Δειτε κι εδώ

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Γερμανία: απ' τις 29 Μαρτίου 2018 τίποτα δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στο μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο του πλανήτη.


Η ΔΕΗ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας λέγεται RWE κι ανάμεσα στην Κολωνία και στο Άαχεν έχει το μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο στον πλανήτη, το λιγνιτωρυχείο Hambach. Πρόκειται για το λιγνιτωρυχείο με τους μεγαλύτερους καδοφόρους εκσκαφείς στη γη, ακριβώς αυτούς που δείχνουν όλα τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ όταν μιλούν για ΜΕΓΑΛΑ μηχανήματα. Και είναι ακριβώς το λιγνιτωρυχείο που κυρίως τροφοδοτεί τις πιο νέες και σύγχρονες πολύ μεγάλες μονάδες της Γερμανίας, αυτές με την πρωτοποριακή τεχνολογία ΒοΑ, που κατασκευάστηκαν ακριβώς για να διασφαλίσουν φθηνή ενέργεια στη βιομηχανία τους.

Μπροστά απ' τα μέτωπα εκσκαφής του λιγνιτωρυχείου βρίσκεται το δάσος του Hambach και αποτελεί εμπόδιο στη συνέχιση της εξόρυξης του λιγνίτη. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια υπάρχει αναταραχή στην περιοχή, καθώς "ακτιβιστές" έχουν κατασκηνώσει μέσα στο δάσος και προβαίνουν σε ενέργειες προκειμένου να εμποδίσουν την προώθηση του λιγνιτωρυχείου.

Η Γερμανία ωστόσο είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στην Ευρώπη και o δεύτερος μεγαλύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο απ' την Κίνα. Βασίζει εδώ και πολλές δεκαετίες την ηλεκτροπαραγωγή της στο λιγνίτη της, το δικό της Schwarze Gold, τη μακράν πιο φθηνή πηγή ηλεκτροπαραγωγής και τον θεωρεί επισήμως ως ένα σημαντικό παράγοντα για το ενεργειακό μείγμα της χώρας στην εποχή της Ενεργειακής Μετάβασης, της περίφημης Energiewende: "Das "schwarze Gold" ist nach wie vor ein wichtiger Faktor im Energieerzeugungsmix." Δεν είναι συνεπώς αναμενόμενο ένα δάσος ν' αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη του λιγνιτωρυχείου, όταν προηγουμένως έχουν μετεγκατασταθεί για το σκοπό αυτό ολόκληροι οικισμοί.

Στις 29/3/2018 ήταν η Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών κι ακολουθούσε το τετραήμερο των αργιών του Πάσχα. Αυτή ακριβώς την ημέρα επέλεξε η τοπική κυβέρνηση του Arnsberg (Bezirksregierung Arnsberg), της τοπικής περιφέρειας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ...
να ανακοινώσει την έγκριση της επέκτασης του λιγνιτωρυχείου Hambach για την περίοδο 1.4.2018-31.12.2020, που περιλαμβάνει την αποψίλωση του δάσους του Hambach από 1.10.2018. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά η απόφαση, "η αναστολή της κύριας άδειας εγκατάστασης του λιγνιτωρυχείου θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη διακοπής των εργασιών εξόρυξης. Αυτό θα έθιγε σοβαρά την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Το μερίδιο του λιγνιτωρυχείου Hambach στη διασφάλιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο μεγάλο που δεν θα μπορούσε να υποκατασταθεί μεσοπρόθεσμα από άλλες εξ ίσου διαθέσιμες πηγές πρώτων υλών."

Η έγκριση δόθηκε μετά από μια δεύτερη εμπεριστατωμένη επισκόπηση της σημασίας της διατήρησης της φύσης του δάσους του Hambach (Hambacher Forst). Η εστίαση ήταν στο ερώτημα κατά πόσον οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις πρέπει να συμπεριληφθούν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του τόπου Natura 2000. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας το είχε ήδη αρνηθεί με απόφασή του στις 24.11.2017. Δεδομένου ότι η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη καταστεί νομικά δεσμευτική, η προστασία των ενδιαιτημάτων έχει επανεξεταστεί προσεκτικά και εκτεταμένα ως προληπτικό μέτρο. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώθηκε ότι μια τέτοια επακόλουθη επέκταση της προστατευόμενης περιοχής δεν είναι απαραίτητη για νομικούς λόγους ή λόγους προστασίας της φύσης. Οι υφιστάμενες προστατευόμενες περιοχές επαρκούν για την προστασία των ειδών και των οικοτόπων.

Για την προστασία των ειδών, από το 2004 είχε συσταθεί ομάδα εργασίας από την τοπική κυβέρνηση του Arnsberg για τη "μελέτη των καταφυγίων και της εμφάνισης των νυχτερίδων στην περιοχή του ορυχείου Hambach και του περιβάλλοντος χώρου" και τα αποτελέσματα τεκμηριώνονται σε ειδικές τακτικές εκθέσεις παρακολούθησης. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η απόφαση εκτείνεται σε 53 σελίδες και αποτελεί διοικητική πράξη, κατά της οποίας μπορεί ν' ασκηθεί προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο του Άαχεν εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την από 24.11.2017 απόφαση του Διοικητικού Δικαστήριου της Κολωνίας, την από 29.3.2018 απόφαση της τοπικής κυβέρνησης του Arnsberg, την φθινοπωρινή αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης "Τζαμάικα" τρικομματικού σχηματισμού και την εγκατάλειψη των κλιματικών στόχων του 2020 προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, όποιος θέλει μπορεί να προβλέψει την τύχη της όποιας προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο του Άαχεν. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 το δάσος του Hambach θα αποψιλωθεί προκειμένου να προχωρήσει το λιγνιτωρυχείο, καθώς στη Γερμανία κανείς δεν συζητά στα σοβαρά για εγκατάλειψη του λιγνίτη. Την ίδια στιγμή στη χρεοκοπημένη χώρα οι συγκεκριμένοι πολιτικοί που επιτείνουν το ενεργειακό μπάχαλο του 21ου αιώνα θεωρούν ως καύσιμο μετάβασης το φυσικό αέριο!

Φυσικά, ακόμα κι αν σήμερα βλέπει κανείς ένα τεράστιο λάκκο, μερικά χρόνια αργότερα το δάσος του Hambach μπορεί να ανασυσταθεί πλήρως, με δεδροφύτευση των αποθέσεων χωμάτων που κάνει το λιγνιτωρυχείο. Και μερικές δεκαετίες αργότερα απολύτως τίποτα δεν θα θυμίζει πως στην περιοχή έγινε απόληψη ενός πετρώματος απ' το φλοιό της γης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου της τρέχουσας γενιάς. Το μόνο που θα έχει απομείνει θα είναι η ιστορικά καταγραμμένη αναίσχυντη υστερία εκείνων που θέλουν να έχουν τα σημερινά υλικά αγαθά και το σημερινό βιοτικό επίπεδο χωρίς την ενέργεια που απαιτούν για να παραχθούν και να επιτευχθούν. Ε, ας κάνουν κι ομελέτα χωρίς αυγά, γίνεται; Δεν γίνεται! 



Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου