Δειτε κι εδώ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Και γιατί να μην το κάνουμε όπως στο Βερμόντ;


Το Βερμόντ είναι μια μικρή Πολιτεία στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, φημισμένη για το χειμερινό της τουρισμό. Όπως είχαμε δει πριν 4 χρόνια, οι πολιτικοί του Βερμόντ είχαν αποφασίσει πως πρέπει να μειωθούν γρήγορα τα αέρια του θερμοκηπίου και μέχρι το 2050 το 90% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής περίπου 5% του τοπικού πληθυσμού είχε πλέον απασχόληση που συνδέεται με διάφορες μορφές ΑΠΕ (αιολικά, ηλιακά, νερά, βιομάζα ή έργα ενεργειακής αποδοτικότητας). Στις περιοχές Swanton και Irasburg κάποιοι "επενδυτές" θέλησαν να ανεγείρουν δυο νέα αιολικά πάρκα, με ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων και σ’ απόσταση 600 μέτρων από κατοικίες, αλλά τα σχέδια συνάντησαν την έντονη αντίδραση των κατοίκων και το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, τόσο στο Swanton όσο και στο Irasburg.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δυο ερωτήματα: αν συμφωνούν να κατασκευαστούν τα δυο αιολικά πάρκα κι αν οι κάτοικοι υποστηρίζουν Πολιτειακή νομοθεσία που θα δίνει το δικαίωμα στις επιμέρους πόλεις να είναι αντίθετες σε μελλοντικά έργα. Στο Swanton, όπου θα έμπαιναν επτά ανεμογεννήτριες, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 731-160 κατά του πάρκου και 744-142 υπέρ νομοθεσίας που θα δίνει το δικαίωμα στις επιμέρους πόλεις να είναι αντίθετες σε μελλοντικά έργα.

Στο Irasburg, όπου θα έμπαιναν δυο ανεμογεννήτριες και απ' όπου η φωτογραφία της αρχής, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 274-9 κατά του πάρκου, σε μια διαδικασία μάλιστα όπου ο "επενδυτής" δεν εμφανίστηκε καν για να υποστηρίξει την "αναγκαιότητα" και τα "οφέλη" του έργου. Αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων αναφέρονταν επίσης στις πόλεις Barton, Poultney, Dummerston και Pownal, ενώ νομική δράση κατά των αιολικών είχε αναληφθεί στις πόλεις New Haven, Bennington και Rutland Town. Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται μικροί οι αριθμοί κατοίκων στις δυο περιοχές, ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό, καθώς αφορά την ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων κατοίκων. Και ένας μόνο να ήταν, πάλι σημαντικός θα ήταν! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Όπως συμβαίνει στις διαδικασίες Περιφερειακής Διαβούλευσης στην Ελλάδα, έτσι και στο Βερμόντ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν δεσμευτικό για την κεντρική κυβέρνηση, που μπορούσε να προχωρήσει το έργο. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο που διαμορφώθηκε στις ψηφοφορίες ήταν απολύτως ενδεικτική της οργής που προκαλούν πλέον οι ανεμογεννήτριες, την ίδια στιγμή που ουσιαστικά καμιά αντίδραση δεν ακούγεται για τα Φ/Β. Οι πολίτες λένε πλέον "ναι στις ΑΠΕ, όχι στις ανεμογεννήτριες!" Και το λένε με οργή, σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Οι πολιτικοί είναι πλέον υποχρεωμένοι ν’ αντιληφθούν πως υπάρχουν κι άλλες μορφές ΑΠΕ πέρα απ’ τα αιολικά, να εγκαταλείψουν μια παντελώς αναξιόπιστη τεχνολογία, να διακόψουν κάθε μορφής επιδότηση σ’ αυτή και, γιατί όχι, να την κηρύξουν εντελώς ανεπιθύμητη.

Έτσι λοιπόν στο Βερμόντ, όπως μας μεταφέρει το Windpower Engineering & Development, στη διάρκεια της θητείας του τωρινού κυβερνήτη Phil Scott δεν εγκρίθηκε ούτε ένα νέο αιολικό έργο. Ο Scott είχε κάνει βασικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 την αντίθεση στα αιολικά και μετά την εκλογή του διόρισε ως επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ένα δηλωμένο αντίθετο στα αιολικά.

Ως αποτέλεσμα, ενώ το 2012 υπήρχαν 12 αιολικά έργα σε ανάπτυξη, πλέον δεν υπάρχει κανένα. Το τελευταίο εναπομένον έργο ανακοίνωσε στις 16/1/2020 τον τερματισμό όλων των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Ως κύρια αιτία γι' αυτή την εξέλιξη η εταιρεία ανέφερε το σημερινό πολιτικό περιβάλλον, που είναι εχθρικό προς την αιολική ενέργεια. Το Dairy Air Wind Project προοριζόταν να είναι έργο μιας ανεμογεννήτριας, τοποθετημένης σε ένα καλαμποκοχώραφο σε αγρόκτημα γαλακτοπαραγωγής 450 στρεμμάτων στο Χόλαντ του Βερμόντ. Και οι μαθημένοι στις επιδοτήσεις αιολικοί κλαψουρίζουν τώρα για την "ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής". Προφανώς δεν τους είπε κανείς πως η κλιματική αλλαγή μας τελείωσε, πλέον είμαστε σε κλιματική κρίση, μέχρι προφανώς να βρεθούμε σε κλιματική δικτατορία. 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου