Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ελλάδα = ανεργία, Αυστραλία = πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας και με εγχώρια υλικά το νέο μεγάλο ανθρακωρυχείο.

Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' τη λογοκρισία του Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης διαλύει τη μεγαλύτερη εγχώρια μεταλλευτική βιομηχανία, την εκμετάλλευση του δικού μας μαύρου χρυσού, του υπερπολύτιμου λιγνίτη μας, προκειμένου να ωφεληθούν -και- Γερμανικές εταιρείες, όπως ανενδοίαστα είχε δηλώσει στη Bild. Το παραμύθι τους λέει πως "ο λιγνίτης είναι ακριβός", αλλά την ίδια στιγμή καίνε συστηματικά λιγνίτη, μια που το χειμώνα υπάρχει ζήτηση για θέρμανση και η τιμή του αερίου ανεβαίνει. Φυσικά βεβαίως δεν μας είπαν ποτέ πόσο ακριβό ήταν το φυσικό αέριο στις αρχές της δεκαετίας και γιατί δεν έκλεισαν τότε τις μονάδες αερίου.

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, μια κοσμογονία γίνεται στη διάνοιξη ενός νέου μεγάλου ανθρακωρυχείου. Πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας είχαν δημιουργηθεί από το έργο ήδη στο τέλος Νοεμβρίου και ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε η τοποθέτηση της μήκους 200 χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το ορυχείο με το λιμάνι, από εκεί και η πιο πάνω εικόνα.


Ήταν ακριβώς το Κουήνσλαντ που καθόρισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της Αυστραλίας, σαρώνοντας με 23-6 έδρες το φαβορί, τους Εργατικούς, που υπόσχονταν "κλιματική κρίση" και "Α"ΠΕ, δηλαδή φτώχεια κι ακριβό ρεύμα για τους πολλούς, υπερκέρδη για τους "εκλεκτούς" . Οι Εργατικοί έχασαν την "άχαστη" εκλογή και τώρα οι πολίτες του Κουήνσλαντ χαίρονται το αποτέλεσμα της επιλογής τους: δουλειές κι ευημερία για τους πολλούς, όσο οι λίγοι θα επιχαίρουν για τη δήθεν "σωτηρία του πλανήτη".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Πρόκειται βεβαίως για το ανθρακωρυχείο Carmichael, στο κεντρικό Κουήνσλαντ, που κατάφερε να προσφέρει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας απ' αυτές που αρχικά όλοι υπολόγιζαν. Και μπορεί η Ινδική Adani, κύριος του έργου, να άλλαξε πλέον επωνυμία σε Bravus Mining and Resources, αλλά αυτό που δεν άλλαξε και δεν πρόκειται ποτέ ν' αλλάξει είναι η ευημερία που φέρνει η εκμετάλλευση του κάρβουνου παντού ανά τον πλανήτη. Όλα τα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού έγιναν δυνατά μόνο χάρη στην άφθονη φθηνή ενέργεια, που πρόσφερε απλόχερα η εκμετάλλευση του κάρβουνου παντού ανά τον πλανήτη. Κι όλη η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η χαρά της ζωής στον πλανήτη, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τα ορυκτά καύσιμα.

Ασφαλώς η εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως επιπτώσεις έχει κάθε μορφής εξόρυξη, για το σίδηρο, το χαλκό, το αλουμίνιο, το νικέλιο, τις σπάνιες γαίες, τα αδρανή υλικά, κλπ, κλπ. Όσο για την ηλεκτροπαραγωγή, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μετριάζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι σύγχρονες μονάδες εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους σε σχέση με τις μονάδες προηγούμενων εποχών, μονάδες που οι προηγούμενες γενιές τις καμάρωναν και τις διαφύλασσαν ως κόρην οφθαλμού. 

Κι ενώ το κάρβουνο έφτιαξε το σύγχρονο πολιτισμό, μόνο ειδικά εναντίον του βλέπουμε έναν υστερικό πόλεμο να εξαφανιστεί από προσώπου γης, προκειμένου στη συνέχεια να υποκατασταθεί από φυσικό αέριο, γι' αυτό κι ο Μητσοτάκης έτρεξε να θεμελιώσει τη νέα μονάδα αερίου ιδιωτικού ομίλου. Και μόνο κάτι πανάσχετοι, σαν π.χ. τον πρώην Υπουργό Ενέργειας Σκουρλέτη, μπορεί να νομίζουν ακόμα πως "οι ΑΠΕ αντικαθιστούν το λιγνίτη".

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου