Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ζητούνται κατεπειγόντως χώρες-αποικίες, για ν' απορροφήσουν αζήτητα αιολικά της μητρόπολης.


Ήταν το 2011 όταν οι Κινέζοι είχαν πια καθαρά επικρατήσει στη διεθνή αγορά φωτοβολταϊκών και τα αντίστοιχα Γερμανικά εργοστάσια ένιωθαν ήδη ασφυξία. Το φαραωνικό Σχέδιο Desertec, εγκατάστασης χιλιάδων Φ/Β στη Σαχάρα και μεταφοράς του ρεύματος στην Ευρώπη, είχε ήδη εγκαταλειφθεί. Μόλις τα Γερμανικά εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν το ένα πίσω απ' τ' άλλο ή να μεταφέρουν την παραγωγή στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να επιβιώσουν, βρέθηκε μια "μαγική" λύση : το Σχέδιο Ήλιος!

Το Νοέμβριο 2011 Υπουργός ΠΕΚΑ είχε γίνει κάποιος που φεύγοντας απ' το Οικονομικών είχε χάσει ένα δισκάκι, αλλά αυτό καθόλου δεν τον εμπόδισε να μας πει ανερυθρίαστα πως "Το Σχέδιο «Ήλιος» στοχεύει να αποτελέσει εφαλτήριο της “πράσινης” ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας". Η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα έβαζε 12.000MW Φ/Β (μαντέψτε από πού θα τ' αγοράζαμε) και θα έκανε εξαγωγή ηλεκτρισμού σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Είχαν μάλιστα βρει και τις εκτάσεις, 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επειδή το ρεύμα δεν μεταφέρεται με βαπόρια, αλλά έχει την κακή συνήθεια να θέλει καλώδια, όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, και καλώδια για 10.000MW δεν υπάρχουν (και δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τουλάχιστον και το 2050), το Σχέδιο Ήλιος ναυάγησε. Και μαζί ναυάγησαν τα σχέδια διάσωσης ενός μέρους των δήθεν "πράσινων" θέσεων εργασίας στη Γερμανία.


Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, καθώς αντί για σοσιαλδημοκρατική έχουμε "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση και είναι οι δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας των αιολικών αυτές που βλέπουν το μέλλον μαύρο κι άραχλο. Όπως μας ...
ενημερώνει το έγκυρο Platts, το Μάιο στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν μόλις 74MW χερσαίων αιολικών, η χαμηλότερη επίδοση απ' το 2014. Κάτι απολύτως αναμενόμενο, αφού μέχρι και το 2017 όλοι έτρεξαν να προλάβουν τις τελευταίες επιδοτήσεις πριν αλλάξει η νομοθεσία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Μέχρι το 2023, που θα έχουν κλείσει πλέον όλα τα πυρηνικά, στη Γερμανία θα έχουν επίσης συμπληρώσει το όριο της 20-ετούς περιόδου εγγυημένων τιμών περίπου 20.000 απ' τα 52.400MW χερσαία αιολικά, τα οποία χωρίς την επιδότηση δεν θα μπορούν να σταθούν στην αγορά και θα κλείσουν, όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εταιρειών ΑΠΕ. Με το 40% της ισχύος να μας αποχαιρετά μέχρι το 2023 κι επειδή η Γερμανία έχει ήδη ομολογήσει πως θα χάσει το στόχο του 2020 για το ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ, θα περίμενε κανείς ήδη οι ρυθμοί εγκατάστασης νέων αιολικών να επιταχύνονται, όχι να μειώνονται. Αλλά αν υπάρχουν χώρες-αποικίες, πρόθυμες για ν' απορροφήσουν τ' αζήτητα προϊόντα της μητρόπολης, ποιος ο λόγος ανησυχίας για τη Γερμανία; Το έγραψα εδώ και 2,5 χρόνια άλλωστε, με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.

Για να μη λοιπόν στενοχωριούνται οι φίλοι μας οι Γερμανοί κι ανησυχούν τι θα γίνουν οι δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας χωρίς τις επιδοτήσεις, η πάντα πρόθυμη "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση είναι εδώ κι ο Σταθάκης όπου βρεθεί κι όπου σταθεί μας φλομώνει στο παραμύθι πως "έρχονται οι επενδύσεις", στα αιολικά βεβαίως-βεβαίως. Κι από κοντά φυσικά είναι κι ο φίλος του Χριστοφοράκου, που κάνοντας ρελάνς μας τάζει "100 δισεκατομμύρια επενδύσεις", χωρίς φυσικά να κάνει τον κόπο να μας πει τι είδους επενδύσεις είναι, ποιος θα τις κάνει και για ποιο λόγο θα έλθει κάποιος σήμερα να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν μετά από 8 χρόνια μνημονίων και "μεταρρυθμίσεων" το φορολογικό σύστημα αριθμεί αισίως μερικές χιλιάδες σελίδες. Προφανώς θα έλθει όποιος έχει εξασφαλισμένη απόδοση κεφαλαίου, την οποία θα έχουν εξασφαλίσει πρόθυμοι απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος με τα λεφτά των άλλων, τα δικά μας λεφτά. 

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου