Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

28 Αυγούστου 2022: ένα ανέκδοτο ηλεκτρικής παραγωγής, που λέγεται "αιολικά".

Όποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, (αυτόν που εσχάτως ανακάλυψε και το Καστελόριζο στην αρχική σελίδα, αλλά εξακολουθεί να το αγνοεί στα Μηνιαία Δελτία Ενέργειας), βλέπει την πιο πάνω εικόνα. Κι αν κουνήσει το ποντίκι πάνω στο διάγραμμα, εμφανίζονται οι τιμές παραγωγής ηλεκτρισμού για κάθε επιμέρους στοιχείο της ηλεκτροπαραγωγής.

Πάμε λοιπόν στην Τετάρτη 28/8/2022 και βλέπουμε τις "Α"ΠΕ με ποσοστό μόλις 4% (4.555GWh), το φυσικό αέριο με 64% (70.837GWh), το λιγνίτη με 21% (23.563GWh), τα υδροηλεκτρικά με 11% (12.179GWh), ενώ κάνουμε και εξαγωγές 11.405GWh (στο κάτω μέρος της σχετικής στήλης). Βρισκόμαστε στο κατακαλόκαιρο και τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν αξιόπιστα. Αλλά εδώ και μέρες, για ακόμα μια φορά, τα αιολικά ΔΕΝ αποδίδουν αξιόπιστα.

Αν τώρα πάμε στην Πλατφόρμα Διαφάνειας του Entso-e, της Ένωσης Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτροδότησης, βλέπουμε πως στις 28/8/2022 τα 3.858MW αιολικά, που είναι εγκατεστημένα στο Διασυνδεμένο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, έδιναν από 40 μέχρι το πολύ 237MW, μόνο δυο ώρες έδιναν πάνω από 200MW και για 8 ώρες έδιναν διψήφιο αριθμό MW. Τα 40MW αντιστοιχούν σε απόδοση 1%. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει κι αλλού.

Δείτε για παράδειγμα τι συνέβαινε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα με τα χερσαία αιολικά στη Γερμανία: από 57,31GW εγκατεστημένης ισχύος χερσαίων αιολικών έπαιρναν ...

στις 29/8 ακόμα και μόλις 1,959GW, απόδοση 3,4%. Κι αν δείτε στις 26/8, έπαιρναν ακόμα λιγότερο, ενώ όλη την εβδομάδα τα αιολικά βρίσκονται σε "χαμηλές πτήσεις", απλά κάπου-κάπου κάνουν καμιά έξαρση, φθάνοντας στην υψηλότερη κορυφή τα 11,921GW. Μόνο που επειδή το δίκτυο ηλεκτρισμού έχει αλλεργία στις εξάρσεις, το μπες-βγες των αιολικών χρειάζεται αντίστοιχη εξισορρόπηση από κάποια άλλη πηγή και στη Γερμανία αυτή είναι κατά κανόνα το φυσικό αέριο ή ο λιθάνθρακας. Ή το φυσικό αέριο που είναι πανάκριβο και σε πλήρη ανεπάρκεια ή ο λιθάνθρακας, που είναι κι αυτός πλέον πανάκριβος  και στη Γερμανία δεν μπορεί καν να φθάσει εύκολα στα εργοστάσια, καθώς έπεσε η στάθμη του Ρήνου και οι φορτηγίδες δυσκολεύονται στην κυκλοφορία τους.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Βάζοντας λοιπόν δισεκατομμύρια στα αιολικά, τόσο η Γερμανία όσο κι η Ελλάδα "έχουν ποντάρει σε κουτσό άλογο", έχουν βάλει στο σύστημα ηλεκτροδότησης μια πηγή "έγχυσης" (κι όχι παραγωγής) ηλεκτρισμού, που εγγυάται πως θα χρειάζονται όλο και περισσότερο φυσικό αέριο για την εξισορρόπηση και τη ασφαλή διατήρηση της συχνότητας λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς στα 50±0,2Hz. Αν τα ίδια χρήματα είχαν επενδυθεί σε φ/β και ενδυνάμωση του δικτύου της χαμηλής τάσης, η απόδοση θα ήταν απείρως καλύτερη, καθώς τα φ/β είναι απείρως πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά!

Και φυσικά δεν τίθεται καν σε συζήτηση πως αν τα ίδια χρήματα είχαν επενδυθεί σε υπερσύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, με σύστημα CCSU, για συγκέντρωση και αξιοποίηση του "ενοχλητικού" CO2 προς παραγωγή προϊόντων "Power-to-X", σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία θα είχαν και αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή και φθηνή ενέργεια και καμιά εξάρτηση από εισαγωγές. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το CO2, το πρόβλημα είναι οι πολιτικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου