Δειτε κι εδώ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Βρετανία και Φινλανδία κλείνουν τις πόρτες στο "δωρεάν άνεμο". Μα δεν θέλουν "επενδύσεις";

Όταν ο Κάμερον πέρυσι εκστόμιζε το περίφημο "Get Rid of the Green Crap" για τα αιολικά, λίγοι ίσως περίμεναν πως θα το έκανε κιόλας πράξη, καθώς ο Τόνι Μπλερ το 2007 είχε συμφωνήσει σ' ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ανάπτυξης των ΑΠΕ, εντελώς εκτός πραγματικότητας, αλλά που δέσμευσε τη χώρα. Ωστόσο λίγο η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού, λίγο η ασυδοσία των εταιρειών που συσσώρευσαν υπερκέρδη χωρίς να μεταφέρουν μειώσεις στους καταναλωτές, λίγο η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, λίγο η αυτοδυναμία των Συντηρητικών χωρίς την ανάγκη στήριξης στους ΑΠΕτζήδες Φιλελεύθερους Δημοκράτες και να που αρχίζουν να εμφανίζονται απορριπτικές αποφάσεις για νέα αιολικά πάρκα.

Την παγκόσμια προσοχή τράβηξε αυτή την εβδομάδα η απόφαση στις 11/9 ν' απορριφθεί η επένδυση 3,5 δισ. στερλινών (~4,8 δισ. ευρώ) στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο ...
Navitus Bay, στ' ανοιχτά των ακτών του Dorset και Isle of Wight της Νότιας Αγγλίας. Το έργο προωθούσαν με συμμετοχή 50/50 η Γαλλική EDF και η Ολλανδική Eneco, "για να δώσουν καθαρή ενέργεια σε 700 χιλ. νοικοκυριά" και "να δημιουργήσουν κατά την κατασκευή 1.700 θέσεις εργασίας". Επρόκειτο να έχει έως 194 ανεμογεννήτριες των 5MW, με μέγιστη ισχύ έως 970MW, τρεις υπεράκτιους υποσταθμούς, έξι υποθαλάσσια καλώδια και χερσαίες εγκαταστάσεις στην κοντινή ακτή. Το πάρκο θα εξαπλωνόταν σε μια θαλάσσια έκταση 76 τετραγωνικών μιλίων και, αντιλαμβανόμενοι ίσως το φαραωνικό του πράγματος, οι "επενδυτές" πρόσφεραν την εναλλακτική δυνατότητα να κατασκευαστεί  μια μικρότερη εκδοχή, με "μόνο" έως 105 ανεμογεννήτριες των 6MW, με μέγιστη ισχύ έως 630MW. Μέχρι και η UNESCO αντέδρασε στο έργο, καθώς το πάρκο θα επηρέαζε το τουριστικό Jurassic Coast, το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Βρετανικής φύσης.

Σύμφωνα με τo άρθρο του Christopher Booker στην Telegraph, "The only reason why those foreign firms were attracted to “Navitus Bay” (a name no one had heard of until they invented it) was the colossal subsidies the Government gives to offshore wind farms, which would have earned them £430 million a year, more than two thirds of it in subsidies paid through our electricity bills. - ο μόνος λόγος για να γίνει το τεράστιο υπεράκτιο πάρκο ήταν η επιδότηση". Τα 970MW θα ήταν στην πραγματικότητα γύρω στα 320MW, αλλά μπορεί και πολύ λιγότερα, καθώς μια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας οι 5,5 χιλιάδες ανεμογεννήτριες κατάφεραν αθροιστικά, το ξαναλέω: όλες μαζί, να δώσουν μόλις 0,6GW! "Yet on one still day last week, when coal was still providing nearly 25 per cent of our electricity, the output of all our 5,500 wind turbines put together was just 0.6GW, or less than one per cent of the power we were using. Which illustrates precisely the point that those in charge of our energy policy seem incapable of understanding."

Λιγότερη προσοχή όμως τράβηξε η απόφαση στις 7/9 ν' απορριφθούν οι αιτήσεις για 4 χερσαία αιολικά πάρκα στην Ουαλία. Πρόκειται για το ισχύος 59,5MW πάρκο Llanbadarn Fynydd της Σουηδικής Vattenfall, το ισχύος 90MW πάρκο Llanbrynmair της Renewable Energy Systems, το ισχύος 62,1MW πάρκο Llaithddu της Fferm Wynt (θυγατρικής του RPS Group) και το ισχύος 130-150MW πάρκο Carnedd Wen της Npower Renewables (θυγατρικής της Γερμανικής RWE). Ταυτόχρονα με τις 4 απορριπτικές αποφάσεις δημοσιεύθηκε η έγκριση να αποσυναρμολογηθούν οι 103 παλιές (1992) και ύψους 45μ ανεμογεννήτριες του ισχύος 28,3MW χερσαίου αιολικού πάρκου Penrhyddlan & Llidiartywaun της CeltPower (θυγατρικής της ScottishPower) στην ίδια περιοχή της κεντρικής Ουαλίας και ν' αντικατασταθούν με 34 νέες, ύψους 121μ. και συνολικής ισχύος 102MW στο Llandinam. Ωστόσο για το ίδιο έργο απορρίφθηκε η χάραξη μιας εναέριας γραμμής μεταφοράς 132kV, προκειμένου να βρεθεί άλλη όδευση, οπότε αναμένεται νέα καθυστέρηση. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

"Enough is Enough", αρκετά πια με τα αιολικά, είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κάμερον και το κάνει πλέον πράξη: πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόωρη απόσυρση των επιδοτήσεων για τα χερσαία αιολικά και τώρα περιορίζει και τις άδειες, μάλιστα για αιτήσεις πάρκων που εκκρεμούσαν απ' το 2008. Μα καλά, δεν θέλει "επενδύσεις", δεν θέλει "πράσινες" θέσεις εργασίας; Προφανώς θέλει, αλλά φαίνεται επίσης πως καταρχήν θέλει φθηνή ενέργεια και ασφάλεια εφοδιασμού, δυο χαρακτηριστικά που είναι εντελώς ασύμβατα με τα αιολικά. 

Δεν είναι όμως μόνο η Βρετανία, καθώς και η Φινλανδική κυβέρνηση, που κι αυτή προέκυψε πρόσφατα, απ' τις εκλογές του Απριλίου 2015, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα πως θα καταθέσει νομοσχέδιο για να τερματίσει τις επιδοτήσεις των αιολικών (feed-in tariff) το Νοέμβριο 2017. Όποιος πρόλαβε να πάρει επιδότηση πρόλαβε, οι υπόλοιποι θα πρέπει να ζήσουν χωρίς επιδοτήσεις, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως το σύστημα των ταριφών δεν είναι οικονομικά αποτελεσματικό και δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες της αγοράς: "The present scheme can no longer be considered sufficiently cost-effective and market-oriented". 

Στο τέλος του 2014 υπήρχαν εγκατεστημένα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 627MW. Όπως ανακοίνωσε το Φινλανδικό Υπουργείο Απασχόλησης & Οικονομίας, έχουν ήδη πάρει επιδότηση πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 1000MW, (στα οποία περιλαμβάνονται τα 627MW), ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 1.390MW, από τα οποία εκτιμάται πως θα λάβουν θετική αξιολόγηση περίπου 600MW και η συνολική αιολική ισχύς που θα εγκατασταθεί θα παραμείνει κάτω των 2.500MW. Η ισχύς που δεν θα εγκατασταθεί από αιολικά θα διατεθεί με όρους "τεχνολογικής ουδετερότητας" και "οικονομικότητας" σε "ΑΠΕ ελεύθερες εκπομπών", δηλαδή πρακτικά στη βιομάζα, μια ΑΠΕ που διαθέτει σε αφθονία η Φινλανδία, μια ΑΠΕ που μπορεί να δώσει πραγματικά αξιόπιστη κι όχι τυχαία ηλεκτροδότηση.

Στην Ελλάδα το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε φρόντισε να μοιράσει αφειδώς άδειες για αιολικά, βάζοντας ένα εξωπραγματικό αιολικό στόχο για 7.500MW, που θα μας κοστίσει συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ, κυρίως σε εισαγωγές ανεμογεννητριών από Γερμανία & Δανία. Πεταμένα λεφτά, καθώς, όπως έχει πει ο ΑΔΜΗΕ, ακόμα κι αν εγκαταστήσουμε όλα τα 7.500MW αιολικών μέχρι το 2020, ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρεύμα τα βράδια του 2020 είναι να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Ακόμα χειρότερα, δόθηκαν πολλές άδειες ιδίως στην Κρήτη και στα νησιά, στο Μη Διασυνδεμένο Σύστημα της χώρας, οπότε μας ζητούν επιπλέον να πληρώσουμε και τη διασύνδεση, για να διαχυθεί στην ηπειρωτική χώρα το αιολικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Όπως το Navitus Bay στην Αγγλία έτσι και τα πάρκα των δικών μας νησιών γίνονται μόνο για να "ροκανίσουν" επιδοτήσεις, αδιαφορώντας πλήρως για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Θ' ασχοληθεί ποτέ κανείς εισαγγελέας για τη διαδικασία με την οποία μοιράστηκαν άδειες παραγωγής ηλεκτρισμού περίπου σαν τα διαφημιστικά που βλέπουμε στις εισόδους των πολυκατοικιών; Μπαααα, εδώ ποτέ δεν μάθαμε καν το αποτέλεσμα της δίκης των καταχραστών των Energa/Hellas Power, δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η δίκη για το σκάνδαλο της Proton Bank, πού να ψάχνουμε τώρα για ψύλλους στ' άχυρα. Ε, κάπως έτσι θα συνεχίζεται το πλιάτσικο σ' αυτή τη χώρα, ό,τι κι αν βγει απ' την κάλπη την Κυριακή, αν η Δικαιοσύνη δεν λειτουργήσει πράγματι ως πυλώνας της Δημοκρατίας. Υπάρχει ελπίδα να δούμε επιτέλους και στην Ελλάδα μια "Επιχείρηση Καθαρά Χέρια";


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου