυσός ήλιος και αέρας" δεν μπορεί να εγγυηθεί ηλεκτροδότηση, είναι πλέον παγκοσμίως χιλιοειπωμένο, ακόμα κι απ' το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

      Διαγραφή
    2. Η Ελλάδα εχει γεωθερμία αλλά και σεισμούς που η γεωθερμία αυξάνει τον κίνδυνο όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αυτό που ζητείτε είναι η μείωση τους

      Διαγραφή
    3. Ευτυχώς λοιπόν που η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία δεν έχουν σεισμούς, έτσι δεν είναι;
      Η Κόστα Ρίκα έχει για 250 ημέρες το χρόνο ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ χωρίς αιολικά και μ' ελάχιστα Φ/Β. Υπάρχουν ΑΠΕ που ηλεκτροδοτούν όταν απαιτείται και ΑΠΕ που ηλεκτροδοτούν όποτε θέλουν αυτές. Εγώ προτιμώ ΑΠΕ που να ηλεκτροδοτούν όποτε απαιτείται. Και προτιμώ και το λιγνίτη, που είναι Ελληνικός και δίνει και δουλειές στους Έλληνες. Διαφορετικά, έχουμε καταλήξει να εισάγουμε ρεύμα από Βουλγάρικο, Τούρκικο ή Σκοπιανό λιγνίτη. Δείτε τις αναρτήσεις.

      Διαγραφή