Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Οι 4 απ' τους G20 στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη φορομπηχτική κλιματική πολιτική της ΕΕ.

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στις 22 και 23/4/2021 ο Μπάιντεν οργανώνει "Κλιματική Διάσκεψη Ηγετών", στην οποία έχει καλέσει αντιπροσώπους από 40 χώρες. Οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα συζητήσουν με χώρες-"γλάστρες" στη διάσκεψη, σαν την Αντίγκουα τη Τζαμάικα και το Μπουτάν. Οπότε μπορούμε να δούμε τι σκέφτονται 4 μεγάλες βιομηχανικές χώρες,

Όπως είναι γνωστό, λόγω της παράνοιας που επικρατεί στην ΕΕ με τη δαιμονοποίηση του CO2 και τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αθρόας εισαγωγής των αναξιόπιστων δήθεν "Α"ΠΕ, πολλές βιομηχανίες πήραν των ομματιών τους απ' την ΕΕ και μετανάστευσαν, είτε στην Άπω Ανατολή είτε ...στις ΗΠΑ. Μετανάστευσαν μάλιστα πολλές Γερμανικές βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών, όσο κι αν ο Σόιμπλε, παρέα με τους ντόπιους συνεργάτες του, προσπάθησε το 2011-12 να τους βρει πελατεία στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, με το διαβόητο "Σχέδιο Ήλιος".

Μαζί με τις βιομηχανίες μετανάστευσαν οι θέσεις εργασίας κι όταν η ΕΕ εισάγει προϊόντα απ' την Άπω Ανατολή ή τις ΗΠΑ, εισάγει προφανώς και εκπομπές CO2, αλλά δεν το λέει, μη τυχόν και τους πάρουμε με τις πέτρες. Είναι ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει στη χώρα μας, με το να κλείνουμε το δικό μας λιγνίτη επειδή εκπέμπει CO2 και να εισάγουμε ρεύμα απ' το λιγνίτη Τούρκων, Βούλγαρων και Σκοπιανών, λες κι αυτός ο λιγνίτης δεν εκπέμπει CO2!

Επειδή λοιπόν οι φορομπήχτες φωστήρες της ΕΕ αντελήφθησαν πως στο τέλος δεν θα μείνει καμιά βιομηχανία στη "γηραιά" ήπειρο, κατέβασαν τη λαμπρή ιδέα να επιβάλουν "φόρο CO2" στις εισαγωγές προϊόντων, μόνο που το διεθνές εμπόριο έχει και κάποιους κανόνες και δεν μπορεί η κάθε ΕΕ να κάνει μονομερώς ό,τι της κατεβάσει η κούτρα της. Λογαριάζουν βεβαίως χωρίς τον ξενοδόχο!

Στις 7-8 Απριλίου 2021 οργανώθηκε από την Ινδία η "30ή Υπουργική Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή", με συμμετοχή Υπουργών Περιβάλλοντος από Ινδία, Βραζιλία, Κίνα και Νότια Αφρική (χώρες BASIC). Λόγω της πανδημίας η Συνάντηση  έγινε με τηλεδιάσκεψη και για τα αποτελέσματά της εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, που ...

στέλνει χαιρετίσματα στην παρανοϊκή κλιματική πολιτική της ΕΕ. Μικρά μόνο αποσπάσματα της ανακοίνωσης αρκούν, για να πάρετε το νόημα.

Το σημείο 19 της ανακοίνωσης, μέσα σε δυο μόλις γραμμές βάζει ταφόπλακα στα σχέδια των Βρυξελλών για συνοριακό φόρο CO2: "19. Ministers expressed grave concern regarding the proposal for introducing trade barriers, such as unilateral carbon border adjustment, that are discriminatory and against the principles of Equity and CBDR-RC. - Οι υπουργοί εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία σχετικά με την πρόταση για την καθιέρωση εμπορικών φραγμών, όπως η μονομερής επιβολή φόρου άνθρακα, η οποία εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει τις αρχές της Ισότητας και των Κοινών αλλά Διαφοροποιημένων Δυνατοτήτων και Ευθυνών - Αντίστοιχων Δυνατοτήτων (Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities, CBDR–RC)".

Τα "ωραία" βέβαια είχαν ξεκινήσει απ' το σημείο 5, όπου οι 4 μεγάλες χώρες χαράζουν το δικό τους δρόμο: "5. Ministers emphasized that global climate action should promote climate justice by recognizing the fundamental equality of all people in accessing economic growth and sustainable development. Recognizing differing capacities and historical responsibilities between developed countries and developing countries, the Ministers underscored that BASIC and other developing countries require time and policy space to achieve a Just Transition of their economies.Οι υπουργοί τόνισαν ότι η παγκόσμια δράση για το κλίμα πρέπει να προωθήσει τη δικαιοσύνη για το κλίμα αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη ισότητα όλων των ανθρώπων στην πρόσβαση στην οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ικανότητες και τις ιστορικές ευθύνες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών, οι Υπουργοί υπογράμμισαν ότι οι χώρες BASIC και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες απαιτούν χρόνο και χώρο πολιτικής για να επιτύχουν μια δίκαιη μετάβαση των οικονομιών τους."

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).

Και στο σημείο 9 ήταν ή ώρα για το παραδάκι: "9. The Ministers expressed their deep concern on the insufficiency and inadequacy of the support provided by developed countries to date. The scale and speed of climate finance from developed countries has to increase considerably. Ministers urged developed countries to present at COP 26 a clear roadmap on their continued existing obligations to mobilize USD 100 billion per year from 2021 to 2025, and to urgently initiate the process within the UNFCCC on setting the new collective quantified goal on finance as soon as possible, including a detailed roadmap outlining milestones for setting a goal prior to 2025. -9. Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την ανεπάρκεια και την ανεπάρκεια της στήριξης που παρέχουν οι ανεπτυγμένες χώρες μέχρι σήμερα. Η κλίμακα και η ταχύτητα της χρηματοδότησης του κλίματος από τις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Οι υπουργοί προέτρεψαν τις ανεπτυγμένες χώρες να παρουσιάσουν στη COP 26 έναν σαφή χάρτη πορείας για τις συνεχιζόμενες υφιστάμενες υποχρεώσεις τους για κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως από το 2021 έως το 2025 και να ξεκινήσουν επειγόντως τη διαδικασία στο πλαίσιο της UNFCCC για τον καθορισμό του νέου συλλογικού ποσοτικοποιημένου στόχου για τη χρηματοδότηση μόλις είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς χάρτη πορείας που περιγράφει ορόσημα για τον καθορισμό ενός στόχου πριν από το 2025."

Η ΕΕ δεν εννοεί να καταλάβει πως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κανείς δεν μπορεί να δρα μονομερώς, παρά μόνο αν θελήσει να βγάλει βόλτα τα αεροπλανοφόρα και ν' ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Η αποικιοκρατία έχει τελειώσει, οι αυτοκρατορίες ανήκουν στην ιστορία, το κίνημα των Αδεσμεύτων έχει αντικατασταθεί από πολιτική συνεργασία των οικονομιών των αναπτυσσόμενων χωρών και οι παραδοσιακοί ιμπεριαλιστές ψάχνουν για θύματα μέσω του ΝΑΤΟ. Σε προηγούμενες "κλιματικές διασκέψεις" (COP) του ΟΗΕ έχουν τάξει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα οποία δεν εμφάνισαν ποτέ. Τώρα που μεσολάβησε και η πανδημία, θα πέσει γέλιο στην COP 26 της Γλασκώβης ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

5 σχόλια:

  1. Δεν είναι λίγο οξύμωρο να γράφετε ότι η ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει πράσινες πολιτικές, ενώ την ίδια ώρα οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητιανεύουν 100 δις για να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές; Τελικά έχει ή δεν έχει μοχλό πίεσης η Δύση; Κατά τη γνώμη μου θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν πράσινες πολιτικές. Μόνο φορομπήχτες υπάρχουν.

      Διαγραφή
  2. Να σας δώσω δίκιο στα περί αιολικών αλλά το "δεν υπάρχουν πράσινες πολιτικές. Μόνο φορομπήχτες υπάρχουν" είναι υπερβολικό και ακυρώνει όλο το μπλογκ σας. Η μείωση της χρήσης του πλαστικού, η συνετή χρήση του νερού, η κατάργηση του υδραργύρου στα θερμόμετρα, οι (σωστές) μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.α. είναι πράσινες πολιτικές. Να καυτηριαζουμε όπου πρέπει αλλά μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον όρο "πράσινες πολιτικές" η ΕΕ εννοεί την αθρόα εγκατάσταση "Α"ΠΕ, τη δαιμονοποίηση του CO2, το νέο "κλιματικό νόμο", το Green New Deal. Σ' αυτά αναφέρεται η απάντηση. Τώρα η κατάργηση του υδραργύρου στα θερμόμετρα δεν είναι πράσινη πολιτική, είναι μέτρο προστασίας της υγείας. Κι οι "σωστές" ΜΠΕ σηκώνουν πολύ νερό.

      Διαγραφή
  3. Θεωρητικά, οι περισσότερες πράσινες πολιτικές είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η ΜΠΕ, ως ιδέα και διαδικασία, είναι σωστή. Εάν στην εφαρμογή παίζονται παιχνίδια είναι άλλη ιστορία. Κατ' αντιστοιχία, το να φτιάξεις νοσοκομείο σε μια πόλη είναι θεμιτό, εάν όμως στοιχίσει τριπλάσια από το αναμενόμενο λόγω διαφθοράς δεν ακυρώνεται η ανάγκη ύπαρξής του. Δεν θα τα χαλάσουμε όμως για τα συγκεκριμένα. Γενικα μιλώντας, η ανακατεύθυνση της οικονομικής συμπεριφοράς των ανθρώπων μέσω της φορολογίας υπάρχει αιώνες. Το θέμα είναι, πάντα, ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν. Ως μέσο επηρεασμού πάντως το βρίσκω αποδεκτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή