Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

3 εντελώς νέα διαγράμματα αποκαλύπτουν την εντελώς αποτυχημένη πολιτική στον ηλεκτρισμό.


Η θλιβερή κατάσταση της εντελώς στρεβλής "απελευθερωμένης" αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας μας προκύπτει ανάγλυφα απ' τη σύγκριση των στοιχείων δυο διαγραμμάτων, (ενώ ένα 3ο αποσαφηνίζει το 2ο). Στην πάνω εικόνα βλέπουμε τους συντελεστές αξιοποίησης των 50 μεγαλύτερων θερμικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, όπως τους έδωσε η Aurora Energy στην τελευταία της έκθεση “German Plant Performance Summary”, για το Μάιο 2018. Βλέπουμε τα πυρηνικά εργοστάσια με συντελεστές πάνω από 90% ή πάνω από 70% και αυτά που έχουν χαμηλούς είναι αυτά που είχαν συντηρήσεις. Τα λιγνιτικά έχουν τους αμέσως καλύτερους συντελεστές χρησιμοποίησης, μια ομάδα στο 80%, η επόμενη στο 60%. Αυτές οι δυο κατηγορίες, τα πυρηνικά και τα λιγνιτικά είναι αυτά που καλύπτουν ανάγκες φορτίου βάσης. Και το "ωραίο" είναι πως οι συντελεστές χρησιμοποίησης της πιο πάνω εικόνας είναι οι χαμηλότεροι του τελευταίου τριμήνου!

Τα λιθανθρακικά και τα φυσικού αερίου έχουν κάτω από 40% ή και κάτω από 20%, καθώς καλύπτουν ανάγκες μεταβλητού φορτίου ή φορτίου αιχμής. Οι Γερμανοί ξέρουν πως η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο είναι ακριβή και προτιμούν να ...
καίνε λιθάνθρακα, κάπως έτσι οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας δεν λένε να μειωθούν ιδιαίτερα, παρά την πολύ μεγάλη ένταξη αιολικών και Φ/Β.


Τον ίδιο μήνα, οι συντελεστές χρησιμοποίησης των Ελληνικών θερμικών εργοστασίων φαίνονται στην πιο πάνω εικόνα, από το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, και μόνο θλίψη προκαλούν, καθώς είναι περίπου 30 μονάδες χαμηλότερα απ' τους Γερμανικούς. Το Μάιο 2018 είχαμε παραγωγή φορτίου βάσης και από λιγνίτη (Λ) και από φυσικό αέριο (ΦΑ) και δείτε τους συντελεστές. Το κρίσιμο εν προκειμένω ερώτημα, που πρέπει ν' απαντήσουν τόσο το ΥΠΕΝ όσο κι η ΡΑΕ, αλλά και η Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, που κάνει τον Εθνικό Ενεργειακό σχεδιασμό, είναι για ποιο λόγο οι συντελεστές χρησιμοποίησης των μονάδων φορτίου βάσης είναι τόσο χαμηλά και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν στα επίπεδα των Γερμανικών. Αν δεν μπορούν να βρουν την απάντηση, ευχαρίστως να τη δώσω, αν και δεν νομίζω πως θα με ρωτήσουν. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Μόνο μια λιγνιτική μονάδα, η Άγιος Δημήτριος 5, η μονάδα-διαμάντι της ΔΕΗ, έχει συντελεστή πάνω από 70%, συγκρίσιμο με τους συντελεστές των Γερμανικών λιγνιτικών, αλλά κι αυτή πολύ κάτω απ' το συντελεστή των Γερμανικών πυρηνικών. Άλλες τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι στο 55% και η 2η του ΑΗΣ Καρδιάς στο αξιοπρεπές 62%. Η νεότερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, η Μελίτη, εμφανίζεται με το εντελώς απογοητευτικό 25%, ωστόσο είχε συντήρηση μέχρι 13/5, σύμφωνα με ανακοίνωση αναρτημένη από τον ΑΔΜΗΕ. Η Μεγαλόπολη 3 είναι στο 43%, οι δυο μονάδες του Αμυνταίου κ.μ.ο. στο 37%, οι υπόλοιπες μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς σαφώς επηρεασμένες από τη δύση της λειτουργίας τους λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών της ΕΕ.

Υπάρχουν επίσης δυο μονάδες φυσικού αερίου που το Μάιο δούλευαν ως μονάδες φορτίου βάσης και είναι το Αλιβέρι 5 της ΔΕΗ και η Κόρινθος Power στο διυλιστήριο της Motor Οil, αλλά κι αυτές μόλις που ξεπέρασαν το 60%. Εντελώς απογοητευτική εικόνα για μονάδες βάσης. Κι από κει και κάτω το χάος: οι μονάδες του Λαυρίου-ΔΕΗ, της Θεσσαλονίκης-Ελπέντισον και κυρίως η πολύ μεγάλη Μεγαλόπολη 5-ΔΕΗ ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Ένα σύστημα που έχει εργοστάσια με χαμηλό βαθμό χρησιμοποίησης καταλήγει να είναι ακριβό για τους καταναλωτές, αφού το σταθερό τμήμα του κόστους υπάρχει είτε το εργοστάσιο παράγει είτε όχι. Αν προσθέσετε την παράνοια του ΕΤΜΕΑΡ, τα εντελώς κοροϊδίστικα λεφτά που βουτάνε απ' τις τσέπες μας οι δήθεν "επενδυτές" των ΑΠΕ και την ευεξήγητη εμμονή να ηλεκτροδοτούνται τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά πανάκριβα με πετρέλαιο, μπορείτε να καταλάβετε πιο εύκολα για ποιο λόγο ο λογαριασμός του ρεύματος όλο και φουσκώνει τα τελευταία χρόνια.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση. 

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την δουλειά σας και την ενημέρωση που μας προσφέρετε.Θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα διάγραμμα που να έχει την πραγματική παραγωγή ενέργειας και την πραγματική εκμετάλλευση των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Νομίζω ότι εκτός από την ακριβή τιμή για την ενέργεια από τις ανανεώσιμες υπάρχει και το γεγονός ότι πετιέται αχρησιμοποίητη μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Θαρρώ ότι διάγραμμα που δείχνει ενέργεια που εμείς την πληρώνουμε για να την πετάξουμε στην συνέχεια, θα σοκάρει και ταυτόχρονα θα δώσει και άλλες τιμές για το κόστος των ΑΠΕ που καταναλώνονται (όχι που παράγονται). Αν υπάρχουν τέτοια διαγράμματα μόνο για ΑΠΕ που να φαίνεται ξεκάθαρα πόση ενέργεια πετάμε απλώς ενημερώστε με. Ευχαριστώ και πάλι για την προσπάθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς τα πραγματικά στοιχεία φυλάσσονται ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν δημοσιεύονται, για να μην καταλάβουν όλοι τι μεγάλο φαγοπότι γίνεται.

      Διαγραφή