Δειτε κι εδώ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

κ.Σταθάκη, βάλτε κι άλλα αιολικά! Αλλά το μόνο που θα σαρώσει ο άνεμος θα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας!


Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος η ΒΡ δημοσίευσε στα μέσα Ιουνίου την ετήσια Statistical Review of World Energy, που αισίως έφθασε στην 67η έκδοση. Για να καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον πλανήτη, να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε κατάλληλα για τα δικά μας συμφέροντα, η πιο πάνω διαφάνεια τα λέει όλα: η ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, (με κίτρινο χρώμα), παράγει και καταναλώνει το 2017 και γενικά τον 21ο αιώνα περισσότερο κάρβουνο από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί. Η Ευρώπη είναι θλιβερός ουραγός, περνά μόνο την Νότια & Κεντρική Αμερική και την Αφρική, αλλά έχει ως πολιτική την "απανθρακοποίηση" της ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου, δήθεν, "να σώσει τον πλανήτη" απ' την υποτιθέμενη "κλιματική αλλαγή".

Χάρη στην παραγωγή και αξιοποίηση του δικού τους κάρβουνου οι λαοί της ζώνης Ασίας - Ειρηνικού κάνουν σήμερα αυτό που έκαναν οι Δυτικοί πριν ένα αιώνα, βελτιώνοντας ραγδαία το βιοτικό τους επίπεδο και το προσδόκιμο επιβίωσης. Η ευημερία φέρνει σ' αυτές τις περιοχές μια έκρηξη υπερπληθυσμού, όπως είχε συμβεί και στο Δυτικό κόσμο μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά οι Δυτικοί, που διαχρονικά θεωρούν πως αυτοί είναι ο περιούσιος λαός, ενοχλούνται. Μέχρι ωστόσο να προλάβουν να ενοχληθούν, η ενεργοβόρα βιομηχανία και η παραγωγική βάση έχει ήδη μεταναστεύσει στην Άπω Ανατολή (ακόμα και στις ΗΠΑ), εκεί όπου βρίσκει φθηνή ενέργεια. Στην Ευρώπη μένει η ανεργία και η ανέχεια.

Σ' αυτή τη διαφάνεια ο Ελληνικός λιγνίτης ούτε καν που διακρίνεται, αλλά κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι έξαλλοι ...
σκούζουν να τον κλείσουμε, για "να σώσουμε τον πλανήτη". Είναι σαν να κάθεται ένα κουνούπι στην πλάτη ενός ελέφαντα και να λέμε στον ελέφαντα "πω-πω, μα πώς βάρυνες έτσι!" 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

κ. Σταθάκη, κοιτάζοντας καλά την πιο πάνω διαφάνεια προκύπτει αβίαστα πως ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα τα επόμενα 30-40 χρόνια περνά μέσα απ' την παραγωγή φορτίου βάσης απ' το λιγνίτη μας, το δικό μας μαύρο χρυσό. Αυτή είναι η μόνη αληθινή πραγματικότητα κι όχι η επίπλαστη που μας πλασάρετε, προκειμένου να γεμίσετε τις βουνοκορφές με τα αναξιόπιστα αιολικά και να καίμε φυσικό αέριο.

Χρειαζόμαστε απλά μονάδες με τεχνολογία διακράτησης ρύπων σύμφωνα με τις νεότερες προδιαγραφές εκπομπών. Ήδη η Μελίτη 1, που μπήκε σε λειτουργία το 2002, έχει πολύ μικρές εκπομπές ρύπων, αλλά εκεί που είναι, στα ΕλληνοΣκοπιανά σύνορα, δεν τη βλέπει κανείς. Πρέπει να ολοκληρωθεί μιαν ώρα νωρίτερα η νέα μονάδα που ήδη κατασκευάζεται, η Πτολεμαΐδα 5 και να μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης η δημοπρατημένη το 2009 Μελίτη 2. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι μονάδες των ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου & Αμυνταίου. Κι επειδή λιγνιτικές μονάδες χωρίς λιγνιτωρυχεία δεν υπάρχουν πουθενά στον πλανήτη, πρέπει να ξαναμπεί επιτέλους σε λειτουργία το στοιχειωμένο λιγνιτωρυχείο της Βεύης και η ΔΕΗ να μας πει επιτέλους επίσημα τι τέλος πάντων έφταιξε και καταστράφηκε πέρυσι το ορυχείο στο Αμύνταιο.

Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.
 

2 σχόλια:

  1. https://energypress.gr/news/terma-o-lagie-neos-rolos-kai-metonomasia-se-diaheiristi-ape-eggyiseon-proeleysis-dapeep

    22 06 2018 | 08:12

    Την 20η .06.2018 έλαβε χώρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. με την οποία εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της σύμφωνα με το οποίο τροποποιείται η επωνυμία της σε «Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης», ο διακριτικός της τίτλος σε ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., και επαναπροσδιορίζεται ο σκοπός της εταιρείας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΔΑΠΕΕΠ διαχειρίζεται τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος (Σύστημα Μεταφοράς και Δίκτυο Διανομής Ηπειρωτικής Χώρας και Διασυνδεδεμένων Νήσων) καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

    Με Π.Δ. το 2000, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συστάθηκε η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., ενώ το 2012 ο ΔΕΣΜΗΕ μετονομάστηκε σε ΛΑΓΗΕ και με εισφορά κλάδων από ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ συστάθηκε ο ΑΔΜΗΕ. Στις 18.06.2018 ολοκληρώθηκε η εισφορά κλάδου του ΛΑΓΗΕ και η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ Α.Ε.), στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ο ΔΑΠΕΕΠ συμμετέχει με ποσοστό 22%.

    Ο ΔΑΠΕΕΠ εστιάζοντας αποκλειστικά πλέον στον τομέα της Ανανεώσιμης Παραγωγής Ενέργειας και τη Συμπαραγωγή, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους παραγωγούς θα ενδυναμώσει και θα επιταχύνει την προσπάθεια για:

     Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων επενδύσεων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ.

     Την αύξηση της διείσδυσης νέων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ με εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητά τους.

     Την εκπροσώπηση των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και περιβαλλοντικών προϊόντων προς όφελος τόσο των αντίστοιχων επενδυτών όσο και των καταναλωτών με τη διαμόρφωση προσιτών τιμών σε αυτούς.

     Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

    Επίσης ο ΔΑΠΕΕΠ ως φορέας ενισχύσεων και της ενεργοβόρου Βιομηχανίας (Carbon Leakage, κ.α.) θα συνεχίσει το έργο του και τη συμβολή του στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

    Δηλαδή το βασικό είναι οι ΑΠΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα "Διαχειριστής ΑΠΕ" θα είναι. Κάποιος δεν πρέπει να μοιράζει το παραδάκι στους "επενδυτές";

      Διαγραφή