Δειτε κι εδώ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Τα αδιέξοδα της Energiewende: υπεράκτια αιολικά, ανθρακικά, πυρηνικά, Nord Stream 2 και στο βάθος ...εκλογές.

Η σελίδα Greeklignite εντός του 2021 σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Η μεγάλη αντίδραση των πολιτών στη Γερμανία απέναντι στην επέλαση των χερσαίων αιολικών, ανάγκασε τους πολιτικούς να αποθαρρύνουν την ανάπτυξη στη στεριά και να στρέψουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα και δευτερευόντως στη Βαλτική. Το 2020 αύξησαν το στόχο επέκτασης των υπεράκτιων αιολικών για το 2030 από 15GW σε 20 GW και μέχρι το 2040 στοχεύουν ώστε η εγκατεστημένη ισχύς να αυξηθεί σε 40 GW.

Ωστόσο, στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε το πιο πάνω σχήμα, που δείχνει τη μορφή της "έγχυσης" ενέργειας απ' τα Γερμανικά αιολικά στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Όσα αιολικά και να βάλουν, δεν αλλάζει η "βελονοειδής" μορφή: όταν φυσά παράγουν πολύ, είτε χρειάζεται είτε όχι, κι όταν δεν φυσά η Γερμανία ψάχνει ρεύμα αλλού. Το ίδιο και με τα φωτοβολταϊκά, παράγουν την ημέρα κι εξαφανίζονται τη νύχτα. Το πολύ χειρότερο είναι πως η μεταβολή "φυσά-δεν φυσά", "έχει ήλιο-δεν έχει ήλιο" είναι γρήγορη, τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού μπαινοβγαίνουν πολύ γρήγορα στο δίκτυο μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές να είναι αναγκασμένοι να παίρνουν όλο και περισσότερα μέτρα εξισορρόπησης της συχνότητας λειτουργίας του δικτύου στα 50±0,2Hz. Τα μέτρα εξισορρόπησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά θερμικά εργοστάσια που διατηρούνται σε εφεδρεία, οπότε ο καταναλωτής πρέπει να πληρώνει για τα αιολικά, τα θερμικά εργοστάσια και τα επιπλέον δίκτυα που χρειάζονται για να συνδέονται τα αιολικά και να διαχέεται το πρόβλημα στο δίκτυο χωρίς τοπικές υπερφορτώσεις. Καθόλου περίεργο που το κόστος για τον καταναλωτή ολοένα κι αυξάνεται, μας το έχει πει τον Ιούλιο 2019 κι ο δικός μας ΑΔΜΗΕ.

Παρ' όλο που ο ηλεκτρισμός γίνεται όλο και ακριβότερος, αναγκάζοντας τη βιομηχανία σε μετανάστευση στην Ασία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί στην ΕΕ συνεχίζουν να βάζουν αιολικά και φωτοβολταϊκά για να δουλεύει η βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών και Φ/Β. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο: όπως φαίνεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt, σύμφωνα με πληροφορίες της βιομηχανίας, το 2020 συνδέθηκαν στο Γερμανικό δίκτυο για πρώτη φορά μόνο 32 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, με ισχύ 219 MW. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ούτε ένα νέο σύστημα δεν συνδέθηκε στο δίκτυο. Βεβαίως η πανδημία δεν φταίει γι' αυτό. Και να θυμηθούμε πως στους διαγωνισμούς για νέα συστήματα "Α"ΠΕ τα φωτοβολταϊκά έχουν νικήσει κατά κράτος τα αιολικά, καθώς είναι πλέον η προτιμητέα τεχνολογία της αγοράς.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε πως απ' το 2021 τα αιολικά πρώτης γενιάς συμπληρώνουν την ...

20ετή περίοδο επιδοτήσεων του νόμου EEG και θα πρέπει είτε να βρουν πελατεία για την ενέργεια που "εγχέουν" είτε να αποσυρθούν. Μέχρι το τέλος του 2022 η Γερμανία πρέπει να κλείσει τα τελευταία της πυρηνικά, που το 2020, εν μέσω της πανδημίας και σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, έδωσαν 64,3TWh αξιόπιστου φορτίου βάσης. Εξάλλου, έχει ξεκινήσει σταδιακή απόσυρση των λιθανθρακικών εργοστασίων, καθώς ο λιθάνθρακας είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενος, αλλά και παλιών λιγνιτικών εργοστασίων, που έχουν συμπληρώσει το όριο ζωής.

Όλα τα πιο πάνω καταλήγουν πως η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως νέες ποσότητες φυσικού αερίου, γι' αυτό και κάνει τον αγωγό Nord Stream 2, να φέρνει συνολικά 110 δισ. κ.μ. αερίου απ' τη Ρωσία απευθείας στο Γερμανικό έδαφος, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, που είναι η παραδοσιακή χώρα διέλευσης των Ρωσικών αγωγών. Όμως αέριο έχουν πλέον σε τεράστιες ποσότητες οι Αμερικανοί, ψάχνουν κι αυτοί πελατεία και τα τερματικά υποδοχής του υγροποιημένου αερίου των ΗΠΑ ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα λιμάνια της ΕΕ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2 σταμάτησε το Δεκέμβριο 2019 ενώ απομένουν μόνο περίπου 160 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί, μετά από κυρώσεις των ΗΠΑ στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Στις 21/1/2021, μια μέρα μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα, με 581 ψήφους υπέρ έναντι 50 κατά και 44 αποχές, με το οποίο ζήτησε απ' την ΕΕ την οριστική διακοπή κατασκευής του Nord Stream 2.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Αλλά όσο πλησιάζει το 2022 και το κλείσιμο των πυρηνικών, τόσο πλησιάζει η στιγμή που η Γερμανία θα χρειάζεται αέριο. Κατόπιν αυτού, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, στόλος Ρωσικών πλοίων συγκεντρώθηκε στις 22/1/2021 στη Βαλτική, για να συνεχίσει την κατασκευή του Nord Stream 2: το πλοίο κατασκευής αγωγών Fortuna, μαζί με τα βοηθητικά Vladislav Strizchov, Katun, Venie και το πλοίο διάσωσης Murman βρίσκονται 14-15 ναυτ. μίλια νότια του Δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, ενώ δυτικότερα, στο λιμάνι Wismar, μεταξύ του Λιούμπεκ και του Ροστόκ, βρίσκεται και το πλοίο κατασκευής αγωγών Akademik Cherskiy, (το σημείο εξόδου του αγωγού στο Γερμανικό έδαφος βρίσκεται στο Lubmin, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία).

Κι όλα αυτά γίνονται με το 2021 να αποτελεί έτος ομοσπονδιακών εκλογών, στην τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι λεηλατούν τους Σοσιαλδημοκράτες, που πληρώνουν τη συμμετοχή τους στο Μεγάλο Συνασπισμό και την εμμονή τους να προβάλουν τον κατασκευασμένο κίνδυνο της κλιματικής κρίσης. Η εποχή Μέρκελ τελείωσε, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν νέο αρχηγό και μένει να δούμε ποιος συνασπισμός θα καταφέρει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα ενδυναμώσει την οικονομική συνεργασία Γερμανίας-Ρωσίας, βάζοντας "δύσκολα" στο Μπάιντεν, καθώς ήδη εδώ κι ένα χρόνο στην ΝΑ Ευρώπη ρέει Ρωσικό αέριο μέσω του νέου αγωγού TurkStream. Τα κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα Γερμανίας-Ρωσίας, απ' την εποχή του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ και την Οστπολιτίκ του Βίλλυ Μπραντ, θα επιβεβαιωθούν για ακόμα μια φορά.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου