Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Το μεγάλο φαγοπότι: η διάλυση της ΔΕΗ συνεχίζεται, με το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Οι μεταπολεμικές και μετεμφυλιακές κυβερνήσεις είδαν την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και την έθεσαν υπό δημόσιο έλεγχο. Στη νεοφιλελεύθερη ΕΕ όμως δεν υπάρχουν κοινωνικά αγαθά, υπάρχει μόνο δημόσια περιουσία πρόσφορη για λεηλασία. Η ΔΕΗ σιγά-σιγά είτε σπάζει σε κομμάτια που ξεπουλιούνται ένα-ένα είτε διαλύεται, με βίαιη απολιγνιτοποίηση προς όφελος του φυσικού αερίου. Όσοι θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΤΕ κατέληξε στους Γερμανούς, ασφαλώς θα αναγνωρίσουν ομοιότητες.

Πρώτα πουλήθηκε το δίκτυο μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πλέον μοιράζει μέρισμα στους μετόχους, την ίδια στιγμή που αυξάνει το δανεισμό για να κάνει επενδύσεις. Οι δε επενδύσεις δεν έχουν πια σκοπό την εξυπηρέτηση της χώρας, αλλά την εξυπηρέτηση των αναγκών των κερδοσκόπων των δήθεν "Α"ΠΕ. Κι όμως, τα δίκτυα, τόσο του ΑΔΜΗΕ (μεταφορά) όσο και του ΔΕΔΔΗΕ (διανομή), είναι στρατηγικής σημασίας υποδομές και ως φυσικά μονοπώλια πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Ήδη οι Γερμανοί, μέσω της RWE, έχουν βάλει πόδι στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για να γεμίσουν τον κάμπο της Πτολεμαΐδας με φωτοβολταϊκά. Η ΔΕΗ έχει απαλλοτριώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μένει να δούμε πόση γη θα ξεπουλήσει στους Γερμανούς και πόση θα επιστρέψει στο κράτος για "αποκατάσταση". Και πάντα υπάρχουν τα περιζήτητα υδροηλεκτρικά, τα οποία κάποια στιγμή κι αυτά όλο και σε κάποιους απ' τους δανειστές θα καταλήξουν. Υδροηλεκτρικά που μπορούν να αναπτύξουν κάποια έστω και μικρή αντλησιοταμίευση, αλλά κανείς δεν συγκινείται 20 χρόνια τώρα έστω να διασώσει το κατασκευασμένο, πληρωμένο, αλλά που δεν λειτούργησε ποτέ στοιχειωμένο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας.

Το κομμάτι που πουλιέται πάντως αυτή τη στιγμή είναι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με αυξημένα δικαιώματα στη διοίκηση (management), κάτι που δεν διαφέρει και πολύ απ' την πώληση των παγίων του δικτύου. Ο επίδοξος Υπουργός-Πινόκιο, πρώην Ενέργειας και νυν Εργασίας, ένας απ' τους συστηματικούς ψεύτες της κυβέρνησης όχι των "αρίστων", αλλά των "αχρήστων", είχε πει πως στόχος είναι να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής και να εισφέρει κεφάλαια και τεχνογνωσία ("...ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές"). Εκείνο που βεβαίως απέκρυψε είναι ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται φυσικά μονοπώλια, όπως τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, είναι εταιρείες "αγελάδες", παραγωγής σταθερών κι εγγυημένων κερδών, γι' αυτό και είναι παγκοσμίως περιζήτητες. Όσο η ΔΕΗ ήταν εταιρεία του Δημοσίου τα σταθερά κι εγγυημένα κέρδη επέστρεφαν στο Δημόσιο με τη μορφή επενδύσεων για να πάει το ρεύμα παντού. Πλέον τα σταθερά κι εγγυημένα κέρδη θα γεμίζουν ξένες τσέπες, τα τιμολόγια θ' αυξηθούν και θα μας οδηγήσουν να τους φασκελώσουμε και να βάλουμε φωτοβολταϊκά με μπαταρίες. Όσοι τουλάχιστον έχουν το διαθέσιμο χώρο.

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αγοραστής, ο ΔΕΔΔΗΕ έδειξε την πόρτα της εξόδου στο παλαιό και έμπειρο προσωπικό, πριμοδοτώντας εθελούσια έξοδο. Τα αποτελέσματα της απογύμνωσης από προσωπικό τα είδαμε στο χιονιά του Φεβρουαρίου, τότε που δεν υπήρχαν τεχνικοί να διορθώσουν τα κομμένα απ' τα δέντρα δίκτυα. Τα είδαμε όμως και ακόμα πιο πρόσφατα, με το τραγικό δυστύχημα της Ερέτριας, όπου τρεις εναερίτες κεραυνοβολήθηκαν κι ένας 4ος τραυματίστηκε. Όποιος αναζητήσει στα Δελτία Τύπου είτε του ΔΕΔΔΗΕ είτε της μητρικής ΔΕΗ μια κουβέντα για το δυστύχημα της Ερέτριας, θα εκπλαγεί, δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν μια έκφραση λύπης για τα μάτια του κόσμου! Προφανώς το μητσοτακικό "εκσυγχρονιστικό" μάνατζμεντ σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ ενδιαφέρεται μόνο για τους αυξημένους μισθούς και δεν συγκινείται για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι. Βαλκανική "αριστεία" είναι αυτή, δεν είναι παίξε-γέλασε!

Το Μάιο 2020 η διοίκηση της ΔΕΗ, καθόλου πρωτότυπα, προσέλαβε ως "σύμβουλο" για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ τη γνωστή Goldman Sachs. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε το τίμημα των "πολύτιμων" συμβουλών της. Ξεκίνησαν λοιπόν πέρυσι το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης και τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως για το ΔΕΔΔΗΕ ενδιαφέρονται οι Γερμανοί ...

της Ε.ON, οι Γάλλοι της EDF, οι Ιταλοί της Enel, οι Κινέζοι της ZTE, εταιρείες που στόχευαν στο έργο των 7,5 εκατομμυρίων "έξυπνων" μετρητών και στην ανάπτυξη δικτύων 5G στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Ωστόσο, στις 6/4/2021 ανακοινώθηκε ο κατάλογος των εταιρειών, που προκρίθηκαν για τη 2η φάση του διαγωνισμού και θα καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά. Θρίαμβος! Κατάφεραν στο διαγωνισμό να μην ενδιαφερθεί ούτε ένας μεγάλος διαχειριστής δικτύου από την Ευρώπη. Στο διαγωνισμό δεν ζήτησαν εμπειρία στη διαχείριση δικτύων, απλά θα έπρεπε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει κεφάλαια 750 εκατ. ευρώ. Το παραμύθι περί "στρατηγικού επενδυτή" πήγε περίπατο.

Αφού λοιπόν αποκλείστηκαν δυο Κινεζικές εταιρείες ηλεκτρισμού, (καθώς δεν είναι αποδεκτό απ' τους δανειστές μετά τον ΑΔΜΗΕ να μπουν Κινέζοι και στο ΔΕΔΔΗΕ), απέμειναν 9 εταιρείες, που καμιά μα καμιά δεν διαχειρίζεται δίκτυα διανομής! Κι όμως, με το διαγωνισμό, εκτός από εγγυημένα κέρδη δίνονται και αυξημένα δικαιώματα διοίκησης. Τα επενδυτικά funds θα διοικήσουν δίκτυα; Ή απλά θα κοιτούν χρηματοοικονομικούς δείκτες και μεγιστοποίηση κερδών; Για ακόμα μια φορά η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της "αγοράς" μπαίνει πάνω απ' τις ανάγκες της κοινωνίας.

Και οι 9 εταιρείες είναι επενδυτικά funds, που ορέγονται τα σταθερά και εγγυημένα κέρδη που αποδίδουν τα δημόσια μονοπώλια, για να πουλήσουν κάποια στιγμή τη συμμετοχή όταν βρουν αλλού καλύτερη αγελάδα για άρμεγμα. Όσο για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί για επενδύσεις ο ΔΕΔΔΗΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης να 'ναι καλά, για να το ξεκοκαλίσουν οι επιτήδειοι "άριστοι" ...

ΥΓ. Το αστείο με τη γνωστοποίηση της λίστας ενδιαφερομένων για το ΔΕΔΔΗΕ είναι πως "ειδικευμένος στα ενεργειακά" "δημοσιογράφος", που στην πράξη μάλλον ειδικεύεται σε εξυπηρετήσεις ιδιωτικών ομίλων και πριν χρόνια τον είχε καταγγείλει επώνυμα η ΔΕΗ, έστειλε το British Columbia Investment Management Corporation στη Βρετανία. Είδε μπροστά του το British, αγνόησε το Columbia και προφανώς αγνοεί τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, εκεί που είναι το Βανκούβερ. Το συγκεκριμένο fund είναι επενδυτική εταιρεία του δημόσιου τομέα της Βρετανικής Κολομβίας, δηλαδή, αν είναι ο τελικός αγοραστής, μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα πληρώνουμε τα συνταξιοδοτικά ταμεία των Καναδών. Άλλη μια λαμπρή επιτυχία των "αχρήστων". 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

1 σχόλιο:

  1. https://energypress.gr/news/aerio-xeperase-ligniti-se-ekpompes-rypon-stin-ee


    Το αέριο ξεπέρασε το λιγνίτη σε εκπομπές ρύπων στην Ε.Ε.

    16 04 2021 | 12:04
    Οι μονάδες αερίου ξεπέρασαν τις αντίστοιχες λιγνιτικές πέρυσι ως η πρώτη πηγή εκπομπών ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το Ember.

    Η ανάλυση έδειξε ότι συνεχίστηκε η πτώση των εκπομπών του λιγνίτη και του λιθάνθρακα κατά 23% και 27% αντίστοιχα το 2020 σε ετήσια βάση.

    Οι μονάδες αερίου παρήγαγαν 236 εκατ. τόνους CO2, ενώ του λιγνίτη 205 εκατ. και του λιθάνθρακα 154 εκατ. τόνους. Παράλληλα, εκπροσωπούσαν το 33% των εκπομπών του κλάδου από μόλις 16% το 2013.


    ΑπάντησηΔιαγραφή