Δειτε κι εδώ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Αλάσκα: σε μια ιστορική απόφαση, η Ρυθμιστική Αρχή πέταξε αιολικά εκτός δικτύου επειδή είναι ακριβά!


Η είδηση που δημοσιεύω σήμερα είναι απ' αυτές που δεν υπάρχει περίπτωση να δουν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα, καθώς "κάνει τζιζ" για το δήθεν έγκυρο είτε έντυπο είτε ηλεκτρονικό τύπο. Ας δουν λοιπόν όλοι τι έγινε το Φεβρουάριο με τα αιολικά στην Αλάσκα, μια περιοχή που ουσιαστικά είναι χερσόνησος και μη μας πει κανείς πως δεν έχει καλό αιολικό δυναμικό. 

Ας το δει ιδίως η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, που υποτίθεται πως προετοιμάζει τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό μέχρι το 2030. Καλό είναι τα μέλη της να μελετήσουν όσο γίνεται καλύτερα τη διεθνή εμπειρία και να μη μείνουν μόνο στις εντολές Γάλλων & Γερμανών, που οι πρώτοι θέλουν να πουλήσουν πυρηνικά και οι δεύτεροι ανεμογεννήτριες & ρωσικό αέριο. Και στη συνέχεια να ξαναδιαβάσουν "με άλλο μάτι" την επιστολή που δημοσιεύσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, για την ανάγκη αξιοποίησης του δικού μας μαύρου χρυσού.

Το ιστορικό λοιπόν έχει ως εξής: στις 1.12.2016 η εταιρεία Delta Wind Farm, Inc. (DWF, μια εταιρεία που έχει σελίδα στο Facebook αλλά όχι και δικό της ιστότοπο κι εμφανίζεται "κρυμμένη" πίσω από ιστότοπο ραδιοτηλεοπτικού σταθμού) θέλησε να εγκαταστήσει λίγα χιλιόμετρα ΝΑ του Delta Junction της Κεντροανατολικής Αλάσκα 15 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 13,5MW. Ζήτησε απ' το διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού (Golden Valley Electric Association, GVEA) να συνδεθεί σ' αυτό στον υποσταθμό Jarvis Creek, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, και ζήτησε και χρηματοδότηση του κόστους σύνδεσης. Οι πωλήσεις ηλεκτρισμού στο δίκτυο δηλώθηκε πως θα ξεκινούσαν στις 30.9.2017. Παρένθεση: στη φωτογραφία που ανέβασα χθες στη σελίδα του ιστολόγιου στο Facebook φαίνεται πεντακάθαρα πώς εννοούν την "πράσινη" ανάπτυξη στην Αλάσκα: ξεπατώνουν το αρχέγονο παρθένο δάσος για να στήσουν ανεμογεννήτριες!

Για να διασυνδεθεί στο δίκτυο, η DWF έπρεπε προηγουμένως να πιστοποιηθεί ως κατάλληλη εγκατάσταση από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC). Οι κανονισμοί της FERC επιτρέπουν την αυτοπιστοποίηση και στις 15.12. η DWF αυτοπιστοποιήθηκε ως κατάλληλη εγκατάσταση. Η GVEA δεν αμφισβήτησε την αυτοπιστοποίηση της DWF και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προχώρησε στον υπολογισμό ειδικού τιμολόγιου για τη σύνδεση. Ωστόσο οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η σύνδεση του αιολικού πάρκου και η αγορά ενέργειας απ' αυτό θα προκαλούσε αύξηση στο κόστος λειτουργίας του δικτύου στα υπόλοιπα μέλη της GVEA!

Κατόπιν αυτού η GVEA αρνήθηκε τη σύνδεση στη DWF και τότε παρενέβη η Ρυθμιστική Επιτροπή της Αλάσκα (Regulatory Commission of Alaska, RCA), η οποία ζήτησε από τη GVEA να υποβάλει λεπτομερή στοιχεία για 4 κατηγορίες κόστους: τα τέλη διασύνδεσης των αιολικών στο δίκτυο, τα τέλη ενσωμάτωσης της αιολικής ενέργειας που ...
πρέπει να πληρώσει η DWF στην GVEA ή τις πληρωμές που πρέπει να καταβάλει η GVEA στο DWF για την ίδια αιτία, τις τιμές που θα πληρώνει η GVEA για να αγοράζει ενέργεια από τη DWF και τις τιμές που θα πληρώνει η DWF για να αγοράζει ενέργεια από τη GVEA. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η GVEA κατέθεσε έκθεση 34 σελίδων, με την οποία ήταν ξεκάθαρη: αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να συνδέσει τα αιολικά στο δίκτυο, ωστόσο η σύνδεση των αιολικών στο δίκτυο ήταν μη οικονομική και προκαλούσε σοβαρά μειονεκτήματα στα μέλη της. Για το 2018 το κόστος ενσωμάτωσης της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο υπολογίστηκε σε $0,92 και το αποφευγόμενο ή ωφελούμενο κόστος $0,28, οπότε η τιμή αγοράς προέκυπτε αρνητική $0,639. Για όλα τα 20 χρόνια που αφορούσε η προσφορά σύνδεσης η τιμή προέκυπτε αρνητική, με χειρότερο το 2037 (αρνητική $2,62).

Όπως ήταν επόμενο η DWF είχε τις αντιρρήσεις της και η Ρυθμιστική Επιτροπή όρισε περαιτέρω εξέταση για τις 6.2.2018, θέτοντας στη GVEA ερωτήματα για το πώς γίνεται η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου της και ζητώντας εξέταση διαφορετικών σεναρίων ενσωμάτωσης της ενέργειας των αιολικών στο δίκτυο. Η GVEA εξήγησε πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα, πώς μοντελοποιείται και πώς οι λειτουργίες του συστήματος επηρεάζουν το συνολικό κόστος. Δήλωσε ότι το σύστημα λειτουργεί για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, ελαχιστοποίηση του κόστους και διατήρηση της αξιοπιστίας. Για τη μοντελοποίηση χρησιμοποιεί το λογισμικό GenTrader. Για τον υπολογισμό του κόστους ενσωμάτωσης της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο και του ωφελούμενου κόστους, το μοντέλο βελτιστοποιήθηκε για να ενσωματώσει την ενέργεια της DWF με τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, διατηρώντας ένα κατάλληλο επίπεδο αξιοπιστίας του συστήματος.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή εξέτασε τις απόψεις των αντίθετων μερών κι έμεινε ικανοποιημένη απ' τις εξηγήσεις της GVEΑ, καθώς αφενός συνοδεύονταν από έκθεση 126 σελίδων από ανεξάρτητο μελετητικό οίκο, αφ' ετέρου ούτε η DWF ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, που είχε παρέμβει στην υπόθεση, αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία υπολογισμών κόστους της GVEΑ.

Κατόπιν των πιο πάνω η Ρυθμιστική Επιτροπή, με μια ιστορική απόφαση, που έγινε γνωστή στις 20.2.2018, έκρινε πως αν η GVEΑ αγοράσει την ηλεκτρική ενέργεια των αιολικών της DWF τα μέλη της θα υποβληθούν σε μεγαλύτερο κόστος κι αυτό δεν είναι προς όφελος του συστήματος και των καταναλωτών.

Αλήθεια, ποιες απ' αυτές τις διαδικασίες ακολουθούνται στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, προκειμένου η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος να είναι πιο οικονομική και η οικονομία πιο ανταγωνιστική; Ασφαλώς τίποτα, οι εντολές των πρώην και νυν κυβερνήσεων είναι το ξεζούμισμα των πολιτών για να χρηματοδοτούμε τις Γερμανικές δήθεν "πράσινες" εργασίας. Και, κατά τα λοιπά, έχουμε "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση. Που, προφανώς, στο δρόμο για την εξουσία κάπου της έχει παραπέσει το "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς" κι έχει ξεχάσει πως η αριστερά ήταν πρώτα απ' όλα πατριώτες, που κοιτούσαν να διώξουν τους κατακτητές, όχι να συνεργαστούν μαζί τους ή να τους υπηρετούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου