Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Κλιμακωτές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα τροφικά επίπεδα οικοσυστημάτων.


Τα Δυτικά Γκατ, επίσης γνωστά ως Sahyadri, είναι μια οροσειρά της Ινδίας, που εκτείνεται παράλληλα με τη δυτική ακτή της Ινδικής χερσονήσου. Με μέγιστο ύψος 2.695μ, κάτι σαν τις κορυφογραμμές της Πίνδου δηλαδή, είναι ένα από τα οκτώ "hot-hot-spots" της βιοποικιλότητας στον κόσμο και γι' αυτό έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Εκεί ζει και η υπέροχα πολύχρωμη σαυρούλα της πιο πάνω εικόνας, που είναι το είδος Sarada superba. Αλλά η απληστία των "επενδυτών" δεν άφησε ούτε και το οικοσύστημα της σαυρούλας ανεπηρέαστο.

Οι ανεμογεννήτριες εισέβαλαν και στα Δυτικά Γκατ, υποθέτω μετά από κάποια "Μελέτη" Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κάποια Απόφαση Έγκρισης "Περιβαλλοντικών Όρων". Η γραφειοκρατία ως γνωστόν είναι παντού και πάντοτε ανίκητη κι αυτό το κατάλαβαν πρώτα απ' όλα τα αρπακτικά πουλιά-θηρευτές, που είχαν την "κακή" συνήθεια να τρέφονται με τις σαύρες: εκεί που μπήκαν οι ανεμογεννήτριες μειώθηκε κατά τέσσερις (4) φορές ο πληθυσμός των πουλιών, είτε επειδή τα τσάκισαν  οι περιστρεφόμενες λεπίδες ακριβώς όπως φαίνεται στο πιο κάτω βίντεο απ' την Κρήτη είτε επειδή τα πουλιά "πήραν των ομματιών τους" κι έφυγαν απ' την περιοχή, προκειμένου να γλιτώσουν.


Τα πιο πάνω, που ουσιαστικά καταδεικνύουν μια νέα "τρύπα" στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των ανεμογεννητριών, μας τα λέει μια νέα, πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Ecology & Evolution, με τίτλο Wind farms have cascading impacts on ecosystems across trophic levels. Σαν αποτέλεσμα της ...
μείωσης των θηρευτών, σε σύντομο διάστημα τριπλασιάστηκαν οι πληθυσμοί των σαυρών! Καθώς οι σαύρες δεν μετακινούνται σε μεγάλες διαδρομές, ο υπερπληθυσμός έφερε μείωση της τροφής που αντιστοιχούσε σε κάθε σαύρα και οι σαύρες στις περιοχές με ανεμογεννήτριες βρέθηκαν πιο αδύναμες και ευάλωτες σε ασθένειες από τις σαύρες σε περιοχές μακριά από ανεμογεννήτριες, όπου οι θηρευτές διατηρούσαν καλύτερη ισορροπία στο οικοσύστημα. 

Άλλαξε επίσης η συμπεριφορά τους, στις περιοχές με ανεμογεννήτριες, όπου δεν υπήρχαν πολλοί θηρευτές, οι ερευνητές μπορούσαν να πλησιάσουν τις σαύρες πέντε φορές πιο κοντά απ' ό,τι στις περιοχές χωρίς ανεμογεννήτριες. Μετά από εξετάσεις, το επίπεδο κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, ήταν χαμηλότερο στις περιοχές με ανεμογεννήτριες, αφού έλειπαν οι θηρευτές. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Στις περιοχές με ανεμογεννήτριες ακόμα και η ένταση του χρωματισμού των αρσενικών μειώθηκε, ως συνέπεια της κακής διατροφής, με επιπτώσεις στη φυσική επιλογή τους από τα θηλυκά. Συνολικά, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ως παρέμβαση στο οικοσύστημα, πέρα απ' τη μείωση των πουλιών, είχε σοβαρές επιπτώσεις στη μορφολογία, τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των σαυρών.

Οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις, που κατ' ευφημισμό αποκαλούνται "πάρκα" χωρίς να έχουν καμιά σχέση μ' αυτά, έχουν εκτεταμένες οικολογικές συνέπειες, οι οποίες έχουν υποεκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι να συγκινηθούν οι γραφειοκράτες και το ΣτΕ, η βιοποικιλότητα θα έχει πάει περίπατο! Όλα στο βρόντο, για χατήρι των "επενδύσεων"!  Φυσικά δεν περιμένουμε να συγκινηθεί κανείς στο Υπουργείο της Μεσογείων, που θέλει συνέχιση εγκατάστασης των αιολικών με πιο έντονο ρυθμό. Ήδη πριν σχεδόν δυο χρόνια τους επεσήμανα πως το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου. Δυστυχώς, δεν ακούν. Ε, μωραίνει Κύριος ους βούλεται απωλέσαι!

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου