Δειτε κι εδώ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Νέα εργασία: Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν λειτουργική απώλεια βιότοπων για μεταναστευτικά πουλιά.


Το Στενό του Γιβραλτάρ είναι μια σημαντική περιοχή για τη μετανάστευση των πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή του Καντίζ στη νότια Ισπανία το 2015 είχε 70 αιολικές συστοιχίες ("πάρκα"), με πάνω από 1300MW εγκατεστημένη ισχύ. 

Η σημερινή εργασία έχει τίτλο "Wind turbines cause functional habitat loss for migratory soaring birds" και δημοσιεύτηκε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Journal of Animal Ecology της British Ecological Society. Διεθνής ομάδα ερευνητών από Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βραζιλία, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό GPS υψηλής ακρίβειας  παρακολούθησε λεπτομερώς στα έτη 2012-13 την πτήση 130 μαύρων γερακιών (Milvus migrans-τσίφτης) για 3 ημέρες το καθένα, στην περιοχή Tarifa, στην ισπανική πλευρά του Στενού του Γιβραλτάρ. Η συγκεκριμένη περιοχή μελέτης είχε 160 ανεμογεννήτριες σε επτά συστοιχίες γενικής διεύθυνσης βορρά-νότου, με 132MW εγκατεστημένη ισχύ, δηλαδή σχετικά μικρές ανεμογεννήτριες, (π.χ. σαν αυτή που μπορείτε να δείτε στο πάνω δεξιά μέρος του ιστολόγιου να τσακίζει ένα περήφανο γύπα στα Αστερούσια βουνά της Κρήτης). 

Σε ημέρες που φυσούσε ανατολικός άνεμος, που εμποδίζει τη μετανάστευση κι αναγκάζει τα πουλιά να γυροφέρνουν στην Ισπανική ακτή, με κατάλληλες παγίδες συνέλαβαν πάνω από 130 πουλιά και για τη μελέτη επέλεξαν 72 ενήλικα και 58 νεαρά. Τα 69 ήταν θηλυκά, τα 59 αρσενικά και 2 δεν μπόρεσαν να τα προσδιορίσουν.


Το σύστημα παρακολούθησης GPS υψηλής ανάλυσης επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίζουν την τοποθεσία των μεμονωμένων πτηνών με μέσο ...
σφάλμα θέσης 1,4 μέτρα οριζόντια και 1,5 μέτρο κατακόρυφα, με τουλάχιστον μία λήψη κάθε λεπτό. Το μέγιστο σφάλμα εντοπισμού που μετρήθηκε ήταν 15 μέτρα οριζόντια και 31 μέτρα κατακόρυφα. Για να προσδιοριστεί η πιο κατάλληλη περιοχή για πτήση, δηλαδή με υψηλή θερμική και τοπογραφική ανοδική δυναμική, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με την τοπογραφία και την κατεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.  

Διαπιστώθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν μια μεγάλη περιοχή δυνητικά κατάλληλου βιότοπου των πουλιών γύρω τους. Τα γεράκια με παρακολούθηση GPS έδειξαν μειωμένη χρήση των περιοχών μέχρι περίπου 674 μέτρα μακριά από τις ανεμογεννήτριες (που αντιστοιχούν σε έκταση περίπου 143 εκταρίων γύρω από κάθε ανεμογεννήτρια).

Οι λόγοι για τους οποίους τα μεταναστευτικά πουλιά αποφεύγουν τις ανεμογεννήτριες εξακολουθούν να είναι ασαφείς. Το γεγονός ότι τα πτηνά εκτοπίζονται πολύ πέρα από τις περιοχές που καταλαμβάνει η φυσική υποδομή των αιολικών σταθμών θα μπορούσε να είναι συνέπεια φοβίας, καθώς οι ανεμογεννήτριες δεν ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι συνέπεια προηγούμενων αρνητικών εμπειριών, όπως ότι εγκλωβίζονται στη ροή του αέρα γύρω από τις ανεμογεννήτριες ή ακόμα ότι είδαν άλλα πουλιά να πετσοκόβονται. Επιπλέον, η λειτουργία των ανεμογεννητριών διαταράσσει τα τοπικά συστήματα ροής αέρα, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η δημιουργία ανοδικών ρευμάτων που εκμεταλλεύονται τα πουλιά για την αιώρησή τους.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι αρνητικές επιδράσεις των εξελίξεων στην αιολική ενέργεια στα αρπακτικά πουλιά μπορεί να είναι πολύ πιο εκτεταμένες από τη συχνά αναφερόμενη θνησιμότητα λόγω σύγκρουσης.

Οι έτσι κι αλλιώς αναξιόπιστες ανεμογεννήτριες είναι γνωστό πως έχουν τσακίσει τ' αρπακτικά πουλιά, που κάνουν το μοιραίο λάθος να πετούν κοντά τους. Και απάτριδες πολιτικοί κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να γεμίσουν τις βουνοκορφές μας με τους τεμαχιστές πουλιών και νυχτερίδων, χωρίς να δίνουν σημασία στα επιστημονικά ευρήματα. 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου