Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Κουίζ: τι έχει αξιοπιστία λιγότερο κι από 1% κι εγγυάται την ασφαλή ηλεκτροδότηση μέσω εισαγωγών ρεύματος;


Εκφράζω τη συμπάθειά μου στους αιολικούς, για την ταραχή που τους προκάλεσα με τις τελευταίες αναρτήσεις, τόσο της Παρασκευής όσο και της Τρίτης. Αναγνώστης του ιστολόγιου σχολίασε πως στο site της Energinet μπορεί κανείς να πατήσει "historic data", να επιλέξει Παρασκευή 10/08/2018, να δει την ανά ώρα παραγωγή τη συγκεκριμένη ημέρα και να διαπιστώσει πως τα 156MW είναι ανακριβή. Πράγματι, το στιγμιότυπο οθόνης που δημοσίευσα μπορεί να θεωρηθεί ανακριβές για την Παρασκευή 10/08/2018, καθώς η ημέρα γράφτηκε εκ παραδρομής, είναι ωστόσο απολύτως ακριβές για την Πέμπτη 9/08/2018, όπως άλλωστε δείχνει η ανάρτηση της Παρασκευής. Η ανάρτηση της Τρίτης γραφόταν βράδυ Δευτέρας σ' ένα υπέροχο μπαλκόνι του Αιγαίου, περιμένοντας τους Περσείδες μπέρδεψα Πέμπτη με Παρασκευή κι έχει ήδη γίνει η σχετική ενημέρωση της ανάρτησης. Μετά τα πιο πάνω, σήμερα μπορούμε να συνεχίσουμε με λίγη ακόμα ταραχή!

Ο Entso-e είναι η Ένωση των Ευρωπαίων διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρισμού κι έχει δημιουργήσει την ηλεκτρονική Transparency Platform, στην οποία όλοι οι διαχειριστές δικτύων ανά την Ευρώπη τροφοδοτούν με στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής. Εκεί δημοσιεύει ο δικός μας ΑΔΜΗΕ, εκεί δημοσιεύει και η Δανέζικη Energinet. Αφού λοιπόν ο αναγνώστης ενδιαφερόταν για τα ιστορικά στοιχεία, το σημερινό διάγραμμα δείχνει την αθροιστική παραγωγή της Δανίας από χερσαία και υπεράκτια αιολικά στο 1ο 15νθήμερο του Αυγούστου 2018, όπως τα έχει δώσει η Energinet στην πλατφόρμα διαφάνειας του Entso-e (τα στοιχεία είναι με ώρα EET (UTC+2) / EEST (UTC+3)).

Στο διάγραμμα φαίνεται επίσης η ημερήσια ζήτηση φορτίου, που κυμαίνεται ανάμεσα σε περίπου 2.500 και 4.500MW τις εργάσιμες ημέρες (και μέχρι 3.500MW τα Σαββατοκύριακα), συνεπώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών είναι ήδη μεγαλύτερη απ' την ημερήσια ζήτηση φορτίου. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να δει απ' το διάγραμμα, το "καταπληκτικό" αιολικό δυναμικό της Δανίας δεν συγκινείται ιδιαίτερα απ' τα 6.466MW χερσαίων και υπεράκτιων ανεμογεννητριών και στο 1ο 15νθήμερο του Αυγούστου 2018 καταλήγει σε μια κατάσταση που θυμίζει πολύ το μπάχαλο των Γερμανικών αιολικών τον Ιανουάριο 2017.

Το βαρέλι έχει τον πάτο στο απόλυτο μηδέν και τον πάτο του βαρελιού τον έξυσαν τα Δανέζικα αιολικά στο διάστημα απ' τις 21:00 της 1/8/2018 μέχρι και τις 12:00 της 2/8/2018, οπότε τα 6.466MW έδιναν την καταπληκτική πραγματικά, την απίστευτη απόδοση των 21, 23, 25 μέχρι και 86MW! Ναι, διψήφια απόδοση και αξιοπιστία ισχύος πολύ λιγότερο κι από 1%, 0,32% για την ακρίβεια (στα 21MW)! Και ξανά διψήφια απόδοση απ' τις 21:00 της 2/8/2018 μέχρι και τις 10:00 της 3/8/2018, ξανά τα ίδια από τις 09:00 μέχρι και τις 11:00 της 7/8/2018, ξανά κάποιες ώρες στις 9/8/2018.

Τα πανάκριβα υπεράκτια αιολικά, στο διάστημα από τις 22:00 της 1/8/2018 μέχρι και τις 11:00 της 2/8/2018 έδιναν από ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ μέχρι λίγα μονοψήφια MW! Τα λεφτά των Δανών ήταν παρκαρισμένα στα νερά της Βόρειας Θάλασσας, καθ' οδόν προς τα ταμεία Νορβηγών και Σουηδών, απ' τους οποίους πλέον αγοράζουν συστηματικά ρεύμα οι Δανοί.

Μπορείτε φυσικά να θαυμάσετε την ...
ταχύτητα μεταβολής της απόδοσης των αιολικών, εκεί που δεν γυρνά καμιά ανεμογεννήτρια ξαφνικά φυσά κι αρχίζουν να τρελαίνονται: από 87MW στις 14:00-15:00 της 9/8/2018 η παραγωγή κλιμακώνεται στα 4.783MW στις 11:00-12:00 της 10/8/2018. Κι από εκεί πέφτει ξαφνικά ο άνεμος και η απόδοση ξαναπέφτει στα 800MW στις 02:00-03:00 της 11/8/2018. Μεταβολή +4.696MW σε 21 ώρες και αμέσως πτώση 3.983MW σε μόλις 14 ώρες, μεταβολές που υπερβαίνουν τη συνολική ημερήσια κατανάλωση φορτίου της Δανίας! Είναι αυτό που λέμε "τρελή χαρά" για όλους τους διαχειριστές των δικτύων, συνεχής απέλπιδα προσπάθεια σταθεροποίησης της συχνότητας και της τάσης κι ευτυχώς που οι εισαγωγές είναι από χώρες με πολλά υδροηλεκτρικά, μόνο τα υδροηλεκτρικά μπορούν να παρακολουθούν αποτελεσματικά τέτοιες απότομες ενδοημερήσιες μεταβολές. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Αυτά λένε τα στοιχεία του Entso-e και σ' όποιον αρέσουν, περιμένω τα επόμενα σχόλια των αιολικών. Είναι μάλιστα πολύ ενδιαφέρον πως τα στοιχεία του Entso-e δεν ταυτίζονται με τα τα στοιχεία στο "historic data" στο site της Energinet, παρόλο που θεωρητικά έχουν ίδια προέλευση. Η Energinet μάλιστα δίνει στοιχεία μόνο για το τελευταίο 15νθήμερο, ενώ για τις 2/8, που τα αιολικά εξαφανίστηκαν, τα δεδομένα σταματούν στις 13:00. Ίσως έχουμε στοιχεία "εσωτερικού" και στοιχεία "εξωτερικού", ποιος ξέρει;

Θυμίζω πως τα εγκατεστημένα αιολικά της Δανίας έχουν ήδη υπερδιπλάσια ισχύ (6.466MW) απ' τη ζήτηση φορτίου τα Σαββατοκύριακα (3.500MW) και 1,5 φορά μεγαλύτερη απ' τη ζήτηση τις εργάσιμες ημέρες. Κατ' αναλογία, είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα περίπου 10.000MW αιολικά, (βραδινή αιχμή ζήτησης φορτίου στις 16/8/2018 περίπου 7.000MW), όταν σήμερα έχουμε περί τα 2.700MW. Είναι λοιπόν πασιφανές πως όσα αιολικά κι αν βάλει κανείς, όταν δεν φυσά πρέπει να βρεθεί ρεύμα από άλλες πηγές (και οι Δανοί έχουν βρει τη λύση στις εισαγωγές) κι όταν φυσά πολύ το τυχαίο ρεύμα κάπου πρέπει να ξεφορτωθεί με εξαγωγές (και οι Δανοί έχουν καλωδιακές διασυνδέσεις μεγάλης δυναμικότητας και δίπλα τους μεγάλες αγορές για εξαγωγές). 

Αλλά για την Ελλάδα, που οι γείτονες παράγουν όλοι κυρίως από λιγνίτη και επιπλέον έχουν αδύναμα δίκτυα μεταφοράς, οι εισαγωγές δεν αποτελούν λύση, οι άλλες πηγές πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή και οι καταναλωτές καταλήγουμε να πληρώνουμε για δυο συστήματα ηλεκτροπαραγωγής, ένα τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά κι ένα αυτό που πρέπει να υπάρχει σε συνεχή λειτουργία για να καλύψει τις πολύ απότομες μεταβολές των αιολικών, καίγοντας το πανάκριβο φυσικό αέριο. Ούτε όμως κι οι εξαγωγές είναι ευχερείς, καθώς ούτε επαρκή δίκτυα μεταφοράς υπάρχουν στα Βαλκάνια ούτε και δυνητικές αγορές: με τιμή αιολικών περί τα 90€/MWh, σε τι τιμή να εξάγει κανείς π.χ. στην Τουρκία, μετά μάλιστα και την υποτίμηση της λίρας;

Κάπως έτσι οι πολιτικές της ΕΕ, με την επιμονή τους να προωθούν τα αναξιόπιστα αιολικά για να τα πουλάνε Γερμανοί και Δανοί, διαλύουν τα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής των επιμέρους χωρών κι ακριβαίνουν το ρεύμα για τον τελικό καταναλωτή: "φορώντας σ' όλες τις χώρες το ίδιο κοστούμι", κόβουν όποιο χέρι ή κεφάλι περισσεύει. 

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.
 

2 σχόλια:

  1. Το άρθρο θα πρέπει να σταλεί στον πρόεδρο του ΚΑΠΕ (κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) σαν απάντηση στους τερατώδεις ισχυρισμούς του σε εκπομπή της ΕΡΤ γύρο από το ποσοστό κάλυψης των αναγκών της χώρας από τις ανεμογεννήτριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προφίλ των ανέμων είναι το ίδιο, σ' όποια χώρα κι αν το έχουμε δει: Δανία, Γερμανία, Βρετανία, Ελλάδα, Αυστραλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία: τώρα φυσά κι έχουμε τόσο ρεύμα που ψήνει το δίκτυο κι είναι πρόβλημα, την επόμενη μέρα ΔΕΝ φυσά και ΔΕΝ έχουμε ρεύμα!

      Διαγραφή