Δειτε κι εδώ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, ο ΑΗΣ Καρδιάς και τα "κροκοδείλια δάκρυα" της ΔΕΗ και του Σύριζα.


Στις 5/1/2019 ο Δήμος Εορδαίας συγκάλεσε σύσκεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΑΗΣ Καρδιάς, ο οποίος τροφοδοτεί με τηλεθέρμανση την πόλη της Πτολεμαΐδας. Να μην ξεχνούμε πως τις προηγούμενες ημέρες η θερμοκρασία στην πλακωμένη από χιόνια και πάγους περιοχή κυμαινόταν σε επίπεδα από -19oC στην Πτολεμαΐδα μέχρι -23oC στη Φλώρινα, στη συνέχεια υπάρχει ολικός παγετός, η ανάγκη για θέρμανση είναι 24ωρη και δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώνουν οι κάτοικοι τους εξωφρενικούς φόρους πάνω στους φόρους, που βαρύνουν το πετρέλαιο θέρμανσης.  Ο Σύριζα βεβαίως δεν σκοπεύει να επαναφέρει τους φόρους σε λογικά επίπεδα και προτιμά να δίνει σε περιορισμένη κλίμακα και κατόπιν εορτής, αφού πρώτα ο κοσμάκης έχει ξεπαγιάσει, ένα επίδομα-ελεημοσύνη θέρμανσης, που συχνά άλλος καίει πετρέλαιο κι άλλος εισπράττει το επίδομα ως δωράκι.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς από 1.1.2016 έχει ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργίας περιορισμένης διάρκειας, η οποία ολοκληρώνεται το Μάρτιο 2019 για τις μονάδες 1-2 και το Μάιο 2019 για τις μονάδες 3-4. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, στη σύσκεψη δυο στελέχη της ΔΕΗ περίπου "έκλαψαν με μαύρο δάκρυ" για τον "καημένο" τον ΑΗΣ Καρδιάς, η παράταση λειτουργίας του οποίου δεν διασφαλίζεται από πρόσφατη Υπουργική Απόφαση. Κι επειδή έρχονται κι εκλογές, οι τοπικοί βουλευτές του Σύριζα διαγκωνίστηκαν σε πλειοδοσία υποσχέσεων πως ούτε ο ΑΗΣ θα κλείσει ούτε η τηλεθέρμανση θα έχει πρόβλημα. Αποσπάσματα απ' τη σύσκεψη υπάρχουν εδώ και από το σημείο 05:20 μπορείτε να δείτε το Διευθυντή του ΑΗΣ να θεωρεί το κλείσιμο του ΑΗΣ εθνικό πρόβλημα, όχι απλά της ΔΕΗ, και να επιρρίπτει ευθύνη στη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα:

  • Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς είναι γνωστό απ' τη δεκαετία του 1990 και το δημοσίευσα εδώ.
  • Οι κυβερνήσεις Πασοκ-ΝΔ απαγόρευσαν τη δεκαετία του 2000 στη ΔΕΗ να επενδύσει σε νέες λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Ο τρόπος επιδότησης των μονάδων αυτών, με διάφορα τερτίπια όπως π.χ. ο αείμνηστος Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, προκάλεσε το 2014 την "έκρηξη" του επί ΝΔ -το 2008- Προέδρου της ΔΕΗ Αθανασόπουλου.

  • Σε ημερίδα σωματείου της Πτολεμαΐδας τον Ιούνιο 2010 στέλεχος της ...
    ΔΕΗ παρουσίασε τον πιο πάνω τότε προγραμματισμό, όπου σαφώς προβλέπεται κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς πριν το 2020. Κι όσο για τις "νέες μονάδες", που εμφανίζονται στη διαφάνεια, ξεχάστε τις.
  • Η κυβέρνηση της δήθεν "πράσινης" και δήθεν "ανάπτυξης" του ΓΑΠ μας είπε ξεκάθαρα τον Οκτώβριο 2010 (Πρακτικά Βουλής, σελ 307) πως "βαδίζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε μια απλή κατεύθυνση. Πλήρης αντικατάσταση των περισσοτέρων μονάδων της ΔΕΗ, που καίνε λιγνίτη, με μονάδες ίδιας ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο."
  • Ο "Οδικός Χάρτης για το 2050", που παρουσιάστηκε την άνοιξη 2012, προέβλεπε ταχεία μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη κι αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου.
  • Στις 23.10.2013 το ΔΣ της ΔΕΗ  αποφάσισε την απένταξη των Μονάδων ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς από το Μεταβατικό Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) και την ένταξη στο  καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/EE για τη χρονική περίοδο 01.01.2016-31.12.2023 των Μονάδων Ι – ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου και Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς.
  • Τον Οκτώβριο 2013 ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκε τότε ακόμα στη ΔΕΗ, εκπόνησε τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την Περίοδο 2013-2020, όπου το έλεγε ξεκάθαρα: χωρίς τις μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς η ευστάθεια του συστήματος εξαρτάται αποκλειστικά από εισαγωγές!
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ.

  • Η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων το 2014 δεν διεκδίκησε για τη χώρα μας δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2, που δόθηκαν τότε σε άλλες χώρες της ΕΕ. Την ίδια χρονιά στέλεχος της ΔΕΗ παρουσίαζε σε ημερίδα το πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει τον ΑΗΣ Καρδιάς να κλείνει πριν το 2020. Και την επόμενη χρονιά, σε άλλη ημερίδα, παρουσίαζε τον πιο κάτω προγραμματισμό απένταξης του ΑΗΣ Καρδιάς το 2018-19.

  • Τον Οκτώβριο 2018 το ΥΠΕΝ αποφάσισε να μη διεκδικήσει απ' την ΕΕ περαιτέρω ώρες λειτουργίας για τον ΑΗΣ Καρδιάς, βάζοντας πρόωρο τέλος στη λειτουργία των "ενοχλητικών" για το φυσικό αέριο λιγνιτικών 1220MW. 
  • Το Δεκέμβριο 2018 ο Πρόεδρος της ΔΕΗ επισκέφθηκε την Πτολεμαΐδα, εξήγγειλε πρωταθλητισμό στο βόλεϋ, αλλά δεν είπε κουβέντα για τον ΑΗΣ Καρδιάς. 
Όσο λοιπόν κι αν τώρα κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν την ευθύνη και την καυτή πατάτα από πάνω τους, η πραγματικότητα είναι πως διακομματικά και διαχρονικά Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα έχουν αποφασίσει η χώρα να καίει το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί για τον 100% εγχώριο λιγνίτη και τώρα απλά υλοποιούν τον προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό τα "δάκρυα" στελεχών της ΔΕΗ και βουλευτών του Σύριζα, μόνο ως "κροκοδείλια" μπορούν να θεωρούνται. Οι εκλογές που έρχονται θα γίνουν πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, οπότε καθένας μπορεί ανέξοδα να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια! 


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

4 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω, αφού το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας είναι μέχρι το 2023, και οι μονάδες αυτές πήραν παράταση, πως κλείνουν το 2019; Εκτός αν επειδή δεν θα αναβαθμηστούν όπως υποτίθεται για το Αμύνταιο, και η παράταση δεν έχει εγκριθεί από τους Ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παράταση είναι για 17.500 ώρες στην περίοδο μέχρι το 2023. Η ΔΕΗ τις ξόδεψε και δεν έχει άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α δηλαδή μόνο το Αμύνταιο πήρε παράταση ωρών στις 32000. Αν δεν ήταν η οικονομία της περιοχής, θα ήταν όλα τα λεφτά ο Σταθάκης στην αντιπολίτευση να κατακεραυνώνει για το κλείσιμο (πιστεύω θα το τραινάρουν όσο μπορούν να το παραδώσουν στους επόμενους). Detroit ερxόμαστε.

      Διαγραφή
  3. Δεν χρειάζετε να πάτε μέχρι το Ντιτρόιτ, το Μαντούδι είναι πιο κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή