Δειτε κι εδώ

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ιστορικές εξελίξεις: "βγήκαν μαχαίρια" στην ΕΕ ή αλλάζει η ρότα για την ηλεκτροπαραγωγή;


Η είσοδος του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί το τέλος της θερινής ραστώνης, οι διακοπές τελειώνουν και ξεκινά το πραγματικά παραγωγικό έτος. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται και φέτος και μέσα στην εβδομάδα είχαμε δυο πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τον ηλεκτρισμό, η 2η μάλιστα δείχνει πως με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης είτε "βγήκαν μαχαίρια" στην ΕΕ είτε αλλάζει η ρότα για την ηλεκτροπαραγωγή!

Καταρχήν, στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η 83η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Εκεί λοιπόν στις 7/9 το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο οργάνωσε την ημερίδα Southeast Europe Energy Forum και στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ είπε και το "Θεμελιώδους σημασίας πρόκληση για τη χώρα μας είναι ο έλεγχος του ενεργειακού κόστους. ...... Προϋπόθεση για αυτό, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η στήριξη της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την πολλαπλότητα των πηγών προμήθειας Φυσικού Αερίου. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα η έλευση του LNG και από τις ΗΠΑ."

Φυσικά η "πολλαπλότητα των πηγών προμήθειας" ουδόλως σημαίνει πως η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο θα γίνει φθηνότερη απ' ό,τι είχε πει πριν 5 χρόνια ο καθηγητής Αντ. Φώσκολος και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα πάει περίπατο. Αλλά πλέον στη ΔΕΗ φαίνονται να έχουν συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα του Τσίπρα, όσο κι αν κάθε τόσο η πραγματικότητα τους αναγκάζει να ξανα-ανακαλύπτουν το πραγματικό διακύβευμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Συνεπώς το μόνο που μένει να έχει κάποια αξία είναι η στήριξη της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής κι εδώ έρχεται η 2η είδηση: όπως μετέδωσε το Euractiv, επτά ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα οι Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν στην ΕΕ κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της....
 αγοράς ηλεκτρισμού, το έγγραφο φαίνεται στην εικόνα της αρχής. 

Οι 7 υποστηρίζουν την άποψη πως οι "στρατηγικής σημασίας" εφεδρείες δεν θα πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής υποστήριξης, οπότε το λεπτό ζήτημα εδώ είναι ότι οι "στρατηγικής σημασίας" εφεδρείες που έτυχαν προνομιακής υποστήριξης δεν είναι τίποτε άλλο απ' τα παλιά λιγνιτικά κι ανθρακικά εργοστάσια που δεν ήθελαν με τίποτα να τα κλείσουν το 2017 οι Γερμανοί και βρήκαν τη φόρμουλα να τα βαφτίσουν "στρατηγικώς εφεδρικά". Η Κομισιόν είχε δώσει το "πράσινο φως" τον περασμένο Φεβρουάριο, θεωρώντας πως η Γερμανία τηρεί τις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων. 

Ωστόσο, αμέσως μετά την κοινή επιστολή των 7, πάλι όπως μετέδωσε το Euractiv, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Φεβρουαρίου ήταν λάθος και θα επανεξεταστούν τα προγράμματα στήριξης εφεδρικών εργοστασίων σε Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία, χωρίς να γίνεται εξαίρεση για τη Γερμανία. Οπότε, επειδή "κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα" και η Γερμανία δεν αντέχει πλέον τις ανοησίες που έχει κάνει με την Energiewende της, ενδέχεται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις να επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Θα περιμένουμε να δούμε, αλλά τα σπουδαία είναι στην πιο κάτω εικόνα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Το Euractiv αποκάλυψε το πλήρες έγγραφο των 7 κι εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η παράγραφος της  πιο πάνω εικόνας, με την οποία ουσιαστικά οι 7 βάζουν τη βάση για πλήρη αλλαγή της πορείας της ΕΕ στην ηλεκτροπαραγωγή: κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο ν' αποφασίσει ποιος μηχανισμός επάρκειας ισχύος ταιριάζει καλύτερα στα δικά του χαρακτηριστικά! 

Εκείνο που τα χαλά βέβαια κάπως στο τέλος είναι το "παραμένοντας πλήρως συμμορφωμένοι με τη νομοθεσία της ΕΕ", αλλά η νομοθεσία μπορεί ν' αλλάξει, αν αυτό ζητήσουν τα κράτη-μέλη μέσα από συγκρότηση συμμαχιών. Έτσι κι αλλιώς η ΕΕ πάντα ήταν, είναι και θα είναι ένα "ανατολίτικο παζάρι", ένα ιδιότυπο "δούναι και λαβείν" ανάλογα με τα συμφέροντα των πολλών ή των ισχυρών. Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήδη μετά τη λήξη του καθεστώτος των εξωφρενικών επιδοτήσεων οι εγκαταστάσεις νέων αιολικών στη Γερμανία έχουν φρενάρει για τα καλά κι επιπλέον μέχρι το 2023 θα γίνουν αποσύρσεις περίπου 20.000MW, ακριβώς εκείνων που συμπληρώνουν 20ετία και χάνουν την επιδότηση. Δεδομένου μάλιστα πως η πολιτική καριέρα της Μέρκελ δύει σ' αυτή την τετραετία και η σφόδρα αντιαιολική Αλτερνατίβα απειλεί πλέον το SPD για τη 2η θέση, μήπως να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για την "κηδεία" της Energiewende; 

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.


1 σχόλιο:

  1. Κάποιοι καταλαβαν ότι Κλιματική Αλλαγή είναι η επερχόμενη Μικρά Παγετώδης Περίοδος. Και χωρίς κάρβουνο ο βορράς θα παγώσει. Ούτε σκέψη για θερμαινόμενους δρόμους στο Ελσίνκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή